Jsme pány nebo otroky svých hifi zařízení?
Jsme pány nebo otroky svých hifi zařízení?
Mám hifi sestavu. Je to mé hobby a věnuji tomu hodně energie, svého času a taky peněz. Baví mě to a tak to je v pořádku. Mám pak radost z drobných i velkých vylepšení, diskutuji s kamarády.
Ale kdy to už zacíná být posedlost? Kdy člověk začíná být nebezpečný sobě a okolí, kdy se stává otrokem svého vymazleného hifi a ztrácí soudnost a zdravý rozum? Je vůbec schopen to zjistit? A pokud už té posedlosti propadl, je schopen se od toho odpoutat a získat potřebný nadhled?
Ale kdy to už zacíná být posedlost? Kdy člověk začíná být nebezpečný sobě a okolí, kdy se stává otrokem svého vymazleného hifi a ztrácí soudnost a zdravý rozum? Je vůbec schopen to zjistit? A pokud už té posedlosti propadl, je schopen se od toho odpoutat a získat potřebný nadhled?
Re: Jsme pány nebo otroky svých hifi zařízení?
Kdy posedlost ?
Je to posedlost, takže to bude pro každého jiné.
Podle mého názoru tehdy, kdy potřeby rodiny, přátel (a konec konců i sebe samého) jdou stranou, aby bylo na nové bedny, nový zesilovač, nový síťový či jiný kabel jen proto, že Franta, Pepa, Venca atd. mají něco novějšího a hlavně dražšího.
Tedy v okamžiku, kdy se již neposlouchá hudba jako taková, ale abych jiným dokázal že jsem audiofil a že na to mám.
V okamžiku, kdy nové kousky ve své sbírce raději ani nerozbaluji a neposlouchám, jen abych netratil "jejich hodnotu", pochopitelně měřenou pouze penězi.
Podle mého názoru tehdy, kdy potřeby rodiny, přátel (a konec konců i sebe samého) jdou stranou, aby bylo na nové bedny, nový zesilovač, nový síťový či jiný kabel jen proto, že Franta, Pepa, Venca atd. mají něco novějšího a hlavně dražšího.
Tedy v okamžiku, kdy se již neposlouchá hudba jako taková, ale abych jiným dokázal že jsem audiofil a že na to mám.
V okamžiku, kdy nové kousky ve své sbírce raději ani nerozbaluji a neposlouchám, jen abych netratil "jejich hodnotu", pochopitelně měřenou pouze penězi.
- Zappadaddy
- Kontaktovat uživatele:
Když na to nemá a půjčuje si na hifi.Já se přiznám,jsem v tom až po uši,ale ne v hifi,ale v kupování cédéček,je tolik hudby a všechno bych to chtěl slyšet.Je to sakramentsky návykové.
Aleska.Sběratelství bych do toho netahal,to je jiná kapitola.Ale musím se přiznat,že sbírat nerozbalená cd mi příjde zcestné.
Aleska.Sběratelství bych do toho netahal,to je jiná kapitola.Ale musím se přiznat,že sbírat nerozbalená cd mi příjde zcestné.
Poznáš niekoho kto si kúpi zosilovač nerozbalí ho a nepočúva? ja teda nieAleska píše: V okamžiku, kdy nové kousky ve své sbírce raději ani nerozbaluji a neposlouchám, jen abych netratil "jejich hodnotu", pochopitelně měřenou pouze penězi.
Budeš se divit, ale ANO ! (klikni na ANO !)durgo píše:......
Poznáš niekoho kto si kúpi zosilovač nerozbalí ho a nepočúva? ja teda nie
Já si hned říkal, proč by někdo nemohl sbírat nerozbalené zesilovače? Fetiše jsou různý. Ale bylo mi blbý to sem psát - a vida!
Aleska píše:Kdy posedlost ?
suhlasim a ALESKom. podla mna to vyjadril presne a trefne.
Ale skutocne je to tema na zamyslenie. Kedy je dost?? A treba to vediet vcas rozpoznat. Asi... niekedy sa mi to nedari lebo mat tu perfektne hrajucu vec je velmi silna potreba ale potom pozrem na svojho 3 rocneho syna a potreby razom dostanu iny rozmer a prioritu...
ja za seba v podstate len dodam, ze kedysi bolo pre mna nevyhnutne mat to najlepsie a to nakrajsie ale potom som sa pristihol , ze nemam volne peniaze na CD a LP a ani v podstate tu hudbu nepocuvam lebo nemam kedy. Musim byt 12 az 16 hodin v robote aby som mal na novy zosilovac.
Dnes sa uz chvala Bohu venujem pocuvaniu hudby.... asi najvacsi pokrok v mojej osobnej audiofilii za poslednych 10 rokov. a som VERY HAPPY.
Dnes sa uz chvala Bohu venujem pocuvaniu hudby.... asi najvacsi pokrok v mojej osobnej audiofilii za poslednych 10 rokov. a som VERY HAPPY.
-
boxer
Když jsem měl doma Accuphase DP67 na zkoušku jako 2nd hand,tak byl absolutně netknutý. Z té krabice ho majitel před cca 5 lety snad jen vytáhl a nechal ho stát na polici.
Na dotaz,jak je to možný,mi zprostředkovatel odvětil,že dotyčný pán Fejzy sbírá,že jich má snad 25 ks. Hraje mu jen ta špička,ostatní má na koukání.
Každej jsme Ňákej.
Na dotaz,jak je to možný,mi zprostředkovatel odvětil,že dotyčný pán Fejzy sbírá,že jich má snad 25 ks. Hraje mu jen ta špička,ostatní má na koukání.
Každej jsme Ňákej.
-
boxer
Pokud hifista přestane používat zdravý rozum,přestane věřit svému sluchu a dá na kecy zlatoušců,reklam,testú a vsugeruje si,že to tak slyší taky,je zle.
Pokud maže bedny včelím voskem zaříkávaným o půlnoci,podkládá kabely ebenovým dřevem,neustále prodává a kupuje nové věci aniž by si užil sestavy poslechem hudby ,ale namísto toho neustále poslouchá dokola úryvky stejné hudby a hledá nuance,které neslyší,protože nejen že nemá hudební,ale ani normálně dobrý sluch,mění rhodiové koncovky za zlaté,postříbřené kabely za platinové a točí se neustále ve slepém kruhu mánie zvané highend grál,tak je zle.
Pak unaven,zcela vyčerpán finančně,duševně i fyzicky spočine u kamaráda normálního,zdravě přemýšlejícího,a u něj pak jak v oáze poslouchá libé tóny hudby z aparátu v ceně jeho dvou kabelů a diví se.
Pokud maže bedny včelím voskem zaříkávaným o půlnoci,podkládá kabely ebenovým dřevem,neustále prodává a kupuje nové věci aniž by si užil sestavy poslechem hudby ,ale namísto toho neustále poslouchá dokola úryvky stejné hudby a hledá nuance,které neslyší,protože nejen že nemá hudební,ale ani normálně dobrý sluch,mění rhodiové koncovky za zlaté,postříbřené kabely za platinové a točí se neustále ve slepém kruhu mánie zvané highend grál,tak je zle.
Pak unaven,zcela vyčerpán finančně,duševně i fyzicky spočine u kamaráda normálního,zdravě přemýšlejícího,a u něj pak jak v oáze poslouchá libé tóny hudby z aparátu v ceně jeho dvou kabelů a diví se.
- Zappadaddy
- Kontaktovat uživatele:
Takoví, o kterých se tu bavíte, tu snad mezi námi ani nemůžou být.
Naopak, neznám jiné fórum, kde by byla taková živná půda pro snake oil.
Pavel Macura Audio
-
boxer
tu snad mezi námi ani nemůžou být.
Nejsou,zcela určitě. Ale již jsem o takových slyšel,že existují.
Nejsou,zcela určitě. Ale již jsem o takových slyšel,že existují.
Přesně tak.. Naprostý souhlas...PMA píše:Naopak, neznám jiné fórum, kde by byla taková živná půda pro snake oil.