Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
merhaut

Re: Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Příspěvek od merhaut »

"byt znám" - hmm, úžasná kvalifikace ... jen tak mezi námi mistře akustiku, jaké jsou kritické frekvenční módy toho prostoru, co ho tak znáš?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:"byt znám" - hmm, úžasná kvalifikace ... jen tak mezi námi mistře akustiku, jaké jsou kritické frekvenční módy toho prostoru, co ho tak znáš?
Když už jsi mi nahrál, na to stačí jednoduchý výpočet mistře teoretiku, že tys chyběl ve škole, nebo neopsal ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pipis píše:v paneláku sice nejsem, ale maximum požitku mi dává až poslech v době kdy jiní chodí na kutě. přes den je stav sítě opravdu hrozný a můj filtr pomáhá jen částečně.
jo. stálo mě hromadu zbytečně vyhozených peněz zjišťování, proč mi to zase kurvadrát nehraje dneska (přes den!) tak jako mi to hrálo včera (v noci!!!).
v 7 večer to začne být dobré, od 23 tak do 5 do rána špica. pak zas až do večera celkem humus bigus. kapesní elektrárny nejsou. nenadělám nic.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

dadaft

Aha já jsem špatně četl no 250 na rekonstrukci je tak nějak akorát budeš dělat předpokládám zděné jádro? Nechceš nechat udělat novou elektriku a tu zasekat?
Jo já vím zasekat do panelu to je za cca 70 tisíc ta elektroinstalace. Jsem na to hodně zvědavý a až budeš mít hotovo určitě s Aleskou přijedeme na návštěvu.
Tu akustiku zvládneš za daleko mín peněz to se neboj. Měj se hezky
Zdraví Michal

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Vidím, že nočních posluchačů je tu víc, já sám mám taky nejraději poslech 23-03h ... nejenom elektrika, ale i nízká hladina hluku, přítmí, atd. to vše hraje roli, ani akustika místnosti se při postačující nižší hladině hlasitosti tolik neuplatní ...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Aleši, já vím, že to myslíš dobře, ale moje etapa "udělej si sám" pomalu končí. je to dobré, člověk si spoustu věcí osahá a ověří na vlastní kůži, a už pak tak snadno nepodlehne různým kabelovým šamanům a zázračným vodičkám a fixům, ale všechno se tím vyřešit nedá. tohle mi ukázaly FB825 v plné nahotě. v těch bednách se spojují desítky hodin měření v bezdozvukové komoře všech možných parametrů a stovky hodin práce, ladění, měření a poslechu celého týmu lidí, kteří stáli u zrodu. je to sice už nějakých 20 let zpátky, ale to nic nemění na tom, co tehdy philips znamenal. včera jsem poslouchal Amused to Death. všechny ty prostorové přechody (stadion-kabaretní bezčasí-otevřená krajina, 5 a 6 skladba) zvládají úplně bez problémů, jednoduchá akustická kytara Jeffa Becka ve Watching TV je tak dokonale rytmická, že jen z toho jediného dokážeš říct, že je to pan kytarista (což jasně potvrdí o píseň dále), a It´s a Miracle je skutečně vygradovaná pointa, emoční smršť, kterou hluší musí hledat skákáním na padáku z mrakodrapů nebo na závodních okruzích. dneska se kde jaké garážové plichty, vzniklé měřením na jeden mikrofon, které to doplácaly k jedné výrobní hale chlubí, jaké nemají basy, středy, dynamiku atd. no, každý má právo na život. nic proti. přeju každému. jen mě to už nezajímá.
nebudu už po nocích tahat skříně a šoupat bednama. nechám si to proměřit. ale díky tomu tahání a šoupání vím, že se nenechám opít rohlíkem a nezbaštím naivně nějaký nesmysl za balík...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mike píše:Nechceš nechat udělat novou elektriku a tu zasekat?
jo, bude extra žíla pro audio.
*thumbs up*

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Přes internet se dají najít firmy, které udělají akustiku sofistikovaně na klíč, je to ale o penězích.

Doporučoval bych zlatou střední cestu, co se týče zatlumení podlahy a stropu (průniky k sousedům), tam se dá vyjít z veřejně dostupných poznatků (stropní podhledy soning, apod). I Velký Bobo rámcově, ale použitelně rád poradí.

Pokud je obytná místnost dostatečně zabydlená, zaplněná (já mám otevřené plné knihovny na ploše 16m2 - celá zadní stěna od podlahy po strop, část na bocích) a není tam sklo (stolek, vitríny), kachle na podlaze, kožená sedačka, a další podobné "akusticky" zabijácké kombinace - není pro běžné požadavky a v pásmu nad 150Hz co řešit. Pokud je obývák designovka s plochama stěn, sklem, holou podlahou, tak musí nastoupit profesionální akustické úpravy i pro středy a výšky.

Problém pro profíky jsou basy, pokud chci špičkové basy - zejména pod 50Hz - musím v podstatě akustickým úpravám podřídit vše ostatní a i tak je výsledek nejistý, a zdaleka nemusí být 100% podle představ i při proinvestování řádově desítek tisíc.

Není to prdel, osobně jsem to - na středech a výškách - řešil tím uvedeným zabydlením obýváku stovkama knížek a hromadama časáků, hlavové basy (nad 50Hz) poslouchám z 2.pásma, subbasy rekonstruuju v hlavě, stejně břichobasy ke štěstí nepotřebuju, v mé muzice (rocku) se - až na pá výjimek - navíc neobjevují. Pro mne osobně, subbasy = 10% požitku 90% starostí.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

merhaut píše:Pokud je obytná místnost dostatečně zabydlená, zaplněná...
tohle je právě u mě problém. nemůžu si prostor moc zaplnit. jinak bych se nehnul. takže to spíš vidím na nějaké panely na zdi, tvářící se jako moderní umění...

