Co právě poslouchám

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Co právě poslouchám

Příspěvek od Dark side of the moon »

Je to tak, neřeš to.
Každý je citlivější na něco jiného, mě třeba nejvíce vadí nevyrovnaný frekvenční průběh nahrávek, typicky potlačené pásmo basů od 100 Hz níže. A že takových (zejména starších) nahrávek je. A spousta z nich je zde na tomto fóru adorována (protože DR vysoké). Jasně, korekce (dnes naštěstí v digitální doméně realizovatelné i doma) dokáží hodně vylepšit, ale jen vylepšit.
S nízkým DR se doma reálně nedá dělat nic, a samozřejmě že to člověk slyší, ale pokud se nejedná o nějaký extrém, tak s tím u popu a rocku dokážu žít spíš než se zvukem jak z "telefonního" sluchátka.
Ty DM jsem zatím neslyšel, DR4 samozřejmě vypadá hrozivě, ale ono i to měření DR má svoje úskalí (diskuze už na tomto fóru proběhla), poslechnu, zhodnotím - sám pro sebe, nikoho přesvědčovat nebudu.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Toto bolo výborne napísané, nejak tak to mám aj ja.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Já taky.
Nadral reprosoustavy

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Problematika má několik rovin.

Hudební kvalita se nedá objektivně změřit, určit, ani se nedají stanovit její pravidla. Co je pro jednoho hrůza, pro druhého je vrchol lidského ducha. Tyto vjemy jsou ryze individuální, nepřenosné a jen velmi těžko sdělitelné. Pravdivé pouze pro jejich vnimatele. Proto nechť se líbí/nelíbí komu co chce. Jakýkoli můj hudební tip může být pro druhého klišé a nevkus, nemám s tím sebemenší problém. Nejsem fanatik žádného interpreta ani žánru, abych je považoval za nedotknutelné.

Zvuková kvalita je technická kategorie, která se dá velmi přesně určit a velmi dobře analyzovat. Jelikož je zvuk nositelem hudby má na ni přímý a neodvratný vliv. Tvrdit, že špatný zvuk nevadí, je prostá zaslepenost, v tomto případě zahlušenost. Každý máme práh citlivosti jinde, proto se dají najít různé odolnosti proti špatnému zvuku. Ona právě ta citlivost je velmi spojena s tím, co dělá posluchače posluchačem. Osoba neschopná relevantně vyhodnotil vlastní sluchové vjemy jako posluchač zcela selhává. Když tě DR4 neruší, nerozeznáš je od DR12, nejsi posluchač. Názory takového jedince mají nízkou hodnotu a považuji je z hlediska hudby za zcela nedůvěryhodné. Je to stejné, jako by mi slepec chtěl doporučoval film, nebo houmlesák, co se krmí z popelnice, mi dával gurmánské rady. Ano, s tím problém mám, neboť tito lidé nejsou způsobilí cokoli odpovídajícím způsobem doporučovat ani komentovat.

Ovšem největší problém mám, když si tato nahluchlá individua začnou masírovat uražené ego tím, že začnou ty pomlouvat ty, co jsou narozdíl od nich schopni dobře slyšet. A sypou z rukávu nesmysly, výmysly a lži. To se pak ukáže, že jsou nejenom zahlušení (to se klidně může stát i slušnému člověku), ale že nejsou schopni korektně diskutovat a jejich žebříček mravních hodnot leží podkopnutý někde hluboko v blátě.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Nedokážeme Ti Antony pomôcť. Musíš s tým žiť Ty sám, alebo niečo konečne urob, aby si sa dostal z toho bludného kruhu frustrácie a jedovatých komentov schovaných za DR džihád.
Držíme Ti palce.

kvičko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kvičko »

