((( řeč je o placené verzi bez reklam, verze pro PC )))
No, sice jsem měl na měsíc zkušebně Tidal, ale půlka z toho byl Wimbledon a zbytek nebyl čas a navíc už při instalaci blbnul.............. takže Spotify je moje první síťové přehrávání, mám ho teď pár dnů a mám čas se mu věnovat - poslouchám několik hodin denně.
Na Tidal dojde taky, to je jisté,,,,,,,,,,,,,,,, ale o tom až nakonec.
Spotify
Takže Spotify.
Napřed zřejmé klady
------ Přehrávání se nikdy neseká. Můžu na svém PC kromě přehrávání dělat i jiné náročné operace (např. načítání několika webových stránek najednou) a muzika pořád bez problémů jede.
------ Samotný přehrávač, který se stáhne z ofic. stránek Spotify, je povedený -- vlevo jsou tři důležité kolonky, MAIN (Browse, Activity, Radio), YOUR MUSIC (Songs, Albums, Artists, Local Files) a PLAYLISTS, přes které se lze pohodlně pohybovat v databázi i v přehrávání. Samozřejmostí je, že fungují odkazy, takže se třeba z nějakého výběru můžeš u dané skladby "překliknout" na album, odkud píseň pochází.
------ Taky je skvělé, že se dá v albech zaškrtávat vybrané písně a když vyberu album v YOUR MUSIC, zobrazí se mi jen vybrané songy (samozřejmě opět možnost kliknout na "full version")
------ no a nesmí se zapomenout na samotnou šíři výběru, je toho tady opravdu hodně
Nuže,
a teď k méně příjemným věcem.

Když se o Spotify píše nebo mluví, tak se běžně říká, že jsou to zkrátka mp3, je to horší kvalita než bezztrátové formáty, s tím se halt nedá nic dělat, na poslech na hifi sestavách se nehodí, leda k předběžnému hledání zajímavé muziky v širokém výběru, kterou si potom, když je člověk přesvědčen, že ji bude poslouchat, sežene v lepší kvalitě.
Všichni to tak nějak svorně tvrdí ve spolek.
Samotné Spotify udává, že kvalita jejich mp3 je buď 256 nebo 320 kbps, CBR.
Já žaluji Spotify, že je to hnusná lež, kvalita je horší než 128 kbps CBR.
-------------------------------------------------------
Začnu zeširoka -- kdysi jsem o mp3 hodně četl a hodně s nimi experimentoval.
Nejlepší převodník, který z nekomprimovaných verzí dělá mp3ky, je Lame.
Pokud jste z nekomprimovaného souboru udělali mp3 přes Lame, nastavení VBR nebo 256 kbps CBR, bude výsledek vynikající. Několikrát jsem audiofilům vypálil na CD kvalitní nahrávky, které jsem ale přes Lame VBR nejdřív převedl do mp3jek,,,,,,,,,,,,,,,, a nikdo nikdy nic nepoznal. (pak jsem to jednomu prozradil a byl oheň na střeše, tak jsem toho nechal, nebylo to hezké, to je fakt)
Pár dnů jsem se teď na Spotify opájel bustrovanými kytarami a písničkami, které jsem před tím nikdy neslyšel, ale včera a předvčerem jsem zase poslechl něco z hardisku PC, přes Foobar2000, a zdálo se mi, že zvuk je o hodně lepší než ze Spotify, nicméně nechtělo se mi hifisticky bádat.
K tomu srovnání jsem se dostal až dneska.
Co se srovnávalo:
------ nekomprimované nahrávky FLAC z hard-disku PC, přes Foobar2000 v 1.3.1, nastavený tak, že je na výstupu vše upsamplováno na 192kHz/24bit
------ mp3ky stejných nahrávek přes přehrávač Spotify, nastavit nijak nejde.
Dál bylo vše stejné ----------- přes koaxiální digitální výstup HD zvukovky do převodníku hybridního NAD C338.
Šlo tedy čistě o souboj zvuku ze dvou softwarových přehrávačů.
Nahrávky byly co jsem poslouchal nedávno, vím, že jsou dobré a na Spotify jsou k dispozici -- B.B. King and Friends - 80; Fibich - 3. symfonie E moll, Detroit Symphonic orchestra, Järvi; Dave Weckl - Hard-Wired,,,,,,,,,,,,,,,,,, a pak pár desítek dalších rychlých nápadů......
Rozdíl mezi FLACem z Foobaru, a mp3 z přehrávače Spotify, popíšu na jedné jediné nahrávce, ale platí to i pro všechny ostatní, to mi věřte.
Takže B.B. King, skladba číslo 2 z alba "80", duet s Billy Gibbonsem, naprostá špička mezi nahrávkami ve všech směrech.
Božsky "pumpující" basa, dialog dvou hlasů a dvou kytar, úžasně čisté klávesy, parádní bicí a činely s jasným plným příjemným dozvukem,,,,,,,,,,,,,,,,,,, tak to hraje přes Foobar a tak to hrát má.
A teď jednoduché a rychlé přepnutí na Spotify -------- okamžitá katastrofa - basa ztratí svou kontrolu a prokreslení a rosolovitě se rozflajzne do prostoru nahrávky, činely "zhasnou", nevím jak líp to popsat a připadá mi to slovo přiléhavě. Vlastně celá nahrávka se nějak zakalí, ztratí se brilance, znělost, pestrost, souhra,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, A TEN ROZDÍL NENÍ MALÝ. Je v podstatě až děsivý..... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-------------------------------------------------------------------------
A teď proč si dokonce myslím, že je kvalita ještě horší než 256 kbps, jak uvádí Spotify ------- převedl jsem toho B.B.Kinga na mp3ky s pomocí Lame 3.90.3, a převedl jsem je na nejnižší možnou kvalitu, na které se mp3 dělají - 128 kbps CBR.
A tahle nahrávka 128 kbps CBR přes Foobar 1.3.1 pořád zní O HODNĚ LÍP než co leze ze Spotify!!!
Takže konec neutrálních keců na adresu SPOTIFY -- je naprosto jednoduše prokazatelné (a slyší to i moje hospodyně), že regulérně udělané mp3 i té nejnižší kvality která se používá, tj. 128 kbps CBR, (určitě) hraje na každém solidnějším hifi systému slyšitelně lépe ze softwarového přehrávače Foobar 2000, než ze Spotify.
Důvody, proč tomu tak je, mě napadají pouze tři:
1/ Spotify používají vadný mp3 kodek při převodu z nekomprimovaných verzí
2/ Přehrávač Spotify je vadný a degraduje kvalitu nahrávek
3/ Kvalita komprimace je lživě mnohem menší než uváděných min. 256 kbps --- ono v takových kvantech dat už větší komprimace dokáže ušetřit spoustu místa na serverech (a tedy peněz).
Jinými slovy -- Spotify je hnus.
HOWGH.
P.S. No, ještě si Spotify nechám, měsíční cena je směšná, 5x tolik dávám jen na katolickou charitu.
Ale dlouhodobě je jediná možnost jiná služba, tohle se fakt nedá.
Asi s vyšší kvalitou, tj. Tidal.
Za pár dnů možná týdnů, jak to vyjde, dám vědět, jestli jsem si s Tidalem pomohl,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,