Poslechova hlasitost?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Poslechova hlasitost?

Příspěvek od JV »

Ono u mňa tá hlasitosť záleží na mnohých premenných - v prvom rade obsah a kvalita nahrávky, zdroj signálu, či je niekto so mnou doma, aká je denná/nočná doba, akú mám náladu atď.
Pri klasike zvyknem pri hlasnejších pasážach stíšiť, keďže tie tichšie dávam dosť nahlas aby som aj niečo počul. Väčší problém mám na chalupe - tam hrám na starom stroji bez dialkového a keďže som niekedy lenivý vstať, tak mi to miestami dosť kričí.
Takže ja na zadanú otázku jednoznačne odpovedať neviem. Snáď by adekvátna odpoveď mohla znieť: podla okolností. ;)

P.S. a asi by som mal dodať že zadriemať pri posluchu dokážem napriek celému spektru hlasitostí :lol:

Odar

Příspěvek od Odar »

Sustredene pocuvanie, vlavo (pred cca 9tou minutou) rockova hudba (posledny album od U2), nasledne cosi dynamickejsie.
Obrázek
Obrazok je z REW, mikrofon UMIK-1.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Existuje pro to určitě prozkoumané vysvětlení, možná to bude tím, že nepoužívám fyziologickou regulaci hlasitosti. Vypozoroval jsem, že tichej poslech je sice někdy fajn, ale je poměrně "mdlý"
Když postupně zvedám hlasitost, tak se to po čase dostane do stavu, kdy je hudba pěkně dynamická, ale neohlušuje. Přijde mi, že některé skladby, ale vyzní lépe až při dalším zvýšení hlasitosti.
Pěkným testem je třeba Nohavicovo "Planu", kde s hlasitostí pěkně vyzní záběr do strun bassové kytary.
v podstatě asi
drfish píše:Je fakt, že hlasitost mám při "lahůdkářském" poslechu nastavenou skoro vždycky stejně , novější nahrávky jsou silněji zaznamenané, takže tam musím ztlumit. V určité fázi zesilování se už zvuk moc nezesiluje, spíš se zaplňuje detaily. Tak tam to pak někde zastavím....

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Však loudness působí v první třetině dráhy potencáku volume ale záleží na zapojení ty fyziologie, české zesíky 70. let měly funkci intim (bez nemístných invektiv a asociací) a to byl loudness naopak.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Měřil jsem si hlasitost při soustředěnym poslechu, průměrná hladina u slušný nahrávky se pohybovala mezi 60 až 70dB, maximální hodnoty ve špičce vylezly k 83dB.

Takže jsem vlastně nevyužil ani celej jeden watt výkonu zesilovače ;)
kabelguru.cz

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

zkuste prosím mrknout do SZ, chtěl jsem něco doporučit známému a potřeboval bych nějaké info

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Taky jsem změřil a pro poslech, kdy nemusím řešit hlasitost kvůli svému okolí, to mám taky v rozmezí 60-70 dB se špičkama přes 80 dB. Takže se svýho 2x150 W zesilovače taky využívám tak třičtvrtě Wattu :-). Zbytek se fláká.

Jinak s nákupem dospělých beden jsem si začal užívat i potichého poslechu. Se zavřenýma oknama mám v pokoji hlukové pozadí kolem 22-24 dB, takže poslech na úrovni velmi tiché lidské mluvy není problém (samozřejmě bez loudness). S předchozíma bednama to potichu prostě nehrálo. Teď má i takhle potichý zvuk rozlišení, hloubku, dynamiku, basy a jedno další, obrovské plus: zmizí odrazy a dozvuky místnosti. Takže nejprostorovější zvuk mám když hraju potichu.

davidm535i
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidm535i »

Podle mne zajimavy tema, tezko se k necemu konkretnimu dostat bez zakladnich udaju (citlivost beden atd), ale i tak.

Lezim ted potme na pohovce v pracovne, a posloucham streamovanou hudbu do Sony STR DA50ES (nejakejch 2x100w ve stereu) na vlastnich regalovych bedynkach (citlivost kolem 87db) a mam to asi tak na 5%tech potiku a zda se mi to docela nahlas, nerad bych vzbudil synatora vedle, vse paradne detailni. Mistnost 3,4x3,5 m. Hlukomer ukazuje 65-69db, spicky kolem 85db.

Dole v obyvaku (6x5,6m) za svetla mivam potik na ACCUPHASE 408 (nejakejch 220w na kanal) velmi zridka vic jak na 1 z 10. To uz je docela dost nahlas (velke bedny, citlivost 90db). 2 z 10 uz je celkem na hranici, zkusel jsem jednou 5 z 10, ale to byl naprosto ohlusujici rev, netusim k cemu je tam tech dalsich 5 dilku.
Po tme si vystacim tak s 0,5 z 10.

D.
Naposledy upravil(a) davidm535i dne 14 čer 2015 22:30, celkem upraveno 1 x.

davidm535i
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidm535i »

Smazat prosim, umackl jsem se

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

davidm535i píše: velmi zridka vic jak na 1 z 10.
Tak to už se těžko dá považovat za regulaci hlasitosti :-)) Tranzistorové zesilovače, zvlášť domácí hi-fi, mají většinou nesmyslně velké zesílení.

Jinak ty tabulky výkonů apod. jsou celkem k ničemu bez 1. citlivosti a impedance repro, 2. velikosti místnosti.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

davidm535i píše:Dole v obyvaku (6x5,6m) za svetla mivam potik na ACCUPHASE 408 (nejakejch 220w na kanal) velmi zridka vic jak na 1 z 10. To uz je docela dost nahlas (velke bedny, citlivost 90db). 2 z 10 uz je celkem na hranici, zkusel jsem jednou 5 z 10, ale to byl naprosto ohlusujici rev, netusim k cemu je tam tech dalsich 5 dilku.
Po tme si vystacim tak s 0,5 z 10. D.
tohle taky nechapu proc je to tak udelany - clovek potrebuje jemny nastaveni na nizkych hlasitostech a 90% rozsahu nikdy na nic nepouzije, jen se muze desit toho, ze by nekdo treba pri uklidu nahodou otocil knoflikem doprava :-)

A netyka se to jen hifi zarizeni, ale i beznych bedynek k PC, kde mam odstupnovani mechanickymi aretacemi po skocich a musim nastavovat polohu mezi, kroky protoze jeden krojk je potichu a dalsi uz rve ... Nekdy mam pocit, ze tyhle hovadiny musi vymyslet nekdo naschval ...

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

petrL píše: ...
Jinak ty tabulky výkonů apod. jsou celkem k ničemu bez 1. citlivosti a impedance repro, 2. velikosti místnosti.
Z riadku pre volume 59 nepriamo vyplýva, že citlivosť bední je 89 dB, impedance je 8 Ohm (min.5.7).
Miestnosť je 49 m3 (cca 4.9x3.9x2.6)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Roli nehraje ani tak velikost místnosti (u které by muselo být uvedeno i dopad jejího (ne)zatlumení na celkový akustický tlak - přímý i odražený), jako spíš poslechová vzdálenost.

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Posluchová vzdialenosť u mňa cca 210cm, ale merania boli vztiahnuté k 1m vzdialenosti. Tabuľka mala byť len ilustračná, pre uvedomenie si pri ako malých výkonoch sa väčšinou počúva.

Odpovědět