Úroveň CS HiFi posluchačů a jejich lidská kvalita

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Úroveň CS HiFi posluchačů a jejich lidská kvalita

Příspěvek od JV »

Zaujímavé vlákno. Ludská kvalita.... Tá je taká ako vo všetkých iných oblastiach. Pekným príkladom môžu byť lekári. To sú síce všetko vzdelaný ludia, ale tá kvalita človeka tam môže byť velmi variabilná, od milého, úslužného a starostlivého po arogantného hajzla, čo bez úplatku nenadvihne ani obočie. Pre podobné príklady by sme mohli zbehnúť k policajtom, predavačom, politikom, proste kamkolvek. Alebo sa pozrieť čo robia niektorí šoféri na cestách. Prečo by to malo byť na HI-FI fóre inak? Vzdelanie a skúsenosti, prípadne aj vyšší vek nie sú žiadnou zárukou že dotyčný je aj "kvalitný človek".
Druhá várka "nekvality" môžu byť, ako to tu už niekto spomínal, mladý jedinci s nevycválaným egom (ale to majú evidentne aj niektoré staršie ročníky), čo si myslia že požrali všetku múdrosť sveta.
Takaže keď to zhrniem, vzdelanie, či už technické, alebo hudobné (predpokladám že tieto mal na mysli autor prvého príspevku), nemusí o "ludskej kvalite" vypovedať vôbec nič. Vzdelanie môže pridať váhu pri hodnotení niektorých parametrov, ktorým môže rozumieť iba odborník (ale aj poriadny zanietenec), ale HI-FI je podla mňa z velkej časti o pocitoch a tie nám asi nedá žiadna škola (aspoň takto nejak to vnímam ja nevzdelanec :lol: ).

Inak zaujímalo by ma aké percento miestnej komunity hrá na nejaký hudobný nástroj (nemusí to byť práve profesionál). Či majú ludia čo "hrajú" o niečo lepšie vnímanie v oblasti HI-FI ako "nehrajúca" populácia. Aj keď zase neviem podla akých kritérii by bolo možné posúdiť čo je to lepšie vnímanie. Stále je to o individálnej rovine. Poznám ludí čo majú naozaj skvelý sluch, slušne ovládajú svoj nástroj, ale to ako počúvajú reprodukovanú hudbu by asi väčšine z nás moc nevoňalo.
Ale to by bolo možno na samostatné vlákno.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Magnat ještě v první polovině 90. let vyráběl plazmový výškáč http://www.magnatmuseum.nl/Index%20Plas ... engels.htm
Což je v oblasti výškáčů nejvyšší high-end, takže to tvrzení ani není pravda.

Zadruhé představy lidí, co je high-end se dost liší. Na bastlířském fóru Audioweb trochu sleduju téma "High-end" lampového zesilovače http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=18985
Ten člověk tam složitě řeší tónové korekce (navíc realizované keramickými kondenzátory!), myslí si, že když všude prdne katodový sledovač (buffer), tak zvuk bude tím lepší, ale žádný kvalitnější lampáč asi nikdy neslyšel. Já jich pár slyšel a nikdy ani na 1s jsem neměl potřebu nějakých tónových korekcí. Má moc velké napětí trafa a nenapadne ho dát na vstup filtru tlumivku místo kondenzátoru, aby kleslo. Místo toho uvažuje o srážecích žárovkách nebo čem A ostatní bastlíři mu to tam nejsou schopní poradit. Z toho vidíte, že pojem High-end je velmi relativní.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

