Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
DhifiK
Příspěvky: 60
Registrován: 18 čer 2011 22:05
Kontaktovat uživatele:

Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od DhifiK »

Ahoj všem,
hned na úvod bych rád napsal, že toto téma je určeno POUZE fajnovým, ochotným lidem, kteří ze sebe nedělají primadony a jsou ochotni poradit také těm, kteří nežijí pouze touto problematikou. Podobné téma jsem řešil již na Audiowebu, kdykoli však potřebuji s čímkoli pomoci, potýkám se s velice namyšleným, někde až sprostým jednáním - ano, jsou výjimky, lidé, kteří opravdu radí a snaží se, lovit jejich příspěvky v hromadě posměšků mi za to však nestojí. Toto téma jsem zařadil do sekce "zesilovače", poněvadž se jedná o hlavní článek, nicméně bych rád našel pomoc také při výběru zvukové karty.
Jsem běžný člověk, který si rád poslechne po pracovním dni hudbu - poněvadž jsem byl obdařen hudebním sluchem, před x- lety jsem se rozhodl trošku zvukem zabývat a pomalým vývojem jsem dospěl do dnešní konfigurace, která není dokonalá, ale myslím, že dostačující:

Receiver Harman/Kardon AVR645
+
třípásmové sloupy VMA II od Martina (snad znáte)
+
zvuková karta Asus Xonar Audio DS

stavbu VMA II jsem dokončil teprve před pár dny, nicméně jsem byl hned od počátku fascinován dosud nepoznaným podáním zvuku, který mně nejen svým prostorem přesvědčil o tom, že pro mé použití (poslech hudby) bude tato stereo kombinace ideálním řešením a další stavbu do konfigurace 5.0 již neplánuji.
Oč jde: Zvukovka podporuje mód až 7.1, receiver také tak = zcela zbytečné, nepoužité funkce, které pouze snižují kvalitu zvuku na stereo poslech.

Problematika 1.: zvuková karta
- aktuálně řeším, jakou zvukovou kartu koupit - rozhodně chci kartu, přímo určenou pro stereo, vypadávají mi proto 2 adepti:
Esi Juli@
nebo karta, k níž jsme dospěli na audiowebu: Asus Xonar Essence ST

- kterou byste doporučili? Já jsem byl přesvědčen, že propojení digitální formou (např. optikou) bude zvukově kvalitnější, než propojení běžným analogovým cinchem - na Audiowebu tvrdili opak - jaké je tedy vaše doporučení?

Problematika 2.: zesilovač

- hledám něco finančně únosného, ideálně do 20 tisíc, kde by byl posun ve zvuku oproti stávající konfiguraci opravdu velký - nevím, jak dalece je to v této cenové hladině realizovatelné, jsem však zastáncem názoru, že nemám-li pokoj přizpůsobený poslechovým podmínkám, nemá smysl kupovat naprosto špičkové high-end přístroje - stačí mi něco vhodného pro běžný kvalitní poslech menšího audiofila. Netuším, zda je nutno používat preamp + koncák, nebo zda není možno (a lepším řešením) použít pouze klasický stereo zesilovač - ať už běžných značek (např. Marantz), či doma skládaný - ať už použitý, či nový.. Na Audiowebu mi byl doporučen "externí DAC" - ačkoli jsem hledal v záplavě informací na internetu, nepochopil jsem, k čemu toto zařízení slouží, popř. kam se co zapojuje. Možná se mýlím, myslím však, že pro běžné poslechové podmínky je zbytečné dělat jadernou elektrárnu (jak jsem již psal o pár řádků výše).


Za každou radu fajnových lidiček budu vděčný a rád se něco přiučím.
Předem děkuji *palec*

petrL
Příspěvky: 1363
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od petrL »

Někdo tu koncem roku prodával zesilovač DPA (originál) asi za 10 tis. I jinak se tyto objevují do 20 tis. Externí DAC převádí dig. signál, většinou spdif, na analogový a opravdu "není potřeba". Já muziku z počítače nepoužívám, ale skoro mi připadá, že lepší by byl nějaký Squeezebox.

DhifiK
Příspěvky: 60
Registrován: 18 čer 2011 22:05
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od DhifiK »

Děkuji za reakci *palec*
Jak se na ty DPA koukám, nejlepší by byl asi model 220, je na VMA II výkonově tak akorát (doporučeno tuším 5O-120W/kanál) - sehnat jej asi nebude snadné, ale slyšel jsem mnoho kladných ohlasů..

