MoFi a master?

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MoFi a master?

Příspěvek od Antony »

Oldear:
"MoFi netvrdila, že vyrábí LP zcela analogovou cestou"
Omyl, tvrdili to. Zcela drze v tomto opakovaně a dlouhá léta lhali. Přečti si důkladně články postované v prvním příspěvku.

Chceš si kupovat drahé výrobky firmy, která své klienty dlouhodobě veřejně podvádí, aby mohla zvyšovat cenu? Prosím, tvoje volba. Ale pokud přijmeš tuto jejich metodu přístupu, budou podvádět dál i v jiných oblastech.

S tím, že zásadní je výsledek, a že digitál není špatně zcela souhlasím. Nesouhlasím ale s obhajobou podvodů. Nebo snad platí - "nevadí, že nám lžou, dyk jim to hraje dobře".

Mimochodem, analyzoval jsem dříve zvukové soubory MFSL a MoFi snad stokrát. Nehrají lépe, než jiné dobré vydání, hrají jinak, efektněji. To je podezřelé. Už před touto aférou jsem velice často měl pocit, že veškerá atraktivita jejich zvuku je dána tím, že hrabou do EQ křivky. Ale říkal jsem si, to je jen pocit, to by si nedovolili. Dneska vím, že by si to klidně dovolili, a jsem si jistý, že to dělají. Prostě jejich vydání jsou proti originálu nazdobené, neautentické a upravené, a vy jim na tuto návnadu skáčete za těžký prachy. Udělali jste si z nich modly, a i když se ukázalo, že král je nahý, pořád mu vzdáváte (někteří) úctu..

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Teprve s nástupem DSD si mohli pohrát na masteru s frekvencemi, aby to dunělo efektněji. Proto jdou do digitálu. Přednastavený mustr v masteringovém programu vyžene zvuk do atraktivna, navíc to zvládne udělat i cvičený šimpanz, náklady na výroby jdou dolů. Přidají se lákadla ve formě reklamních keců, marketingových marmelád namazaných kolem všeho, cílem je přitáhnou zájemce ochotné zaplatit stovky dolarů za kolorovanou napodobeninu původně zvukově decentního díla. OMG..

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Antony

U Tebe klasika, jako s DR. To netřeba komentovat.

Po pravdě, nikdy jsem u nich nezkoumal, jestli je to zcela analogovou cestou, či je tam digitální mastering. Zajímalo mně hlavně jak to hraje. Digitální mastering je u všech, až na vyjímky jako AP, po reinkarnaci LP, někdy před cca 20 lety.

Digitální podvody? No Antony milý, těch je dnes spousta a někdy mně napadá, že právě kvůli nim bylo to všechno digitálně vytvořeno a né kvůli lepšímu zvuku a pod. Nedávno jsem tady psal o fotoaparátech ( zda mají skutečně takový čip, či jen vhodný FW, který to přepočítá a zákazník to nikdy nezjistí ), jak to fakticky funguje v tzv. DACu, či jiném levnějším udělátku, kde se upravuje křivka, co a kam se přepočítává nikdo netuší. Hrdě tam pustíš 192, ono to překlopí na 48 tam to upraví a na konci Tě to vyplivne zase těch hrdých 192. Takových věcí je. Jak je to s digitální TV? Někde nativ, někde levnější SD přepočítáno na HD atd.

BTW, nikde jsem netvrdil, že UltraDisc One-Step a pod je čistý analog. Hraje to lépe něž standardní LP a to je pro mně důležité.
Ty jsi extrémista ve vztahu na původní záznam a jeho případné úpravy. To už tady bylo probíráno mnohokrát. Mně to zase vůbec nevadí, pokud někdo, kdo to umí, dokáže nekvalitní původní záznam upravit - např. srovnat kmitočtovou křivku a pod., jako S. Wilson. Nelíbí se mi poslouchat ten tonálně zmršený zvuk, jinak dobré nahrávky ze 60., či 70. let, kde na DSP svítí vánoční smrček.

