pravda o highendu (?)

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
boxer

pravda o highendu (?)

Příspěvek od boxer »

Dovolím upozornit na dle mého výborný článek Slepá cesta highendu: iluze a hyperrealita na Audiodromu.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Re: pravda o highendu (?)

Příspěvek od Zappadaddy »

Já říkám,je to pravda. *2thumbsup* Závěr je velmi dobrý Úpadek highendu tak není problém jen technologický, ale i sociologický, nevyhnutelná reakce na duch doby – zdá-se, že i když dnes dokážeme slyšet víc, není to nejsprávnější cesta. Jednou z možných obran je zpomalit, nadechnout se, koupit si lístek na trojici bluesmanů, smazat harddisk a začít poslouchat muziku místo zvuku. Automaticky pak zjistíme, co hraje správně a co ne. A možná změníme i náš přístup k výběru komponentů.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Když reprodukce tak určitě ne digitální foto citronu na pitevním nerezovém stole... :|
To se pak pachuť desinfekce a formaldehydu míchá do typické vůně citrusových plodů.
Můj čas citronku o délce nafouknutého Zeppelinu pomocí levných lampových řešení je také pryč.
Zbyla jen lehká korektura barev přes Piccasa photo editor lehce do zářiva pomocí kvalitního elektronkového předzesilovače, který jen nahřeje, ale nezapálí.
Pár špičkových Sankenů na kanál v koncáku zesilovače, poskytuje muzikální reprodukci na jistých základech realismu, ale pleťovka je saturovaná dosyta, celé pásmo je pevně definované dík sytému krkovičkovému basu. 8-)

Fous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fous »

Jak píše Zappa, "Je to pravda". Super článek, nezbývá než souhlasit. Boxere *palec*

mirec1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirec1 »

..... velmi dobry clanok a pekne popisane fakty , ktore si vela z nas urcite uvedomuje , ale tu je to vyborne zosumarizovane a aj pomenovane ............... :)
Naozaj stoji za to si ho precitat a mozno si aj trochu upratat vo svojich hifi myslienkach .......

Libor Šulc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor Šulc »

Polopravda a populismus.
Čím dokonalejší je technika,tím víc s ní musí člověk umět pracovat.Talent sám o sobě nestačí.To,že dnes High End systémy překračují svou kvalitou vybavení většiny produkčních studií je jen smutným důsledkem drastického úbytku peněz v hudebním průmyslu.Nic víc,nic míň..Technika za to nemůže!
Cožpak neexistovaly totálně zprasené analogové nahrávky i na vinylu?
REKLAMUJTE KVALITU NAHRÁVEK,ne high end aparáty.

Naštěstí i dnes občas vyjde nějaký ten "chlupozdvih" :D

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Dosť ľudí chce aparát, ktorý
maluje obrazy realističtější, než je sama skutečnost.
.
To je silne naivné a nikdy to nekončí... "Retušovanie" obrazu skutočnosti skutočnosť nezmení ani nezlepší, je to len ilúzia.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Predsa existujú aj pekné nahrávky skutočného citrónu...

Obrázek

A nie je nutné aparatúru porovnávať len na hudobných nástrojoch ... nahrajte si osobu blízku, ktorú počúvate každý deň, pusťte si to ... a porovnajte s originálom :-)

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

Pekný a pre mňa poučný článok.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Taky se mi clanek libi a je v nem hodne pravdy

Treba veticku "v životě, stejně jako v hudbě chybějí pauzy, zvolnění a ticha." nelze nez podepsat. Ta snaha vnutit se posluchaci, resp. kupujicimu, tim, ze vsechno je zvyraznene a agresivni je to na co narazime bezne. Nejen u audia, ale treba u TV, kde barvy jsou barevnejsi nez skutecnost a kontrast a jas vypaluji oci a jeste se s tim vyrobci chlubi a nesmyslnymi cisly v reklamach masirujou lidi ... Ono je to jednak snazsi a jednak v konkurenci vyhrava ten kdo nejvic "krici". A protoze lidi to bud nezajima nebo ani nevi, ze veci muzou fungovat jinak, tak to kupujou a spirala se roztaci ... Dalsim prikladem jsou treba nesmyslne rozliseni a nesmyslne rozsahy objektivu u spotrebnich fotaku atd.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Ten clanek je velmi poutave napsan a je v nem i kus pravdy, zvlaste o “zivem“ podani hudby, kvalite jeji reprodukce a jejiho zaznamu. V necem si ale dovolim s autorem nesouhlasit. Je sice pravda, ze to firmy s tzv. High-Endem nekdy prehaneji a nektere dokonce za High-End vydavaji komponenty, ktere si toto oznaceni ani v nejmensim nezaslouzi. Tvrdit ale, ze je proto High-End na zcesti ci dokonce ve slepe ulicce, mi prijde ponekud usmevne. Uz jen proto, ze samotne oznaceni High-End vlastne ani jednoznacne nedefinuje, na co se vztahuje. Na zvukovou kvalitu, na vysokou porizovaci cenu, na oboji, ci na co vlastne??? :P
V uvodu se autor zminuje o nekolika firmach, ktere se, podle JEHO nazoru, snazi o vysokou zabavnost a spokojenost zakazniku, uvadi ale take par jmen, ktera pry usiluji “jen” o hudebnost a jsou pro nej proto zkamanim. Ja si naopak myslim, ze ani hudebnost a spokojenost se navzajem nevylucuji a ze se najde dostatek posluchacu, jimz se zvuk autorem pozitivne zminovanych reproduktoru nelibi a kteri naopak preferuji treba prave ty jim kritizovane. (O tom, ze tomu tak asi opravdu bude, svedci i fakt, ze zadna z techto firem doposud nezkrachovala. :D ) Navic je vzdy naprosto nezbytne (kterekoli) komponenty navzajem spravne kombinovat, dobre umistit a take je krmit odpovidajici hudbou. Ne u vsech nahravek chybeji pauzy, zvolneni a ticho. ;)
Vyplyva z toho jedine - formulovat absolutne neomylnou a predevsim OBJEKTIVNI definici idealniho zvuku se nikdy a nikomu nepodari. *taktone*
Rad pouziji onoho, v clanku uvedeneho, prirovnani ruznych zobrazeni obycejneho citronu. Najde se dost lidi, kteri holduji kasicistum, jini ale miluji dila expresionisticka a dalsi se vyzivaji treba v kubizmu. Takze i zde je temer jiste, ze ten citron na ctvrtem obrazku NEBUDE nutne idealem pro kazdeho.
Dohadovat se o vkusu je v podstate nemozne. A o nicem jinem vlastne umeni neni.
Pro mne je High-End predevsim oznacenim pro MOU vlastni spokojenost a nemusi byt vzdy jen primo zavisly na tloustce penezenky.
A jeste jedna poznamka: Nemyslim, ze by lide, kteri se, kazdy po svem, snazi o co nejkvalitnejsi reprodukci, meli mit strach, ze jednou budou poslochat uz jen zvuk. To hrozi spise navstevnikum nakupnich center, restauraci, baru a verejnych zachodku.. :D
Tak at nam to vsem dal poradne a hlavne k plne spokojenosti hraje!

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Článek tak trochu dělá z komára velblouda a současně chce zabít příliš mnoho much jednou ranou.

Nevím například, k čemu mi bude doporučované porovnávání zvukového dojmu z návštěvy koncertu se zvukem nahrávky doma? Já nemám žádný problém s tím, že doma poslouchám zvuk, který se pochopitelně liší od živého koncertu. Od toho mám přece svou vlastní hudební představivost, abych si užil poslech z „hudební konzervy“. Problémem pro mě tedy není skutečnost, že prakticky není možné věrně přenést zvukové vjemy z živého koncertu do bytu prostřednictvím nahrávky. Problémem bývá spíše fušerská práce zvukových „mistrů“ při výrobě záznamu, ze kterého občas bolí uši a to tím víc, čím dokonalejší aparát doma máme.

Mně osobně vadí na současném highendu především zběsilá komercializace a s tím spojený humbuk kolem kabelů za statisíce a reprobeden za miliony. Trh se rozdělil prakticky na dva extrémy: levný šunt a superdrahý tzv. highend. Ke vzniku této situace vydatně přispívali i sami publicisté/recenzenti v hifi magazínech. V tomto ohledu mi připadá zmiňovaný článek tak trochu jako pláč na vlastním hrobě.

boxer

Příspěvek od boxer »

Nechci konkrétně jmenovat cca tři soudruhy, kteří buď neumí číst a nebo je ten článek pro ně moc složitej.

Měli by si ho přečíst víckrát a pomalu.
Jinak citron zůstává furt citronem. Ať ho namaluje kdokoliv a nafotí jakkoliv. Ale skutečnost je jen jedna.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Pri pohľade na ktorýkoľvek citrón som začal slintať. To sú emócie ktoré vznikli v mojej hlave. Niektorí ich však očakávajú od reprodukčného systému.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

E=mc2

Vše je relativní.

Z článku mě zaujal odstavec na poslední straně - návrat do minulosti. Těším se, až se zase začnou vyrábět Auta....Ženy budou Ženy a ne zmalované silikonové kreatury. Až vepřové maso bude vyrobeno z čuníka. Až mezi lidmi zavládne Morálka a přestabe nám vládnout Hyenismus.

Je to jen o tom, co si konkretní jedeinec nechá vnutit. Já nepslouchám stramovou hudbu, nemám IOpody, tablety a nechédím na facebook. Nepiju ovocný pivní sračky. Nežeru hamburgery. Jezdím s mechanickými auty. Poslouchám muziku mého mládí a ne výplody robotické kapely s kytaristou o 78 prstech....

Odpovědět