Zvukovka: PC je velmi pohodlný, od úplných banalit, jako je TV, přes hry, filmy, až po hudbu.. Trošku jsem se tím rozmazlil, hledám proto zvukovku, která by si sedla např. s tím DPA220 :)

Uživatelský avatar
korys
Příspěvky: 823
Registrován: 18 dub 2008 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od korys »

Ahoj DhifiKu,
já Ti nevím jestli si správně pochopil význam těchto for. To asi nebude v pravém smyslu arogance a neochota pomoci. Ti lidé jsou někdy unaveni z přístupu nováčků, nebo laiků jako jsi třeba teď Ty (neber to zle).
Takový člověk většinou přijde na forum múzou nepolíbený, založí vlákno ,,Poraďte mi nejlepší sestavu do 20000,-" a myslí si jak se vším obchčije a jednorázovou nejnižší investicí bude mít hotovo, vymalováno a hlavně UŠETŘENO.
Ale ono to tak nefunguje. HiFi je především zábava v hledání vlastního ideálu dobrého zvuku. Je třeba si uvědomit, že skoro každý zdejší hifík prošel při tom hledání a získávání zkušeností a vědomostí dlouhou cestu a to tvrdě zaplatil (myšleno doslovně svými penězi). Myslím si, že skoro každý zde doma vyměnil minimálně 5 až 10 kousků různých zesilovačů, nebo i celých sestav a proseděl hodiny svého volného času v hifistudiích při poslouchání a pročetl hromadu informací ve svém sebevzdělávání o tomto koničku, než se dopracoval do stádia určitého klidu a spokojenosti.
A přesto máme každý doma různé sestavy a značky, tak je ten ,,ideál dobrého zvuku" individuální a nepřenositelný.
Proto Tě většina odkáže na vlastní poslech a samostudium v získávání zkušeností ve smyslu ,,poznej ten svůj" a maximálně Ti popřeje abys měl štěstí dobrého výběru a nestálo Tě to tolik peněz jako některé. Ale určité vlastní úsilí a investice to chce vždy a nejde to vzít zkratkou, abys markantně ušetřil. Píšeš, že máš ,,sluch", tak mu věř, používej ho a pracuj na tom.
Nebo mermomocí chceš aby Ti každý poradil to co má doma a je spokojen? V tom případě se podívej do podpisu, jsem spokojen a jestli bych ještě někdy měl hodně zbytných peněz vyměnil bych ho jen za LUXMAN L-505f a výš, mimochodem je to úplně jiný charakter zvuku než DPA, ale myslíš si že se Ti to musí líbit stejně? Tak hodně zdaru ve zkoušení a poslouchání. *thumbs up*
Přes řeku do stínu stromů.

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od Odar »

Vyskusal by som tento kusok http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... dio-a300s/ Vykonovo to VMA-II potiahne urcite, otazne je, ci si to s nimi sadne zvukovo (to netusim).

bubuxin
Příspěvky: 452
Registrován: 27 čer 2008 23:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od bubuxin »

VMA-II som mal chvíľu doma zapojené biamp na 2x DPA222, za tie prachy perfektný zvuk. Majiteľ ich doma počúva cez P1SE a PA300SE a je veľmi spokojný. Ako napísal korys, možno to nebude podľa tvojho vkusu, ale IMHO by si si rozhodne polepšil oproti H/K. Zvukovka ESI Juli@ je dobré riešenie, ktoré sa dá časom (keď ťa to viac chytí) rozšíriť o externý DA prevodník(ale to asi každá zvukovka).

DhifiK
Příspěvky: 60
Registrován: 18 čer 2011 22:05
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od DhifiK »

Super, díky moc kluci za poznatky, máš pravdu, korysi, já to myslel však trošku jinak. Samo, každému se líbí něco a je to o dlouhém hledání (proto jsem už vystřídal dost zesilovačů, beden a pár zvukovek), nicméně jak píšeš, jde mi o to, aby mi každý řekl, co vyhovuje jemu. Mluvíme-li o kvalitním poslechu zkušenějších lidí, ať už to bude ta, či ona značka, kvalita a provedení daných produktů bývá podobná, z čehož se mohu nasměrovat potencionálně správným směrem - tím tuplem, shodne-li se někdo např. na DPA 220(222), vím, že to bude dobrý zesilovač - určitě by byl v rámci cenového spektra lepší, který by mi seděl více, nicméně se mi upřímně nechce co měsíc měnit přístroj - proto se postupnými krůčky dopracovávám k něčemu, co by mi mohlo vyhovovat a doufám, že to bude pro mou stávající konfiguraci to pravé na delší dobu *palec*

Odar: děkuji za odkaz, mrknu na to

bubuxin: super, další chvála na DPA, pokud jsem postřehl správně, i Martin Vitvar jej má (nevím, jakou řadu) na VMA I - možná tady vede správná cesta :)
co se té zvukovky týče, pořád váhám nad Esi, nebo tím Asusem - jeden píše to, druhý zase ono, budu muset najít přesné podrobné parametry a porovnat, co je lepší

efičák
Příspěvky: 1971
Registrován: 18 dub 2008 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od efičák »

Cibův kousek koncového zesilovače CANDEIAS MODELLO na tichý poslech 2 x 10W v áčku.

