Je hi-fi v krizi? Nebo dokonce mrtvé?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je hi-fi v krizi? Nebo dokonce mrtvé?

Příspěvek od JV »

Zaujímavý náhlad na vec. Má to niečo do seba.
Fakt že ten (pre mňa fujtajblový) minimalistický trend v interiéroch asi akustike moc nesvedčí, tam by aj bola škoda investovať do nejakej kvalitnejšej hifiny (bez vážnejších úprav a zásahov).
Keď sme pri tých starších interiéroch - všimol som si vo filmoch, že niekedy dávnejšie dekoratéri nešetrili. Napríklad v seriáli Priatelia mali chalani nejaké velké planárne repro. Nepamätám sa že by ich niekedy púšťali, ale ako dekorácia fajn. Teraz keď chcú ukázať že je niekto cool, tak mu tam pichnú gramec, ale ostatný hifivercajch nejak zabudnú doplniť.
Ďalšia otázka je, aké percento ludí si môže dovoliť dať na zábavky neviem kolko mesačných výplat.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

To máš jako s drahým autem...tejden - dva stoji pod balkonem a v sobotu se zajede na větší nákup do hypermarketu, investice pod psa ale ! ať trollové vidí že na to máme. Inu, malý český člověk.

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

Hifi u nás je mrtvé už dávno. Mladší lidé mají ZCELA jiné zájmy, než "něco" soustředěně poslouchat a to ještě ke všemu,
pán bůh s námi!, bez obrázků!
Posledních deset let před odchodem do důchodu jsem měl to štěstí pracovat v kolektivu lidí většinou o jednu
až dvě generace mladších. Nějakou "hifárnu" doma z nich neměl nikdo ani omylem.

Co mě osobně se týče - na stará kolena jsem propadl pečlivě vybíraným a tedy dokonalým nahrávkám vážné hudby,
ovšem i s dokonalým HD obrazem na "velkém plátně" doma. Vše pouštěno z "flešky" přes moji obstarožní zvukovou hifi aparaturu. Tak je to s těmi "pohyblivými obrázky" pořád ještě staré dobré hifi, nebo jen dvoukanálové domácí kino,
promítající zvukové záznamy? Do mých tří regálů, metr dvacet dlouhých a plných CD, jsem už nesáhl hodně dlouho,
o hoblování elpíček raději ani nemluvě...

Na druhou stranu - v MHD vídám hodně mladých se sluchátky Marshall a jinými "nešpuntovkami", napojenými na smartphony.
On z těch chytrých telefonů "leze" do kvalitních sluchátek hodně dobrý (nebo spíše hodně líbivý) zvuk.
Prostě to je zřejmě aktuální "hifi" pro současnou mladou generaci.
PS: nechápu ovšem, KDO tedy vlastně dnes kupuje "tendlecten" vinyl a přes jakou aparaturu si ho doma pouští?

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

No kdo? Hifisti si kupujou vinyly a pouští si je doma přes hifi aparaturu. Sice nás hifistů není mezi Váma ostatníma moc, ale pořád nejsme na vymření, to jsou nesmysly, hifi pořád žije.

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Liamee: Každý, kdo poslouchá kvalitní zvuk je vlastně hifista, jen o tom neví. Kupování překonané technologie hifistu nevytvoří. Ano, ten obřad vyjmutí LP z obalu, opatrné uložení na talíř, očištění štětečkem po roztočení, přivonění k obalu, jsem si v dětství a mládí užil dost a dost, ale dnes mně vůbec, ale vůbec neschází.😊

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Mě to také neschází. Přešel jsem hlavně na streamování Spotify a Tidal . Užívám si hudbu a hlavně jsem objevil hudbu, kterou bych nebýt těchto služeb nikdy neobjevil. A stále objevuji. Což vidím za hlavní výhodu a prdím na to že zvuk z CD by byl o chlup lepší, nebo z jiného dražšího zesilovače. Jde o to si vychutnat hudbu a být spokojený a nezabřednout v nekonečném zkoumání a kolotoči výměn komponentů.

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Lemon: přesně tak! Já zase díky nahrávkám na YouTube více pronikl do světa tzv. vážné hudby. Jsou tam k vidění a slyšení hodně zajímavé věci, ať už jsou názory na YouTube jakékoliv. Prostě je třeba využít všechny novodobé možnosti a nebýt ortodoxní hifipurista. A na YouTube má "kanál" i Česká filharmonie se zvukově velmi dobrými nahrávkami, však mají vlastní Sony 4k televizní studio a dobré zvukaře!❤️

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No hlavně nezaměňovat pojmy a dojmy.

