Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Příspěvek od Yiakubou »

Tomáš píše:
15 bře 2022 23:12
EZ CD jsem používal chvíli,ale má určité výhody.Pokud ho máš kompletní,dokáže na internetu najít a stáhnout metadata i original cover a upravit je pro mnoho známých přehrávačů,opakované načítání u poškozeného CD pro bit-perfect kopii a mnoho dalších.Cena plné verze je asi 50€.
Tohle umi i EAC a zadarmo

Jackal: Pokud chces jistotu presny kopie audio CD, coz predpokladam chces, kdyz uz tomu venujes svuj cas, tak jsou v podstate jen 2 moznosti pro Windows / PC. EAC zadarmo, nebo dBpoweramp za penize. Pouze tyto dva programy pouzivaji technologii AccurateRip, ktera je povazovana za to nejlepsi, co zaruci presnou kopii. EZ CD ten AccurateRip neumi. EZ CD se ti muze libit jak chce, ale tohle je proste fakt.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Yiakubou: nemáš pravdu. EZ CD Audio Converter umí AccurateRip a to je fakt a nic s tím neuděláš. *palec*

EZ CD Audio Converter is multi format audio converter and is extremely easy to use.
Rips audio CDs, converts audio files, allows editing of metadata, and burns discs.
It has efficient error-detective CD-ripping, very fast parallel audio conversion, and reliable disc burning. All combined to user friendly, beautiful interface. Includes features such as multiple services for retrieving metadata for audio CDs, ReplayGain loudness calculation and normalization, accurate CD ripping, CD-Text support, and the best audio codecs. All optimized to provide the best audio quality in an efficient way.
Free 21-day fully featured trial period. One-time license fee includes free lifetime upgrades.

Jestli chápu psaný text dobře, tak v informacích o samotném programu vidím napsáno accurate CD ripping, takže děkuji, teď vidím, že mám opravdu kvalitní nástroj. Děkuji.

Jak tak koukám, nikdo jste ještě samotný program ani nevyzkoušeli, nevadí. Dále se v tomto tématu nebudu angažovat. Již po několikáté, děkuji všem, ale další diskuse už nepřinese nic nového.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ne, to jen nechapes anglicky psany text. "Accurate CD ripping" je proste jen anglicky napsano "presne ripovani CD". EZ CD to dela pomoci kontroly CRC checksumu, coz EAC umi taky. AccurateRip (TM) je ale technologie pro validaci ripnuteho CD pomoci internetove databaze a to je proste kvalitnejsi metoda. Viz http://www.accuraterip.com/

Software, ktery to umi pro PC/Windows je jenom EAC a dBpoweramp viz http://www.accuraterip.com/software.htm

Takze nemas pravdu ty, ale tak klidne zustan ignorant, kdyz te to bavi.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Jackal píše:
16 bře 2022 00:51
Yiakubou: nemáš pravdu. EZ CD Audio Converter umí AccurateRip a to je fakt a nic s tím neuděláš. *palec*

EZ CD Audio Converter is multi format audio converter and is extremely easy to use.
Rips audio CDs, converts audio files, allows editing of metadata, and burns discs.
It has efficient error-detective CD-ripping, very fast parallel audio conversion, and reliable disc burning. All combined to user friendly, beautiful interface. Includes features such as multiple services for retrieving metadata for audio CDs, ReplayGain loudness calculation and normalization, accurate CD ripping, CD-Text support, and the best audio codecs. All optimized to provide the best audio quality in an efficient way.
Free 21-day fully featured trial period. One-time license fee includes free lifetime upgrades.

Jestli chápu psaný text dobře, tak v informacích o samotném programu vidím napsáno accurate CD ripping, takže děkuji, teď vidím, že mám opravdu kvalitní nástroj. Děkuji.

Jak tak koukám, nikdo jste ještě samotný program ani nevyzkoušeli, nevadí. Dále se v tomto tématu nebudu angažovat. Již po několikáté, děkuji všem, ale další diskuse už nepřinese nic nového.
Ak chces skutocne najlepsi standard, tak to je EAC alebo dbpoweramp. Tie to robia jednoducho spravne. Ja osobne preferujem dbpoweramp, kvoli metadatam. Inac ohladne tejto temy, uz dost vela rokov aj panuje taka celkova zhoda - tisice ludi to maju vyskusane a maju overene vysledky. Ked si prejdes zahranicne fora su tam na tuto temu tisice prispevkov, kde to ludia testovali, porovnavali uplne do mrtva.

