Ještě pořád poslouchám radio FM
Re: Ještě pořád poslouchám radio FM
Jirka SH:
Ok, mám na mysli Grundigy z osmdesátých let, měl jsem jich dost. T7000, 7200, 35 , všechny příjmové výborné - i ten jednoduchý 7000, tam asi ani předvolby nebyly, prostě točit a ladit.
Ta Yamaha byla samozřejmě nějaká nižší , šla do kouta , a pak jsem ji někomu dal zadarmo jako bonus k prodanemu zesilovači
Ok, mám na mysli Grundigy z osmdesátých let, měl jsem jich dost. T7000, 7200, 35 , všechny příjmové výborné - i ten jednoduchý 7000, tam asi ani předvolby nebyly, prostě točit a ladit.
Ta Yamaha byla samozřejmě nějaká nižší , šla do kouta , a pak jsem ji někomu dal zadarmo jako bonus k prodanemu zesilovači
I ja 80 leta az klidne po soucasnost, porad to na vecech jak jsem napsal nic nemeni. Mach jich dost i dnes, takze srovnani mam porad.
Mění nemění - já napsal , že tunery od grundigu jsou výborné prijmově - pak upřesnil , že osmdesátá léta, protože novější prostě neznám, a hlavně už to není TEN grundig- finearts už neberu , to už byl Philips. ....A to co mi prošlo rukama, i receiver 100 (,to byla ještě sedmdesátá,), to vše bylo výborné citlivé. Vevnitř naslapane. Tak mi dej příklad nějakého mrtvého tuneru od grundigu. Nikdo neví všechno .
U Yamahy se asi musí přebírat. To co jsem měl doma byl děs , uvnitř jeden plosnacek a prázdno , nebe a dudy .... Ale pěkně červeně svítil, to jo.
I zvuk nebyl tak medový jako Grundig, v tom mi pásnul ...ovšem citlivost katastrofa. Samozřejmě že se najdou lepší Yamahy , to je jasný .
A ještě tedy doplním, že vždycky všechno na kus drátu , ať jsem bydlel kde jsem bydlel. Max jsem drátek prendal z levé strany na pravou apod. Žádný dipól nebo dokonce anténa - takže si myslím, že o výborně citlivosti mluvit můžu
U Yamahy se asi musí přebírat. To co jsem měl doma byl děs , uvnitř jeden plosnacek a prázdno , nebe a dudy .... Ale pěkně červeně svítil, to jo.

A ještě tedy doplním, že vždycky všechno na kus drátu , ať jsem bydlel kde jsem bydlel. Max jsem drátek prendal z levé strany na pravou apod. Žádný dipól nebo dokonce anténa - takže si myslím, že o výborně citlivosti mluvit můžu
Nejsou vsechny vyborne prijmove, jako u Yamahy. Ani v tech 80 letech. Stejne jako u Yamahy i u Grundigu se musí přebírat. Jj, mam tu nekolik Yamah, staci jen kus drátku a ladí to jak fík.
Chalani vymenili ste si par prispevkov ale mohli ste v nich uviest konkretne modely ktore za to podla Vas stali, ked teda uz sa bavime o FM tuneroch. Ja som uviedol ten Pioneer TX9500mk II a ten je z roku 1976 (bez servisu len vycisteny, doteraz dunguje vyborne)
Blesk - pár jsem uvedl. Mám zkušenost z midi řadou v35/ CD35 / tuner T35. Tuner výborný. U řady 7200 byl tuner T7200- taky to samý - kdoví jestli to není uvnitř to samý, jen širší. Já zas tolik tunery neřeším, jen by mi bylo divné kdyby nesly na kus drátu , to už bych řešil
.
Pak k V7000 (1984) patřil T7000,' jak jsem psal, ten byl takový mechanický, žádné předvolby, zvuk a příjem bez problémů .
Pak řada 7500, a ST ( Slim line) , ty jsem nezkoušel , ani řadu 1980 . Ale předpokládám že když umolousany mechanický T7000 byl ok , tak proč by 7500 ( dost drahý) nebyl ok.
Receivery 1978(9) - RC,RPC 100- nevím přesně označení - byly to receivery buď samotné nebo s kazetakem,, nebo i s gramcem - tam bylo rádio taky parádní . Za mne klidně celá pozdní sedmdesátá až do Finearts na konci osmdesátých jsou tunery ok. Netřeba nějak řešit anténu .
A to si vzpomínám jak tu asi před deseti patnácti lety Agavel ( myslím) do nebe vychvaloval nějaký Grundig finearts zrovna - takže asi i tato řada která už byl převlečený Philips. Lepší tuner že neměl - takže asi tak.
Prostě ať sáhnu kam sáhnu u Grundigu ok. Yamahu neřeším, nevím proč bych s tím měl ztrácet čas.
Ta na kterou jsem narazil tenkrát byl asi nejlevnější modylek - nějaká 300 nebo 350 rok 1990 , pak byla nějaka 500 a výš, to už třeba je o něčem jiném , je to možné. Ale Yamahy které jsou ok ať ti vyjmenuje kolega
Dokonce i věž co jsem koupil máme kdysi UMS 200 myslím ( Grundig) hraje skvěle , a rádio taky na drátek.
...... Tak by mě vlastně zajímal typ toho grundigu co je mrtvý i s domovní anténou jak tu bylo psáno ...,

