Frekvenční spektrum

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Frekvenční spektrum

Příspěvek od noaid »

petrL píše:Ty poslední obr. nejsou popsané, ale jestli jsou to ty, co na nich nevidíš vizuální rozdíl, tak jdi trénovat ...
To, že nejsou popsané, nevadí, alespoň jde o slepý test. Ten spodní je samozřejmě originál. A ty horní 4 jsou resamplované s ditheringem i bez.

Pokud vidíš rozdíl, navíc velký, tak ho zkus lokalizovat nebo jej do obrázku zakresli. Já žádný nevidím, a to i když přiložím pravítko. Možná dokonce poznáš, co je s ditheringem a co bez, případně typ ditheringu.

Pokud ovšem nemyslíš rozdíl mezi tou dvojicí v páru - to je stereofonní signál, tudíž 2 různé kanály, ale tak bych tě nepodceňoval.

Nechť i jiní řeknou, zda vidí rozdíly, možná opravdu vidím špatně nebo jsem něco přehlédl. Podle mne v tomto rozlišení obrazovky ani být vidět nemohou. Slyšet možná. A ještě pro jistotu - mám na mysli rozdíly mezi horními 4 stereo tracky, ne vůči tmavšímu originálu dole.

Stejně si myslím, že v audiu ten dithering nemá tak výrazný vliv jako u digifotografie, která je dvourozměrná (má bod a 4-8 okolních bodů), na rozdíl od jednorozměrného audia (bod - sample - a bod vlevo a vpravo).

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tak jsem srovnával různé kanály. Graf může vyvolat vcelku libovolný dojem, pokud se zvolí "správné" měřítko. Na vodorovné ose je čas v s? Pokud se bavíme o přesnosti v čase, tak to jsou řádově stovky ps (pico s) a méně. Ale to se týká spíš vzorkovacích frekvencí než ditheru. Takže jestliže ten program dělá výpočty řádově v milisekundách, tak jitter bude v oblasti zaokrouhlovacích chyb tj. nepůjde sledovat. Pokud nepopíšou použité algoritmy, tak mu věřit nemůžeš resp. můžeš, ale v náboženském smyslu slova.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Re: Ceraball

Příspěvek od Zdeny »

PMA píše:Hellboy: CD přehravač se, narozdíl od datové mechaniky, dost dobře nemůže pokoušet číst vícenásobně. O přetažení desítek Mbyte do paměti vyšší rychlostí čtení a následném hraní z paměti tu nemluvíme, je to samozřejmě cesta k řešení.

Ten, kdo někdy seřizoval laser u CD mechaniky, ví, že se zvuk mění v závislosti na seřízení, takže bych to zas tak paušálně neodsuzoval.
PMA: jakožto naprostý neznalec věci se ptám, jak se mi na zvuku projeví nesprávné seřízení laseru? Já myslel, že tobu´d JE a nebo NENÍ. Ale asi je to jinak... prosím o laické popsání rozdílu ve zvuku při dobře a špatně seřízeném laseru. Děkuji.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Bohužel do hifi se čím dál víc tlačí počítače a s nimi zaručení Všeználci a Brouci Pytlíci.
Bohužel, je to tak.
Souhlasím s ML, Pašulem a Foxem.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Zde má NA jednoznačně pravdu. Rozdíly MP3 proti WAV jsou jednoznačně měřitelné. Právě jsem si udělal jednu MP3 a porovnal to s WAV. Vše uděláno v EAC. Jde o B.Smetana - Má vlast a skladba Vltava. Provedení MFSL SACD. A v tomto případě jde samozřejmě o CD vrstvu. MP3 jsem nastavil na 320kbps a best quality. Mimochodem takové MP3 se běžně vyskytují? Já opravdu nevím. Jen se ptám. Zdá se mě to celkem dost, když jedna skladba má kolem 10 Mb. Ale to nevím.

Obrázek

Co se týče DR metru, tak ten žádné rozdíly neukazuje. On podle mě průměruje. Je třeba posuzovat celé spektrum a tam rozdíly ihned jdou vidět.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

pasul píše:Zde má NA jednoznačně pravdu. Rozdíly MP3 proti WAV jsou jednoznačně měřitelné. Právě jsem si udělal jednu MP3 a porovnal to s WAV. Vše uděláno v EAC. Jde o B.Smetana - Má vlast a skladba Vltava. Provedení MFSL SACD. A v tomto případě jde samozřejmě o CD vrstvu. MP3 jsem nastavil na 320kbps a best quality. Mimochodem takové MP3 se běžně vyskytují? Já opravdu nevím. Jen se ptám. Zdá se mě to celkem dost, když jedna skladba má kolem 10 Mb. Ale to nevím.

