Luxman
Re: Luxman
Tak to vypadá, že u mě přistane po vánocích vzácná kráska jménem Luxman L-550, snad dokonce v perfektním stavu, za 1100 evropských
. Doufám, že všechno klapne. Ještě aby si to dobře rozumnělo s mými Tanoyi. Už se těším.

Tu 550-ku skoro i závidím
Mám 530-ku, která hraje naprosto skvěle a to prý 550-ka je ještě o kus dál!
Nasdílej pak i fotky v sestavě...

Nasdílej pak i fotky v sestavě...
Jsem opravdu zvědavej, jak to bude hrát, když je na to tolik chvály. Je to dost peněz na 29 let starou mašinu, tak doufám, že nebudu litovat. Našel jsem jinde v německu taky L-530ku za podstatně menší peníze, ale nakonec jsem se rozhodl jít co nejvýš, když se zrovna naskytla možnost. Napíšu sem pak svoje dojmy.
Tak tu lidičky poslouchám už druhý den tu L-550ku a nemůžu říct nic víc než zklamání. První šok byl když jsem to rozbalil, zapnul, počkal až přestala blikat kontrolka zahřívání a pak jsem pustil první CD s Vivaldiho flétnovým koncertem. Znělo to jak tranzistorák na baterky. No nic, zhruba po 20 minutách to bylo už podstatně lepší. Další CDéčka - Bach varhany, vokály, Magdalena Kožená - recitál atd. Přehazuju repráky - Tannoy LRM, Sonus Faber Signum - výsledek více méně stejný. Přestávka do dalšího dne - třeba je nutné si nějak na nový zvukový projev zvyknout... Nic. Hraje to, hraje to dost slušně, ale rozhodně se mi ten zvuk nelíbí. Ať se snažím, jak se snažím, pořád to hraje o ligu níž než můj Sansui 517. Ta kombinace s Tannoy LRM je božská (a kdyby se daly vychytat některé mouchy, pak evidentně hodně nedostižná).
Zvuk Luxmana má hodně prostoru dopředu i do stran, ale celkově je to takové nasládlé, teplé až to dělá dojem, jak kdyby na tom ležela nějaká duchna. Sansui naprotitomu hraje naprosto krystalicky čistě, tranparentně, až možná trošku ostře ve výškách, ale jinak naprosto přirozeně - zvlášť u varhan má člověk dojem, jak by stál v kostele pod kůrem. Kdežto u luxmana tak maximálně ve dveřích kostela a možná ještě s čepicí na uších.
Nejsem si jistý, jestli něco dělám špatně, ale pokud to má hrát takhle, tak ze mě fanoušek Luxmanů asi nebude. Možná se L-550 prostě jen nehodí na vážnou muziku. Tam tuhle konkrétní totiž Sansui přehraje levou zadní, a to zdaleka nemám nejvyšší model. Zkusím to předhodit místnímu servisákovi, jestli by tam nenašel něco špatně. Nicméně první dojem takový, že to asi nabídnu k prodeji. Třeba to někomu udělá radost.
Zvuk Luxmana má hodně prostoru dopředu i do stran, ale celkově je to takové nasládlé, teplé až to dělá dojem, jak kdyby na tom ležela nějaká duchna. Sansui naprotitomu hraje naprosto krystalicky čistě, tranparentně, až možná trošku ostře ve výškách, ale jinak naprosto přirozeně - zvlášť u varhan má člověk dojem, jak by stál v kostele pod kůrem. Kdežto u luxmana tak maximálně ve dveřích kostela a možná ještě s čepicí na uších.
Nejsem si jistý, jestli něco dělám špatně, ale pokud to má hrát takhle, tak ze mě fanoušek Luxmanů asi nebude. Možná se L-550 prostě jen nehodí na vážnou muziku. Tam tuhle konkrétní totiž Sansui přehraje levou zadní, a to zdaleka nemám nejvyšší model. Zkusím to předhodit místnímu servisákovi, jestli by tam nenašel něco špatně. Nicméně první dojem takový, že to asi nabídnu k prodeji. Třeba to někomu udělá radost.
Vééélmi odvažný příspěvek!
Naprosto nezpochybnuji to, co jsi napsal, jsem jen dost zvedavy na to, co to zpusobi….

Naprosto nezpochybnuji to, co jsi napsal, jsem jen dost zvedavy na to, co to zpusobi….

Zajímavé - současná produkce integrovaných zesilovačů od Luxmana zní zcela jinak, než jak popisuješ.
Tvůj vintage zesilovač má už na krku tři desítky let a určitě by to chtělo svěřit odborníkovi (výměna kondenzátorů?).
Koupě z druhé ruky je vždy sázka do loterie - nikdy nevíš, jak s přístrojem bylo zacházeno. Některým lidem třeba vůbec nedochází, že zesilovače ve třídě A topí jako kamna a klidně je šoupnou do racku s minimální ventilací, takže se tam součástky pěkně pomalu smaží .....
Tvůj vintage zesilovač má už na krku tři desítky let a určitě by to chtělo svěřit odborníkovi (výměna kondenzátorů?).
Koupě z druhé ruky je vždy sázka do loterie - nikdy nevíš, jak s přístrojem bylo zacházeno. Některým lidem třeba vůbec nedochází, že zesilovače ve třídě A topí jako kamna a klidně je šoupnou do racku s minimální ventilací, takže se tam součástky pěkně pomalu smaží .....
tujatuja píše:Zajímavé - současná produkce integrovaných zesilovačů od Luxmana zní zcela jinak, než jak popisuješ.
A občas niekdo usmaží aj predzosilnovač Audio Research Ref.3

