.
Hybridní digitály od NAD - poslední slovo.
-------------------
Včera jsem trochu testoval připojení NAD D 3020 k PC přes asynchronní USB kontra digitální (coax) a analogové (jack) přes zvukovku. Technicky nejlepší řešení je asynchronní USB. Viz. třeba oficiální stránky Cambridge Audio, kde je to názorně vysvětleno v technickém oddíle.
Nicméně za sebe musím říct, že preferuji digitální koaxiální připojení. Těžko říct proč přesně.
Dva analogové a ten digitální coax vstup jsou u D 3020 ty nejkvalitnější vstupy.
D 3020 je vynikající zesilovač pro přirozený zvuk, pro akustické nástroje, pro symfonickou hudbu. Prost jakéhokoliv zrnění.
Od vídeňských filharmoniků, přes jazz a folk, ke sportovním přímým přenosům na venkovních sportovištích.
Zesilovač pro dadafta jako stvořený.
Rock a elektronika taky nehrajou špatně, nejhůř asi laciný pop -- protože ten zkrátka zní jako laciný pop.
Nebo jinak -- různá testovací cdéčka s výběry vynikajících nahrávek hrajou vynikajícně.
Hlavní trumfy
--- neskutečná stabilita a masivnost fantómových zdrojů ve steroobraze
--- skvělý timing - já vždycky říkám, že když začne Daddy Cool od Boney M, musí tančit celé patro včetně údžbáře na chodbě, který předvádí měsíční chůzi, ale dobrý timing dělá samozřejmě mnohem víc dobra ve zvuku
--- již zmíněná barva akustických nástrojů - např. klavír, lesní rohy a blány bubnů jsou mistrovské...
V tomto se zaměření D 3020 na mladé dost míjí s účinkem, protože tohle je vyloženě audiofilský zesilovač pro starší a pokročilé.
Mrkl jsem na stránky NADu, abych se podíval, jaké jiné hybridy mají v nabídce, protože jak říkám, jsem nadšen zvukem těchle cenově levných kousků.
V říjnu loňského roku se objevil
NAD C338.
Je to dvojče D 3020, ovšem v mnohem hifističtějším kabátě.
Sice ne jednovaječné dvojče, protože má o 2/3 větší výkon a místo asynchronního USB klasický NADovský gramofónový MM předzesilovač,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale v základu je stejný jako D 3020
:
1/ nemá trafo - já přesně nevím, jak ten NADovský PowerDrive funguje, ale funguje rozhodně skvěle, ať si kdo chce co chce říká. Na každý pád do svého okolí nevyzařuje hnusácké chvění jako trafa. Místo toho ovšem pořádně topí, jako čisté Áčko.
(v podstatě šutr který hřeje)
2/ převodník je současná klasika, osmikanál, ve stereu zapojené 4 DACy na kanál v diferenciálním zapojení.
3/ moderní DSP s gigantickým výpočetním výkonem v reálném čase, srdce přístroje
4/ digitální koncáky UcD od Hypexu.
Vědět, že chci, to co chci, koupím místo D 3020 tenhle C338 - je nádherný,
pure audiophile JAKO ŘEMEN, ořezaný na to nejdůležitější, avšak ve skvělé kvalitě.
(ale neva, teď je na řadě TV, pak regálovky do klasické stereo sestavy, a pak koupím C338 do hlavní sestavy (95% poslechu) a D 3020 poputuje k novým regálům)
NAD C338
Nádhera. Audiofilský zesilovač jako vyšitý (naštěstí do displeje nenarvali otřesnou červenou jako u dvou výkonnějších bratříčků).
Mám rád ultra slim přístroje, s mojí Yamahou BD-A1060 budou luxusní dvojka s luxusním zvukem.
Bravo NAD HybridDigital(TM).