Ještě pořád poslouchám radio FM

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ještě pořád poslouchám radio FM

Příspěvek od Pesi »

Jirka SH:
Ok, mám na mysli Grundigy z osmdesátých let, měl jsem jich dost. T7000, 7200, 35 , všechny příjmové výborné - i ten jednoduchý 7000, tam asi ani předvolby nebyly, prostě točit a ladit.
Ta Yamaha byla samozřejmě nějaká nižší , šla do kouta , a pak jsem ji někomu dal zadarmo jako bonus k prodanemu zesilovači

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

I ja 80 leta az klidne po soucasnost, porad to na vecech jak jsem napsal nic nemeni. Mach jich dost i dnes, takze srovnani mam porad.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Mění nemění - já napsal , že tunery od grundigu jsou výborné prijmově - pak upřesnil , že osmdesátá léta, protože novější prostě neznám, a hlavně už to není TEN grundig- finearts už neberu , to už byl Philips. ....A to co mi prošlo rukama, i receiver 100 (,to byla ještě sedmdesátá,), to vše bylo výborné citlivé. Vevnitř naslapane. Tak mi dej příklad nějakého mrtvého tuneru od grundigu. Nikdo neví všechno .
U Yamahy se asi musí přebírat. To co jsem měl doma byl děs , uvnitř jeden plosnacek a prázdno , nebe a dudy .... Ale pěkně červeně svítil, to jo. :D I zvuk nebyl tak medový jako Grundig, v tom mi pásnul ...ovšem citlivost katastrofa. Samozřejmě že se najdou lepší Yamahy , to je jasný .
A ještě tedy doplním, že vždycky všechno na kus drátu , ať jsem bydlel kde jsem bydlel. Max jsem drátek prendal z levé strany na pravou apod. Žádný dipól nebo dokonce anténa - takže si myslím, že o výborně citlivosti mluvit můžu

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Nejsou vsechny vyborne prijmove, jako u Yamahy. Ani v tech 80 letech. Stejne jako u Yamahy i u Grundigu se musí přebírat. Jj, mam tu nekolik Yamah, staci jen kus drátku a ladí to jak fík.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Chalani vymenili ste si par prispevkov ale mohli ste v nich uviest konkretne modely ktore za to podla Vas stali, ked teda uz sa bavime o FM tuneroch. Ja som uviedol ten Pioneer TX9500mk II a ten je z roku 1976 (bez servisu len vycisteny, doteraz dunguje vyborne)

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Blesk - pár jsem uvedl. Mám zkušenost z midi řadou v35/ CD35 / tuner T35. Tuner výborný. U řady 7200 byl tuner T7200- taky to samý - kdoví jestli to není uvnitř to samý, jen širší. Já zas tolik tunery neřeším, jen by mi bylo divné kdyby nesly na kus drátu , to už bych řešil :).
Pak k V7000 (1984) patřil T7000,' jak jsem psal, ten byl takový mechanický, žádné předvolby, zvuk a příjem bez problémů .
Pak řada 7500, a ST ( Slim line) , ty jsem nezkoušel , ani řadu 1980 . Ale předpokládám že když umolousany mechanický T7000 byl ok , tak proč by 7500 ( dost drahý) nebyl ok.
Receivery 1978(9) - RC,RPC 100- nevím přesně označení - byly to receivery buď samotné nebo s kazetakem,, nebo i s gramcem - tam bylo rádio taky parádní . Za mne klidně celá pozdní sedmdesátá až do Finearts na konci osmdesátých jsou tunery ok. Netřeba nějak řešit anténu .
A to si vzpomínám jak tu asi před deseti patnácti lety Agavel ( myslím) do nebe vychvaloval nějaký Grundig finearts zrovna - takže asi i tato řada která už byl převlečený Philips. Lepší tuner že neměl - takže asi tak.
Prostě ať sáhnu kam sáhnu u Grundigu ok. Yamahu neřeším, nevím proč bych s tím měl ztrácet čas.
Ta na kterou jsem narazil tenkrát byl asi nejlevnější modylek - nějaká 300 nebo 350 rok 1990 , pak byla nějaka 500 a výš, to už třeba je o něčem jiném , je to možné. Ale Yamahy které jsou ok ať ti vyjmenuje kolega
Dokonce i věž co jsem koupil máme kdysi UMS 200 myslím ( Grundig) hraje skvěle , a rádio taky na drátek.
...... Tak by mě vlastně zajímal typ toho grundigu co je mrtvý i s domovní anténou jak tu bylo psáno ...,