Ano je to všechno možnost volby. Já si ještě pár LP UltraDisc One-Step koupím a Ty ne a ušetříš. Oba budeme spokojeni. Není to skvělé?
Možná by to chtělo né tolik se v tom šťourat a raději poslouchat co každému vyhovuje.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Hezký způsob, jak si obhájit, že jsi sedl na lep. Podvádí se všude, tak to vlastně nevadí. Ano, i tohle je možnost volby. Nikoli mojí, jak v závěru pravdivě pravíš.
Ať si každý poslouchá, co mu vyhovuje, o tom žádná. Ale ať si nenalhává, a už vůbec ne všem kolem, že je to nějaký lepší originál. Ne, je to jen nakašírovaná bum-cink napodobenina.
BTW, jsou k dispozici DJ tuc-tuc remixy čehokoli. Zkus je, třeba ti taky sednou. Dát na ně nálepku Mega Ultra Disco Giant Step je to nejmenší..

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Antony,
hele už mně to s Tebou nebaví. Už to karikování vypni a dělej si co chceš, ale odpusť si kecy o sedání na lep. Víš o mně kulový.

BTW: kolik LP UltraDisc One-Step doma máš a kolik jsi jich slyšel, že se mísíš do diskuse?

HOWGH!

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

MSFL a MoFi jsem slyšel stovky. Většinu z nich jsem porovnával s dalšími edicemi téhož titulu. Proto vím, že znějí podezřele odlišně.
Nejsem naivní, abych věřil na zázraky. To ponechávám hifistům. Nikdo nevytáhne z master tape to, co tam není. Zato každý zručný technik umí pomocí digitálních úprav přidat do zvuku právě to, co se žádá. Instantní líbivost.

Jo, vím, že na zlaté tele se nesmí sahat. To jeho uctívače popuzuje, jak vidno.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Antony, vo vela veciach s tebou v principe suhlasim. Ale zase si myslim, ze vidis veci ciernobielo a tahas to casto do extremu. Az mi to niekedy pride, ze cele to hifi je pre teba normalne tazka praca.

Clovek tvojich jasnych postojov si urcite napr. nedochucuje jedlo, lebo to korenie alebo sol, to je tiez len take “instantne libive”

No a teda naspat k hudbe- vela upravenych veci su sracky. Ale zase vela povodnych verzii su zvukove sracky tiez, poplatne dobovemu vkusu a technickym mozmostiam reprodukcie, kde naopak vyrovnanie spektralnej energize len a len pomoze. A este jedna vec - skus si zmerat, ako ti hraje zostava v miestnosti - mozno zistis, ze uz teraz mas privela energie na okrajoch FR a preto ti vsetko co je frekvemcne neutrlane pripada ako bum-clink. Viem o com hovorim.

Taky Beethoven by sa velmi divil, keby pocul svoje diela imterpretovane na nacinkancych, hlasnych klaviroch s niekolkonasobnym sustainom , ktore uplne zabijaju jeho povodne jemne a komplexne melodicke linky. Uplne vyrad klasiku zo svojho reperltoara, taky Bach by svoje diela ani nespoznal na dnesnych uplne inac ladenych bum-cink organoch.

m+m
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od m+m »

Zdravím, já Antonymu rozumím a připomíná to jednu hlášku, lidem musíš říct co je pro ně dobrý a oni to budou chtít. Mám doma pár lp od blue Note Tone Poet Series a ty hrají parádně. Jinak je pravda, že už někdy od 80 let se používá digitální technika.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Fidji99:

Máš v mnohém pravdu. Bez jakékoli ironie. I s tím jídlem. Nesladím, nekořením, prakticky nesolím. Nekouřím, nepiju. Chci vnímat věci takové, jaké jsou, ne jejich pokřivenou podobu. Jediná úprava reality, která mne zajímá, a která mne obohacuje, má název - umění.

Miluju muziku, mám vyhraněné postoje a jasné zásady. Jsem si toho vědom. Považuji to za správné a prospěšné. Gumovost a ohebnost názorů vzbuzují nedůvěru. Ne, věci rozhodně nevidím černobíle, pouze je dokážu pojmenovat bez příkras, což je opět žádoucí.

U umění považuji mnoho jeho vlastností za nezachytitelné, nesdělitelné, nepřenosné. Všechno je věc individuálního vnímání a pocitů. Existuje v něm velice málo daností a jistot. Za ta léta jeho prožívání jsem zjistil, že existují dvě věcí, o něž se lze opřít. Tou první je samotná definice umění, abychom je rozeznali např. od řemesla. Tuto otázku nyní ponechám stranou. Druhou jistotou je autentický originál uměleckého díla. Platí, že špatně = správně, protože originál, tedy způsob uměleckého vyjádření. Je takový jaký je a to jej ustanovuje. Má právo na nedokonalost. Nemusí se nám líbit, může nám připadat nepovedený, ale rozhodně jej nesmíme ex-post vylepšovat, tendenčně opravovat. Dílo pak přestává být originálem, je z něj karikatura.

