Poslechova hlasitost?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
patrik
Kontaktovat uživatele:

Poslechova hlasitost?

Příspěvek od patrik »

Casto tady ctu o "poslechove hlasitosti", a tak mne napadla (mozna pitoma) otazka, na jakou "hlasitost" tedy poslouchate - pro zjednosuseni, proste cislo na "volume" (0-10) plus wattaz zesiku + wattaz bednicek? Slo by?

U mne volume mezi 1 a 2, nad 2 to hraje hodne nahlas, 4 uz je mi neprijemne. Zesiky 200W + 200W bedynky.

(kydsi mi malinky synacek, pri batoleni po obyvaku otocil volume na 10, a pamatuju si jen jak cvakly rele, a pak neco jako ze mi tece krev z usi :)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Poslechova hlasitost?

Příspěvek od PítrsPraha »

Nechci ti brat tve nadseni, ale tebou udane parametry absolutne nic o hlasitosti poslechu nerikaji. A to ne jen proto, ze jsou obrovske rozdily mezi hlasitosti ruznych nahravek a/nebo zdroju zvuku, ale hlavne z tehle dalsich dost podstatnych duvodu:

- neuvadis, o jaky vykon zesilovace se jedna, "200W" je naprosto bezrozmerne a nicnerikajici cislo.
- neuvadis, o jaky prikon beden se jedna, opet bezrozmerne nicnerikajici cislo
- neuvadis jmenovitou impedanci beden ani jejich skutecnou impedanci
- neuvadis citlivost beden
- neuvadis poslechovou vzdalenost od beden
- neuvadis akusticke vlastnosti poslechove mistnosti - mnozstvi a charakter odrazu se vyznamne podili na subjektivne vnimane hlasitosti

Navic subjektivne vnimana hlasitost a realny vykon odevzdavany na reprosvorkach jsou dve docela odlisne veliciny. 20W zesilovac klidne muze subjektivne hrat hlasiteji nez 150W zesilovac pri shodne nastavene poloze volume...

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

JJ, dotaz picovina, jsem si to rikal, uz kdyz jsem to psal :)

Dobre, tak jen na "jake cislo" mate volume, kdyz poslouchate doma v klidu v poslechove pozici (vyvaleny na sedacce) :)

/asi taky picovina, ale at doma, tak v praci mam proste na volume "dvojku", no, tak mne zajimalo, jestli treba nekdo doma hodnoti nahravky "na petku", to je cele/

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No ok, tak tedy ja kdekoliv na skale 0,5 a 6. Podle hudby, nalady, rozpolozeni, zdroje zvuku...

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

Ano, clanek jsme precetl cely, ale je to ten typ clanku, ktery ma 4x A4 textu, a jedina jakaz takaz informace je tabulka na posledni strance.
Ale ok, chapu, proste blbej dotaz jsem vymyslel... Asi neni zadna sance se jen takto pres net shodnout na nejakem systemu, jak si vzajemne sdelit info o tom, "jak hlasite nam to doma hraje"

Njn, pakarna :)

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Je fakt, že hlasitost mám při "lahůdkářském" poslechu nastavenou skoro vždycky stejně , novější nahrávky jsou silněji zaznamenané, takže tam musím ztlumit. V určité fázi zesilování se už zvuk moc nezesiluje, spíš se zaplňuje detaily. Tak tam to pak někde zastavím....

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Já myslím, že jsme téměř všichni při domácím poslechu limitováni možnostmi našich aparátů - nedostatečným výkonem zesilovačů nebo výrazně vzrůstajícím zkreslením reproduktorů při vysoké hlasitosti. Ve Smetanově síni, Rudolfinu nebo jazzklubu, kde se odehrává neamplifikovaná živá hudba, se mi nikdy nestalo, že by mi hlasitost byla nepříjemná - přestože tamní hlasitost excitovaných pasáží daleko převyšuje hlasitost, kterou jsem schopen dosáhnout doma. Přičemž už při výrazně nižší hlasitosti je to doma nepříjemné. Spíš to řve než hraje díky zoufale chybějící dynamice (v porovnání s živými nástroji).

