RME

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
Odpovědět
tmwatch
Příspěvky: 29
Registrován: 09 říj 2013 15:12
Kontaktovat uživatele:

Re: RME

Příspěvek od tmwatch »

Mám sice jiný DAC (Mytek Brooklyn), ale zkušenost s lineárním zdrojem/baterií mám stejnou. Zvuk lepší než přímo zapojené do sítě a to hlavně na basech. Rozdíl mezi zdrojem a baterií alespoň pro mě na hranici rozlišitelnosti. S baterií je však spojeno několik problémů. Mám 12V baterii složenou ze 4 článků - LIFEPO4 (20Ah). Nabitá na plnou kapacitu (nabíječkou, která dokáže nabíjet každý článek) má ovšem více než 14 voltů, cca 14,5, a to už mi servis Myteku nedoporučil. Trvají na 12 voltech s odkazem na možné neuznání záruky při nějakém poškození - citlivý na přepětí je prý zejména displej. Pro své pokusy jsem baterku "podvybil" na těch cca 12V - 12,5V, ale tím se rapidně zkrátila doba hraní a nutnost dalšího nabíjení. Klasickou olověnou autobaterii v obyváku úplně nechci a mimo to i ta má při plném nabití více než 12 V. Takže nakonec půjdu cestou lineárního zdroje. Bohužel pro ten můj Mytek to má být zdroj 12V 6A(!!!). Nechápu proč takový výkon, ale pokus s 2A zdrojem dopadl tak, že DAC fungoval asi 20 vteřin a pak se vypnul. Takže něco z tria Teradak, SBooster nebo HDplex. Ostatní o kterých vím jsou už zbytečně drahé. Volcraft, který se mi cenou líbil a parametry má O.K., mi byl z více stran spíš vymlouván. Taky bohužel neznám ani nikoho, kdo by uměl zdroj s parametry výše uvedených vyrobit.

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: RME

Příspěvek od hřebík »

jj, souhlas, lineár mi taky překvapivě u pár přístrojů pomohl, ale vysoká požadovaná hodnota A mě překvapila. Jinak řada zařízení má v manuálu definovaný interval přípustných voltů a k nim příslušných A, např. 12-16 V či něco podobného, což rozšiřuje výběr možného napájení. Nemá RME něco takového? Nebo má striktně 12 V (+/- pár procent)?

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3664
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od PítrsPraha »

hřebík píše:
07 bře 2019 09:28
Kolik A ty RME DACy vlastně potřebují při 12 V?
Necelý 1 A při běžném provozu, 2 A max.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3664
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od PítrsPraha »

hřebík píše:
07 bře 2019 10:00
Nemá RME něco takového? Nebo má striktně 12 V (+/- pár procent)?
Z návodu:
In order to make operating the ADI-2 Pro as flexible as possible, the unit has a universal DC
input socket, accepting voltages from 9.5 Volts up to 15 Volts. An internal switching regulator of
the latest technology with high efficiency (> 90%) prevents internal hum noise by operating
above audible frequencies. Internally the switching regulator is followed by standard linear regulators, followed by super low-noise linear regulators. Therefore the ADI-2 Pro achieves its technical specs even with less optimal power supplies. Or in other words: the choice of power supply is not critical.

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: RME

Příspěvek od hřebík »

No skoro bych tedy doporučil, ať někdo vyzkouší ten Audiophonics a porovná s Voltcraftem. Mám Audiophonics pětivoltový a připadá mi lepší než běžné baterky. Navíc je v pohodě, žádný brum atd., na pohled i pěkné zpracování. Nemám ale osobně žádné porovnání s Voltcraftem ani baterkami, co tu byly odkazovány, ani ho nepoužívám k RME.
Naposledy upravil(a) hřebík dne 07 bře 2019 10:14, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3664
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od PítrsPraha »

A ohledně těch lineárních zdrojů panuje trochu kontroverzní názorový spektrum. Na jednu stranu je zdůrazňováno, že levné lineární zdroje jako třeba Volcraft jsou sračky a na druhé straně že různé napájení nemá reálný dopad na zvuk a na třetí straně jsou tu poslechové zkušenosti potvrzující zvukový rozdíl.

V tom se člověku nevybavenému moderní měřící technikou těžko orientuje.

hřebík:
Můj kus Volcraftu brumí jen s uchem u něj, jakmile jsem metr a víc daleko, není slyšet nic. Hlukový pozadí v poslechovce mám kolem 28 dB.