Ked si spokojny zo svojim SW, tiez v pohode. Asi v konecnom dosledku pocutelny rozdiel bude minimalny, ak vobec nejaky a skor pri problemovych CD, kde sa pripravjes o vyhodu systemu AccurateRip. Rozumiem aj tomu, ze uzivatelska privetivost a rozne moznosti su pre niekoho dolezitejsie ako samotna kvalita ripu.

Ked emocie trocha opadnu - zamysli sa nad tym v klude - vcera 13:18 si chcel ripovat CD do 48/24 a nevedel si ako funguje FLAC. Dnes si odbornik, ktory nepotrebuje ziadnu radu a vie co je najlepsie.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

FS píše:
15 bře 2022 13:46
A pak je tady otázka výsledné kvality zvuku (snad se to tu kvůli tomu nezvrhne do přestřelky), dělal jsem si nějaké pokusy, zdálo se mi, že tam nějaký rozdíl na některých skladbách je, přichystal jsem pro svou drahou polovičku slepý test, ta taky nějaký rozdíl slyšela ... abych to nakonec přestal řešit, protože rozdíl to byl fakt malý a taky proto, že jsme každý dávali přednost něčemu jinému.
Pokud to slyšíš, tak jsi fakt frajer, to potom musíš vidět i změny na obrázku před a po rozbalení třeba ze zipu
.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Fidji99 píše:
16 bře 2022 04:51
Jackal píše:
16 bře 2022 00:51

Ak chces skutocne najlepsi standard, tak to je EAC alebo dbpoweramp. Tie to robia jednoducho spravne. Ja osobne preferujem dbpoweramp, kvoli metadatam. Inac ohladne tejto temy, uz dost vela rokov aj panuje taka celkova zhoda - tisice ludi to maju vyskusane a maju overene vysledky. Ked si prejdes zahranicne fora su tam na tuto temu tisice prispevkov, kde to ludia testovali, porovnavali uplne do mrtva.

Ked si spokojny zo svojim SW, tiez v pohode. Asi v konecnom dosledku pocutelny rozdiel bude minimalny, ak vobec nejaky a skor pri problemovych CD, kde sa pripravjes o vyhodu systemu AccurateRip. Rozumiem aj tomu, ze uzivatelska privetivost a rozne moznosti su pre niekoho dolezitejsie ako samotna kvalita ripu.

Ked emocie trocha opadnu - zamysli sa nad tym v klude - vcera 13:18 si chcel ripovat CD do 48/24 a nevedel si ako funguje FLAC. Dnes si odbornik, ktory nepotrebuje ziadnu radu a vie co je najlepsie.
Myslím, že mě zbytečně napadáš. Přečti si mé komentáře. Jediné co si hájím, je svůj používaný program, jinak všude a všem mnohokrát děkuji za vzácné rady a pomoc, protože spoustu věcí jsem opravdu nevěděl. Chci používat svůj program a na jeho nastavení jsem založil tuto uctihodnou debatu. Mnohokrát jsem odmítl vámi EAC a zdůraznil, že ho používat nechci, že chci používat svůj a mnohokrát poděkoval za vzácné rady, takže si prosím nech toho ODBORNÍKA.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Yiakubou píše:
16 bře 2022 02:39
Ne, to jen nechapes anglicky psany text. "Accurate CD ripping" je proste jen anglicky napsano "presne ripovani CD". EZ CD to dela pomoci kontroly CRC checksumu, coz EAC umi taky. AccurateRip (TM) je ale technologie pro validaci ripnuteho CD pomoci internetove databaze a to je proste kvalitnejsi metoda. Viz http://www.accuraterip.com/

Software, ktery to umi pro PC/Windows je jenom EAC a dBpoweramp viz http://www.accuraterip.com/software.htm

Takze nemas pravdu ty, ale tak klidne zustan ignorant, kdyz te to bavi.
Budu ignorant. Chtěl jsem nastavit svou aplikaci pro nejlepší zálohu a reprodukci. Od té doby mně nutíte do AEC který odmítám a na jiný program jsem se ani neptal. Všude děkuju za všechno jako idiot a pořád mi cpete co nechci. Mám placený program, který používám několik let a budu ho používat dále, jen jsem chtěl pomoci s jeho nastavením a už jsou tu emoce.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Děkuji naposledy a všem za vzácné rady, ale co jsem chtěl vědět, už vím takže hezký den všem.

