Tak tohle je prosím pěkně
octo či
okto, česky
osma.
Osm dvoukanálových převodníků zapojených symetricky (2+2) + (2+2).
V podstatě je to to samé jako dva osmikanálové převodníky, třeba klasické ES90**PRO na každý kanál. Ale tam se tomu tak prostě neříká.
A navíc to není úplně to samé, jak se ukázalo.
A tohle je
Topping D70 Pro OCTO:
https://www.toppingaudio.com/product-item/d70-pro-octo
Jediný Topping v této konfiguraci.
Jediný Topping s texaskými čipy Cirrus Logic.
Když jsem si tak říkal, co bych si koupil za chi-fi, tak jsem se probíral internetem a koukal na spousty symetrických DACů s regulací hlasitosti (k Fosi V3 mono). A koukal mimo jiné i na Toppingy, kde ty jejich nové modely DISCRETE s (prý) jednobitovými převodníky vlastní konstrukce mají velmi dobré ohlasy.
Při té příležitosti mi do oka padla série D70 Pro, která má vyšší model Sabre a nižší, pozdější Octo. Líbily se mi vzhledově. Jednoduché s parádním displejem. Model s vysokým ESS Sabre mě nebral, určitě lepší D90 III Sabre už stojí skoro stejně a navíc mám X26pro............... ale pro srandu jsem si začal něco hledat o OCTO, ale nic od toho nečekal. Takový doplněk řady D70 Pro, ať tam není Sabre sám, říkal jsem si.
Hi-fi komunita ho skutečně nezaznamenala. Vlastně jen jedna pořádná recenze v poměrně solidním sluchátkovém hifi magazímu. Prý nejlepší DAC pod 1.000 USD, s otazníkem. Jo jo, takových už bylo... A pár velmi pochvalných videí od podivínů, každý šunt takové má. Ale bylo tam i video od jihokorejce Jay iyagi:
A to je dost těžká váha.
A ten tohohle drobka vychválil do nebe a srovnal se svým Denafrips Venus 15th, což je docela vysoká R2R liga.
Netrvalo dlouho a pošťák zvonil u mých dveří. Po pár dnech intenzivního poslechu a srovnávání musím říct, že Topping OCTO je vážně něco! Nejde tomu ani uvěřit, že krabička stejně velká jako Bluesound Node, bude hrát jako dospělý DAC. Nejen že má všechno jako výborné moderní DACy s ESS nebo AKM, naprosto černé pozadí, dynamiku, detail, rychlost ........... ale navíc má bohatou texturu a kopec muzikálnosti, kterou jiné Toppingy moc neoplývají. Před chvílí jsem do sebe bušil sólový klavír a řval u toho nadšením. Ale i všechno ostatní má neuvěřitelný šmrnc, žádné slabiny.
Kde se to vzalo v takhle postaveném přístrojí ví jenom Bůh a Číňani:
Tohle je čistě o současných integrovaných obvodech, které řídí vše od napájení po výstup.
A přece to nezní jako nabroušený digitál...
* * * * *
Já nevím, společně s koncáky Fosi V3 mono asi zatím to nejlepší, co z chi-fi znám.
Tohle je čínská pomsta "západnímu" hi-fi, které se už teď prodává za úplně nesmyslné částky. Sestavička (NODE +) OCTO + V3 mono nejen vypadá přes svou prťavost dobře (FFT měřák je bomba), ale vůbec nedává šanci uvažovat o něčem "západním" třeba v pětinásobné ceně. O peníze tady totiž nejde. Ale o zvuk.
Topping OCTO