Podelím sa s Vami s jednou mojou čerstvou posluchovou skúsenosťou. CD YES-90125(pozná asi každý) som desaťročia počúval pôvodné vydanie z konca 80-tych rokov DR-13. A práve včera som si dal do prehrávača remaster od Rhino Records z roku 2004 s DR 8.A nesadlo! Oproti originálu vytiahnuté výšky a basy pôsobili síce prvých pár minút efektne,ale potom už vyslovene rušivo...a to až tak,že som to mal problém dopočúvať do konca. Celá kreativita v tej hudbe zanikala v nabúšenej Squeirovej base, v neprirodzených výškach a v podivnom zmrštenom mixe.Z pôvodne plánovaného pekného večera s Yes mi nakoniec zostala horká pachuť v ústach.Mám už po 50-ke a som asi dosť konzervatívny,ale ten DM s DR 4 by som asi nedal.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Jackal píše:
03 dub 2023 16:26
korys: myslím, že tvůj komentář je už trochu přehnaný, chtěl jsem pouze naznačit, že album od DM, má téma, příběh atd.. a to je potřeba akceptovat. Hraje k tomu to Vaše DR4, což u mě je dost dynamické, aby mohl toto album poslouchat. Narovinu, nevědět tento fakt, poznáte opravdu velký shit, jestli jste na DR4 - DR5 - DR6, takže asi tak. Teď mudrujete, jaká je to shitka zvuk, ale nevědět informaci o samotném DR4, tak mluvíte jinak. Já za sebe mohu CD poslouchat, protože se mi líbí, jak samotné texty, tak i samotná hudba. Jestli dělá potíže někomu nízké DR, je každého věc a problém. Já tento problém nemám i když jsem močkař co poslouchá naprosto degradované album, které vydala skupina DM, aby odrovnala i ty poslední milióny fanoušků, co má po celém světě. Bastardi. Když není na pultě více verzí samotného CD, musím koupit, co obchod nabízí, jiný zdroj nákupu CD nemám a radši fyzické CD, než soubory FLAC.

Ač to nedělám, protože zásadně pouze kupuji CD nosiče, nebo nakupuji soubory FLAC, tak jsem si stáhl tuto verzi: https://dr.loudness-war.info/album/view/199001. Buď jsem úplně hluchý, protože prostě nejsem schopen poznat rozdíl DR4, mezi těmito nahrávkami, asi proto, že nejsem hifista, jen pouhopouhý posluchač. Samozřejmě, že mám ve sbírce CD podle DR stupnice velmi vysoko a rád, vím, že mám kvalitní CD, ale album Memento Mori mi při poslechu uši netrhá. A jinou variantu nákupu, lepšího formátu nemám.

Tak to je asi vše, co mohu dodat a tím i přestat dotovat toto téma. Snad jsem tolik nezničil tuto komunitu, tím, že jsem do tématu napsal pocit, který mám při poslechu z nového alba DM. Kdo mi najde CD co má DR15, velmi rád ho okamžitě zaplatím, bohužel jiný zdroj nemám.
Oh, hoho, to si mě synku asi s někým pleteš a ještě dost startuješ na mou lehkou oponenturu k novému albu DM. Nepatřím do žádné frakce vymítačů ďábla ani cyklických posluchačů tří hifistických nahrávek. Když jste to album tady s příznivci tak plamenně obhajovali jaká je to hudební záležitost, tak jsem si to prostě poslechl a zas tak unešenej jsem z toho nebyl(chápu není to můj šálek), ale ono je to navíc fakt únavně bez oddechu přeřvané, jestli se tak dá té elektronické houšti hluku říct. Dovolil jsem si tedy lehce podpíchnout názor, že to není povedené... A Ty do mně s kalašnikovem o hifistech, DRměřičích apod. ??? Tohle asi fakt nemá smysl, protože jste fanoušci a ta omezuje soudnost (proti tomu se nedá nic namítnout), ale jestli Tě urazila ta cirkulárka, tak mi to prostě přišlo jako trefné přirovnání monotonnosti této hlasité elektro hudby, tož promiň. Jdu zpět do svých žánrů a nevšímej si toho.
Přes řeku do stínu stromů.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Mám DM v jistém období docela rád. V mém okolí se vyskytuje dost lidí, kteří na nich vyrostli. Nejsou ani hifisti, ani fanatici, dodám pro jistotu, nějaké DR je pro ně věc neznámá. Všichni, do jednoho, z novinky jsou v lepším případě otráveni, v horším zděšeni. Nemají potřebu si něco nalhávat.
Ona schopnost slyšet není dána každému, ale na druhou stranu dá se zcela potlačit, když zvítězí ideologie "miliónů fanoušků"..

