Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery

Příspěvek od dadaft »

mimochodem: pokud vím, tak do kin momentálně vlítl nový film bří Coenů - a to je vždy Svátek. viděl už někdo?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

uff, tak to byla paráda:
Stander, Správnej polda (Kanada / Německo / Jižní Afrika / Velká Británie, 2003)
http://www.csfd.cz/film/44838-spravnej-polda/
http://www.imdb.com/title/tt0326208/

mám rád filmy, které jsou vyprávěny filmovou řečí. příklad? muž hraje kulečník v prostorné místnosti a s někým si povídá. kamera sleduje kouli a v záběru se vynoří jeho společník, ležící na lavičce a posilující svaly se zelenou činkou. pak příjde střih. chlap sedí u stolku s pitím a něco říká. za jeho zády uvidíme stoupat a klesat zelenou činku. je to třetí z mužů v místnosti, který předtím nebyl vidět ani slyšet a teď se připojil k diskusí těch dvou. je to úplně jasné. nemusíme přemýšlet, kdo to a kde to kurňa je. jsme neustále v obraze.

Stander je povedená krimoška na základě jistých událostí v JAR. třešničkou je skvělá hudba! - - - a navíc hlavní hrdinové jezdí v kanárkovém Porsche, což hovoří za vše. *thumbs up*

režisérka Bronwen Hughesová je pro mě velmi milým překvapením. už v 1985 přicmrndávala Kevinu Sullivanovi při natáčení Anny ze Zelených vršků, povedeného seriálku. pak si prošla pár produkcemi, natočila několik dílů různých seriálů, a třeba v 2001 i film Earth Angels, který má na IMDb 98% (pravda, z deseti hlasů - no a co? u nás tenhle film stejně nikdo, vůbec nikdo neviděl 8-) )
Afrika ji evidentně přitahuje. už natáčí další, zřejmě o dost vážnější film The Journey Is the Destination, odehrávající se v Mogadišu. kromě režie napsala i scénář. to si nenechám ujít.

Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

co se stane, když se BBC rozhodne natočit detektivní seriál podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella a to přímo na "místě činu" v Ystade? a když do hlavní role obsadí vynikajícího shakespeareovského herce Kennetha Branagha?? (kterého, považte, už v 23 letech přijali do Royal Shakespeare Company!!!)
Wallander
dnes ČT1, 22:35, 1. díl
nevím. neviděl jsem. ale jako zarytý fanda filmových kriminálek se na tohle nesmírně těším...
Obrázek
http://www.csfd.cz/film/255630-wallander/?text=135900
http://www.imdb.com/title/tt1178618/

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

MALENA

Režie: Giuseppe Tornatore
http://www.csfd.cz/film/8994-malena/?po ... k=-1&limr=
http://www.imdb.com/title/tt0213847/
nádherný film. v kontextu dospívání a první lásky jednoho chlapce zobrazuje mnohem víc. film i pro náročnější diváky než jsem já. třeba klasické téma cizoložství je zde podáno naprosto přesvědčivě. samozřejmě cizoložství žen. v Itálii za druhé veliké války se na maloměstě trestalo zbitím a vyhnáním z města. v Řecku pár let před tím, jak víme třeba z Řeka Zorby, se při krizí komunity i zabíjelo. v Iránu se cizoložnice zabíjí ještě dnes...

práce s kamerou je vysoký nadprůměr a některé scény mají punc klasiky pro milovníky italské nadsázky: procházka městem čerstvé vdovy Maleny (tomu Ennio Morricone rozumí a hudba je božská), scéna s žehličkou na zahradě (ach Tornatore, ty stará páko, ty víš že ne roztažené nohy ale labutí šíje mladých žen jsou nejdráždivějším libidem světa) a konečně první nálet spojeneckých letadel - bravo!!!

Obrázek

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Dnes 7.9.2010 ve 20:00 hodin na Čt2, klasika.
"Maratónec" s Dustinem Hoffmanem a Laurencem Olivierem.

Davidus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davidus »

Před pár týdny jsem dostal ve vlaku od jednoho chlápka tip na film Unthinkable.
Viděl jsem ho před pár dny a můžu doporučit. Velmi zajímavý příspěvek k problému islámského terorismu.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tropa de Elite

jak bylo řečeno - americké akčňáky jsou proti tomuhle čajíček u odpolední kanasty.
na čsfd to myslím trochu přehání s představou o míře reality tohohle filmu - kdo se pozorně díval i na závěrečné titulky mohl si mezi sponzory všimnout i loga sítě luxusních hotelů :D
na druhou stranu v takovém Mexiku už jim to naprosto přerostlo přes hlavu a začínají tam otevřeně mluvit o tom, co bylo donedávna absolutně tabu.

takovéhle filmy dělává zvuk - a tady je vytažený totálně na max - už při té uvódní střílečce, když se všude sypou prázdné patrony jsem si říkal ajajaj...
(ale R.E.M. potěšili - vzpomněl jsem si na pařby na Palackého kolejích 8-) )

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid

bez reakce? nejsi zklamaný, že ve Filmovém klubu ČT2 dávali takovou čistou propagandu?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

??? Jak tě to napadlo? Proč zklamaný? Jaká propaganda?
Byl jeden z filmů, u kterých se neusíná ani o půlnoci :-) Ani jsem to nestíhal sledovat.

Mimochodem existuje někde na českém webu něco podobného jako toto vlákno?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jaká propaganda???
s kým to vlastně ta "elitní" jednotka bojovala? viděl jsi v tom filmu jediného starého (nebo líp skutečně dospělého) člověka? jaké jsou skutečné problémy jihoamerických slumů? sociální pracovníci a vysokoškolští studenti, kteří se večer zhulí z trávy? - nebo lidé, kteří celý svůj čas tráví tím, že shání prachy na další dávku cracku a jejich děti, kterým se s prvním nadechnutím na čele objeví nápis NO FUTURE? jakou roli v tom všem hrají dealeři, kteří jsou vybíjeni jako prašiví psi? odkud mají ty balíčky?

já osobně v podstatě souhlasím s názorem Davsona na ČSFD. akorát jsem tolik nehýřil hvězdičkami (no mně se zatím nezobrazují a pochybuju, že s mým tempem hodnocení kdy budou... :mrgreen: )

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Teda takovych otazek a pritom samotny film zadne neevokoval. A srovnavani s Mestem bohu je uz uplne mimo. Elitni jednotka je celkem pekne natocena sracka.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

No mi to spíše než propaganda připadalo jako příběh o tom, jak se z relativně slušného a naivního člověka stane policejní zabiják. Byl to film o policii, ne o ghetech.
Není to úplně můj styl, ale úplná sračka to zas nebyla. Je ale fakt, že z ruční kamery se pomalu začíná stávat móda. Ale fungující.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

že neevokoval?
v tobě Donutsi poprava brokovnicí přímo do hlavy zabalená v technicky precizním a vysoce sugestivním obalu nevyvolá žádnou otázku po smyslu tohoto poselství?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Donuts píše:Elitni jednotka je celkem pekne natocena sracka.
snad máš pravdu.
stejně by mě zajímal tvůj trochu obšírnější názor na věc. nejsi hlupák. ale je mi jasné, žes jednovětný přispěvatel...

další z velkých problémů toho filmu poodhaluje např. tahle věta z recenze na MovieZone:
Zatímco BOPE politicky nekorektně čistí slumy, aby papež, který má brzy dorazit, nemusel bojovat se zfetovanými gangstery...
uáááááááá!!!!!!!!
ale takhle to v tom filmu skutečně je prezentováno. zkuste domyslet, co film (obzvlášť v jižní americe) tímhle a komu říká, a co český recenzent shrnul do téhle debilní věty.
viz http://film.moviezone.cz/elitni-jednotka/recenze/
p.s. nic proti Mr.Hladovi - každý máme horší dny.

tak. a už toho nechám.

Odpovědět