Luxman
Re: Luxman
No, to je teda překvapení. Díky za příspěvek Dawsoo. Tak tím je asi teda můj vintage Luxman L-550 na prodej. Předpokládám, že si to bude chtít případný zájemce poslechnout a aspoň mi řekne, jestli si myslí, že takhle má vypadat zvuk Luxmana. Čímž jaksi zabiju rovnou 2 mouchy. Možno celkem kdykoliv u mě v Chebu na monitorech Tannoy nebo regálovkách SF Signum, případne samozřejmě na něčem, co si zájemce doveze. Během března pojedu do Prahy a mám zde k dispozici prostory, kde lze poslech zrealizovat, ale nemám tam dobré repro, takže v tom případě poslech možný jen na vlastních repro a ideálně i se svými kabely. Až budu doma, dám tohle ještě i do inzertní sekce s nějakými fotkami.
Než bude Luxman zatracen,dal bych mu šanci na vzpamatování v senohrabském vintage servisu p.Popelky (tel. 603378471 ). Jednání příjemné,ceny také.
Je ale možné,že v přístroji to nebude,korekce nepomůžou,pak už jen sbohem a šáteček...je to jinde
Je ale možné,že v přístroji to nebude,korekce nepomůžou,pak už jen sbohem a šáteček...je to jinde
Kluci, co prosím čekáte od několik desítek let starého áčka, které je vysmažené až hanba mluvit. Jak už tu někdo naznačil, tak áčko pracuje s mnohem vyššími klidovými proudy a je ze svého principu fatálně neefektivní (účinnost). Když k tomu připočteš fakt, že životnost elektrosoučástek se snižuje přímoúměrně rostoucí pracovní teplotě, tak je zřejmé, kde je problém. Sansui už taky nebude jako nový, ale díky tomu, že se jedná o AB, tak je jeho životnost daleko vyšší.
Mám třeba nyní půjčený 590AX a je to naprosto špičkový stroj ... není žádné debaty o teplém rozmazaném stejnozvuku, ale o velice detailním a muzikálním podání čehokoli. Extrémně vhodný je tento zesilovač právě na klasiku ... má své chyby, ale ty vidím úplně někde jinde. Pokud si za takovou vysmaženou vránu dal 1100 Euro, tak jsi blázen ... zvlášť s přihlédnutím toho, že relativně nový Luxman 505u se dá sehnat okolo 2000 Euro (byť to není áčko) a nemluvě o 550A. Pokud jsi teda neměl doklad o nějakém repasu tohoto zesilovače.
Mám třeba nyní půjčený 590AX a je to naprosto špičkový stroj ... není žádné debaty o teplém rozmazaném stejnozvuku, ale o velice detailním a muzikálním podání čehokoli. Extrémně vhodný je tento zesilovač právě na klasiku ... má své chyby, ale ty vidím úplně někde jinde. Pokud si za takovou vysmaženou vránu dal 1100 Euro, tak jsi blázen ... zvlášť s přihlédnutím toho, že relativně nový Luxman 505u se dá sehnat okolo 2000 Euro (byť to není áčko) a nemluvě o 550A. Pokud jsi teda neměl doklad o nějakém repasu tohoto zesilovače.
Tak už přátelé zase svět dává smysl. Jal jsem se zesilovač fotit k prodeji a tudíž jsem s ním musel trochu manipulovat. Když jsem ho dal zase na místo, řekl jsem si, že ho ještě jednou naposledy zapojím a vono to potvora začlo hrát úplně jinak než před tím. Promačkával jsem pro jistotu tlačítka a mám pocit, že některá občas zůstávají trošku viset sepnutá. Protože to už teď hraje moc pěkně, chodím okolo toho velmi opatrně, aby si to zas nerozmyslelo. Jak budu moct, někam to odvezu, aby to někdo zkontroloval a evet. vyčistil. Na Senohraby dojde zřejmě později.
Co se týče mého názoru na zvuk - řekl bych, že je to taková směsice mezi lampou a tranzistorem - alespoň tak mi to přijde v porovnáním s tím mým Sansuiem 517 a lampovým Jadisem. Hraje to pěkně různé žánry, ale něco z toho, co poslouchám úplně ideálně zase ne (hlavně varhany trochu s rozpaky, ale i tak velmi dobře) - oproti Sansui 517, trochu smazávání detailů, ale nad to nějaká větší hloubka, nebo co, a trochu taky méně úderný, méně prokreslený bas, ale celkově lepší dojem určitě z Luxmana. Když vynechám klasiku, skoro bych řekl, že můj sbírkový Sansui 8 De Luxe je nějak muzikálnější, a bas má taky rozhodně pevnější, ale chybí mu ten lehce lampový charakter a univerzálnost na různé žánry.