Co se týče DR metru, tak ten žádné rozdíly neukazuje. On podle mě průměruje. Je třeba posuzovat celé spektrum a tam rozdíly ihned jdou vidět.
pasule pro upřesnění -já psal o rozdílu (který ukáže na grafu AUDACITY, a je i bezpečně slyšet) mezi originálem a kvalitní kopií na CR-R ne o žádných komprimovaných souborech. Ale je pravda, že na grafu jsou vidět rozdíly u originálu a MP3 souboru.

Ty obrázky se dají i upravovat vzhledem k času a tam jsou ty rozdíly vidět ještě markantněji, pokud to někomu náhodou nestačí takto.

Ale už jsem se do tohoto guláše nechal zatáhnout více než jsem měl v úmyslu, a je to jen ztráta času.

Reagoval jsem proto, abych vyjevil nesouhlas s názory Hellboye, ne proto abych ho, nebo kohokoli jiného chtěl přemluvit aby přijal mou zkušenost či můj pohled na problém.
Noble Audio - výroba a prodej

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

NA - Ježiši to jsi tady neměl vůbec psát. Rozdíl mezi originálem a kopií z tohoto originálu. :shock: No tak tím jsi si podřezal větev. Obávám se, že to je urážka veškerého technického osazenstva tohoto fóra. Mama mia. Kam ten svět spěje. Za toto se budeš zodpovídat člověče. :mrgreen:

Ano. Ty grafy jdou posunovat v čase jak říká PMA. Stačí si s tím jen trochu pohrát. Vše přiblížit a ihned jdou vidět rozdíly. Jsou nepatrné, ale jsou tam.

Guláš - ano. Souhlasím. Ale zábava tu je. O tom žádná. A to je taky pozitivní ne? Proč by jsme sem jinak chodili, než se dobře pobavit. Doba je zlá a tak alespoň na tom internetu může být zábava. ;)

Pipisi- Prosím tě přehoď to tedy do nějakého vlákna o Audacity. Díky.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tady se člověk fakt pobaví...
Omlouvám se, ale nedalo mi to.

PMA - výjimka, která trochu ví, o co jde.
NA, Pasul - ukazovat rozdíly těmi obrázky je opravdu nesmyslné, takhle vám ukážu jako rozdílný jeden a tentýž soubor, který bude na obrázku vypadat 2x různě, není problém. :-) Pasule,
Pasul - sonogram je méně používaný pojem pro spektrální analýzu.
Hellboy - bohužel kabel nemá jen 3 parametry, to se udává jen pro zjednodušení. A na atomární úrovni se odehrávají věci, které vědci tepre zkoumají. Víš, že se dá oddělit elektron a jeho pohyb na 2 samostatné objekty? To je schýza, co? Taky nevíš, že je rozdíl, mezi digitálními transporty :-) A zatraceně velký. Např. kvůli různému jitteru.

Jinak naštěstí není datový rozdíl mezi originálním a dobře ripnutým a vypáleným CD na dobré vypalovačce, až na mírný offset u různých vypalovaček, to ale má na zvuk nulový vliv, leda na to, že to třeba začne hrát o pár mikrosekund později. Za tím si stojím, je to několikrát ověřeno a lehce dokazatelné a ne nějakým poslechem či dojmy apod., ale fyzickým porovnáním jednotlivých samplů v originálu a v kopii. Je to zcela identické, do posledního bitu. Víc k tomu není co říct.

Co vliv má, je kvalita použitého media a kvalita mechaniky, která to pak čte. Její schopnost vypálené medium číst správně a bez chyb. U PC mechanik s tím takový problém není, u mechanik v CD přehrávačích těžko říct, ale zvláště u starších typů bych byl skeptický, ty ještě nebyly navrhovány s ohledem na CD-R nebo dokonce CD-RW media. Možná i z důvodu autorských práv se u audio mechanik neklade velký důraz na kvalitu čtení zapisovatelných medíí, kdo ví.

