Poslechova hlasitost?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
davidm535i
Kontaktovat uživatele:

Re: Poslechova hlasitost?

Příspěvek od davidm535i »

90% rozsahu nikdy na nic nepouzije, jen se muze desit toho, ze by nekdo treba pri uklidu nahodou otocil knoflikem doprava :-)
Jo, to se mi stalo, manzelka zrejme pri uklizeni otocila volume doprava, a ja si toho nevsiml, a malem jsem se pak pokakl :mrgreen:

D.

Tomcat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomcat »

Manzelka ma striktni zakaz pristupu k elektronice a i zakaz jakehokoliv uklizeni v blizkosti. To si obstaravam vyhradne sam :-)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Tak tomu rikam emancipace! :lol:

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

V místnosti běžnejch rozměrů vzdálenost od reprobeden nehraje téměř žádnou roli.Neni to to samý jako volnej prostor, kde akustickej tlak se vzdáleností výrazně klesá.V místnosti se připočítávaj odrazy.
Samozřejmě se vyskytujou případy místností s akustickejma úpravama, ale tam je zase akustickej pokles se vzdáleností vzhledem k frekvenční charakteristice, dost nelineární.Většina akustickejch úprav se týká pásma vyšších kmitočtů a tudíž na vyšších kmitočtech se pokles s rostoucí vzdáleností nějak projeví.
Otázka je spíš, nakolik se projeví pokles kladně, nebo jen výraznou deformací frek. charkteristiky.
kabelguru.cz

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

šeďour píše:V místnosti běžnejch rozměrů vzdálenost od reprobeden nehraje téměř žádnou roli.
Moje poslechovka je myslím místnost běžnejch rozměrů (6x5m) a rozdíl v hlasitosti 1 m od bedny (v úrovni výškáče) a v poslechové vzdálenosti (cca 2,5 m od beden, taky v úrovni výškáče), je kolem 3-5 dB. Tedy dvoj až skoro čtyřnásobek výkonu... Ale měřeno hlukometrem v mobilu, jehož přesnost bude bůhvíjaká. Nicméně rozdíl to je dle tohodle měřáku zřetelný.

Jinak jsem dneska připojil multimetr se zapnutým peak hold k reprosvorkám a chvíli poslouchal různou muziku při pro mne ideální hlasitosti. Jedna skladba byla i klasika s úžasnou gradací a burácejícím gran casa na závěr. Na displeji pak svítila max. hodnota 13,3 V, tipuju, že to je hodnota toho bubnu.

Což by s mým 2x150 W zes. (kontinuálně do 8 Ohm, 20 Hz - 20 kHz, oba kanály) mělo být kolem 20-25 W špičkovýho výkonu.
Bedny jsou 8 Ohm s minimem 3,6, citlivost 92 dB/W/m, takže akustický tlak v místě poslechu by měl ve špičce být někde na 94-96 dB (patrně na basech), pokud počítám správně.

(A ještě pro mne zajímavá věc, kterou si neumím vysvětlit. Bedny jsou uváděné jako 8 Ohm, ale během poslechu je na středovýškových reprosvorkách (bi-wiring) stabilně 13,3 Ohm :?: )

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Tos změřil jak?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No, přece tak, jak píšu výše..

davidm535i
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidm535i »

ale během poslechu je na středovýškových reprosvorkách (bi-wiring) stabilně 13,3 Ohm
nemeri se pri napojenem zesilovaci na bedny vsechno jinyho nez samotny bedny?

D.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Co já vím :-)?

Asi se tím měří impedance celýho obvodu, tedy včetně zesilovače. Ale vzhledem k tomu, že výstupní impedance zesilovače je mizivá, pak si (možná nesprávně) myslím, že naměřená hodnota odpovídá odporu beden. Třeba se k tomu vyjádří někdo erudovaný.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Pítrs: Já se nějak ztrácím. "Výše" píšeš, že jsi naměřil špičkové NAPĚTÍ 13,3 V, pak píšeš, že jsi naměřil 13,3 Ohmu. Nemluvě o tom, že impedance je komplexní a nedá se změřit multimetrem.
Rozhodně by ohmmetr, připojený na svorky bedny v provozu měřil všechno, jen ne impedanci bedny.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

S499_1023 píše:"Výše" píšeš, že jsi naměřil špičkové NAPĚTÍ 13,3 V, pak píšeš, že jsi naměřil 13,3 Ohmu.
Třeba je to náhoda. Nebo mu po všech těch pokusech ukazuje už jenom 13.3 :-)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

S499_1023 píše: Já se nějak ztrácím.
Netřeba se ztrácet, není v čem ;-). Max naměřený napětí bylo 13,3 V, naměřený odpor byl 13,3 Ohm. Tzn. ano, je to náhoda, že to takhle vyšlo ;-).

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Co já vím :-)?
Asi se tím měří impedance celýho obvodu, tedy včetně zesilovače. Ale vzhledem k tomu, že výstupní impedance zesilovače je mizivá, pak si (možná nesprávně) myslím, že naměřená hodnota odpovídá odporu beden.
Paralelné radenie odporov, ja som sa to učil na fyzike v základnej škole..
1/R = 1/R1+1/R2+...1/Rx
A merať odpor boxu, ktorý súčasne hrá, teda na jeho svorky privádzaš napätie zo zosilňovača, je nezmysel.. Ten ohmmeter ukáže hausnmerá, napr. 13,3ohm pri 13,3V. Náhoda to nebude. ;)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

BVa píše:1/R = 1/R1+1/R2+...1/Rx
No dyť. Výstupní odpor zesilovače je, pokud vím, o řády nižší než těch 13,3 V, ne? Takže 13,3 + 0,0... je pořád 13,3 :-).
BVa píše:A merať odpor boxu, ktorý súčasne hrá, teda na jeho svorky privádzaš napätie zo zosilňovača, je nezmysel.. Ten ohmmeter ukáže hausnmerá
OK, aspoň vím.
BVa píše:napr. 13,3ohm pri 13,3V. Náhoda to nebude.
Náhoda to je, protože oněch 13,3 V bylo chvilkový maximum, zatímco 13,3 Ohm ukazuje stabilně při různých hladinách hlasitosti.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tobě nepřipadá divný měřit odpor pod napětím? Normálně se odpor měří z pochopitelných důvodů ve vypnutém stavu. Takže se dá předpokládat, že měřidlo s napětím nepočítá. Fakt ses nad tím ani nezamyslel? Když děláš nestandartní pokusy, musíš rozumět principu měřidla poměrně detailně.

Odpovědět