Frekvenční spektrum

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Frekvenční spektrum

Příspěvek od noaid »

mimoklepes píše:to len aby nevznikol dojem, ze aj pri kvalitnych mp3 je useknuty taky kus pasma
Ano. Problém mp3 není ve frekvenční charakteristice, při 320 je lowpass někde kolem 19900 kHz. Problém je v něčem jiném, co se špatně měří, vyjadřuje čísly apod. A kupodivu víc než na výškách je na basech, které jsou víc roztahané, taky bych tipoval větší rozfázování obou kanálů a tudíž horší soundstage.

PMA - nevím, co jsi to měřil, ale řekl bych že ten problém, který ukazuješ, byl už v prvotní nahrávce, která byla konvertována na mp3. Zkus si vygenerovat bílý šum a ten převeď na mp3.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ne, je to výsledek činnosti komprese mp3. Souborů jsem analyzoval spousty. Tady je to hodně okaté, jinde mez "plave" s úrovní a obsahem. Jistě že se sahá i do nižších frekvencí a dynamiky. Ad basy - změna přirozeného spektra "nahoře" se výrazně projeví právě v subjektivním vnímání basů! Přátelé, buď se bavme konkrétně na konkrétních příkladech, nebo to pro mě nemá žádný význam psát sem příspěvky, pokud se vše rozplyzne do neurčita.
Pavel Macura Audio

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

PMA píše:Přátelé, buď se bavme konkrétně na konkrétních příkladech, nebo to pro mě nemá žádný význam psát sem příspěvky, pokud se vše rozplyzne do neurčita.
OK. Možná rozumíš VF technice a VF rušení, ale tohle bohužel asi není zcela tvoje parketa. ;) Zkoušel jsi to, co jsem říkal, s tím bílým šumem? Pokud ano, tak by ses sám přesvědčil o tom, že mám pravdu.
Takže tady je konkrétní důkaz i pro ostatní.

skladba ve wav 16/44

Obrázek

tatáž skladba konvertovaná do mp3 320 kBps

Obrázek

Horní track wav, dolní mp3.

Low pass asi na 19600 Hz, zbytek můžete hledat x rozdílů.
Stejné výsledky jsou v Audition.

Kolega Hellboy si jistě všimne navíc, jak mu v mp3 mimo jiné krásně narostl počet clippingů - to jsou ty červené svislé čáry.

boxer

Příspěvek od boxer »

Já zkusil tyto grafy u nedávno probírané Sade,Soldier of love.
nahoře orig,dole mp3
Obrázek

částečka skladby

Obrázek

boxer

Příspěvek od boxer »

Fr.analýza
Obrázek
Obrázek

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Boxere - bitrate?

Zkoušel jsem dále Sabbath Bloody Sabbath -
v mp3 320 to šlo dokonce ještě výše, skoro k 20kHz
v mp3 256 k 19,2 kHz
v mp3 192 k 18.6 kHz
v mp3 128 k 16 kHz - při tomhle bitrate jsem se teprve dostal na hodnoty, které udává PMA.

S klesajícím bitrate se zvyšoval clipping.

boxer

Příspěvek od boxer »

Bitrate?

Zkus střelit.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Proč bych střílel? To je tvůj úkol uvést všechny směrodatné údaje, jinak se tvůj příspěk zařadí k těm ostatním "ani tak ani tak".

boxer

Příspěvek od boxer »

OK,ty jsi nějakej ostrej. Sorry. :o

160.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

on má PMA jako většinou pravdu. je přece bláznovství si myslet, že ušetříš 30 mega na skladbě jen tím, že ořízneš výšky. ta komprese (líp možná: pohled na věc) se týká celého spektra. třeba výrazy: mid-side joint stereo, intensity joint stereo, narrowing stereo image.
kompresní algoritmy používají normalizaci. to neznamená, že jsou všechny stejně dobré. alt-preset standard od Lame má mnohem větší clipping než srovnatelné VBR od Fraunhofer IIS (koneckonců to celé vymysleli). a jsou mnohem větší průsery než tyhle dva codeky.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Dadafte, zdá se, že jsi opět nepochopil, o co tady jde.
O to, že já s mimoklepesem jsme tvrdili, že mp3 nemusí být kmitočtově ořezaná na 16 kHz, jak tvrdí PMA. Že říkáme, naopak v tom ořezu to není, ale v něčem jiném.

Mohl by sis to tady jen tiše číst? Dalo by se to tak zařídit?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Na hifi fórech jsou jak vidět milióny odborníků na všechno. I Monte se k tématu vyjádřil http://hifi.duoduo.cz/viewtopic.php?f=7 ... 4c840f11ff
Nebudu se kvůli tomu přihlašovat na jeho fórum, tak jen vzkaz pro Monteho, protože to tady čte:
..., vidíte velký úbytek rozsahu Hz
Monte... jak ti to říct...víš... to, co vidíš ve svých obrázcích na ose Y fakt není frekvence, opravdu ne. Věř mi. Je to hodnota samplu, jinými slovy amplituda. Konec konců je to tam napsáno, kdyby jsi to nemohl najít, tak je to v pravém dolním rohu jako popisek :lol:
Jinými slovy, ten tvůj příspěvek k tématu je naprostý nesmysl.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no, já zase myslím, žes nepochopil, co chtěl PMA naznačit: jinde mez "plave" s úrovní a obsahem.
máš pravdu - měř si své bílé šumy, seru na to.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

PMA píše:Přátelé, buď se bavme konkrétně na konkrétních příkladech, nebo to pro mě nemá žádný význam psát sem příspěvky, pokud se vše rozplyzne do neurčita.
PMA, necháme to rozpliznout nebo budeš mít ještě nějaký komentář?
Konkrétních příkladů bylo uvedeno dost, i když ten Boxerův je takový kompromisní, napůl mezi 128 kbps u PMA a mými 320 kbps ;)

boxer

Příspěvek od boxer »

160 mám proto,že to mám ze své audiotéky MP3 na cestu MHD ,aby se mi toho vlezlo do 2GB více. Ta kvalita mě v MHD ani moc nebere,nota bene slušně nahraná CDla hrají slušně i v tom MP160.

Až budu doma,tak to sjedu (tuto skladbu v ostatních bitratech) a dám to sem na porovnání.

Odpovědět