LUK

Příspěvek od LUK »

Uvědom si, že tohle je diskusní fórum, chtěl jsi kvalitní rip a my jsem ti řekli jak získat co nejlepší rip. Ale to ty nechceš, ty chceš z nějakýho důvodu zůstat "u toho svýho." Proč se nechceš posunout, když je to zadarmo a je to lepší než co máš teď a co sis k tomu musel zaplatit víš ale jen ty. Ale pak se nemůžeš divit, že se nad tím lidi pozastavujou, když to jaksi nedává smysl. Holt se ti lidi snaží vysvětlit jak se na to dívají oni a pozastavujou se nad tím proč si tak zarytě stojíš na svým, když k tomu není důvod a mohl by ses snadno a zadarmo posunout. Opět, chtěl jsi kvalitní rip a teď ti zas stačí jen "to tvoje," ale tohle je diskusní fórum, tak holt lidi diskutujou.

A že je nějakej program placenej neznamená, že je jen díky tomu lepší než nějakej jinej program, kterej je zadarmo.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Lad2000 píše:
16 bře 2022 07:07
FS píše:
15 bře 2022 13:46
A pak je tady otázka výsledné kvality zvuku (snad se to tu kvůli tomu nezvrhne do přestřelky), dělal jsem si nějaké pokusy, zdálo se mi, že tam nějaký rozdíl na některých skladbách je, přichystal jsem pro svou drahou polovičku slepý test, ta taky nějaký rozdíl slyšela ... abych to nakonec přestal řešit, protože rozdíl to byl fakt malý a taky proto, že jsme každý dávali přednost něčemu jinému.
Pokud to slyšíš, tak jsi fakt frajer, to potom musíš vidět i změny na obrázku před a po rozbalení třeba ze zipu
.
Ja myslim, ze tady ani tak nejde o to, jestli je neco slyset jinak, ale proste o to, ze kdyz si delam zalohu, tak preci chci, aby ta zaloha byla co nejvernejsi kopie originalu. To je snad cely princip zalohovani. To je jako kdybych delal kopii knihy, kde je milion znaku a pri ty kopii se mi nekde jedno pismenko ztrati - no pri cteni si toho treba ani nevsimnu, nijak mi to zazitek z cteni nezkazi, ale uz to proste nebude ten samy original. Kdyz o ten original pak z nejakeho duvodu prijdu, zustane mi jen ta kopie, na ktere je proste neco spatne, byt to treba neni poznat. Ja nevim jak vy, ale ja kdyz uz ripuju CD, coz je proces, ktery trva ja nevim 20 a vic minut, tak kdyz uz tomu ten cas venuju, tak se snazim to udelat poradne.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Souhlasím.

Pokud je zadání v úvodním příspěvku "Chci kvalitní rip pro přehrávání a zálohování na disk.", pak je rada použít EAC prostě na místě. Je to čistě racionální otázka a odpověď.

Argument "Chci jiný SW" je sice iracionální, ale je taky na místě. Už to ale neodpovídá původnímu zadání.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Tady už budeme hodně off-topic, ale když už to tady přetřásáme...:
kdyz si delam zalohu, tak preci chci, aby ta zaloha byla co nejvernejsi kopie originalu
Nejvěrnější záloha CD disku by byla spíše image (.img) než množina souborů v jakémkoli formátu.