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Jsem majitelem malé firmy, která se specializuje na montáže interierů-sádrokartony, tepelné a zvukové izolace, různé podhledy, podlahy atd. Zrovna montujeme akustický podhled v sále jednoho kultůrního domu. Nedávno jsem se bavil s projektantem, který navrhoval akustiku této stavby o problému basů v mém obyváku, kterých mám méně, ikdyž hraji přes monobloky cca 2x 400W.Bydlím v půdním bytě, který je celý ze sádrokartonů, má dřěvěné podhledy a podlahy. On mi řekl.  Problém je v tom, že  nízké frekvence ztratí sílu se odrazit od těchto konstrukcí proto, že podstatnou čast energie vydají na rozkmitání těchto pružných povrchů. Protože tyto kce  zabírají velkou plochu, dochází k úbytku basů. Dopořučil mi tyto konstrukce zesílit tak, aby nebyly tak pružné a mohly zvuk lépe odrážet.Možná, že tato zkušenost někomu pomůže i v opačném případě, když je basů nadbytek. Basy je asi nejlépe zatlumit tvrdou, ale pružnou konstrukcí, výšky a středy měkkou pohltivou konstrukcí.
Ještě mi poradil jednu věc. Mám vzít staré matrace a stavět je na různá místa v pokoji a tímto najít misto, které je nutno zatlumit.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

fox

Ano s tím souhlasím je to tak,nejlepší je nějáký kmitací panel pokud chceme řešit problém s basy. Ostatní problémy se dají zatlumit něčím jako termoflon,obiflon a rockwall. S těmi matracemi je to dobrý nápad tím člověk zjistí kde je zhruba problém ale stejně platí to že nechat změřit frekvenční charakteristiku místnosti je nejůčinější.
Zdraví Michal

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

dadaft píše:
agustini píše:Akustika je zaklad. Kto skor pochopi, ten skor zisti ci vo svojich podmienkach nebude lepsie kupit sluchatka alebo si radsej najst iny konicek... Je to mozno dost krute najme pre vacsinu "kralikov panelakovych" ktory nemaju moznost mat vlastnu upravenu posluchovku, ale takto to po svojej skusenosti vidim ja.

Akustika je zaklad ale aj limitujuci faktor ktory sa pri serioznom posluchu prekrocit a ani obijst neda.
přesně tak.
i já jsem panelákový tvor. dostatečně velká akusticky vyřešená poslechovka nepřipadá v úvahu. k pochopení výše řečeného byla dlouhá cesta. nejdříve jsem chtěl akustiku ignorovat, pak ji přebít silou, pak obejít a nakonec přechytračit. marně. teď sice chystám úpravy poslechového prostoru, ale už si nenamlouvám, že můžu mít v paneláku symfoňák v koncertní hlasitosti. nemůžu.
limitující faktory byly zmíněny - resonance, výkon zesilovače (mám zesáky 30, 60 a 110W na kanál - jak jsem to tak vysledoval, tak pro střední hlasitost a moje bedny je těch 110W/kanál minimum, nebo spíš málo) a přidal bych ještě denní rušení v síti.
člověk musí najít uspokojivé řešení ne navzdory, ale v souladu s těmito limitujícími fakty.
tichý noční poslech na aparátu s dostatečným rozlišením a uzavřených 3.p sloupech.
tak to dopadlo.
to, co přes den slouží jako kulisa, a s čím se před případnými návštěvníky už ani nenamáhám předvádět, teprve v nočním klidu ukáže svou pravou sílu. mám štěstí - nemusím chodit za prací, ale práce chodí ke mně, a ani ničemu jinému nemusím podřizovat svůj každodenní rytmus. takže stačilo jen najít vhodné železo a naučit se chodit spát se svítáním.
a je vymalováno. není to sice absolutní "koncertní" věrnost a realismus v zobrazení, ale zvuk je pro mě osobně dostatečně kvalitní, je tam všechno, a hudba a její poslech mě baví a baví a baví... uspokojuje, ne rožčiluje.
někomu to možná příjde málo, ale mohlo to být taky mnohem horší.

No dadafte nevím zda se u tebe situace od té doby nějak změnila (přál bych ti to) ale smekám před tebou.Já asi neměl dost skromnosti a pokory, mě to zlomilo a než velký kompromis tak raději nic.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nevím kdy jsem to psal - změnilo se dost. vyboural jsem stěny, překopal rozvody... ;)
o zdroji u mě už roky není pochyb.
zesák nakonec kvůli tiššímu nočnímu poslechu zvítězil barevný a průzračný 30 waťák.
oboje vintage. zvuk jak lusk.
v bednách se změnilo mnoho. sloupy pro mě slepá cesta. nakonec jsem je nevydýchal - moc basů. jsem na ně asi dost citlivý. třeba na claptonově soundtracku k filmu "rush" je taková temná skladba s hlubokými synťáky - z toho jsem byl normálně zralý na šavli...
takže stojanovky - a ty jsem si zamiloval.
*hura*

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

http://www.roomeqwizard.com/

je tam zajimavy nastroj na simulaci akustiky v poslechovem miste (pro stereo + volitelne 1-2 suby). Stoji za to zkusit si to, uz jen pro predstavu jaky silenosti se v mistnosti deji a ze vubec neni sranda najit vhodne umisteni poslechoveho mista a reprobeden.

Odpovědět