Čili, Luxman 550 vidím jako výborně univerzální, moc pěkně hrající zesilovač, který rozhodně stál za ty peníze. Chtěl bych vidět nový zesilovač za 30 000 Kč, který by hrál tak dobře. Rozhodně se nejedná o žádnou vyšeptanou vránu, i když evidentně nějaký technický problém možná má. Přesto si jako blázen nepřipadám, sorry. Jsem zvědavý, jak moc to zvuk posune, až se dostanu k tomu nechat v Senohrabech vyměnit ty kondenzátory. Zřejmě taky zárověň začnu hledat nějaké lepší reproduktory do kombinace s Luxmanem - třeba to vylepší ten dojem z reprodukce varhan.
Tímto se omlouvám zájemcům o koupi a děkuju za nabídku zapůjčení zesíku k porovnání. Zatím to vypadá, že to nebude třeba.
Co se týče mého názoru na zvuk - řekl bych, že je to taková směsice mezi lampou a tranzistorem - alespoň tak mi to přijde v porovnáním s tím mým Sansuiem 517 a lampovým Jadisem. Hraje to pěkně různé žánry, ale něco z toho, co poslouchám úplně ideálně zase ne (hlavně varhany trochu s rozpaky, ale i tak velmi dobře) - oproti Sansui 517, trochu smazávání detailů, ale nad to nějaká větší hloubka, nebo co, a trochu taky méně úderný, méně prokreslený bas, ale celkově lepší dojem určitě z Luxmana. Když vynechám klasiku, skoro bych řekl, že můj sbírkový Sansui 8 De Luxe je nějak muzikálnější, a bas má taky rozhodně pevnější, ale chybí mu ten lehce lampový charakter a univerzálnost na různé žánry.
Čili, Luxman 550 vidím jako výborně univerzální, moc pěkně hrající zesilovač, který rozhodně stál za ty peníze. Chtěl bych vidět nový zesilovač za 30 000 Kč, který by hrál tak dobře. Rozhodně se nejedná o žádnou vyšeptanou vránu, i když evidentně nějaký technický problém možná má. Přesto si jako blázen nepřipadám, sorry. Jsem zvědavý, jak moc to zvuk posune, až se dostanu k tomu nechat v Senohrabech vyměnit ty kondenzátory. Zřejmě taky zárověň začnu hledat nějaké lepší reproduktory do kombinace s Luxmanem - třeba to vylepší ten dojem z reprodukce varhan.
Tímto se omlouvám zájemcům o koupi a děkuju za nabídku zapůjčení zesíku k porovnání. Zatím to vypadá, že to nebude třeba.
-
- Kontaktovat uživatele:
Sledujem to tu pozorne rad by som si tiez nejakeho Luxa zadovazil, takze som rad ze si to vykoumal. Kazdopadne pred regulernym dlhodobejsim zatazovani by som odporucal najprv a co najskor spravit servis a az potom to skusat co to da. Tieto vintage stroje to je osemetna zalezitost a bola by skoda to znicit, ked sa to uz prestalo vyrabat. Moj marantz tiez hral a ked to TAB otvoril tak mi napisal email ze to bude zapeklitejsi problem nez sa na zaciatku zdalo.
Všiml jsem si, že Luxman se na trhu neobjevil, ale za to Sansui šel do světa - je tak?Martinski píše:Tak už přátelé zase svět dává smysl. Jal jsem se zesilovač fotit k prodeji a tudíž jsem s ním musel trochu manipulovat. Když jsem ho dal zase na místo, řekl jsem si, že ho ještě jednou naposledy zapojím a vono to potvora začlo hrát úplně jinak než před tím. Promačkával jsem pro jistotu tlačítka a mám pocit, že některá občas zůstávají trošku viset sepnutá. Protože to už teď hraje moc pěkně, chodím okolo toho velmi opatrně, aby si to zas nerozmyslelo. Jak budu moct, někam to odvezu, aby to někdo zkontroloval a evet. vyčistil. Na Senohraby dojde zřejmě později.
Jak se L-550 posunul po opravě (teda pokud již proběhla) a jaké repro se k němu plánuje? Jsem zvědavý a taky trošičku závidím tak se ptám..

