DIY úpravy malé poslechovky.

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY úpravy malé poslechovky.

Příspěvek od Aleska »

Na tuto otázku ti zde někdo těžko odpoví, ale dá se říci, že za předpokladu dodatečně zaizolovaného panelového domu dle požadavku "Zelené úsporám" by k nějakým mostům nemělo dojít, natož ke kondenzaci vodních par za basovými pastmi, které jsou umístěny uvnitř místnosti. Něco jiného je ovšem tam, kde již při běžné zimě stěny promrzají a takové panelové (i zděné) domy jsem také ve své praxi již poznal.

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Aleska píše:Ten zdvih na 44 Hz jsi zjistil jak ?
Meral mi to kamarád.
Inak rozmery mojej obyvačky/posluchovky sú 5,5 x 3,9m, svetlosť 2,75m - cca 21m2 a 60m3

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Když měřil, tak tam pravděpodobně problém je, což je dost průser. Faktem je, že to vypadá na druhý axiální mód (43,97 Hz), ale pravda taky může být i jinde: První axiální mód je 31,18 Hz, přičemž třetí a čtvrtý mají oba 62,36 Hz = což je dvojnásobek. Dobře je to vidět zde: Obrázek, kde jsou taky vyznačeny červeně (a i na klaviatuře klavíru).
Takže to nemusí být zdvih na 44 Hz, ale naopak pokles na prvním, třetím a čtvrtém axiálním módu = a je na problém "zaděláno". Je to důsledek toho, že výška místnosti je polovinou délky, nebo-li délka je dvojnásobkem výšky (5,5 a 2,75 metru). V tomto případě stojí kmitočet 44 Hz jaksi osamocen a vyniká, protože kmitočty okolo něj jsou potlačeny a první tangenciální kmitočet 54,1 Hz (šířky) to prostě již nezachrání, nemá na to energii.

Mohu-li poradit: Ideální příležitost na akustickou úpravu stropu a to akustickým podhledem, ničím jiným bych nezačínal.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

*palec* Moc pěkná práce, smekám a gratuluji k dokončení. Dík, že jsem mohl sledovat průběh výstavby a těším se na Grand Finále v podobě patřičných repro.
Přes řeku do stínu stromů.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Chlopi, vy sa so mnou nechcete hrať? Ešte raz sa opýtam, čo kmitajúce panely namiesto basových pascí? Podľa môjho názoru KP vyzerá krajšie ako BP. Aj keď oboje sa dá urobiť veľmi vkusne, raz sa so svojou posluchovkou pochválil bery (neviem či je to Bery, tento mal malé "b"). Tu je foto zo stránok firmy ktorá mu to robila
http://www.ava-jh.cz/show.php?id=189

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

korys píše:....a těším se na Grand Finále v podobě patřičných repro.
Korysku, včera mne přepadla vtíravá myšlenka na MiniGrandFinále (typu co dům dal), na kterém bych se naučil ovládat to, co mne láká a to spojení DEQ a DCX2496, než bude pracovat u Grand Finale.
Obrázek To víš, chybami se člověk učí a já nedělám staré, ale furt a furt nové :lol:
To nádherné spojení těch hraček dělal Mamut, který má zlaté ručičky,
ale zrovna nás napadl Bubuxin, že si s ním nechceme hrát :!:

Copak jsme nějací medvídci k zulíbání od Kolína, aby sis s námi hrál :?:

Ale nyní vážně: Kmitající panel na našem fóru pravděpodobně nezná skoro nikdo, přiznám se, já také ne. Je to již moc specifické a velice málo používané. Snad by něco věděl cough, přece jen je to třída s rozhledem a navíc praktik, který ví, co chce, nebo tě předá dál.
Mně na tom obrázku fascinují ty Helmholtz resonatory, takže již mám vizi kde a jak... To je ale skutečně řešení TOP, jen nevím, kolik našich členů by se ozvalo, že by v tom žít nechtělo... (já jo !).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dovolím si ještě jeden malinký offtopíček:
Hopp píše:Ako velmi dobry nazorny priklad mozem uviest nahravku od John McLaughlin: To The One, kde v tracku 3. je posledna minuta priam ucebnicovym prikladom spominanych prechodov na bicich.
ke svému potěšení i údivu jsem zjistil, že to CD mám a už asi dýl, ale přesto jsem ho ještě neslyšel.
A JE TO BOMBA!
díky Hoppe.
a nejen track 3 - od začátku squělé.
a ty bicí přesně jak říkáš. zajímalo by mě, jak je to udělané...