JV:
Muzikanti reprodukovanou hudbu kolikrát ani neposlouchají. Často jsem v šoku, když slyším nějakého mnou obdivovaného kytaristu, který hudbě nerozumí, ale muzikant je naprosto geniální :lol: a nezná ani ty nejznámější kapely...krz muziku na muziku nemá čas...
Hifi a hudba jsou prostě dva světy, často velmi daleko od sebe. Už jsem kolikrát tady zaregistroval poznámku typu "na koncerty nechodím, je to zvukově hrůza" . Hrůzu jsem zažil letos na Pixies a opravdu to někdy za to nestojí. Když se to ale povede, tak to fakt v obýváku zažít nejde.
Přesto hifiposluchač je především kanapíčkář (nic ve zlém), který místo na ryby nebo do lesa zaleze k hifi a relaxuje, jak říká Arnold Rimmer "opájí se vlastní vyjímečností". To pak není divu, že si na ty své kruhy jen tak nenechá sáhnout. V tom budou čs. hifisti asi stejní jako ti ostatní v jiných zemích. Proto to měření penálů. :mrgreen:

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Hruza nehruza, ak je klobása a pivo a hudba tak najlepšie naživo. *hura*

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Obal neni podstatný(len pre obchodníkov čo predavaju obleky na modelke) ale to vnutro !

Niekdo má radosť a zažitok z muziky aj z prenosného kazeťáku(napríklad aj ja vonku na dvore ) a iný v obyvačke pri svojej "lacnej" alebo "drahej" hifi aparature a to sa zároven nevylučuje.A tak isto to platí aj o koncerte na živo.Taku Dynamiku a živelnosť a emocie doma nedosiahneš.
Doma je to vždy len kompromis a konzerva.
To máš ako ked si priamo na zabíjačke a cítiš a vsterebavaš všetkými zmyslami vonu a chuť a potom si o mesiac prihrievaš jedlo z nej. *2thumbsup*

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Přestože už delší dobu nepříspívám, snažím se fórum alespoň zběžně sledovat a dovolím si také přispět.

Úroveň fóra je samozřejmě daná materiálem, tedy jednolivými přispěvovateli. Daleko více je dána jejich slušností než vzděláním. Navíc, elektrotechnické vzdělání, případně praxe, nemusí automaticky znamenat patent na rozum. Nejlepší sestavu, kterou jsem kdy v domácích podmínkách slyšel, postavil majitel, inženýr strojař, pouze na základě vlastních dlouholetých zkušeností, německých časopisů Stereo a Audio a vlastního sluchu. (Ta sestava, kromě komponentů z kategorie referenční třídy, používala aktivní síťový stabilizátor, oddělovací trafo, referenční kabeláž a akusticky upravenou místnost a spoustu doplňků, nad jejichž principem zůstával běžný technický rozum stát - cena komponentů a ostatních náležitostí přibližně půl na půl)

Před několika lety jsem se ještě aktivně zabýval stavbou sestav, dopisoval si se členy několika fór a několik členů jsem navštívil. Vždy jsme si bez nějakého snižování sdělili zkušensoti a dojmy z poslechu jednotlivých sestav. Dodnes si těchto kontaktů velice cením a považuji tyto členy za dobré kamarády. Obávám se, že anonymita fóra vede pochybné existence ke konfrontačním příspěvkům, jaksi více ze sportu než z potřeby sdělit nějakou zkušenost a najít spřízněné duše a obávám se, že ani případná intervence admina nedokáže těmto excesům zabránit. Prostě, slovy klasika, málo slušných lidí. Je to, bohužel, odraz celkové úrovně společnosti.

Sám jsem člověk s elektrotechnickým vzděláním a praxí, "pájkař". Dlouhou dobu jsem se pohyboval v oblasti ektretechniky a IT, posledních několik let v oblasti řízení kvality, ale v případě stavby domácí hifi sestavy se řídím vlastním sluchem a při poslechu reprodukované hudby srovnávám k referenci reálného nástroje nebo hudebního tělesa v koncertní síni. Samozřejmě proporcionálně redukovaného na velikost domácího poslechu. Ještě nikde jsem doma neslyšel velikost a intenzitu (včetně dozvuku koncertního sálu) u největších hudebních nástrojů. Reprodukovaná hudba je vždy kompromis.

