Drevene difuzory-rozdil ve zvuku diky montazi?

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Drevene difuzory-rozdil ve zvuku diky montazi?

Příspěvek od lachim »

Law iar
Viz.1. Prispevek

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Měl jsem doma tyto nádherné dřevěné difuzory -- plně splňují požadavky. Mám už na stropě Vicoustic DC2 ( některé hranoly natřeny Latexem ), zlepšení oproti originálu, ale nemít tyto určitě jdu do dřevěných, sice ta váha je ukrutná, ale co by hifista pro zvuk neudělal.

Za svobodna jsem dělal závodně leteckou modelařinu -- ano balza je výborná, ale drahá, to by se asi normální smrtelník nedoplatil. *sunglases*

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Dřevěný a polystyrenový difusor nebude přinášet shodný výsledek, protože polystyren bude proti dřevu i přeci jen trochu absorbovat na nižších frekvencích. Prakticky to odzkoušené nemám, ale jistě raději polystyrenový, než žádný.
Noble Audio - výroba a prodej

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

O ceně není zmínka:
http://www.balsawood.cz/Rozmery-balsy.html

Tohle je už pro modeláře, ale rozměr by byl asi správný:
http://www.peckamodel.cz/produkt/staveb ... x40x1000mm

timcs
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od timcs »

NA píše:Dřevěný a polystyrenový difusor nebude přinášet shodný výsledek, protože polystyren bude proti dřevu i přeci jen trochu absorbovat na nižších frekvencích. Prakticky to odzkoušené nemám, ale jistě raději polystyrenový, než žádný.
Len pre info http://stavba.tzb-info.cz/akustika-stav ... vani-zvuku

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

lachim píše:Law iar
Viz.1. Prispevek
Mea culpa, mea maxima culpa. Sorráč.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

jirie
takze z balzoveho dreva jen cca. kc 6.500 material! k tomu rezani u truhlare, lepeni....dalsi a 1.500 kus?
drahy experiment. nebo to hodlas zkusit a vyrobis 4 ks z balsy, prosim?
velmi by me to zajimalo!

law iar
mohu poskytnout kontakt na vyrobce. vaha jednoho panelu je cca. 20 kg. funguje paradne.
a me osobne se i velmi libi vzhledove.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Lachim: Vzhĺadovo sa to aj mne (neuveriteľne) páči a uvažujem dokonca aj nad DIY riešením, no zatiaľ som v štádiu študovania detailov. Kebyže si ale neviem dať rady, isto sa obrátim na šikovného remeselníka. V Košiciach a okolí ich máme habadej.

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

lachim píše:jirie
takze z balzoveho dreva jen cca. kc 6.500 material! k tomu rezani u truhlare, lepeni....dalsi a 1.500 kus?
drahy experiment. nebo to hodlas zkusit a vyrobis 4 ks z balsy, prosim?
velmi by me to zajimalo!

Rád bych něco podobného někdy v budoucnu spáchal. Pokud to bude efektivní.
Momentálně nic nehrozí. Jsem v situaci, kdy jsem rád, že dýchám a jednou za týden si něco pustím.

Můj nápad s balsou mi přišel na um jen jako varianta, protože jsem přemýšlel i DIY polystyrenových difuzerech.
Známý má odporovou řezačku a šablony by se daly vyrobit buď z překližky nebo kartonu.
U hotových polystyrenových dílů bude ale problém vytvořit právě ten tvrdý povrch. Většina barev totiž polystyrem rozežere. Je nutno asi provést základní vrstvu nějakou vodou ředitelnou barvou. Nejlépe několikrát, protože stačí kousek neošetřeného a další nátěr polyesterouvou barvou propálí do materiálu díru.
Mám doma trámové stropy pobité deskama. Omítka je na rákosových rohožích. Už tak je strop prohnutý o 5 cm a kdybych tam hodil ještě několik set kilo dřevěného difuzoru pak bych se bál to trošku osolit, abych nebyl zavalen masou špalíčků. Váha bude pro mne limitující.
Kdysi jsem pošilhával po Rigitonu, kterým bych vyřešil i příšerně popraskyný fabion a celý strop místnosti. Líbí se mi provedení, které tu prezentoval Fox *bravo* Pak jsem sledoval při jedné příležitosti montáž obyčejného sádrokartonu a docela mne vyděsilo, jak pravidelné a husté jsou všechny ty závěsné prvky, které se upevňují do původního stropu. V paneláku nebo u hurdiskového stropu to není problém, ale právě ty desky přibité jen hřebíky na trámy, a to ještě s velkými mezerami, které zvyšují pravděpodobnost, že kotva půjde do prázdna :o
V každém případě než se do něčeho pustím budu muset povolat nějakého měřiče, abych věděl co je špatně.
Osobně mám velký problém s vnímáním prostoru v nahrávkách. To co tu jiní popisují, jak to jde kolem nich, zepředu dozadu atd.. Tohle jsem doma nikdy nezažil. Možná je chyba v něčem jiném, ale mám v obývacím pokoji tlustý koberec velkou rohovou textilem potaženou sedačku s křeslem a po jedné straně knihovnu a po druhé arkýř s pokojovými květinami. Není to žádný prázdný a hladký holopokoj.
Mohlo by se u mně klidně stát, že i sebelepší akustická vychytávka nebude mít u mne význam, protože porucha je na mém "přijímači" :cry:

