petrL píše:Ne tak docela. Jak jsem psal, 44 kHz nějak vzorkuješ signál, který je už tak dost zničený vzorkováním 96 kHz. Musel bys oběma frekvencema vzorkovat analogový signál a pak teprve srovnávat.
To sice ano, ale ten rozdíl nebude příliš velký oproti downsamplování. Jinými slovy ty informace se ztratí tak jako tak. Spíše jde jen o to, zda se ztratí 49% nebo 51%. Neodvážil bych se říct, signál na 96 khz je nějak příliš zničený, určitě méně než na jakémkoliv CD nebo LP či MD. A ve studiu se nejspíše taky pracuje ve vyšším rozlišení, tak se to kazí mixováním méně, a pak se to downsampluje na těch 16/44. Mám doma i prý studiovou nahrávku 24/96, díval jsem se kam až jdou frekvence, tak myslím, že to bylo jen tak do 25-30kHz, možná víc nezvládly mikrofony nebo to bylo odfiltrováno.
petrL píše:40 kHz je teoreticky možné, podobně jako 20 kHz na 44 kHz.
Problém je v tom teoreticky. V praxi bych rád viděl na osciloskopu výstup z DAC sinus 20k při 16/44. To asi neuvidím, spíše nějakou tu pokroutku, když pro celou sinusoidu jsou jen 2 hodnoty a je otázka, kam se vpasují, něco mezi obdélníkem a trojúhelníkem, to celé navíc namodulované rozdílem 22kHz-20kHz, která se pak "srovnává tím sig.správným kabelem". Chtělo by to zdroj sinus kmitočtu -> AD -> zobrazit v sw -> DA -> osciloskop a to při 44 i 96 a různých kmitočtech. Nemá někdo tu možnost nebo možná je k tomu někde nějaké pojednání s příklady?
V praxi si nyslím, že vše nad 10 kHz je na CD už dost poničené a celé zdejší diskuse o převodnících, kabelech atd. jsou o tom, jak to jakoby zaonačit, aby to poničené znělo lépe. V tom právě je na tom analogové LP lépe, i když tam jsou zase jiné problémy.
Boxer - pořeboval bych půjčit nebo zajít k tobě do jeskyně. Já je bohužel nechovám. Ale je pěkný
Záznam byl ze stereo mikrofonu na rekordér s AD převodníkem 24/96. Převodník není žádný audiofilský zázrak, když jsem zkoušel přes line-in výstup z DAC, tak v záznamu to nebylo stejné jako originál. Ale poslouchat se to dalo.