Je to stejné jako vidět v galerii přemalovaného Rembrandta do křiklavých plnospektrálních barev, protože používal moc hnědé a měl to celé moc temné. Tak jeho plátna "odborníci z Mo-Fi opravili a vylepšili". Nebo zcela překreslená kubistická díla, vždyť takhle věci nevypadají, jsou to "obrazové sračky". Tak jim přidáme to, co jim chybí. A vedle poskakuje Oldear a jemu podobní, tleskají a chválí tento paskvil, jako skvěle odpovídající trendům současné líbivosti.

Ano, dílo nám může připadat jako sračka. Je to věc individuálního názoru. Ale rozhodně nám to nedává právo je jakkoli upravovat.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ja tam vidim viacero rovin:
- bum-cink je schvaleny umelcom - vacsinou z ciste komercnych ucelov [vsetky tie rozhovory "30th anniversary edition" ze ako az teraz to "je to prave"] - co v takom pripade
- asi za zhodneme ze dnesna "artist approved" verzia je digitalna Vacsinou z DR 5-6. A jediny dovod kupy vinylu je ten ze LP mastering je o nieco menej spraseny - napr DR8. Nie je v takom pripade kupa vinylu popretim zmyslu "as artist intended"?
- ked si DRC upravim blbo nahrate skladby [sykavky trhaju usi] aby to bolo pocuvatelne bez migreny po 20 minutach - c0 v takom pripade?

atd atd - vela ludi nevie ze anticke grecke a riske sochy bolo kolorovane - cize asi nema zmysel chodit po muzeach A co taka rekonstrukcia gotickej katedraly?
Přílohy
Statues.JPG
Statues.JPG

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Nechtěl jsem se do diskuse míchat, ale podobný příklad jako se sochami apod. mne taky napadl - třeba i restaurování obrazů a jiných uměleckých památek do předpokládané původní podoby - třeba jak to původně znělo ve studiu. Tehdy ti muzikanti nezněli tak blbě jako je to často na těch starých nahrávkách díky méně kvalitní technice té doby.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Tak debata se tu trochu odchýlila od původního tématu na ty zde neustále diskutované otázky ohledně původních vydání a novějších remasterů. Pamatuju se, jak se tu do mě mnozí pustili, když jsem kdysi napsal, že ty adorované původní verze nahrávek (s výborným DR, o tom žádná) musely prostě respektovat technickou úroveň tehdejších domácích přístrojů, což se zejména projevilo na jejich frekvenčním průběhu ("vánoční smrček" - zde souhlasím s Oldear). Také mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že mnozí uživatelé, kteří mají svoji audiotéku založenou na původních nahrávkách z 60. - 80. let ani netuší, že jejich sestava společně s místností zvýrazňuje okraje frekvenčního pásma a proto ... - viz. příspěvek Fidji99 výše.

Ale zpět k původnímu tématu - firma prostě lhala nebo účelově mlžila. Aby taky ne, když svým chováním podřezala větev pod "fenoménem" analogu jako nejlepší cesty k poslechu zvukového záznamu. Je to prostě faul.
Pokud byly v rámci procesu nahrávka a mix digitalizovány a výsledek je v DSD (nebo jiném digitálním formátu, to je jedno), pak následný převod a přenos nahrávky na analogové médium, které má výrazně horší všechny parametry, je prostě jen a jen byznys.
Že takové LP hraje vzhledem z inovovanému výrobnímu procesu lépe než LP vyráběné původní technologií? Může být. Ale určitě to nemůže hrát lépe než ten zdrojový digitální formát. Pro někoho možná líbivěji, vzhledem k harmonickému zkreslení, šumu, psychologickým vlivům a jiným aspektům aktuální LP retro mánie. Ale to už je také jiné téma ..

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Fidji99

Každý problém má více rovin.

Současná produkce je poznamenaná dobovými tendencemi stejně jako produkce minulé. Posluchač je může přijmout, ale nemusí. Celý nahrávací proces má spoustu aspektů, a ty často na uměleckém zdroji nezávisejí. Proto technický výstup může být různý proti master tape, který je etalonem. Byly doby, kdy se CD a LP v dynamickém rozsahu prakticky nelišily. Dnes má CD DR5 a tentýž titul na LP například DR12. Z toho vyplývá, že master tape na tom nebude hůř než LP a samotné CD se v tomhle parametru výrazně odlišuje od původního záznamu. Proto u současných nahrávek sahám po vinylu (i když má své zápory), abych byl blíže originálu.