Nebo dobře nazvučená vystoupení DJ's, ideálně venku ve volném prostoru - hlasitost, či spíš lépe řečeno akustický tlak, je tam úplně jinde, než čeho lze dosáhnout doma a přesto zvuk umí být perfektně kontrolovaný, s temným pozadím, skvělým rozlišením a dechberoucí dynamikou..... a.... neunavující!

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

Ano, tam nekam muj neobratny dotaz take smeroval - presto, ze jsem prvoplanove nemyslel na srovnani s zivou hudbou nebo venkovnimi koncerty.
Mym cilem bylo si trochu srovnat "terminy", coz je zrejme uplne nemozne - kydz reknu, ze mam kilo mouky, vsichni vime, kolik mam mouky, kdyz reknu, ze myslim "cervenou" 206 26 26 (nebo tedy #cc1a1a), tak v podsate vsichni vime, jakou myslim cervenou (nezkalibrovane monitory pomineme).

U audia je tohle "vzajemne" srovnani ovsem zrejme zhola nemozne. A nic lepsiho mne zatim proste nenapadlo, nez 200W + 200W + volume 2 (coz muzeme rozebrat do nesmirnych podrobnosti, ale taky nemusime - kazdy z vas vi presne, jaka cisla myslim).

Zkousel jsem nejaky appky do androidu, "hlukomer", a _muj_ telefon mi rika, ze muj vecerni poslech je cca. 65db. Jenze kazdy z vas ma jiny telefon :)

Je to pakarna, fakt pakarna, nemoci se domoci nejakeho "jednoticiho prvku" bez toho, abychom meli doma kazdy kalibrovany merici mikrofon :)
Tak mne omluvte za blbej dotaz no ,-)

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Těch 65 dB naměřenejch telefonem, je první relevantní hodnota, kterou si sem napsal.
A jestli tě to opravdu zajímá, kup si i opravdovej hlukoměr.Nejlevnější mají za dvě stovky v GME a na orientační měření rozhodně stačí.
Uděláš si tak obrázek o poslechový hlasitosti přez den, večer, na koncertě, u známýho, na hifivýstavě (!), atd...
kabelguru.cz

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Poslechová hlasitost je když necítíš bolestnou únavu, slyšíš vyzvánění mobilu na vzdálenost 3-4 m
a sousedé Ti nyvyhazujou jističe na chodbě... :lol:

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Väčšinou počúvam pri cca 2-6 z 10 (15-45 z 80).

Pre predstavu pridávam pomocnú tabulku
Obrázek

a graf z merania pri hlasitostiach 5-50 po 5.
Obrázek

wikxzen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wikxzen »

Má osobní "poslechová hlasitost" se odvíjí od poslechu specifického druhu hudby a osobní nálady v danou chvíli. Nejsem v paneláku, přesto ještě snesu hlasitost na úroveň takovou, abych slyšel stále svůj hlas, který užívám při běžné mluvě v tiché místnosti. Beru to občas jako referenci i při poslechu ze sluchátek - když se neslyším, tak je to už pro můj osobní vkus příliš. Nějaké tabulky s čísly a takové podobné věci mě jako běžného posluchače "civilistu" opravdu vůbec nezajímají. Spoléhám se jen na sebe.

Já vím, můj příspěvěk je o ničem, ale třeba to někdo má taky tak. Mám až moc citlivé uši, v centru města plném aut, MHD atd. stále trpím.

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

Pro mne neni o nicem, naopak - jsem taky spise "po/citova bytost" - a mam to asi hozene stejne...

Ten dotaz nebyl uplne nejstastnejsi, ale jak tak nad tim dumam, kdyz to mam doma vic nahlas (az neprijemne), slysim v hudbe detaily, ktere pri nizsi hlasitosti proste neslysim. No co uz...

kubas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubas »

Pianko na 2w,Pokud mě to chytne, tak koncerty s obrazem solím na plný knedlík 100w bedny beyma cit .93 db.

Odpovědět