toho Luxmana 550 by som dal na repasaciu...kondiky v prdeli ...mam podobnu skusenost so starsimy NAD-mi...co uz,...
Jenže ty starší NADy jsou za zlomek ceny toho Luxmanu. Za ty peníze, co za ten cca 30 let starý křáp (L-550) požadují sígři na něm. Ebay, by měl být v bezvadném stavu a ne v kondici vyžadující kompletní repasi.. Jde o neskutečnou zlodějnu..
Tak to prostě nekup, nevím o žádné nákupní povinnosti.
K Luxmanu L 550 jsem dostal 300W trafo od Tronicu,na kterém jsem naměřil 122-123V.Prý by to nemělo v zásadě vadit a to ani dlouhodobě. Na to,že Luxman má mít vstup 100V, se mi to zdá dost. Zvažuju trafo s výstupem 100V,nebo měl prodávající pravdu?
S499_1023 > Tady nejde o nějakou nákup. povinnost, ale o serióznost prodejců nabízejících použité, bazarové zboží.. A ta je, zejména v posledních ca 5 letech, prachbídná.. Všude je to samý překupník (Rusko, Polsko..) a solidního prodejce, abys pohledal elektronovým mikroskopem.. A tento žalostný stav je nyní prakticky všude, tedy jak v zahraničí, tak i u nás (Aukro apod..). Tolerance takového "šibalského" chování je cesta do pekel, ale to je tobě zřejmě jedno.. Co se dá dělat, každý jsme nějaký...
Já v tom mám zcela jasno - takového prodejce netoleruji tím, že od něj nekoupím
Dnes mi můj Luxman L-550 připravil překvapení. Už před časem jsem koupil několik vinylů a až dneska jsem se dostal k poslechu. Nehrálo to špatně,ale taky nic moc, na to, že šlo o desky made in USA. No nic, projedu všechno,ať vím co a v jaké kvalitě mám. A pak se to stalo. Dal jsem na talíř druhou desku z 2LP Chicago III (celkově pátou) a najednou to začlo hrát jako blázen. Ubyl šum a objevily se basy,které tu v té síle nebyly,jsou tu i parádní výšky a prostor. Říkám si,že předešlý majitel z nějakého důvodu hobloval první desku a druhou ušetřil. Pak mi to ale nedalo a dal jsem tam zase první desku. A co myslíte....bylo to tam!! Taky jsem si vzpomněl ,že už se mi něco podobného jednou stalo. Tehdy jsem zapnul zesilovač a zapomněl na to.Všiml jsem si až za dost dlouho,bylo před devátou večer a vím,že jsem váhal jestli budu hrát. Hraju dost nahlas, sousedi mi to tolerují,ale v deset končím. Pamatuju si,že tehdy jsem hrál CD a hrálo to úžasně. Tehdy jsem to přičítal svému rozpoložení,kvalitnější večerní síti,dál jsem to neřešil. Teprve dnešní zkušenost mi pomohla přiblížit se k pravdě a to že:
.. Luxman začne hrát optimálně až cca 2h po zapnutí. A je to jiná liga! Oni to chlapci japonský věděli a mašince nadělili funkci pre-heating. Jenže dnes už nikdo neví,co všechno je pod proudem. Vygooglil jsem dokonce informaci,že je zesilovač celý pod proudem s vypnutými relátky k bednám. No nazdar, na těch 50W Class A bych měl dostat slevu od distributora elektřiny.
Jasně,že se nejspíš tady dočtu,že zesilovač,který nehraje do 15sek.po zapnutí na 100%, je nepoužitelný. Luxman je lehce
přes limit,ale u mne má šanci
.. Luxman začne hrát optimálně až cca 2h po zapnutí. A je to jiná liga! Oni to chlapci japonský věděli a mašince nadělili funkci pre-heating. Jenže dnes už nikdo neví,co všechno je pod proudem. Vygooglil jsem dokonce informaci,že je zesilovač celý pod proudem s vypnutými relátky k bednám. No nazdar, na těch 50W Class A bych měl dostat slevu od distributora elektřiny.
Jasně,že se nejspíš tady dočtu,že zesilovač,který nehraje do 15sek.po zapnutí na 100%, je nepoužitelný. Luxman je lehce

Dvě hodiny? Pochopil bych 15-20 minut, ale dvě hodiny to už mi hlava nebere. Měl jsi to v servise na nějaké "pozáruční" prohlídce? Mě nový 590AX nebere více než 2W, když je vypnutý v pohotovostním režimu. Ale tyhle staré modely neznám.