Pokud už tedy přistoupím k tvorbě souborů (zřejmě proto, abych je mohl použít pro přehrávání), tak se snažím zachovat hudební informaci v původní podobě - to je diskutovaná forma 16bit/44.1kHz - a potom je celkem jedno, zda k tomu použiji FLAC nebo WAV soubor, protože v obou případech je hudební informace zachována.
Čím se budou takto vytvořené soubory lišit oproti originálu jsou právě metadata. Ta se k souboru přidávají nad rámec původního "streamu nul a jedniček" po načtení z CD disku.
Formáty/struktura metadat podléhá různým standardům sama o sobě a nikde není garance, že všechny softwarové prostředky je dokážou korektně a v plném rozsahu přečíst. A je to o to horší, že mnohé programy se "chytají" koncovky souboru jako základu pro rozhodnutí o tom, jaký formát metadat očekávají. Specielně s WAV soubory jsem měl problémy, proto jsem zmínil nutnost u sebe vyzkoušet, že pak mnou používané prostředí bude správně s metadaty pracovat.
Ohledně možného vlivu FLAC vs WAV na výsledný zvukový projev systému nemá cenu vést diskusi - každý si může vyzkoušet bez dalších nákladů. Mně osobně to za to nestálo (přestože to tehdy na konkrétních nahrávkách, konkrétním software a hardware bylo poznatelné ve slepém testu) takže jsem CD naripoval do FLAC.
Ta analogie s porovnáváním
- výchozího obrázku
- obrázku nejprve zazipovaného a následně rozzipovaného
je mimo mísu. Ty obrázky jsou samozřejmě stejné.
Co není stejné je aktivita PC při otevírání obrázku z disku v závislosti na tom, jak je tam uložený - zda zazipovaný anebo ne. A aktivita PC výsledný zvukový projev systému může ovlivnit - zrovna nedávno jsem byl hodně překvapený, jak přenastavení BIOSu v audio PC ovlivnilo výsledek.
Pokud je zadání v úvodním příspěvku "Chci kvalitní rip pro přehrávání a zálohování na disk.", pak je rada použít EAC prostě na místě.
Dovolil bych si poupravit a slovo "použít" bych nahradil za "vyzkoušet". Tedy, je fakt, že sám používám pro rippování EAC, ale metadata následně zpracovávám v jiném SW. Nicméně, zkoušel jsem, zda poznám při přehrávání rozdíl mezi soubory naripovanými z CD pomocí EAC, dbPoweramp a MusicBee. Rozdíl jsem nepoznal.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Nejvěrnější záloha CD disku by byla spíše image (.img) než množina souborů v jakémkoli formátu.
To je pravda. Ale pokud treba prave pomoci EAC naripuju CD do FLAC, nebo cehokoliv bezztratoveho (at uz jednotlive tracky zvlast, nebo jako jeden multi-track), tak ja mam za to, ze kdyz pri tom necham detekovat pre-gapy, moznou pre-emfazi a vygeneruju CUE sheet, tak bych mel mit vsechny tyto informace prave v CUE sheetu. Zpetne si pak s tim muzu vypalit kopii, ktera by mela byt presne jako original. Ale muzu se mylit, nijak zvlast jsem to netestoval. Jen jsem pred nejakou dobou zkousel vypalit CD o kterem jsem vedel, ze ma pre-emfazi, do CUE sheetu jsem pridal pre-emp flag a fungovalo to. Predpokladam, ze podobne to bude fungovat s CD textem a dalsima metadama, ostatne ja ten CUE sheet chapu tak, ze presne na toto ma slouzit

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

For all:

Jelikož jasně definuji v prvním příspěvku, že mám program EZ CD Audio Converter a že ho chci nastavit tak, abych měl kvalitní rip a zálohu, je mi divné, že jste tuto souvislost nepochopili. Od prvního příspěvku píšu o programu EZ CD Audio Converter a jeho nastavení.

To, že mi byl nabídnut jiný asi kvalitní software, za to jsem poděkoval, nainstaloval a rozhodl se ho nepoužívat. Takže nevidím důvod mi ho v každém příspěvku nabízet i když jsem jasně několikrát upozornil, že budu nadále používat EZ CD Audio Converter.

Takže tady zapadlo úplně to, na co jsem se ptal v prvním příspěvku a to je nejoptimálnější nastavení pro ripování originálních CD na disk v mém programu. Takže si prosím už nechte tyhle Vaše úvahy a nehledejte slovíčka, které by mohli být důvodem pro další duchaplnou debatu. 100x jsem poděkoval za všechno, napsal jsem, že mám nastaveno a že jsem začal ripovat, co na tom je k nepochopení? To že používám EZ CD Audio Converter je moje volba, jako je Vaše EAC, který je jistě kvalitní.

Potřeboval jsem jen odpověď v takové formě FLAC 16-bit / Stereo / 44100Hz / 8 Best a ne přesvedčovat o jiném programu a jeho přednostech a tunu ostatního balastu, který teď tady už jen roste. V několika komentářích jsem uvedl i screeny z programu EZ CD Audio Converter. Několik komentářů bylo věcných, dost jsem se dozvěděl a milionkrát poděkoval.

Tak už toho prosím nechte, jsem vděčný všem co mi opravdu poradili, jsem vděčný všem, co mi poskytli jakoukoliv radu. Nejsem nevděčný a nejsem odborník, jsem normální kluk co používá program, který neuměl optimálně nastavit.

Tak snad to tímhle skončí. V každém případě, již reagovat nebudu protože všechno bylo řečeno a já nejsem zvědavý obhajovat každé slovíčko, které si kdo najde a rozvede ho do brutálních rozměrů.

Snad jsem se nikoho nedotknul, neurazil a jestli ano, je mi to líto. Hezký den všem.

post235936.html#p235936

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Nemusis byt tak vztahovacny. Nikdo ti tady uz nic nenabizi, ani te o nicem nepresvedcuje. Diskuze jen probiha dal (byt trochu offtopic, ale ne uplne). Pokud te ty dalsi informace uz nezajimaji, v klidu to ignoruj.

Odpovědět