Konstrukce dřevěného difuzéru je na první pohled celkem jednoduchá:
https://images6.static-thomann.de/pics/ ... online.pdf

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud je problém váha, tak co zkusit něco takového?

Obrázek

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

jirie
no... zas tak jednoduche, pokud chces, aby to hezky vypadalo, to neni.
osobne jsem jich s kamaradem, vyrobcem, slepil tak 10 ks. zajimalo me to jako soucast "hifi".
musis mit nejakou stahovaci "kozu" a kazdy jeden difusor zatahnout tak, abys nemel kazdy jinak velky.
navic maji tendenci se ty spaliky jakoby rozevirat a kroutit.

muj kamarad, vyrobcce, jeste cast tech 8 cm a 4 cm spaliku reze pod uhlem 45 st. a kazdou sikminu pootoci jinym smerem
takze je ten difusor sakra vice "kostrbaty".
natrapil se s tim hodne.
spodni desku prestal pouzivat uplne. kvuli vaze.
ale na zdi uz to vypada moc, moc pekne. i po 2 letech stale stejne.
dokonce i zenskym se to velmi libi. rikaji tomu " jako umelecka plastika".
takze preji hodne sil a napadu!

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Jen mě napadlo, nebylo by lepší si vyrazit strukturu difuzoru do vrstvy štuku? Bylo by to nejstabilnější řešení.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

lachim píše: musis mit nejakou stahovaci "kozu" a kazdy jeden difusor zatahnout tak, abys nemel kazdy jinak velky.
navic maji tendenci se ty spaliky jakoby rozevirat a kroutit.
Vieš to, prosím, priblížiť? Úprimne neviem, čo si pod tým predstaviť. Respektíve mi napadá jeden variant, ale radšej sa opýtam.
lachim píše:
spodni desku prestal pouzivat uplne. kvuli vaze.
Ako to teda riesil? Zlepil difuzory dokopy a na niektorých najnižších miestach nechal priestor na upevnenie?
lachim píše: muj kamarad, vyrobcce, jeste cast tech 8 cm a 4 cm spaliku reze pod uhlem 45 st. a kazdou sikminu pootoci jinym smerem
takze je ten difusor sakra vice "kostrbaty".
Ako to v tomto smere funguje? Cieľom je vytvoriť čo najkostrbatejší dufuzor alebo sa uplatňujú fyzikálne výpočty, ktoré určujú, ako by mal výsledný produkt vyzerať? Prečo práve 4 a 8 cm? Pýtam sa pre vlastnú potrebu :D

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

law iar
1. zajed se podivat do melnika. k malo-vyrobci. zde na popis vyroby neni prostor.
2. ano lepi je bokem k sobe. ano. vynecha kousky na 2 stranach.
3. vylepseni diky radam odbornika-akustika.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Ja toto taky zvazuji..Omlouvam se, pisu z telef.
Chci si na ti vzit hoblovany hranol 5x5cm v akci u jednoho hobby marketu. Kolem cca 30m celkem.
Material teda kolem cca 2tis. Prirez by tam mel byt zdarma! To si jeste chci potvrdit.. pak na zaklade zkusenosti jinych spise lepit na desku a spise silnejsi, kvuli deformaci. Rozmery a pocet si spocitam, je na to jedna hezka www stranka, kde je vysledkem i pasmo frekvenci, ktere pri vysce spaliku ovlivnim. Plati umera, ze vyssi rozptyl vysek = sirsi pasmo frekvenci. Uzsi spaliky pak pobiraji vyssi frekvence a naopak. Cele by to nemelo vyjit moc draze..

Odpovědět