Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery
Re: Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery
mimochodem: pokud vím, tak do kin momentálně vlítl nový film bří Coenů - a to je vždy Svátek. viděl už někdo?

uff, tak to byla paráda:
Stander, Správnej polda (Kanada / Německo / Jižní Afrika / Velká Británie, 2003)
http://www.csfd.cz/film/44838-spravnej-polda/
http://www.imdb.com/title/tt0326208/
mám rád filmy, které jsou vyprávěny filmovou řečí. příklad? muž hraje kulečník v prostorné místnosti a s někým si povídá. kamera sleduje kouli a v záběru se vynoří jeho společník, ležící na lavičce a posilující svaly se zelenou činkou. pak příjde střih. chlap sedí u stolku s pitím a něco říká. za jeho zády uvidíme stoupat a klesat zelenou činku. je to třetí z mužů v místnosti, který předtím nebyl vidět ani slyšet a teď se připojil k diskusí těch dvou. je to úplně jasné. nemusíme přemýšlet, kdo to a kde to kurňa je. jsme neustále v obraze.
Stander je povedená krimoška na základě jistých událostí v JAR. třešničkou je skvělá hudba! - - - a navíc hlavní hrdinové jezdí v kanárkovém Porsche, což hovoří za vše.

režisérka Bronwen Hughesová je pro mě velmi milým překvapením. už v 1985 přicmrndávala Kevinu Sullivanovi při natáčení Anny ze Zelených vršků, povedeného seriálku. pak si prošla pár produkcemi, natočila několik dílů různých seriálů, a třeba v 2001 i film Earth Angels, který má na IMDb 98% (pravda, z deseti hlasů - no a co? u nás tenhle film stejně nikdo, vůbec nikdo neviděl

Afrika ji evidentně přitahuje. už natáčí další, zřejmě o dost vážnější film The Journey Is the Destination, odehrávající se v Mogadišu. kromě režie napsala i scénář. to si nenechám ujít.

co se stane, když se BBC rozhodne natočit detektivní seriál podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella a to přímo na "místě činu" v Ystade? a když do hlavní role obsadí vynikajícího shakespeareovského herce Kennetha Branagha?? (kterého, považte, už v 23 letech přijali do Royal Shakespeare Company!!!)
Wallander
dnes ČT1, 22:35, 1. díl
nevím. neviděl jsem. ale jako zarytý fanda filmových kriminálek se na tohle nesmírně těším...

http://www.csfd.cz/film/255630-wallander/?text=135900
http://www.imdb.com/title/tt1178618/
Wallander
dnes ČT1, 22:35, 1. díl
nevím. neviděl jsem. ale jako zarytý fanda filmových kriminálek se na tohle nesmírně těším...

http://www.csfd.cz/film/255630-wallander/?text=135900
http://www.imdb.com/title/tt1178618/

MALENA
Režie: Giuseppe Tornatore
http://www.csfd.cz/film/8994-malena/?po ... k=-1&limr=
http://www.imdb.com/title/tt0213847/
nádherný film. v kontextu dospívání a první lásky jednoho chlapce zobrazuje mnohem víc. film i pro náročnější diváky než jsem já. třeba klasické téma cizoložství je zde podáno naprosto přesvědčivě. samozřejmě cizoložství žen. v Itálii za druhé veliké války se na maloměstě trestalo zbitím a vyhnáním z města. v Řecku pár let před tím, jak víme třeba z Řeka Zorby, se při krizí komunity i zabíjelo. v Iránu se cizoložnice zabíjí ještě dnes...
práce s kamerou je vysoký nadprůměr a některé scény mají punc klasiky pro milovníky italské nadsázky: procházka městem čerstvé vdovy Maleny (tomu Ennio Morricone rozumí a hudba je božská), scéna s žehličkou na zahradě (ach Tornatore, ty stará páko, ty víš že ne roztažené nohy ale labutí šíje mladých žen jsou nejdráždivějším libidem světa) a konečně první nálet spojeneckých letadel - bravo!!!

- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
Dnes 7.9.2010 ve 20:00 hodin na Čt2, klasika.
"Maratónec" s Dustinem Hoffmanem a Laurencem Olivierem.
"Maratónec" s Dustinem Hoffmanem a Laurencem Olivierem.
Před pár týdny jsem dostal ve vlaku od jednoho chlápka tip na film Unthinkable.
Viděl jsem ho před pár dny a můžu doporučit. Velmi zajímavý příspěvek k problému islámského terorismu.
Viděl jsem ho před pár dny a můžu doporučit. Velmi zajímavý příspěvek k problému islámského terorismu.
Tropa de Elite
jak bylo řečeno - americké akčňáky jsou proti tomuhle čajíček u odpolední kanasty.
na čsfd to myslím trochu přehání s představou o míře reality tohohle filmu - kdo se pozorně díval i na závěrečné titulky mohl si mezi sponzory všimnout i loga sítě luxusních hotelů
na druhou stranu v takovém Mexiku už jim to naprosto přerostlo přes hlavu a začínají tam otevřeně mluvit o tom, co bylo donedávna absolutně tabu.
takovéhle filmy dělává zvuk - a tady je vytažený totálně na max - už při té uvódní střílečce, když se všude sypou prázdné patrony jsem si říkal ajajaj...
(ale R.E.M. potěšili - vzpomněl jsem si na pařby na Palackého kolejích
)
jak bylo řečeno - americké akčňáky jsou proti tomuhle čajíček u odpolední kanasty.
na čsfd to myslím trochu přehání s představou o míře reality tohohle filmu - kdo se pozorně díval i na závěrečné titulky mohl si mezi sponzory všimnout i loga sítě luxusních hotelů