Mimochodem, nebyla by nakonec lepší kvalifikace napsat, kdo z ctěných hifistů je zároveň hudebník, jaké nástroje ovládá a jestli chodil či chodí do sboru nebo do houslí? To, co si kdo napíše pod příspěvek, nemusí odrážet zkušenosti, cit nebo um, ale třeba i momentální schopnost investovat do hifi krabiček. Proč si kazit radost a vzájemně se napadat?

Největší radost z reprodukované hudby jsem zažil krátce po revoluci, kdy jsem si kompletně na zesilovači Transiwatt Junior naposlouchal ktéměř kompletní Dylana, Zappu a Jethro Tull. Lidi byly vstřícnější a pro komponenty z druhé ruky se jezdilo přes celou republiku s radostí poznat, jestli je ten druhý dál. Kam se poděly staré časy?

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Údělem každé generace je zjistit, že té mladší nerozumí, že doba je jiná a možná, že dřív bylo v některých ohledech i líp. To je věkem...ještě deset let a už budeme zase spokojené děti... ;)

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Hlavně aby nás včas přebalili :P

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

To už budeme ve specializovaném ústavu, užívajíc jako bývalí OSVČ svých vysokých důchodů...jediné hi-fi v pokoji bude ten přístroj, co dělá "pink!" :shock:

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

Tak ma napadlo, ak by boli príspevky na fórum spoplatnené, tak by bola aj úroveň fóra vyššia. :D
Forum by nebolo zaplevelené off topicmi.
Ale skôr si myslím že by fórum zaniklo. :lol:

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Drazí kamarádi, všichni tu pořád měříme úrovně našeho fóra a tím diskutováním o fóru a probíráním co, kdy, kde a jak, uteče sama podstata věci- BÝT SPOLU. V roce 2014 sem nepřispívá skoro nikdo (nebýt foxe tak je to doslova), protože si už každý dvakrát rozmyslí něco postnout po té psychopacii, co proběhla v období kolem Vánoc.

Vlado222, vím, žes to myslel ze srandy, ale stejně tam ten osten je. Já vím, že je to offtopic. Ale už to téma "úroveň posluchačů" je natolik offtopic, že je ten můj příspěvek vlastně k věci. Ano, souhlasím s tím, že v současné fázi by bez offtopiců fórum zaniklo, nejsou lidi a já nezkušený amatér to fakt nevytrhnu. Začal jsem sem před časem chodit a mám to tu rád. Hodně lidí mi tu pomohlo (i ty sám). Mám to tu rád. Někdy míň a někdy víc. A nemám moc rád (i v životě), když se mlčí. Sorry za offtopic... :lol: :lol: :lol: :lol:

