DIY úpravy malé poslechovky.

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
cough
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY úpravy malé poslechovky.

Příspěvek od cough »

Aleska: gratuluju! *thumbs up* Jak vidno, používáš na rozdil od nasich audiofilu-highendistu nejen usi, ale zejmena prostor mezi nimi…

Z reakcí je krásně vidět, že:

Je třeba, aby akustické úpravy byly hlavně levný, protože je třeba mít penízky na drahé kááblíčky…
Audiofilové poslouchají především očima, v případě poslechu pinkflojdů + 1 orgán navíc…

*sunglases*

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Fakt moc pěkný, zejména ty stropní panely - ty určitě taky zkusím udělat.

(Jen mne trochu zarazilo to osazeni halogenu do panelu - neni tam problem s vysokou teplotou ? LEDka by byla bezpecnejsi)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

V místě halogenových žárovek je vyříznut v nejnižším místě (tj. kóty 0, 12 a 24 mm) otvor o průměru 80 mm až skrz. Objímka G10 je rovnou přišroubována na strop a vše potom natřeno stejnou barvou, jako okolí. Jinak to nešlo, halogenka je povrchově hodně rozpálená a polystyren by se mohl tavit/deformovat. Protože jsou v nejnižší části, nejsou prakticky od dveří vidět a svítí přímo dolů na stoleček a sedací soupravu. Někdy mám pocit, že 3 x 20W je zbytečně mnoho a tak později vyzkouším náhradu obou postraních 4 - 7 LEDkou. což by také mohlo stačit.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Ales, máš to fakt veľmi pekné. Tu je názorne vidno, že akustické úpravy potrebujú veľkú plochu. Estetickú stránku si môže vyriešiť podľa "přání každého soudruha".
cough píše:Audiofilové poslouchají především očima, v případě poslechu pinkflojdů + 1 orgán navíc…
a napodobňujú priletávajúci vrtuľník.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

check píše:Ahoj ve spolek,
přikládám měření z poslechového místa, která jsem prováděl:
Můžeš trochu popsat metodu měření?

PM
Pavel Macura Audio

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Omlouvám se tímto Milanovi (Mirulu) za to, že jsem vyměnil fotku jeho 2P Peeless/Seas za jinou, velice podobnou. Jeho krásné bedny vypadají krásně a jsou zde Obrázek, jejich popis zde: http://mirulu.borec.cz/2p_peerlseas/2p_peerlseas.htm.
Prostě kdo umí, umí !
A jejich zvuk ?
Paráda !

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

PMA píše:Můžeš trochu popsat metodu měření?
Původně jsem chtěl info doplnit, ale na tomto fóru nejde editovat příspěvky, asi někdo zlobil.

Každopádně jedná se klasiké měření růžovým MLS signálem. Mikrofon kalibrovaný (Y osa v tomto případě ne, X ano), jako zesilovač bylo použito místní DPA223, bedny přivezl Mirulu, zvukovka integrovaná v notebooku pro lineární měření naprosto dostačující. Zobrazené grafy jsou všechny vygenerované FFT ze čtyř impulsních charakteristik (levá bedna, pravá bedna a to samé bez stolku).
1/ Frekvenční charakteristiky generované z 250ms Half Cosine Bell okna (delší okno nepřinese žádnou informaci). Bedna má bassreflex laděný na 55Hz. Zvlnění na kmitočtech cca od 250Hz je dané odrazem v čas 2ms, kterým způsobuje comb filtr (konstruktivní a destruktivní interference - lidově řečeno na některých frekvencích se obraz s odrazem sčítá na některých odečítá)
2/ Cumulative Spectrum Decay, což je ta samá FFT, ale zobrazená stonásobně postupně se zvyšujícím se offsetem. Lidově řečeno zobrazení co se děje, když když přestane bedna hrát. Z grafu je pro laika možné přímo odečítat dozvuk jednotlivých módů.
3/ T20(s) značí dobu dozvuku (dobu za jakou po vypnutí reprodukovaného signálu klesne mikrofonem měřená hladina akustického tlaku o 60dB) počítanou z intervalu -5 až -25dB (čas vynásoben třemi).
4/ Frekvenční charakteristika generovaná z 2ms Half Cosine Bell okna. Po 2ms přijde jediný (což je dobré) a téměř úplný (což je horší) výrazný odraz. Vzhledem ke krátkému oknu je měření platné pouze na středech a výškách. Jedna se o dvojí měření stejné bedny - jednou s konferenčním stolkem před pohovkou (poslechovým a měřícím místem) a podruhé bez stolku. Stolek způsobuje velmi brzký odraz v čase 0,5ms.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

comb filtr - to je ten výraz, který jsem nedávno hledal...