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

kvíčko: Tos právě objevil nový světadíl. Nikdo tu přeci netvrdí, že je loudness war pro hudbu, nebo pro zvuk dobře. Z principu ani nemůže být. Dokonce i levná, dnes už každému dostupná technika, dokáže ocenit kvalitní nahrávku. Průšvih je konzum, který se s novou dostupností hudby rozšířil, tak jako by se rozšířil, kdyby gurmánské speciality prodávali v Bille jako mražený polotovar. Drtivá většina lidí už poslouchá úplně jinak.

Tahle debata přeci byla úplně o něčem jiném. Já když dostanu někde buřtguláš, ochutnám ho a až pak usoudím, jestli mi chutná. A že mi dobrej buřtguláš chutná. Nebudu ho odmítat jen proto, že je buřtgulášem :) Když ale uvidím, že je jeho součástí nechutnej salám, kterej nesnáším, ochutnávat to nebudu. Takhle vy to máte s DR a není to absolutně nic proti ničemu, je to jen vaše volba. Jenže rozkopávat kvůli tomu povýšeně bábovičky ostatním? To je minimálně hodně nedospělý, když ne vyloženě snobský.
Nadral reprosoustavy

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Zpět k tématu vlákna.
Při příležitosti vydání novinky FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt (2023) točím dokola jejich předchozí opus:
FORGOTTEN SILENCE - Kras (2018) DR8
Zvuk digitálu na hranici, vinyl to jistí.
Hudba skvělá, proměnlivá, bezbřehá, transcendentálně rezonující.
https://forgottensilence.bandcamp.com/album/kras
Obrázek

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Antony: Nezlob se na mě, ale já mám naprosto opačnou zkušenost. Nejsem fanatik, jsem normální fanoušek, který miluje jejich hudbu a o hudbě to mám od nějakých deseti jedenácti let. Pár fanatiků, co chodili v černém a dodnes se rádi situují do role Gahana znám a jsou mi spíš k pousmání, byť ty jejich zážitky a nekonečnou oddanost cením. A věř mi, že právě tihle bývají velmi velmi konzervativní a na tvorbu kapely nároční. Spousta z nich dokonce zabředla někde u Violatoru a tam také skončili. Přesto je drtivá většina z nich z nové desky nadšená. Dokonce i sekta Alanologistů, jak rád říkám těm, co vzývají borce, který už s DM skoro třicet let není, jsou často mnohem smířlivější. Jo, taky mi Alan chybí, nicméně letos mi chybí od Ultra zdaleka nejmíň.

A že desku přijímá i odborný nebo v dnešní době už často spíše "odborný" tisk? To je špatně? Já jsem za to rád.
Nadral reprosoustavy

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

kvičko píše:
03 dub 2023 21:12
Podelím sa s Vami s jednou mojou čerstvou posluchovou skúsenosťou. CD YES-90125(pozná asi každý) som desaťročia počúval pôvodné vydanie z konca 80-tych rokov DR-13. A práve včera som si dal do prehrávača remaster od Rhino Records z roku 2004 s DR 8.A nesadlo! Oproti originálu vytiahnuté výšky a basy pôsobili síce prvých pár minút efektne,ale potom už vyslovene rušivo...a to až tak,že som to mal problém dopočúvať do konca. Celá kreativita v tej hudbe zanikala v nabúšenej Squeirovej base, v neprirodzených výškach a v podivnom zmrštenom mixe.Z pôvodne plánovaného pekného večera s Yes mi nakoniec zostala horká pachuť v ústach.Mám už po 50-ke a som asi dosť konzervatívny,ale ten DM s DR 4 by som asi nedal.
Ale tak to bohužel je, tady jsme asi téměř všichni v souladu - nový remaster není zárukou lepší kvality. Ale nemusí to být jen nižším DR.
Já mám 9015 v Hi-Res (2013?) a bohužel to oproti CD (1983) není posun k lepšímu. Ale mě se obecně kvalita nahrávek YES moc nelíbí, na rozdíl o jejich hudby.
Na druhou stranu, když se remaster povede, je až neuvěřitelné co se dá z původních magnetofonových pásů s dnešní technikou dostat. To je pak radost.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Herrer píše:
03 dub 2023 21:45
kvíčko: Tos právě objevil nový světadíl. Nikdo tu přeci netvrdí, že je loudness war pro hudbu, nebo pro zvuk dobře. Z principu ani nemůže být. Dokonce i levná, dnes už každému dostupná technika, dokáže ocenit kvalitní nahrávku. Průšvih je konzum, který se s novou dostupností hudby rozšířil, tak jako by se rozšířil, kdyby gurmánské speciality prodávali v Bille jako mražený polotovar. Drtivá většina lidí už poslouchá úplně jinak.