Jakákoli dodatečná úprava je nežádoucí odchylka od originálu (a je jedno jestli ji hodnotíme jako "vylepšení" nebo "zhoršení"), v tomhle se léta vyjadřuji jasně a konzistentně.

Příklad s antickými sochami je nepřiléhavý. Jejich současnou podobu vnímám jako "co se dochovalo", nikoli jako originál nebo jeho cílenou úpravu. Že byly v minulosti nějak kolorované a posázené drahokamy je celkem známá věc. Jejich rekonstrukce do původní autentické podoby by byla žádoucí pouze v případě, že bezpečně tuto podobu známe. Jelikož ji neznáme, nezbývá než je vystavovat tak, jak jsou, co z nich zbylo. Podstatné je, že jejich současná podoba nevznikla zásahem nějakého "MoFi technika", který by nám ještě lhal, že takhle je to blíže původnímu záznamu, ale vznikla přirozeně zubem času.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Fidji99 píše:
11 pro 2022 08:00
Antony, vo vela veciach s tebou v principe suhlasim. Ale zase si myslim, ze vidis veci ciernobielo a tahas to casto do extremu. Az mi to niekedy pride, ze cele to hifi je pre teba normalne tazka praca.

Clovek tvojich jasnych postojov si urcite napr. nedochucuje jedlo, lebo to korenie alebo sol, to je tiez len take “instantne libive”

No a teda naspat k hudbe- vela upravenych veci su sracky. Ale zase vela povodnych verzii su zvukove sracky tiez, poplatne dobovemu vkusu a technickym mozmostiam reprodukcie, kde naopak vyrovnanie spektralnej energize len a len pomoze. A este jedna vec - skus si zmerat, ako ti hraje zostava v miestnosti - mozno zistis, ze uz teraz mas privela energie na okrajoch FR a preto ti vsetko co je frekvemcne neutrlane pripada ako bum-clink. Viem o com hovorim.

Taky Beethoven by sa velmi divil, keby pocul svoje diela imterpretovane na nacinkancych, hlasnych klaviroch s niekolkonasobnym sustainom , ktore uplne zabijaju jeho povodne jemne a komplexne melodicke linky. Uplne vyrad klasiku zo svojho reperltoara, taky Bach by svoje diela ani nespoznal na dnesnych uplne inac ladenych bum-cink organoch.
Naprostý souhlas. Hlavně - Přece nemáme všichni stejnou aparaturu a místnost. Každé vydání je naladěné trochu jinak, masteringem projdou téměř všechny dostupné nahrávky. Každému už z podstaty věci musí lépe hrát jiný mastering (bavíme se o kvalitních vydáních). A to už se vůbec nebavím o vkusu.
Lhát se nemá! Bohužel na tom není založena naše civilizace. Ale naštěstí máme svobodu a výběr si koupit co uznáme za vhodné a co se nám líbí. Pokud jsme schopni rozpoznat marketing a varovat ostatní skvěle, ale přece se nebudeme hádat kvůli nesmyslům...

LUK

Příspěvek od LUK »

Pokud byly v rámci procesu nahrávka a mix digitalizovány a výsledek je v DSD (nebo jiném digitálním formátu, to je jedno), pak následný převod a přenos nahrávky na analogové médium, které má výrazně horší všechny parametry, je prostě jen a jen byznys.
Tohle je jen nepochopení problematiky i procesu tvorby nahrávek a masterů pro jednotlivý nosiče atd., ale taky je to běžnej "argument" odpůrců vinylu a prohlašovačů, že digitální základ pro LP je vždycky špatně, takže to není nic překvapivýho.
A mimochodem, MoFi vydává spoustu věcí zároveň na LP i na SACD, takže v DSD, stačí si vybrat.
A k tomu, že je tohle jen byznys? Celej hudební průmysl je v první řadě jen byznys. A myslet si něco jinýho, je jen naivita a lhaní si do kapsy. Hudba se vydává tak a v takovej podobě v jakej jsou posluchači ochotní za ní platit (v mnoha případech se k tomu dá dodat jen - bohužel).

Odpovědět