Teď jsem si všiml Pipísova upozornění, poté co jsem to měl napsáno a dal náhled, ale příspěvek je už napsaný a víc se k tomu vyjadřovat nebudu, tak se omlouvám. Ale když jsem si s tím dal několik hodin tu práci i s testováním apod. , tak to tu ještě dám.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

noaid - Samozřejmě to jde zfalšovat. To se nehádám. Ale psal jsem, že si každý tu analýzu může udělat sám. Programy jsou to free. Je třeba jen EAC a Audacity. Zábava na dlouhé zimní večery. Jinak díky za vysvětlení-sonogram. PMA to bohužel trochu neustál. Ale já mu to nemám za zlé. Je to velice chytrý člověk a něco dokázal. Což se o jiných říci nedá. Bohužel.

boxer

Příspěvek od boxer »

Ad kabelové parametry.

Ve vedlejším fóru vznikla tato věta. Nechám na posouzení vás každého.

Pro laika představuje elektrický vodič jen kus drátu. Ve skutečnosti high-end audiokabel musí mít vyvážené parametry – odpor, kapacitu, indukčnost, vodivost, rychlost přeběhu, hysterezi, schopnost filtrace, vlnovou, sériovou, elektrickou a mechanickou rezonanci, mezivodičové interakce, RFI/EMI vyzařování a absorpci, opožďování obálky signálu, fázové a harmonické zkreslení, piezoelektrické efekty, strukturální zpětné vazby, Hallův efekt, povrchové efekty a povlaky, oxidaci, křížové překlenuté interakce, efekty magnetických polí, proudové a napěťové dráhy, rozptylové faktory a další stovku jevů, které ovlivňují procházející signál.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pokud to má mluvit o "parametrech kabelu", tak jsou to neskutečné žvasty. Namátkou "rychlost přeběhu" kabelu - může to ten chytrák, kdo to napsal, definovat? Ale to je jen jeden příklad, jelikož hovadiny jsou to povětšině.
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Zkusíme trochu lepší příklad sonogramu, než to pipis zamkne.

http://web.telecom.cz/macura/sonogram.jpg

Je to "lepší mp3". Pokud se pohybujeme po souboru, tak se zásahy do orig. spektra mění.
Pavel Macura Audio

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

boxer píše:Ad kabelové parametry.

Ve vedlejším fóru vznikla tato věta. Nechám na posouzení vás každého.

Pro laika představuje elektrický vodič jen kus drátu. Ve skutečnosti high-end audiokabel musí mít vyvážené parametry – odpor, kapacitu, indukčnost, vodivost, rychlost přeběhu, hysterezi, schopnost filtrace, vlnovou, sériovou, elektrickou a mechanickou rezonanci, mezivodičové interakce, RFI/EMI vyzařování a absorpci, opožďování obálky signálu, fázové a harmonické zkreslení, piezoelektrické efekty, strukturální zpětné vazby, Hallův efekt, povrchové efekty a povlaky, oxidaci, křížové překlenuté interakce, efekty magnetických polí, proudové a napěťové dráhy, rozptylové faktory a další stovku jevů, které ovlivňují procházející signál.
vždycky jsem si říkal, že je nesmysl, aby byly kabely dražší než cd-playery nebo zesilovače. mýlil jsem se, teď to vidím. cdčka a zesáky jsou proti kabelům úplné hovno.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Klasické mp3 spektrum ukazuje tento obrázek, byl by zázrak, kdyby takový zásah nebyl slyšet. Je to všechno dělané s ohledem na přehrávání z PC plastových bedniček nebo mizerných sluchátek.

http://web.telecom.cz/macura/spectrum_mp3.gif
Pavel Macura Audio

mimoklepes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mimoklepes »

PMA píše:Klasické mp3 spektrum ukazuje tento obrázek, byl by zázrak, kdyby takový zásah nebyl slyšet. Je to všechno dělané s ohledem na přehrávání z PC plastových bedniček nebo mizerných sluchátek.

http://web.telecom.cz/macura/spectrum_mp3.gif
nechcem tymto obhajovat mp3, ale pre objektivitu - na tomto obrazku je vidiet lowpass s prechodovym pasmom okolo 16kHz. to bude mp3 s dost nizkym bitrate, pri kvalitnejsich je to posunute vyssie.

aj uplne zakladny lame preset "standard" pouziva lowpass s prechodom 18671 Hz - 19205 Hz (z toho lezu VBR mp3 zhruba 200kbps)
pre preset "extreme" je to 19383 Hz - 19916 Hz (odhadom okolo 250kbps) a pre preset "insane" (to uz je konstantny datovy tok 320kbps) je to 20094 Hz - 20627 Hz.

to len aby nevznikol dojem, ze aj pri kvalitnych mp3 je useknuty taky kus pasma

Odpovědět