Tahle debata přeci byla úplně o něčem jiném. Já když dostanu někde buřtguláš, ochutnám ho a až pak usoudím, jestli mi chutná. A že mi dobrej buřtguláš chutná. Nebudu ho odmítat jen proto, že je buřtgulášem :) Když ale uvidím, že je jeho součástí nechutnej salám, kterej nesnáším, ochutnávat to nebudu. Takhle vy to máte s DR a není to absolutně nic proti ničemu, je to jen vaše volba. Jenže rozkopávat kvůli tomu povýšeně bábovičky ostatním? To je minimálně hodně nedospělý, když ne vyloženě snobský.
Hezké srovnání, akorát je třeba je uvést na pravou míru.

Jednak - konzum nevzniká sám od sebe lehkou dostupností hudby. Je to přístup konzumentů, kteří si jej sami zvolili. Jde jim o rychlý a laciný spotřebitelský efekt, proto v supermarketu i na hudebním trhu vyberou spotřebku akcelerovanou na laciný efekt. Fajnšmekr si v obou případech vybírá podle přísných kritérií.

A jednak - Nikdo neodmítá buřtguláš proto, že nemá buřtguláš rád. Jen se jaksi ošíváme nad tím, že jej šéfkuchař příšerně připálil a je to cítit na deset metrů, pokud máš čich v pořádku. Někteří jej dlabou i přesto s chutí, jako s chutí pil ve filmu Šakalí léta pan Abrhám místo piva chcanky. Páč neměl čuch..
Naposledy upravil(a) Antony dne 03 dub 2023 22:13, celkem upraveno 1 x.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Herrer píše:
03 dub 2023 21:54
Antony: Nezlob se na mě, ale já mám naprosto opačnou zkušenost. Nejsem fanatik, jsem normální fanoušek, který miluje jejich hudbu a o hudbě to mám od nějakých deseti jedenácti let. Pár fanatiků, co chodili v černém a dodnes se rádi situují do role Gahana znám a jsou mi spíš k pousmání, byť ty jejich zážitky a nekonečnou oddanost cením. A věř mi, že právě tihle bývají velmi velmi konzervativní a na tvorbu kapely nároční. Spousta z nich dokonce zabředla někde u Violatoru a tam také skončili. Přesto je drtivá většina z nich z nové desky nadšená. Dokonce i sekta Alanologistů, jak rád říkám těm, co vzývají borce, který už s DM skoro třicet let není, jsou často mnohem smířlivější. Jo, taky mi Alan chybí, nicméně letos mi chybí od Ultra zdaleka nejmíň.

A že desku přijímá i odborný nebo v dnešní době už často spíše "odborný" tisk? To je špatně? Já jsem za to rád.
Právě proto píšu svoji zkušenost. Aby zazněl i hlas opačného spektra, které prostě existuje. Ostatně, i zde takových nespokojených hlasů dost zaznívá, zcela autenticky, Dokonce jsou ve značné převaze nad vámi dvěma ultra spokojenými. Je zajímavé, že jen vašem okolí jsou samí nadšení posluchači novinky DM. Jo, a pak ty milióny po celém světě. Tož, taky se střetáváte s realitou. Nelíbí? No, to se nedá nic dělat. To tak s realitou občas bývá..

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Antony: Já ti ale přeci nevnucuju, aby se ti deska líbila, tak jakýpak střet se realitou? Ty máš jasno, protože technicky je nahrávka dobytčina a protože ti někdo něco říkal. To přeci není střet se realitou, to je jen střet s tvou realitou. Pokud to tedy vůbec musíme chápat jako střet... Každý máme kolem sebe lidi, jejichž názory respektujeme, se kterými jsme schopni sdílet radost i hudební vkus, ale stejně se s nimi ve všem neshodneš, nebo ano? Jak správně píšeš, dojem z hudby je totálně subjektivní záležitost. Ohrnul bys ve skutečné realitě nos nad někým, kdo si zrovna pochutnává na buřtguláši, pokud by se tě na názor vyloženě neptal? Já třeba ne.
Nadral reprosoustavy

Odpovědět