na druhou stranu v takovém Mexiku už jim to naprosto přerostlo přes hlavu a začínají tam otevřeně mluvit o tom, co bylo donedávna absolutně tabu.
takovéhle filmy dělává zvuk - a tady je vytažený totálně na max - už při té uvódní střílečce, když se všude sypou prázdné patrony jsem si říkal ajajaj...
(ale R.E.M. potěšili - vzpomněl jsem si na pařby na Palackého kolejích

noaid
bez reakce? nejsi zklamaný, že ve Filmovém klubu ČT2 dávali takovou čistou propagandu?
bez reakce? nejsi zklamaný, že ve Filmovém klubu ČT2 dávali takovou čistou propagandu?
??? Jak tě to napadlo? Proč zklamaný? Jaká propaganda?
Byl jeden z filmů, u kterých se neusíná ani o půlnoci
Ani jsem to nestíhal sledovat.
Mimochodem existuje někde na českém webu něco podobného jako toto vlákno?
Byl jeden z filmů, u kterých se neusíná ani o půlnoci

Mimochodem existuje někde na českém webu něco podobného jako toto vlákno?
jaká propaganda???
s kým to vlastně ta "elitní" jednotka bojovala? viděl jsi v tom filmu jediného starého (nebo líp skutečně dospělého) člověka? jaké jsou skutečné problémy jihoamerických slumů? sociální pracovníci a vysokoškolští studenti, kteří se večer zhulí z trávy? - nebo lidé, kteří celý svůj čas tráví tím, že shání prachy na další dávku cracku a jejich děti, kterým se s prvním nadechnutím na čele objeví nápis NO FUTURE? jakou roli v tom všem hrají dealeři, kteří jsou vybíjeni jako prašiví psi? odkud mají ty balíčky?
já osobně v podstatě souhlasím s názorem Davsona na ČSFD. akorát jsem tolik nehýřil hvězdičkami (no mně se zatím nezobrazují a pochybuju, že s mým tempem hodnocení kdy budou...
)
s kým to vlastně ta "elitní" jednotka bojovala? viděl jsi v tom filmu jediného starého (nebo líp skutečně dospělého) člověka? jaké jsou skutečné problémy jihoamerických slumů? sociální pracovníci a vysokoškolští studenti, kteří se večer zhulí z trávy? - nebo lidé, kteří celý svůj čas tráví tím, že shání prachy na další dávku cracku a jejich děti, kterým se s prvním nadechnutím na čele objeví nápis NO FUTURE? jakou roli v tom všem hrají dealeři, kteří jsou vybíjeni jako prašiví psi? odkud mají ty balíčky?
já osobně v podstatě souhlasím s názorem Davsona na ČSFD. akorát jsem tolik nehýřil hvězdičkami (no mně se zatím nezobrazují a pochybuju, že s mým tempem hodnocení kdy budou...

Teda takovych otazek a pritom samotny film zadne neevokoval. A srovnavani s Mestem bohu je uz uplne mimo. Elitni jednotka je celkem pekne natocena sracka.
No mi to spíše než propaganda připadalo jako příběh o tom, jak se z relativně slušného a naivního člověka stane policejní zabiják. Byl to film o policii, ne o ghetech.
Není to úplně můj styl, ale úplná sračka to zas nebyla. Je ale fakt, že z ruční kamery se pomalu začíná stávat móda. Ale fungující.
Není to úplně můj styl, ale úplná sračka to zas nebyla. Je ale fakt, že z ruční kamery se pomalu začíná stávat móda. Ale fungující.
že neevokoval?
v tobě Donutsi poprava brokovnicí přímo do hlavy zabalená v technicky precizním a vysoce sugestivním obalu nevyvolá žádnou otázku po smyslu tohoto poselství?
v tobě Donutsi poprava brokovnicí přímo do hlavy zabalená v technicky precizním a vysoce sugestivním obalu nevyvolá žádnou otázku po smyslu tohoto poselství?
snad máš pravdu.Donuts píše:Elitni jednotka je celkem pekne natocena sracka.
stejně by mě zajímal tvůj trochu obšírnější názor na věc. nejsi hlupák. ale je mi jasné, žes jednovětný přispěvatel...
další z velkých problémů toho filmu poodhaluje např. tahle věta z recenze na MovieZone:
Zatímco BOPE politicky nekorektně čistí slumy, aby papež, který má brzy dorazit, nemusel bojovat se zfetovanými gangstery...
uáááááááá!!!!!!!!
ale takhle to v tom filmu skutečně je prezentováno. zkuste domyslet, co film (obzvlášť v jižní americe) tímhle a komu říká, a co český recenzent shrnul do téhle debilní věty.
viz http://film.moviezone.cz/elitni-jednotka/recenze/
p.s. nic proti Mr.Hladovi - každý máme horší dny.
tak. a už toho nechám.