Tady už budeme hodně off-topic, ale když už to tady přetřásáme...:
kdyz si delam zalohu, tak preci chci, aby ta zaloha byla co nejvernejsi kopie originalu
Nejvěrnější záloha CD disku by byla spíše image (.img) než množina souborů v jakémkoli formátu.
Pokud už tedy přistoupím k tvorbě souborů (zřejmě proto, abych je mohl použít pro přehrávání), tak se snažím zachovat
hudební informaci v původní podobě - to je diskutovaná forma 16bit/44.1kHz - a potom je celkem jedno, zda k tomu použiji FLAC nebo WAV soubor, protože v obou případech je hudební informace zachována.
Čím se budou takto vytvořené soubory lišit oproti originálu jsou právě metadata. Ta se k souboru přidávají nad rámec původního "streamu nul a jedniček" po načtení z CD disku.
Formáty/struktura metadat podléhá různým standardům sama o sobě a nikde není garance, že všechny softwarové prostředky je dokážou korektně a v plném rozsahu přečíst. A je to o to horší, že mnohé programy se "chytají" koncovky souboru jako základu pro rozhodnutí o tom, jaký formát metadat očekávají. Specielně s WAV soubory jsem měl problémy, proto jsem zmínil nutnost u sebe vyzkoušet, že pak mnou používané prostředí bude správně s metadaty pracovat.
Pokud to slyšíš, tak jsi fakt frajer, to potom musíš vidět i změny na obrázku před a po rozbalení třeba ze zipu
Ohledně možného vlivu FLAC vs WAV na výsledný zvukový projev systému nemá cenu vést diskusi - každý si může vyzkoušet bez dalších nákladů. Mně osobně to za to nestálo (přestože to tehdy na konkrétních nahrávkách, konkrétním software a hardware bylo poznatelné ve slepém testu) takže jsem CD naripoval do FLAC.
Ta analogie s porovnáváním
- výchozího obrázku
- obrázku nejprve zazipovaného a následně rozzipovaného
je mimo mísu. Ty obrázky jsou samozřejmě stejné.
Co není stejné je aktivita PC při otevírání obrázku z disku v závislosti na tom, jak je tam uložený - zda zazipovaný anebo ne. A aktivita PC výsledný zvukový projev systému může ovlivnit - zrovna nedávno jsem byl hodně překvapený, jak přenastavení BIOSu v audio PC ovlivnilo výsledek.
Pokud je zadání v úvodním příspěvku "Chci kvalitní rip pro přehrávání a zálohování na disk.", pak je rada použít EAC prostě na místě.
Dovolil bych si poupravit a slovo "
použít" bych nahradil za "
vyzkoušet". Tedy, je fakt, že sám používám pro rippování EAC, ale metadata následně zpracovávám v jiném SW. Nicméně, zkoušel jsem, zda poznám při přehrávání rozdíl mezi soubory naripovanými z CD pomocí EAC, dbPoweramp a MusicBee. Rozdíl jsem nepoznal.