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Takže: takhle vypadá uvnitř R100- dole vpravo tuner část ( takhle vypadají vesměs všechny tunery z té doby) . Když jsem otevřel Yamahu ( pravda asi nejlevnější ) , tak tam byl jeden plosnacek malinký plus zdroj . Asi nějaký inteligentní integrovaný obvod to měl zachránit,ale nezachránil. Asi jako koncaky STK v zesilovačích . Nějak to hraje
IMG_20241201_214705.jpg
se
IMG_20241201_214731.jpg

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

ty malé "plošňáčky" v FM tunerech byly snad ve všech digitálně laděných přijímačích základních a středních řad všech výrobců, jakmile se upustilo od ladění kondenzátorem. Grundig měl super stroj i v řadě Fine Arts, konkrétně T9000. Pro mne po stránce provedení byl zklamáním např. celkem drahý Denon TU-580RD (stával 10tis.Kč kolem r. 1998) a Accuphase T-109 (65tis. v téže době). Sám jsem nakonec skončil u tuneru Audiolab 8000T a Sony ST S770ES. Jako dekodér RDS používám Conrad RDS Manager - chytrá a šikovná to věcička. Ne že bych tu funkci vyžadoval, ale při ladění stanic se hodí, navíc umí i přesný čas.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

IMG_20241201_223547.jpg
MPK: pravda, ten R100 je ladění kondenzátorem ( nakonec je tam vpravo vidět) , T7000 taky , ale co jsem měl naposledy 7200 ( to už byl digital ) , krabice taky dost plná ale .., ... Žádný jen malinký plosnacek . Něco v něm odešlo , opravit se nepodařilo - rádia neumím ......
Vlastně teď mám dva T35 , to bude rok asi 1987 , taky už digital , uvnitř taky žádná prázdná yamažská krabice , ..... holt to asi nebylo úplně levný tenkrát 🙂

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

MPK píše:
09 kvě 2024 20:51
hlavně v rádiu ti zahrajou i to, co normálně neznáš a je to i o překvapení, protože si skladby nevybíráš ty sám. Pro mě tedy FM tuner zdaleka nekončí a pokud bude existovat pár stanic s ucházejícím zvukem / repertoárem, pokaždé ho rád zapnu.
to dnes na streamovacích službách už taky - po dohrání alba ti to automaticky přehrává podobný styl muziky nebo ti to rovnou sestavuje tvůj play list podle toho co posloucháš - holt umělá inteligence :-) Výhoda je že vidíš na rozdíl od rádia co zrovna hraje a neobtěžují tě reklamy. Jinak pokud rádio posloucháš delší dobu tak zjistíš že tam pořád dokola omílají tu samou hudební knihovnu - to se ti na streamu nestane.

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

žádný stream neposlouchám, to mne vůbec netáhne. Co se opakování repertoáru týče, nesmíš poslouchat komerční shit rádia. Nestalo se mi, že by např. na Vltavě, Blaníku nebo Rádiu 1 pouštěli dokola stejné skladby. V jednom máš ale pravdu, ty reklamy jsou všude a je to neskutečná otrava. Proto jsem psal, že lituji, že žádný z mých tunerů nemá DO abych mohl z křesla přepínat stanice.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

blesk666 píše:
01 pro 2024 20:28
Chalani vymenili ste si par prispevkov ale mohli ste v nich uviest konkretne modely ktore za to podla Vas stali, ked teda uz sa bavime o FM tuneroch. Ja som uviedol ten Pioneer TX9500mk II a ten je z roku 1976 (bez servisu len vycisteny, doteraz dunguje vyborne)
mohli...
Technics ST-G70 a 90, displej ukáže MHz i dB zároveň, můj Sony jen jeden údaj - musí se přepnout ručně který vás zajímá víc

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

blesk666 píše:
01 pro 2024 20:28
Kdysi jsem sbíral vintage Pioneery. Měl jsem tuner TX 9500 a TX9800. Je pravda, že hrál perfektně i na obyčejný drát místo antény.
https://www.highendforum.cz/viewtopic.php?t=41

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

fox: na tu fotku zostavy Pioneer v podkrovi pamatam *thumbs up*

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Mám asi úplně debilní otázku, ale není mi úplně jasné kam připojím ten drát. Předpokládám, že by se mělo jednat o nějaké slabé, měděné izolované lanko. Já měl ten tuner vždy napojený do krabičky v obýváku (STA?) a klasického kulatého konektoru 75 Ohm.
Tuner Denon TU235 RD.jpg

Odpovědět