Pro bigbeat 360W do 4 Ohmů.

Prozatím můžeš regulovat hlasitost Foobarem, předzesilovač přikoupíš později.
Za zbylých 12t. se dá koupit cokoli, chválí se předek Hypa, neslyšel sem.

Já mám po zkušenostech s různým hifi prioritu : silný koncový zesilovač (může umět Áčko) a elektronkový předek.

Musical Fidelity po repasi a výměně elektronek nuvistor, hraje jak to mám rád !

Obrázek

DhifiK
Příspěvky: 60
Registrován: 18 čer 2011 22:05
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od DhifiK »

děkuji za tip,
nicméně 10W/kanál, to je vážně hrozně málo - zase až tak tiše nehraji, áčkového poslechu bych si proto asi moc neužil :)

Uživatelský avatar
korys
Příspěvky: 823
Registrován: 18 dub 2008 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od korys »

Jen poznámku k přístrojům DPA. Jelikož tyto nikdy nebyly vyráběny továrně, ale jedná se vždy víceméně o stavbu mohou se jednotlivé kusy dost lišit kvalitou provedení. Tady je na místě před případnou koupí pátrat i po autorovi dotyčného kusu a zároveň se pídit po možných individuálních úpravách. Tomův DPA330 na Sonusech šlape parádně, přesto v přímém srovnání na nekompromisních Wilsonech byl Macurův Bigh Brother o dost dál ve všem. To jen pro příklad a vazbu na další články řetězce.
Nenapsal jsi zda se Ti třeba charakter americké zn.HarmanKardon zamlouvá, nebo ne. Lze totiž pokračovat i tímto směrem postupem na výkonný dvoukanál s digitálními vstupy HK990. Má slušnou převahu výkonu, která je vždy + a není třeba se upínat pouze ke 120 Watovým zesíkům jen proto, že je na bednách doporučení 50-120 W. To je bráno spíš jako potřebné minimum.
HK je trošku ,,bohém" a na okrajích pásem nešetří. DPA může vůči němu a nejen působit sevřeněji a sušeji. O zkušenostech s BV300SE by Ti snad mohli napsat jiní zdejší posluchači.
A neupínej se jen k těmto nástřelům, je zde strašně moc různých cest v amplifikaci. V této dostupnější třídě snad ani nemá cenu hledět zda dělence nebo integráč. Jó, a na levný Marantz (nahoře jsi ho zmínil), tak na ten jediný už dnes raději zapomeň.
Co se týče zvukovek, tam nevím nic. :)
Přes řeku do stínu stromů.

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od Aleska »

V žádném případě bych nebral zvukovku 7.1, když chceš kvalitní stereo. Při stejné ceně musí být zákonitě někde ošizená a Jůlinka@ si hodně dlouho držela pověst té NEJ z dosažitelných. Pak již jen profesionální zvukovky, ale ty jsou (někdy) drahé.

Odkaz Odara je *thumbs up* . Budeš-li poslouchat jen z PC, pak nemusíš mít nutně integráč, stačí koncák,
ale: přece jen má možnost přepínání vstupů (pro budoucnost) a hlavně DO hlasitosti (je to o pohodlí). Osobně bych ale šel do toho Cibova zesíku, pak by to byla i konečná *palec*

Pozor: Má sice jen 10W ve třídě A, ale pak jde až do 360W na 4 ohmech :!: mezi tím výkonem ve třídě A a jeho maximálním výkonem 360W není žádné přerušení. Je celá řada (i špičkových) zesilovačů, které ve třídě A vůbec nejedou !

DhifiK
Příspěvky: 60
Registrován: 18 čer 2011 22:05
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od DhifiK »

Co vlastně přesně znamená ona třída A?
Jinak nad tím, co píše korys jsem se také zamýšlel - hledal jsem nějaké informace a nemohl jsem si nevšimnout, že se jedná vesměs o schéma, max. o stavebnici, ale každý si to staví sám.. Proto bych nerad narazil na nezdařený kousek, je přeci jen spousta faktorů, které ten zvuk mohou zhoršit..

BV Audio A300S vs. CANDEIAS MODELLO + Hypa (či jiný předzesilovač):
samozřejmě jistým faktorem je také cena.. Vesměs na tom finančně špatně nejsem, nicméně v těchto případech individuálních inzercí jde o čas - a ten já nemám, neb jsem jiný plánovaný projekt (navi do auta) musel pro tento měsíc jednou odříct a slíbil jsem, že v březnu to už bude = nevím, jak mi to bude finančně vycházet ani příští měsíc a to už může být nabídka neaktuální.. To ovšem záleží na výběru, možná bych tento měsíc vyšťavil dostatek..
Druhým faktorem je pohodlí - DO je pro mně dobrá věc, pořád se zvedat a regulovat hlasitost, to se mi nechce

Vesměs se mi opravdu líbí to BV Audio A300S, je za slušnou cenu, co jsem četl, údajně s perfektním poměrem cena/výkon, velmi kvalitní, nepotřeboval bych preamp, vše bych měl pohodlně v jedné krabičce. Otázkou je, o kolik kvalitnější zvuk může ten Candeias mít - přeci jen je to ručně dělané, velké, ne tak pohledné (to jsou detaily) a hlavně dražší, s nutností koupit preamp.
Harman mi zvukem celkem vyhovuje, má sametový zvuk, docela silné nízké basy, příjemné výšky, potíž je v tom, že je zvuk oproti reálu stále trošku zastřený - zkrátka klasický problém receiveru.. nad HK990 jsem rovněž uvažoval, myslím však, že v porovnání s výše zmíněnými zesilovači nebude tak kvalitní a to vše zřejmě za vyšší cenu.

Zvukovka: Právěže o Esi jsem slyšel hodně, je to legenda, nad Xonarem ST jsem sám neuvažoval - na tu mně navedli až na Audiowebu s tím, že 7.1 je možná konfigurace pomocí rozšiřujícího slotu - jinak je to stereo.

DhifiK
Příspěvky: 60
Registrován: 18 čer 2011 22:05
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od DhifiK »

ještě bych dodal, že se mi na HK líbí funkce kalibrace zvuku - nevím, za cenu jakého zkreslení, ale po provedené kalibraci je zvuk někde jinde, než před ní.. Samozřejmě předpokládám, že vytvoření prostoru (interpret stojí před vámi, nebo za vámi dle toho, jak je potřeba) a pocitu jako s kvalitními sluchátky na uších dokáží výše zmíněné zesilovače ještě lépe, než HK..

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od Odar »

K tomu A300S. Je to starsia verzia. Sucasne p. Bunta predava novsiu verziu A300SE. Osobne som 3 rocny A300SE kupoval za cca 600 EUR. Preto si myslim, ze v pripade starsieho pristroja by sa patrilo este par korun zjednat. Navyse dnes ho chlapik zas zlavnil o 500 CZK. Ale este raz pisem - idealne je si to vyskusat s tvojimi bednami a uplne v najidealnejsom pripade by som ho dal pre istotu premerat, ci je v 100%tnom technickom stave, nie je dodatocne tuningovany (aj take kusy boli). Predajca znacky BVaudio v CR je Nirvana Hifi studio. Osobne by som A300SE nepredal, keby sa mi nenaskytla moznost ist za rozumne peniaze do deleneho riesenia (vid moj podpis).

Uživatelský avatar
korys
Příspěvky: 823
Registrován: 18 dub 2008 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc s výběrem zesilovače + s vysvětlením

Příspěvek od korys »

DhifiK píše:Co vlastně přesně znamená ona třída A?...
http://elnika.sweb.cz/zesilovace/trida_a.htm
DhifiK píše:...

Vesměs se mi opravdu líbí to BV Audio A300S, je za slušnou cenu, co jsem četl, údajně s perfektním poměrem cena/výkon, velmi kvalitní, nepotřeboval bych preamp, vše bych měl pohodlně v jedné krabičce. Otázkou je, o kolik kvalitnější zvuk může ten Candeias mít - přeci jen je to ručně dělané, velké, ne tak pohledné (to jsou detaily) a hlavně dražší, s nutností koupit preamp.
Harman mi zvukem celkem vyhovuje, má sametový zvuk, docela silné nízké basy, příjemné výšky, potíž je v tom, že je zvuk oproti reálu stále trošku zastřený - zkrátka klasický problém receiveru.. nad HK990 jsem rovněž uvažoval, myslím však, že v porovnání s výše zmíněnými zesilovači nebude tak kvalitní a to vše zřejmě za vyšší cenu...
Slyšel jsi to BV ?...
Ona zastřenost souvisí s výkonovou nedostatečností toho receiveru. U 990 nechej ještě na hlavě. :)
Prostě musíš si je poslechnout. Jinak nic nezjistíš.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti