hned na úvod bych rád napsal, že toto téma je určeno POUZE fajnovým, ochotným lidem, kteří ze sebe nedělají primadony a jsou ochotni poradit také těm, kteří nežijí pouze touto problematikou. Podobné téma jsem řešil již na Audiowebu, kdykoli však potřebuji s čímkoli pomoci, potýkám se s velice namyšleným, někde až sprostým jednáním - ano, jsou výjimky, lidé, kteří opravdu radí a snaží se, lovit jejich příspěvky v hromadě posměšků mi za to však nestojí. Toto téma jsem zařadil do sekce "zesilovače", poněvadž se jedná o hlavní článek, nicméně bych rád našel pomoc také při výběru zvukové karty.
Jsem běžný člověk, který si rád poslechne po pracovním dni hudbu - poněvadž jsem byl obdařen hudebním sluchem, před x- lety jsem se rozhodl trošku zvukem zabývat a pomalým vývojem jsem dospěl do dnešní konfigurace, která není dokonalá, ale myslím, že dostačující:
Receiver Harman/Kardon AVR645
+
třípásmové sloupy VMA II od Martina (snad znáte)
+
zvuková karta Asus Xonar Audio DS
stavbu VMA II jsem dokončil teprve před pár dny, nicméně jsem byl hned od počátku fascinován dosud nepoznaným podáním zvuku, který mně nejen svým prostorem přesvědčil o tom, že pro mé použití (poslech hudby) bude tato stereo kombinace ideálním řešením a další stavbu do konfigurace 5.0 již neplánuji.
Oč jde: Zvukovka podporuje mód až 7.1, receiver také tak = zcela zbytečné, nepoužité funkce, které pouze snižují kvalitu zvuku na stereo poslech.
Problematika 1.: zvuková karta
- aktuálně řeším, jakou zvukovou kartu koupit - rozhodně chci kartu, přímo určenou pro stereo, vypadávají mi proto 2 adepti:
Esi Juli@
nebo karta, k níž jsme dospěli na audiowebu: Asus Xonar Essence ST
- kterou byste doporučili? Já jsem byl přesvědčen, že propojení digitální formou (např. optikou) bude zvukově kvalitnější, než propojení běžným analogovým cinchem - na Audiowebu tvrdili opak - jaké je tedy vaše doporučení?
Problematika 2.: zesilovač
- hledám něco finančně únosného, ideálně do 20 tisíc, kde by byl posun ve zvuku oproti stávající konfiguraci opravdu velký - nevím, jak dalece je to v této cenové hladině realizovatelné, jsem však zastáncem názoru, že nemám-li pokoj přizpůsobený poslechovým podmínkám, nemá smysl kupovat naprosto špičkové high-end přístroje - stačí mi něco vhodného pro běžný kvalitní poslech menšího audiofila. Netuším, zda je nutno používat preamp + koncák, nebo zda není možno (a lepším řešením) použít pouze klasický stereo zesilovač - ať už běžných značek (např. Marantz), či doma skládaný - ať už použitý, či nový.. Na Audiowebu mi byl doporučen "externí DAC" - ačkoli jsem hledal v záplavě informací na internetu, nepochopil jsem, k čemu toto zařízení slouží, popř. kam se co zapojuje. Možná se mýlím, myslím však, že pro běžné poslechové podmínky je zbytečné dělat jadernou elektrárnu (jak jsem již psal o pár řádků výše).
Za každou radu fajnových lidiček budu vděčný a rád se něco přiučím.
Předem děkuji