Pokud jde o vážnou či klasickou hudbu, tak spolu s Fibichem teď důkladněji poslouchám Debussyho.
Konkrétně tenhle 18 diskový (!!!) komplet od Deutche Grammophon z roku 2012
The Debussy Edition.
Zvukově jak je u DG pravidlem výborné.
Edice obsahuje v podstatě všechno -- symfonické práce, klavirní hudbu, komorní x-teta.....
Debussyho symfonická tvorba je skvělá. Není v ní extatické napětí a vypětí, není heroická ani patetická, ale hravá a malebná...........
Není pochyb, že se Debussy i Fibich zařadí mezi mé "provozní" autory - tedy ty, které dlouhodobě rád poslouchám.
Ale teď k tomu, co mě nadchlo ----- sólový klavír začíná diskem 4 a 5 v podání Krystiana Zimermana, elegantní uhlazený klavír, disk 6 hraje Arturo Benedetti Michelangeli, mnohem syrovější zvuk,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a pak příjde disk 7 a japonská klavíristka
Mitsuko Uchida
!!! W O W !!!
Pro mě naprosté zjevení !!!
Nejen že má její nástroj fenomenální zvuk.......... ale ta hra.
Mitsuko Uchida je živel, je génius, je virtuoz.
Mitsuko Uchida je moje příští cesta...
(((P.S. Když se vzduchem nesla Khamma v podání Royal Concertgebouw Orchestra, tak prostě wide-stereo je na tohle lepší než klasické, kde se šířka a (hlavně) hloubka ztratí. A bez nich to není tak uvolněné a tzv. easy listening. Hraje mi to teď fakt dobře, spokojenost. )))