to Martinski: opravdu odvážný názor! Každopádně věřím, že to tak slyšíš a stoprocentně věřím, že ten stroj není v pořádku. Mám L-530 a ta hraje jak "šlak" a 550-ka by měla být ještě o řád výš... Jenom pro zajímavost - zkusil jsi jej zapojit s jinými bednami?
Píše, že zkusil:
Přehazuju repráky - Tannoy LRM, Sonus Faber Signum - výsledek více méně stejný.
jsem přehlédl... Pak jedině zkusit servis - na Luxmany je perfektní pán ze Senohrab!
Po tolika letech bývaj rozhozený klidový proudy a odsmažený konďany.
Servisku a odměřit jeden po druhém!
Taky je velmi důležité vědět, jaký kond kam dát. Nešetřit na hodnotě a značce. Mají přímý vliv na zvuk.
Já slyšel Luxíka 550 hrát na Avalonech tak, až sem se olizoval!
MC phono uvnitř je špica, z grama zvuk výborný.
Servisku a odměřit jeden po druhém!
Taky je velmi důležité vědět, jaký kond kam dát. Nešetřit na hodnotě a značce. Mají přímý vliv na zvuk.
Já slyšel Luxíka 550 hrát na Avalonech tak, až sem se olizoval!
MC phono uvnitř je špica, z grama zvuk výborný.
Chápu, nejspíš je to opravdu nějaké opotřebované, i když ten můj Sansui je ještě o pár let starší a pokud je podobně sešlý, muselo to tenkrát hrát naprosto neuvěřitelně. Na druhou stranu se rozhodně tolik nezahřívá, takže mu asi nehrozí takové tepelné opotřebení.
Ptal jsem se borce, co mi to prodal, a podle něho to hraje v pohodě. Spíš to prý chce nechat několik dní!!! zapnuté, aby se to pořádně nahřálo, a pak to hraje skvěle. Jestli tohle je pravda, tak to asi opravdu radši prodám. Měřil jsem tomu spotřebu a bere si to přes 200w bez ohledu na zatížení.
Ten člověk v Senohrabech, máte na něj někdo kontakt? Co může stát taková kompletní výměna kvalitních kondenzátorů? Po těch prvních dojmech z toho mám nějak špatný pocit, že by se mi to ani to potom nemuselo líbit, a nerad bych v tom nechal dalších 10tisíc.
Ptal jsem se borce, co mi to prodal, a podle něho to hraje v pohodě. Spíš to prý chce nechat několik dní!!! zapnuté, aby se to pořádně nahřálo, a pak to hraje skvěle. Jestli tohle je pravda, tak to asi opravdu radši prodám. Měřil jsem tomu spotřebu a bere si to přes 200w bez ohledu na zatížení.
Ten člověk v Senohrabech, máte na něj někdo kontakt? Co může stát taková kompletní výměna kvalitních kondenzátorů? Po těch prvních dojmech z toho mám nějak špatný pocit, že by se mi to ani to potom nemuselo líbit, a nerad bych v tom nechal dalších 10tisíc.
Všechny zesilovače ve třídě A mají vysoký proud i v klidovém stavu. S tím jsi měl počítat.
Ten člověk, co ti to prodal, ti věší bulíky na nos.
Ten člověk, co ti to prodal, ti věší bulíky na nos.
No já s tím tak nějak počítal. Teda s tím, že za cenu větší spotřeby to třeba bude extra zesík na opravdu kvalitní poslech spešl nahrávek pro maximální požitek při lepších příležitostech
. Tohle ale hraje tak únavně a nepříjemně, že by mě to za ty prachy, co to žere na proudu, štvalo ještě dvojnásob. A pokud bych to měl nechávat zapnutý pořád, aby to něco hrálo, to ty peníze radši budu házet do kasičky a za pár let si s malým příspěvkem navrch koupím něco z úplně jiné ligy.

Ke starým Luxmanům se nemohu vyjadřovat, protože jsem nikdy žádný nevlastnil a neslyšel.
Zato mám doma ze současné produkce L-590AX a L-507u a oba mají velmi detailní zvuk s pevnými basy a přesně vykresleným prostorem. To museli konstruktéři otočit kormidlo o 180 stupňů.
Když jsem kupoval Luxmana, připadal mi zpočátku zvuk až přiliš razantní na můj vkus (před tím jsem měl dělence Electrocompaniet a integráč Accuphase).
To jsou paradoxy
Zato mám doma ze současné produkce L-590AX a L-507u a oba mají velmi detailní zvuk s pevnými basy a přesně vykresleným prostorem. To museli konstruktéři otočit kormidlo o 180 stupňů.

Když jsem kupoval Luxmana, připadal mi zpočátku zvuk až přiliš razantní na můj vkus (před tím jsem měl dělence Electrocompaniet a integráč Accuphase).
To jsou paradoxy