Mor se nenápadně dál šíří!
Re: Mor se nenápadně dál šíří!
aha, takze vsichni to delaji jen pro zabavu a pro dobry pocit, ze udelali lidem radost
to by to pak prece prodavali za vyrobni naklady
co se do muziky hlavne dostalo je byznys, vydavat reedice, remastry, stejnou vec prodat na x typech novejsich a ne vzdy lepsich nosicich (vinyl, kazeta, cd, sacd, bd) misto toho, aby hrali pro radost jako treba kdysi deda v dechovce. nove media jako youtube umoznuji predvest lidem co umi a ziskat si fanousky, aniz by to nekdo zamerne vyprodukoval a cekal od toho zisk.

co se do muziky hlavne dostalo je byznys, vydavat reedice, remastry, stejnou vec prodat na x typech novejsich a ne vzdy lepsich nosicich (vinyl, kazeta, cd, sacd, bd) misto toho, aby hrali pro radost jako treba kdysi deda v dechovce. nove media jako youtube umoznuji predvest lidem co umi a ziskat si fanousky, aniz by to nekdo zamerne vyprodukoval a cekal od toho zisk.
Tady si někdo plete hrušky se štrůdlem, vydavatele s interpretama, technikama a zákonodárcema...
interpret - snazi se ziskat oblibu, fanynky, drogy, penize (zalezi podle preferenci, zadarmo to ale dlouho delat nebude)
producent - kouka do koho by zainvestoval, aby znasobil vlozene penize
vydavatel ktery dal prachy producentovi ma sepsanou smlouvu s interprety kolik pak komu z prodeje kapne a jake maji spolecne zavazky pri vydani dalsich veci
je to celkem logicke, skoro jak na burze. obcas to vyjde a obcas ne
nerikam ze to je to tak u vseho, mensi kapely si musi na nahrani a vydani zajistit i sponzory, ale u valne vetsiny dnesni produkce to tak bude
neobhajuju tim, ze by mely byt cedecka za vyrobni naklady, kazdy chce nejak vydelat a mit se dobre, taky nedelam zadarmo
producent - kouka do koho by zainvestoval, aby znasobil vlozene penize
vydavatel ktery dal prachy producentovi ma sepsanou smlouvu s interprety kolik pak komu z prodeje kapne a jake maji spolecne zavazky pri vydani dalsich veci
je to celkem logicke, skoro jak na burze. obcas to vyjde a obcas ne
nerikam ze to je to tak u vseho, mensi kapely si musi na nahrani a vydani zajistit i sponzory, ale u valne vetsiny dnesni produkce to tak bude
neobhajuju tim, ze by mely byt cedecka za vyrobni naklady, kazdy chce nejak vydelat a mit se dobre, taky nedelam zadarmo
me se treba zamloval tvuj system pujcovny, kdy ty disky kolovaly. pri prilezitosti, ze neco, co se mi libilo, skoncilo zrovna v me pobocce, tak jsem si to pujcil a poslechl znova. kdyby treba domakli audio on demand, kdy se pripojis k netu a muzes si pomoci nej objednat poslech alba, tak bych do toho sel, uz me prestalo bavit stohovani cedecek do x polic a regalu. podobny system jsem mel treba u o2 iptv, kde se dalo vybrat, co si chci na hbo digital pustit za film. hralo to sice v mizerne kvalite, ale nemusel jsem to mit doma ani v pocitaci ani na zadnem mediu a pustit nebo zastavit to slo, kdy se mi zlibilo. technologie na to je, ale nahravaci spolecnosti na inovaci nemaji zajem a radeji budou obhajovat zastarale metody distribuce diskriminujicimi zakony.
A co takhle půjčovny CD, které se často převlékaly za tzv. "Klub majitelů CD" a podobné názvy, aby obešly chabé zákony. Ty vznikaly ještě v době, kdy nebylo rozšířeno stahování z internetu. Myslím, že taky pomohly k zániku prodejen s hudebními nosiči.
pujcovny zabilo stejne jako prodej vypalovani cedecek. kdysi byly treba pujcovny lp desek v knihovnach.
Jo, to ale bylo ještě za totáče, kdy bylo všechno řízeno stranou a vládou. Protože se tam daly těžko půjčit tituly z kapitalistické ciziny, nemohlo docházet k porušování autorských práv. Stejně tady nikdo žádná velká práva neměl.AM píše:pujcovny zabilo stejne jako prodej vypalovani cedecek. kdysi byly treba pujcovny lp desek v knihovnach.
Na rozdíl od stahování z internetu na půjčovném vydělával provozovatel půjčovny a nemusel to být vůbec špatný džob. Jenom vydavatele a prodejny ostrouhaly.
uziti autorskeho prava je slozitejsi, tomu rozumi jarda, komu se co odvadi. pujcovny fungovaly ve zlate ere prodeje, spis jsi z nich mohl ziskat informace, co stoji za poslech a pripadnou koupi. samozrejme ze byli podnikavci, co kopirovali cedecka na kazety a prodavali na burze, bylo to uz za totace.
Koukám, že i Fox je VšeZnalec autorského zákona. Nějak mu ale z toho jeho mudrování kape špatně utajená závist.
Já jsem hrdý na to, že jsem vymyslel systém CD klubů. Desetitisíce hudebních fanoušků se díky nim dostali ke své muzice a spousta z nich má sakra velké sbírky originálů. Něco jsem se těch CD a LP naprodával přes svůj objednávkový direct import. Dnes CD kluby i tuzemský direct import nahradil internet. Nestěžuju si, přizpůsobil jsem se, u muziky jsem ale naplno zůstal jako fanda. Než těch 15000 orig. CD přeposlouchám, bude chvíli trvat...
P.S. Technická: k tomu, jak funguje autorský zákon anebo hudební byznys, by se měli vyjadřovat jen ti, co vědí vo co go.
Já jsem hrdý na to, že jsem vymyslel systém CD klubů. Desetitisíce hudebních fanoušků se díky nim dostali ke své muzice a spousta z nich má sakra velké sbírky originálů. Něco jsem se těch CD a LP naprodával přes svůj objednávkový direct import. Dnes CD kluby i tuzemský direct import nahradil internet. Nestěžuju si, přizpůsobil jsem se, u muziky jsem ale naplno zůstal jako fanda. Než těch 15000 orig. CD přeposlouchám, bude chvíli trvat...
P.S. Technická: k tomu, jak funguje autorský zákon anebo hudební byznys, by se měli vyjadřovat jen ti, co vědí vo co go.
proc je svoboda, to mi prijde ponekud totalitne grebenickovskemerhaut píše:P.S. Technická: k tomu, jak funguje autorský zákon anebo hudební byznys, by se měli vyjadřovat jen ti, co vědí vo co go.

dneska, kdy se da stahnout cela diskografie jednim kliknutim si lidi moc neuvedomi, jak se kdysi blbe shanelo treba regulerni album bel canta. myslim ze jsem ho nakonec koupil primo z pujcovny, ikdyz uz bylo trochu poskrabane

Nejde o svobodu, ale kompetentnost. 1+1=3 taky není projevem svobody, ale neznalosti.
a to musim mit vystudovanou vysokou hudebnebyznysovomanazerskou, abych vedel jak to teda je
par zkusenosti mam jak s poradanim festaku, tak ceskymi interprety, kteri vydali nekolik komercne uspesnych cedecek. dokonce jsem za to byl i placeny
ikdyz cesko je hodne mala louze, ale nedelam si iluze ani o zahranici