Luxman L-530 vs subsonic

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman L-530 vs subsonic

Příspěvek od tujatuja »

to tujatuja: subsonicky filtr určitě pomůže, protože právě ten subwoofer, který mám ve dle gramofonu na zemi je s aktivním zesilovacím modulem a právě subsonickým filtrem a ten problém s rozkmitáním membrány nemá!
Promiň, ale na mě to dělá dojem, že ses od samého počátku upnul k řešení za pomocí subsonického filtru, aniž by se ti nejdřív podařilo identifikovat vlastní zdroj problému, což musí být prvotní úkol. *taktone*

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

No nevim, v samotnem umisteni reproduktoru bych asi problem nehledal. Gramofon je sice pomerne blizko, ale pekne „v zavetri“, takze by prenoska vazbu chytat nemela. *taktone*
I muj levy reproduktor stoji jen cca. 35cm (strana bedny – prave spustena prenoska, a od stredu reproduktoru je to potom asi 55cm) a nic se nedeje.
viz foto:

Obrázek

Jedna z moznosti by mozna byla, ze se zvuk „odrazi“ od prave pritomneho (prochazejiciho) cloveka a prenosku rozkmita, ale to mi uz pripada spise jako Sci-Fi. :lol:
Ale jak pise eficak, phono je veda sama pro sebe a nez se vse spravne doladi a vychyta, muze to chvili trvat.
VYDRZAT! ;)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

@ ivanb_cko:
Jak dlouho uz pouzivas tu AT prenosku ve spojeni s RB 300? S jakym zatizenim?
Nedalo mi to pokoj a tak jsem se trochu poptal kamaradu. :D
Dozvedel jsem se, ze dalsi moznost, proc tve basaky „pochoduji“, muze byt i spatna kombinace „Prenoska > Ramenko“. :roll:
AT13EaV je velmi mekka (Kompliance = 27x 10-6cm/Dyne, Tracking Force 0.75 - 1.75g, Mass 5.8g ) a pokud si s RB 300 (Effective mass: 11.5g, Cartridge weight: 4 to 11g, Effective length: 237mm, Overhang: 15mm, Mounting distance: 222mm,) nesedi muze dochazet prave k tem vibracim, ktere repra rozkmitaji.
U „zvlnenych“ LP by se to mohlo jeste stupnovat a smerem ke stredu je nachylnost mensi. Je tomu tak?
Potom by ti asi nejvice pohla vymena prenosky. ;)

http://www.vinylengine.com/cartridge_re ... hp?m=Audio

Klikni na "Resonance Evaluator", zadej hmotnost ramenka a prohledni tabulku. (Me vychazi 7Hz, coz mi az tak uplne optimalni nepripada.)

Jinak jsem jeste dostal tip na jeden filtr, je to ale mono-modul, takze bys potreboval 2ks. a vysledek neni jisty.
Vic podrobnosti k tomu ale nevim.

http://www.thel-audioworld.de/module/Fi ... HQ-Sub.htm

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

to Prospero: moc diky za vecne příspěvky - v příštích dnech se tomu nemůžu vůbec věnovat, protože jsem totálně pracovně vytížen! Takže ke gramci a laborování co a jak se vrátím příští týden! Každopádně téma vhodnosti přenosky vs raménko mě už taky napadlo a určitě je to cesta k prozkoumání!

Mimochodem, zkoušel jsem odtlumit gramofon a následně i celý hifi stolek pomocí squashových míčků. Tahle levná varianta nezafungovala - to jen tak mimochodem..;)

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

zhruba už měsíc poslouchám zesák upravený DJ_Rix-em, resp. jím doplněným o subsonic. Projekt od Elliot-a, resp. jeho "půlka" (od 15Hz se strmostí 18dB/oct. místo původních 36dB/oct.) funguje perfektně, i když je vidět, že ta vyšší strmost by odstranila kmitání reproduktorů úplně. Každopádně toto nastavení stačí dost na to, abych neměl strach, že mi "nevyskočí reprák z bedny"! Tímto mu díky...

A samozřejmě je jasné, že v budoucím novém bydlení, tento problém musím řešit lepším umístěním gramofonu (ať už na stěnu nebo lepší stolek/podklad) - snad to nebude trvat už moc dlouho...

to Prospero: od zadu - u zvlněných desek se neprojevoval efekt, který naznačuješ, tedy "směrem ke středu přehrávání je náchylnost menší". A ohledně teoretické/tabulkové části porovnávání vhodnosti kombinace přenosky vs raménko - mohl by jsi mi to vysvětlit trochu více polopatě? (především nerozumím jednotce "compliance") Něco už jsem našel, tak jen jestli mi to sedí v hlavě správně.. Dík.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Kompliance znamena poddajnost (nebo "odpruzeni") chvejky. Cim nizsi je, tim vyssi by mela byt efektivni hmotnost ramenka. (Vetsinou potom byva vyssi i pritlacna svisla sila na hrot.)
Jen pro priklad: Ortofonky rady OM jsou lehke a maji vysokou poddajnost, kolem 25µm/mN. Proto si sednou i s lehkymi ramenky typu ULM (Ultra Low Mass).
Naopak “legendarni” Denon DL 103 je nejen tezsi, ale i komplianci ma pouhych 5µm/mN a proto se nejlepe citi teprve na tezkych ramenech typu SME ap.
Prave proto je velmi dobre vedet i efektivni hmotnost ramenka. (Bohuzel ne kazdy vyrobce ji ale uvadi. :( )
Zkusil jsi (jen tak) zadavat do te tabulky ruznou vysi efektivni hmotnosti ramene, napr. mezi 10-ti az 20g? Je zajimave sledovat, jak se na leve strane “posouvá” kompliance a s ni take optimalni, tedy zeleny, rozsah mezi 8-11hz. ;)

Staci to takhle? Lip uz to asi stejne neumim... :roll:

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

Vybírám novou/jinou přenosku v hledáčku se mi ustálila Sumiko Blue Point no.2 (compliance = 15 x 10-6cm/Dyne, tracking force 1.5 - 1.8g, mass 6g ), která se dle výpočtové tabulky (http://www.vinylengine.com/cartridge_re ... mit=Submit) zdá být vhodná pro raménko Rega - rezonance v zeleném poli vychází na 10Hz.

Jakou máte s touto přenoskou zkušenosti? Dle toho co jsem zatím zběžně o této přenosce četl, jsou na ni pozitivní názory...

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

ivanb_cko píše:Vybírám novou/jinou přenosku v hledáčku se mi ustálila Sumiko Blue Point no.2 (compliance = 15 x 10-6cm/Dyne, tracking force 1.5 - 1.8g, mass 6g ), která se dle výpočtové tabulky (http://www.vinylengine.com/cartridge_re ... mit=Submit) zdá být vhodná pro raménko Rega - rezonance v zeleném poli vychází na 10Hz.

Jakou máte s touto přenoskou zkušenosti? Dle toho co jsem zatím zběžně o této přenosce četl, jsou na ni pozitivní názory...
Nó, to je rozhodnutí. *thumbs up*
Dobře že se díváš i technicky, 10 Hz rezonance je ideál.

Tvá dosavadní přenoska je nějaká Audiotechnica?
Vstupuješ do světa japonsko - americké MC HO přenosky s příjemným jemným zabarvením zvuku s dobrou dynamikou a důrazem na středy.
S Regou se chová výborně, myslím, že soulad je lepší než lehké ramínko Pro-Ject 9". Rega by mohla podpořit nižší basy Sumika, jimž oproti neutrálnějším lineárním audiotechnica a Ortofon trochu schází hloubka.
Nejnižší basy jsou nahrazeny vydatnou dynamikou a důrazem. Výstupní napětí 2,5 mV nutí k zesílení voličem hlasitosti,

Sumiko Blue Point 2 je velmi zábavná přenoska která Ti vybere ve sbírce svou nejoblíbenější hudbu.
Jsou nahrávky které se stanou poslouchací drogou, podání té MC HO šťávy má k pravdě trochu daleko, s klasickou hudbou nudí, ale s Swingem Jazzem, zpěvem či Rockem je Veliká.
Sumiko mi hrála na slovinském ramínku Kuzma, raději jsem měl ale trošku vyšší typ Sumiko EVO III. pro lepší rozlišení i pro klasickou hudbu.

Čím nadchne Sumiko? Středy, zpěv, hebké nasládlé výšky.
Jedinou neznámou je phono v integrovaném Luxmanu, ale neslyšel-nečetl jsem že by mělo Sumiko nějaký problém.
Jestli očekáváš víc zábavy a radost z poslechu, je SUmiko správná volba.
Kdybys byl hodně zaměřený na klasickou, jako symfonie a jemná jemně dynamická hudba, vol přesnější neutrální značku.
Sumiko s těma lampáčema a hornovýma širokopásmama, bude voda na Tvůj jaderný mlýn !

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Měl jsem ji kdysi půjčenou doma. Hrála opravdu dobře. Ale pozor. Četl jsem na tomto fóru, že doporučená zátěž přenosky je pouze 100pF. Musíš se přesvědčit, jestli kapacita phona + kabelů není větší.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Co prosím? MC přenosce je kapacita kabelu, pokud to nebude nějaká hodnota řádu nanofaradů, lautr egál.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =12&t=9597
Přečti si pozorně 2. příspěvek Renowna kde upozorňuje na tento případ. Je to přenoska high out MC.

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 1&start=50
V tomto vláknu o tom píše taky Efičák.

Myslím, že oba mají s touto přenoskou nemalé zkušenosti. Já jim věřím.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

I přenosku HO lze připojit na MC vstup, takže bude zatížena nízkoimedanční zátěží, která není tolik citlivá na kapacitu - čímž nechci říci, že se nemá snažit o co nejnižší kapacitu.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Já s tím zkušenost nemám. Spíše jsem čerpal z rad těch, kteří s ní mají praktické zkušenosti. :)

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Znám dva provozovatele této vložky, oba ji provozují na MC vstupu s tím, že zvuk je lepší než na MM vstupu.

A ještě něco: Psal mi efičák SZ, že se mu nelíbí můj způsob argumentace, že prý jdu do konfliktů. Pokud to tady takhle vnímáte, račte mi dát ban. Mně se zase nelíbí efičákovo pohádkářství o "medové jemnosti japonské mědi". Nerozporuji, že efičák lépe slyší a má hodně naposloucháno ale z techniky ví jen to, co do něj nadrtil Rowing.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Zbytečně se vzrušuješ. Já tu přenosku nikomu nevymlouvám. Taky jsem psal, že jsem ji měl půjčenou a její zvuk se mi líbil. Chtěl jsem jenom upozornit na možný problém. Já si špatnou koupi škodu neudělám. :D

Odpovědět