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Fórum ako komunita ľudí majúcich spoločného koníčka.
Ak niečo porovnávam, musím to porovnať s niečím iným podobným, to isté robíme pri porovnaní reproduktorov alebo zosilňovačov.
Ja som si toto fórum vybral kvôli kľudnej atmosfére vytvorenej jeho členmi, v čase predvianočných nadávok a napádania, som sa radšej na nič nepýtal, pretože tu vznikli tri nosné témy, ktoré asi najviac charakterizuje výkrik do tmy " Ať mne ten blázen vymaže" - toto vyhlásenie už trošku naznačovalo schizofréniu, nakoľko toto už bolo stotožnenie sa so životom svojho nicku na tomto fóre.
Sledujem ďalšie 2 fóra, highend a slovanet. Na slovanete nebudem nikdy prispievať, kvôli tomu, že moja hifi úroveň je nedostatočná pre to fórum :D čítam si to tam, ale je to také skupinkové pri jednotlivých témach a veľakrát mám pocit u prispievaťeľov, že tam už o rady a diskusiu nejde, skôr ide o potvrdzovanie si ega a správnosti názorov(tak to vidím ja, ale ja som technický analfabet). Na highende, som niečo napísal, len je tam zopár členov - ktorý sa vyjadria k všetkému a aj keď to nie je priame tak to vždy obsahuje aj osobnú rovinu a provokáciu(nebudem menovať).
Tuto sa pre mňa vytvorila kľudná atmosféra, so zopár ľuďmi ochotnými poradiť aj pri totálnej blbosti, dokonca by mi nevadilo od niektorých ak by mi v príspevku napísali otázku - to seš fakt tak blbej? neurazilo by ma to, pretože pozitívne skúsenosti s členmi fóra prevažujú.
Dlho som sa sem neodvážil napísať, práve kvôli niektorým konfrontáciám a hádkam, nechcel by som sa niečoho takého zúčastňovať. Možno sú súčasné témy po technickej stránke slabšie ako v minulosti, ale po ľudskej to tu ide podľa mňa hore a je to len dobre. Ak sa udrží tento trend, niektorí sa vrátia a prídu aj nový členovia a s tým aj nové témy, ktoré zaujmú širší okruh.
Hifista nie je ten čo má zostavu za 200 000, pre mňa je to ten človek, čo má rád hudbu, nakúpil kvôli nej techniku a snaží sa ju sprostredkovať v čo najlepšej kvalite. Začína sa mi páčiť atmosféra, keď sa novým členom neodporúča "ať to vyhodí a pořídi si něco pořádniho", lepšie je prijať ho a neznechutiť mu to tu.
Boli tu a asi aj sú témy kde sa členovia predstavovali, a Zappadady tam predstavoval obdivuhodnú zostavu, namiesto obdivu a pochvaly bol napádaný, či to bola závisť, forma pochvaly to ja neviem, každy normálny hifista sa musel v jeho vlákne potešiť už len z fotiek, to nehovorím keby mi niečo také doma hralo.
Vôbec mi tu nechýbajú príspevky od členov, ktorý odtiaľto odišli a okamžite začali prispievať na inom fóre do témy úroveň hifinázorov, a označovať tam členov tohto fóra za blbcov. Deti sú deti, ale to správanie čo som popísal to nedokážu ani deti, na to treba dospelého zakomplexovaného človeka, ktorý musí mať veľmi prázdny život a preto sa stotožňuje s nickom na fóre :D
Je ale hromada starých členov, ktorý by sa vrátiť mohli a možno sa raz aj vrátia.
Sebareflexia: aj ja som bol útočný na iných kvôli zbytočnostiam, už nebudem(dúfam)
Ide o koníčka a mal by byť sústredený na hudbu, komponent môže byť HighEnd za milión, ale ľudí a kamarátov nenahradí.
Prvú radu na fóre som chcel ako neaktívny člen fóra a oslovil som Eficaka, nie je veľa ľudí ochotných ako on a aj preto som zostal na tomto fóre. Potom začal radiť Fox - niekedy sa tí dvaja nezhodnú, ale práve to niekedy pomáha najviac a ak sa dvaja nezhodú a dokážu o tom diskutovať, nehádať sa, niekto môže z informácií profitovať.
Páči sa mi ako sa to tu vyvinulo! :D

heretic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od heretic »

drfish píše:..A nemám moc rád (i v životě), když se mlčí..
Mlčení patří k velkým uměním konverzace.
Hazlitt

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Spíš bych vyškrtl "Úroveň CS HiFi posluchačů " a nechal v nadpise "jejich lidská kvalita".
Nevím, jaká technická úroveň tomuto fóru přísluší. Každý jsme jiný. Někdo starší a možná zkušenější, někdo mladší a někdo zase začínající hifista. I ti zkušení a protřelí taky začínali. O tom to fórum je, abychom si navzájem pomohli radou.
Bláznů, jako jsme my, je mezi populaci málo. Kdybychom si spolu o svém koníčku nemohli "pokecat", možná že by nás dávno přestal bavit.

Odpovědět