jinak Alesko
*klanimse*

p.s.: já mám hřejivé barvy interiéru rád. *thumbs up*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Hledajíc na netu téma "Helmholtz resonator", narazil jsem na fotku ukazující,
že nejsem sám, kdo si hrál
Obrázek
jen ty helmholtze ne a ne (DIY) najít... :lol:

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Nejaké pokecanie je tu
http://www.killahertz-acoustics.co.uk/roomacoustics.doc
DIY rezonátor s odpadovej rúry je tu
http://www.audioholics.com/education/ac ... t-absorber
http://www.audioholics.com/education/ac ... ber-page-2
a podľa tohto tabuľkového kalkulátora sa to (Helmholtz, alebo kmitajúci panel) dá spočítať
http://www.google.sk/url?sa=t&source=we ... Wr63fhpN-w
Až by ten posledný odkaz nefungoval, tak súbor sa volá "modecalc.xls"

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

bubu, díky, jsi *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* :!:

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

3/ T20(s) značí dobu dozvuku (dobu za jakou po vypnutí reprodukovaného signálu klesne mikrofonem měřená hladina akustického tlaku o 60dB)
Faktická:
To číslo za RT-xx udáva pokles v dB. Takže RT-20 je pre pokles o 20dB. RT-60 je pre 60dB.Ale tam by bol dozvuk o dosť dlhší..

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

kdyby se někomu ta měření u Alesky zdála ne příliš dobrá, tak pro srovnání jak vypadají hodně drahé bedny v neupravené poslechovce:

Obrázek

Obrázek

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

BVa píše:To číslo za RT-xx udáva pokles v dB. Takže RT-20 je pre pokles o 20dB. RT-60 je pre 60dB.Ale tam by bol dozvuk o dosť dlhší..
Máte pravdu v tom, že některé zdroje udávají T20,T30,T60 jako dobu za kterou signál klesne z -5 na -25,-35 respektive -65dB. To by nasvědčovalo, že by hodnota T60 měla být trojnásobkem T20 a dvojnásobkem T30. Není ale tomu tak.
On je v tom kapánek bordel, někde jsem viděl i rozdělení RT20 = 60dB a T20 = 20dB.
Velká část zdrojů, norma ISO 3382 a Arta (která se řídí normou) uvádí T20 jako hodnotu času poklesu z -5dB na -25dB vynásobenou třema. Tzn hodnoty T20,T30 a T60 by se měly teoreticky rovnat. V praxi, kdy není pokles úplně lineární, tomu tak samozřejmě není, ale rozdíl je minimální. Podle Arty tomu tak skutečně je hodnoty T20,T30,T60 se liší v rámci jednotek procent kvůli zmíněnému nelineárnímu poklesu.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

O víkendu jsem byl na návštěvě u Alesky. Aleš odvedl opravdu úctihodný kus práce *palec* Nebudu tady rozebírat estetično. Komu se to nelíbí, může si to klidně natřít vaginální červení. Možnost vlastního nátěru je koneckonců jedna velká výhoda oproti běžným "molitanovým" pyramidkám, ty budou totiž vždy evokovat nahrávací studio...

V takto dobře akusticky ošetřené poslechovce (nepočítám návštěvy ve studiu) jsem byl naposledy u Mikea v Hradci, věděl jsem zhruba co od návštěvy očekávat a byl jsem moc zvědavej na Aleskovo netradiční řešení (polokoule). Po příchodu na mě čekalo překvapení v podobě Alešových nouzových repráčku ze staré lowend věže, řek jsem si fajn o to to bude zajímavější - a ono bylo! Budu stručnej, radši budu poslouchat tyhle repráčky v místnosti jako má Aleš, než highend bedny v holé cimře. Opravdu je to mnohem lepší! Samozřejmě ideální je mít v takové místnosti co nejlepší bedny a Aleš už myslím na tom pomalu pracuje *sunglases* Na provizorních bedničkách jsou výšky krapet uřvaný a na středech i basech jsou také značné nedostatky, je to ale díky úpravám nenasírací, ale hlavně má to neuvěřitelný PROSTOR! Ne jenom horizontální a vertikální, ale především scéna je vykreslena pěkně do hloubky! Až někdo bude tvrdit, že nějaký bedny nemají prostor do hloubky, tak mu pošlete rovnou link na toto vlákno. V první řadě je vždy nejdůležitější nahrávka (pokud není prostor tam, tak to nedoženete ničím - kde nic není ani smrt nebere) a pak akustika a postavení beden - bedny napláclé na holé stěně, to pak předozadní prostor nevykouzlí ani kabel za milión, ani platinový pojistky s diamanty *taktone*

Odpovědět