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Aleska píše:Když měřil, tak tam pravděpodobně problém je, což je dost průser. Faktem je, že to vypadá na druhý axiální mód (43,97 Hz), ale pravda taky může být i jinde: První axiální mód je 31,18 Hz, přičemž třetí a čtvrtý mají oba 62,36 Hz = což je dvojnásobek. Dobře je to vidět zde: Obrázek, kde jsou taky vyznačeny červeně (a i na klaviatuře klavíru).
Takže to nemusí být zdvih na 44 Hz, ale naopak pokles na prvním, třetím a čtvrtém axiálním módu = a je na problém "zaděláno". Je to důsledek toho, že výška místnosti je polovinou délky, nebo-li délka je dvojnásobkem výšky (5,5 a 2,75 metru). V tomto případě stojí kmitočet 44 Hz jaksi osamocen a vyniká, protože kmitočty okolo něj jsou potlačeny a první tangenciální kmitočet 54,1 Hz (šířky) to prostě již nezachrání, nemá na to energii.

Mohu-li poradit: Ideální příležitost na akustickou úpravu stropu a to akustickým podhledem, ničím jiným bych nezačínal.
Aleska, ďakujem za radu/názor. Určite nad tým budem uvažovať. Čo však viem určite je, že nechcem mať v obyvačke podhľad typu kancelária... ;)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Tony, není podhled jako podhled... a nakonec ti stejně nic jiného nezbyde, prostě máš výšku místnosti rovnou polovině jedné ze stěn. *headbang* Takže se na fórech podívej, jak kdo má řešen akustický strop a zvol pro tebe optimální, esteticky vyhovující variantu. S tímhle problémem, kdy se "perou" dva rozměry ti nepomůže ani digitální EQ, i kdyby byl z oblasti TOP-ENDu a to je například zde http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... ase/dg-28/ jeden k prodeji za směšnou cenu.
Obrázek

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

:) Vidím, že i přes kvalitní řešení akustiky se cesty s EQ nechceš úplně vzdát a je Ti stále blízká.
Přes řeku do stínu stromů.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ta DCX je (prozatím) nutná, to DEQ je jen na doladění (co kdyby ?)...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Při brouzdání na netu jsem objevil zajímavou stránku, ve které si můžete testovat jak sluch, tak i interakci vašich reprobeden a vašeho pokoje. Pro testování sluchu jsou ideální sluchátka, pro pokusné změření poslechovky a reprobeden by byl ideální SPL metr, jinak je to měření +- autobus.
Anglicky: http://www.phys.unsw.edu.au/jw/hearing.html
Google česky: http://translate.google.com/translate?j ... aring.html

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Zásluhou Checka je v tomto vlákně spousta vynikajích grafů s vysvětlivkami. Pro ty z Vás, které problematika akustických měření poslechovek zajímá, doporučuji portugalské vlákno o měření akustiky. Zde v Google češtině http://translate.google.com/translate?j ... 26page%3D1 a zde portugalsky http://www.mundohi-fi.com/portal/index. ... =12&page=1
A protože bez obrázku by to "nebylo ono", dva přikládám.
Obrázek
Obrázek
Jedná se tedy o stručný návod na používání vynikajícího Room EQ Wizardu, jehož domovské stránky jsou zde. Tento vynikající program je free, podmínkou je registrace (s možností finančního dárku). Speciálně pro něj bylo i vytvořeno fórum, které je nejen obrovskou pokladnicí Know-how které Vás nebude stát ani korunu, ale navíc nikdo z Vás nebude dělat blbce, když něčemu nerozumíte a zeptáte se.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Není difuzor jako difuzor,
ale toto DIY je přinejmenším zajímavé a vzhledem vysoce moderní
Obrázek
vlákno je zde: DIY Room Diffusers

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

Pročetl jsem link, na měření diffuzoru z polokoulí, který našel Aleska.
Jedná se o moc dobrý článek plný měření. Předem upozorňuji, pozorně si přečtěte popis měření, grafy na straně dva - Fig. 1 jsou měřeny na modelu 1:10. V reálu musíte rozměry polokoulí vynásobit deseti. Dále graf Fig 2.b by měl být popsán jako scattering coeficient (koeficient difuze). Z grafů je patrné, že koule o průměru 80mm budou účinně rozptylovat zhruba od frekvence 2,2kHz. Na procentuelním vykrytí povrchu významně záleží koeficient difuze - 57% bylo podle měření ideálních - s větším vykrytím se koeficient zhoršuje.

Odpovědět