Pak k V7000 (1984) patřil T7000,' jak jsem psal, ten byl takový mechanický, žádné předvolby, zvuk a příjem bez problémů .
Pak řada 7500, a ST ( Slim line) , ty jsem nezkoušel , ani řadu 1980 . Ale předpokládám že když umolousany mechanický T7000 byl ok , tak proč by 7500 ( dost drahý) nebyl ok.
Receivery 1978(9) - RC,RPC 100- nevím přesně označení - byly to receivery buď samotné nebo s kazetakem,, nebo i s gramcem - tam bylo rádio taky parádní . Za mne klidně celá pozdní sedmdesátá až do Finearts na konci osmdesátých jsou tunery ok. Netřeba nějak řešit anténu .
A to si vzpomínám jak tu asi před deseti patnácti lety Agavel ( myslím) do nebe vychvaloval nějaký Grundig finearts zrovna - takže asi i tato řada která už byl převlečený Philips. Lepší tuner že neměl - takže asi tak.
Prostě ať sáhnu kam sáhnu u Grundigu ok. Yamahu neřeším, nevím proč bych s tím měl ztrácet čas.
Ta na kterou jsem narazil tenkrát byl asi nejlevnější modylek - nějaká 300 nebo 350 rok 1990 , pak byla nějaka 500 a výš, to už třeba je o něčem jiném , je to možné. Ale Yamahy které jsou ok ať ti vyjmenuje kolega
Dokonce i věž co jsem koupil máme kdysi UMS 200 myslím ( Grundig) hraje skvěle , a rádio taky na drátek.
...... Tak by mě vlastně zajímal typ toho grundigu co je mrtvý i s domovní anténou jak tu bylo psáno ...,
Takže: takhle vypadá uvnitř R100- dole vpravo tuner část ( takhle vypadají vesměs všechny tunery z té doby) . Když jsem otevřel Yamahu ( pravda asi nejlevnější ) , tak tam byl jeden plosnacek malinký plus zdroj . Asi nějaký inteligentní integrovaný obvod to měl zachránit,ale nezachránil. Asi jako koncaky STK v zesilovačích . Nějak to hraje
seRe: Ještě pořád poslouchám radio FM
ty malé "plošňáčky" v FM tunerech byly snad ve všech digitálně laděných přijímačích základních a středních řad všech výrobců, jakmile se upustilo od ladění kondenzátorem. Grundig měl super stroj i v řadě Fine Arts, konkrétně T9000. Pro mne po stránce provedení byl zklamáním např. celkem drahý Denon TU-580RD (stával 10tis.Kč kolem r. 1998) a Accuphase T-109 (65tis. v téže době). Sám jsem nakonec skončil u tuneru Audiolab 8000T a Sony ST S770ES. Jako dekodér RDS používám Conrad RDS Manager - chytrá a šikovná to věcička. Ne že bych tu funkci vyžadoval, ale při ladění stanic se hodí, navíc umí i přesný čas.
Vlastně teď mám dva T35 , to bude rok asi 1987 , taky už digital , uvnitř taky žádná prázdná yamažská krabice , ..... holt to asi nebylo úplně levný tenkrát
to dnes na streamovacích službách už taky - po dohrání alba ti to automaticky přehrává podobný styl muziky nebo ti to rovnou sestavuje tvůj play list podle toho co posloucháš - holt umělá inteligence

žádný stream neposlouchám, to mne vůbec netáhne. Co se opakování repertoáru týče, nesmíš poslouchat komerční shit rádia. Nestalo se mi, že by např. na Vltavě, Blaníku nebo Rádiu 1 pouštěli dokola stejné skladby. V jednom máš ale pravdu, ty reklamy jsou všude a je to neskutečná otrava. Proto jsem psal, že lituji, že žádný z mých tunerů nemá DO abych mohl z křesla přepínat stanice.
mohli...
Technics ST-G70 a 90, displej ukáže MHz i dB zároveň, můj Sony jen jeden údaj - musí se přepnout ručně který vás zajímá víc
Kdysi jsem sbíral vintage Pioneery. Měl jsem tuner TX 9500 a TX9800. Je pravda, že hrál perfektně i na obyčejný drát místo antény.
https://www.highendforum.cz/viewtopic.php?t=41
fox: na tu fotku zostavy Pioneer v podkrovi pamatam 

Mám asi úplně debilní otázku, ale není mi úplně jasné kam připojím ten drát. Předpokládám, že by se mělo jednat o nějaké slabé, měděné izolované lanko. Já měl ten tuner vždy napojený do krabičky v obýváku (STA?) a klasického kulatého konektoru 75 Ohm.