"" Každý, kdo poslouchá kvalitní zvuk je vlastně hifista "" , no to právě není, takový jedinec je posluchač a že mu takto vyhovuje je jen jeho věc, má na to právo, ale Hifista to není. Slovo Hifista je odvozeno od slova HIFI a to znamená "vysoce věrný poslech" a mělo by to v domácích podmínkách poslechu reprodukované hudby vytvořit takovou kvalitativní úroveň, která se nejvíce přiblíží k originálnímu přednesu tzv. "na živo". Tedy porovnání zvuku jednotlivých nástrojů, nejlépe neaplifikovaných a nejlépe v oblasti "klasické" hudby. Pokud toto bude sedět, bude to správně i pro ostatní reprodukovanou hudbu. Mimochodem, jak se definuje "kvalitní zvuk".

Už vůbec Hifi neřeší, zda někomu něco schází, či neschází, zda je to levné, či drahé, či snáze dostupné, což nahrazuje nedostatečně rozsáhlou sbírku LP, CD, SACD, DVD-A, BD a podobně.
Na druhou stranu, pokud se někdo smíří s kvalitou zvuku z "dráťáku" i v současné zprzněné podobě, tak je to zase jen jeho věc, ale s Hifi to nemá nic společného, ale je to každého věc.

BTW: i já jsem se před cca 15 lety vrátil zpět ke "kolotoči", né pro ten rituál s LP, ale pro to, že došlo k masivnímu zprznění nahrávek prakticky ve všech formátech DA ( kromě u klasické hudby - tam si to vydavatelé nedovolí ) a nové vydání jsou pro mně neposlouchatelné zvukově. Naštěstí mám vlastní rozsáhlou sbírku DA, kterou jsem budoval již od roku 1983. Dnes pokud vůbec něco kupuji, tak je to klasická hudba na SACD, klidně i CD, ale Popík, Rock, už jen na LP, protože tam míra toho zprnění nedosahuje vysoké úrovně zprznění dnes vydávaných formátů DA. Je v podstatě jedno o jaký nosič se jedná a "dráťák" z toho nevyjímaje, protože samozřejmě "oni" již dnes nemají jinou možnost dostupnosti, než v současnosti vydávané zprněniny.

Je to velice smutný konec domácího poslechu. Paradoxně my "více" dospělí jsme za mlada neměli možnost zdrojů hudby ( až na vyjímky a kromě pašungu ) a aparáty byly brutálně drahé, ale pokud na ně někdo naspořil a pořídil je v Tuzexu, či z dovozu, měl doma super kvalitní Hifi poslech. Dnes se na aparáty dá snáze vydělat a lehce je koupit, ale bohužel kromě starých letitých sbírek nosičů, z těch nově vydaných, není do těch kvalitních aparátů co strčit.

Možná i proto dochází k omezování prodeje kvalitního Hifi, protože to pro některé jedince v návaznosti na kvalitu dnešních nosičů ztrácí smysl. Hifi však v omezení míře nadále pokračuje, Hifisté také, ale je jasné, že toto se změní v čase. Mladší generace má jiné prijority.
Sorry za rozsáhlost.

Dodatek: jó, tak YT, to je fakt kvalita ( toto prezentovat na Hifi fóru je pokleslost nejvyššího zrna ), neuvěřitelné, že někdo nechápe YT jako reklamní a marketingový kanál pro skutečný prodej. Evokuje mně to situaci, jako když jsem jako fotograf dal po určité akci na web náhledové fotografie v minimální kvalitě a ještě s výrazným vodoznakem a někteří potenciální zajemci se vyjadřovali, že už skutečné fotografie v plném rozlišení nechtějí, že ji stačí ty náhledy. Holt "Čecháčkové".....a mám to zadarmo!

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Já joutube taky nezavrhuju. Ovšem že bych to měl jako jeden ze zdrojů kvalitního / finálního poslechu , to zas ne...
ale kdyz se snažím něco zjistit- jako asi kazdy- kouknu Google, wikip atd, a následně vyhledám ukázky na YouTube - živáky , historie apod ...... Vzpomínky na mládí , občas něco vyleze na mysl. - ,na YouTube najdu , prozkoumam, poslechnu ..
..a následně pak třeba kupuju CD - ojetá ...Nová minimálně. ( to už musí být/víme proč/).... A s vinylama už jsem asi nadobro skončil .....ne že bych žádné neměl ( a když vidím co mi zbyde nejspíš po rodičích, tak fakt nevím - když nebudu mít jiné starosti, tak se tomu vlastně nebráním )

Odpovědět