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: RME

Příspěvek od hřebík »

No beru to normálně zkušeností - mám pár lineárů a vyzkoušel jsem je u několika přístrojů. Někde si myslím, že rozdíl slyším jasně, tam jsem je nechal. Někde si nejsem jistý a někde rozdíl neslyším vůbec. Takže klasicky vyzkoušet a pak se člověk musí rozhodnout sám. Škoda, že se lineáry nedají půjčit jako běžné komponenty - nebo někde jo?

FS
Příspěvky: 958
Registrován: 29 říj 2016 00:30
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od FS »

Škoda, že se lineáry nedají půjčit jako běžné komponenty - nebo někde jo?
Mám inzerát: hifi-bazar/filtry-trafa/hdplex-100w-lin ... 17652.html.
Na vyzkoušení se můžem dohodnout :D

Uživatelský avatar
comboy
Příspěvky: 144
Registrován: 16 zář 2018 18:49
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od comboy »

K RME můžeš klidně použít iFi iPower

https://hifina.cz/ostatni/59-ipower.html

Mám s nimi dobrou zkušenost, používal jsem 5V verzi už dříve u Raspberry (teď s ní napájí switch), 12V verzi mám u DACu Arcam a 15V verzí napájím NUC. Všude jsem zaznamenal okamžité zlepšení (teda mimo switche), kdy se hudba jakoby víc rozprostřela, vykoukla z poza deky, pročistila se... Cena všech variant je stejná.

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 1580
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od PavelDosko »

toz muze, ale nepojede to - viz vyse - musi byt 6A ...

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: RME

Příspěvek od hřebík »

iPower je dobrý, ale nedává moc A v žádné samostatně prodávané verzi. Samostatně prodávané iPowery jsou tuším:
5 V / 2,5 A, 9 V / 2,0 A, 12 V / 1,8 A a 15 V / 1,2 A. Jen k např. iFi Pro iCan přibalují speciální verzi iPower, která dává 15 V / 4 A, taky je to ale oproti běžně prodávaným iPowerům pěkná cihla. Samostatně se ale snad neprodává (neptal jsem se).

HDPlexem je dobrý také. Nahradil jsem jím (poslední 200W verzí HDplexu) právě tu 15V/4A verzi u iFi iCanu. Rozdíl bych řekl mírné zlepšení ve prospěch HDplexu.

Uživatelský avatar
comboy
Příspěvky: 144
Registrován: 16 zář 2018 18:49
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od comboy »

PítrsPraha píše:
07 bře 2019 10:04
hřebík píše:
07 bře 2019 09:28
Kolik A ty RME DACy vlastně potřebují při 12 V?
Necelý 1 A při běžném provozu, 2 A max.
S odkazem na toto jsem iFi doporučil, 12V verze dává 1,8A

Kocmeister
Příspěvky: 591
Registrován: 03 črc 2010 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od Kocmeister »

RME s iFi 12V, 1,8A funguje velmi dobře.
kabelguru.cz

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3664
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od PítrsPraha »

Po cca měsíci poslechu ADI-2 DAC jsem do sestavy zapojil opravený ADI-2 PRO AE, abych vyzkoušel, jestli funguje, jak má. Aniž bych se soustředil na zvuk, nešlo si nevšimnout znatelně jiného zvuku. Není to taková lupa jako verze DAC, působí dojmem menšího objemu výšek, ale není to na úkor detailu. Zvuk mi přijde uvolněnější, s lepší prostorovostí, celkově se o trochu míň tlačí dopředu. Můžu s ním poslouchat na výrazně vyšší hlasitost aniž by zvuk byl agresivní či unavující. Oba převodníky na filtr SD Sharp.

Nechám jej zapojený týden či dva a pak prohodím zpět DAC a uvidím, co uslyším :-). Měření má verze DAC o trošku lepší, ale v měřených charakteristikách hluboko pod prahem slyšitelnosti. Zajímavé.

Zatím je to velká prekérka, dnes hodnotím zvuk PRO AE v mém řetězci slyšitelně lepší, ale jen DAC má dálkové ovládání hlasitosti :| :ugeek: .

Kocmeister
Příspěvky: 591
Registrován: 03 črc 2010 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RME

Příspěvek od Kocmeister »

To je prekérka, protože jedna verze stojí o 20 tisíc víc, který se dají použít v hifi jinde. Nechtěl bych být v tvojí kůži :-)
kabelguru.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti