DIY gramofon
Re: DIY gramofon
Moc děkuju za pochvalu. To, jestli to bude hrát, je ve hvězdách
. Vyskytl se první problém - mazání ložiska! Mám použít olej, nebo vazelínu? Předem děkuju za dopručení...

Rozhodně olej, vazelína je příliš tuhá. Viskozita oleje závisí také na vůli v ložisku (rozdíl průměru osy a otvoru.)
Doplnil jsem na "rajče" výkresy základních prvků gramofonu. Předem se omlouvám za několik chyb ve výkresech. Něco jsem předělával za pochodu a už jsem to neopravil . Kdo by to chtěl ve formátu .ipt - inventor, tak není problém na SZ.
Ještě bych jen pro zajímavost doplnil náklady na materiál, který byl doposud použit :
- základna - buková spárovka 1.200 Kč
- talíř z certalu ( deska 325x325x70 ) 2.400 Kč
- talíř POM černý ( deska 310x310x30 ) 2.100 Kč
- ložisko - komplet 3.500 Kč
- plexi + řezání laserem ( 450x500x10 ) 700 Kč
- systém zavěšení ( materiál ) 700 Kč
- základna pro ložisko ( materiál ) 300 Kč
- olověné broky prům. 3,5 1.200 Kč
- spojovací materiál 800 Kč
- moření - lakování 1.000 Kč
celkem 14.000 Kč
Ještě bych jen pro zajímavost doplnil náklady na materiál, který byl doposud použit :
- základna - buková spárovka 1.200 Kč
- talíř z certalu ( deska 325x325x70 ) 2.400 Kč
- talíř POM černý ( deska 310x310x30 ) 2.100 Kč
- ložisko - komplet 3.500 Kč
- plexi + řezání laserem ( 450x500x10 ) 700 Kč
- systém zavěšení ( materiál ) 700 Kč
- základna pro ložisko ( materiál ) 300 Kč
- olověné broky prům. 3,5 1.200 Kč
- spojovací materiál 800 Kč
- moření - lakování 1.000 Kč
celkem 14.000 Kč
Provedení je stotisícové.
Já dlouho koukám na Pro-Ject Xtencion 9 a nemůžu přechodit ten knoflík z Debutu na gramci za 60t.
Dal jsi 14t. plus obíhání dodavatelů, čas, telefony ... k tomu ramínko.
Dal bych to jako komunitní projekt, ať je takových fešáků víc.
Reálně v obchodě 3t. Euro.

Já dlouho koukám na Pro-Ject Xtencion 9 a nemůžu přechodit ten knoflík z Debutu na gramci za 60t.
Dal jsi 14t. plus obíhání dodavatelů, čas, telefony ... k tomu ramínko.
Dal bych to jako komunitní projekt, ať je takových fešáků víc.

Reálně v obchodě 3t. Euro.
Nejsem typ člověka co někomu něco závidí, ale tady se musím přiznat, že Ti závidím invenci, odvahu k projektu. Bravo. 
K tomu oleji: Project tuším něco má v sortimentu

K tomu oleji: Project tuším něco má v sortimentu
Tiež chválim Tvoj gramec ! Nádhera.
Viem že na mazanie ložísk sa používa olej ale myslím si že tak isto ako olej aj vazelína je rôznej viskozity. Možno by stálo za to sa na toto pozrieť bližšie.
Viem že na mazanie ložísk sa používa olej ale myslím si že tak isto ako olej aj vazelína je rôznej viskozity. Možno by stálo za to sa na toto pozrieť bližšie.
Je to naprosto úžasný projekt, jsem nadšen. Přesto, jak je mým zvykem, upozorním na ten zlomek procenta, kde tuším nějaký problém. Nejsem si jistý, zda je nejlepší nápad, dát dvě tvrdé kuličky proti sobě (axiální ložisko). Z hlediska tření možná ano, ale je třeba si uvědomit, že v tomto uspořádání bude pasivní odpor ložiska s průměrem osy 14 mm řádově větší. A ten velmi malý stykový bod dvou kuliček natvrdo může být zdrojem hluku. Obvyklé řešení je kulička a proti ní plastová rovná ploška z kluzného materiálu (Teflon, HDPE, Delrin apod.)
Pro více informací na googlu doporučuji heslo:
thrust pad turntable bearing
Dále je klíčová kombinace (průměr osy / vnitřní průměr bronzových pouzder) versus viskozita oleje.
Průměr osy se na výkresech mění (h6 x g6) ale hlavně není jasný vnitřní průměr bronzových pouzder,
který je mimo jiné dán technologií nalisování do ložiska (byl použit vodicí kalibrační trn) ?
Pro více informací na googlu doporučuji heslo:
thrust pad turntable bearing
Dále je klíčová kombinace (průměr osy / vnitřní průměr bronzových pouzder) versus viskozita oleje.
Průměr osy se na výkresech mění (h6 x g6) ale hlavně není jasný vnitřní průměr bronzových pouzder,
který je mimo jiné dán technologií nalisování do ložiska (byl použit vodicí kalibrační trn) ?
panda
Sintrovaná pouzdra byla do " těla ložiska " nalisována přes trn ( ne kalibrační ) a potom na hrotovce přebroušena na prům. 14 H7, prům. hřídele je 14 h6. S tím bodovým stykem dvou kuliček ze stejného materiálu máš asi pravdu a musím přiznat, že je to trochu slyšet .Počkám až po zaběhnutí ložiska a kdyžtak to předělám.
Když jsem to kreslil, tak jsem si tam nechal možnost kuličku jenoduše " vyrazit " a do připaveného zápichu prům. 14 , hloubka 5 mm vyrobit "plastovou" kluznou vložku. Jsem rád za každou radu, postřeh, doporučení.
včera jsem dokreslil prototyp držáku raménka a jde se vyrábět
( výkresy na rajčeti
)

Sintrovaná pouzdra byla do " těla ložiska " nalisována přes trn ( ne kalibrační ) a potom na hrotovce přebroušena na prům. 14 H7, prům. hřídele je 14 h6. S tím bodovým stykem dvou kuliček ze stejného materiálu máš asi pravdu a musím přiznat, že je to trochu slyšet .Počkám až po zaběhnutí ložiska a kdyžtak to předělám.

včera jsem dokreslil prototyp držáku raménka a jde se vyrábět

Mohl by se nějaký odborník vyjádřit k tomu, zda je rozumné přebrušovat pouzdro ze sintrovaného bronzu ?
Opravdu nevím, ale protože jde o porézní materiál, obával bych se dvou věcí:
"Ucpání" pórů na broušeném povrchu, což je narušení principu samomazného sintrovaného materiálu.
Zachycení brusiva v pórech a následné poškození (časem) hřídele.
Měl jsem pocit, že pouzdra jsou vyráběna na přesný rozměr, který se se ještě zpřesní při lisování
pomocí trnu s definovaným průměrem.
Opravdu nevím, ale protože jde o porézní materiál, obával bych se dvou věcí:
"Ucpání" pórů na broušeném povrchu, což je narušení principu samomazného sintrovaného materiálu.
Zachycení brusiva v pórech a následné poškození (časem) hřídele.
Měl jsem pocit, že pouzdra jsou vyráběna na přesný rozměr, který se se ještě zpřesní při lisování
pomocí trnu s definovaným průměrem.
panda
.... tak tohle by mě zajímalo taky
.... tak tohle by mě zajímalo taky

myslím že puzdro by stačilo po vyvrtaní otvoru dokončiť na požadovaný rozmer nie prelisovaním pomocou tŕňa / vznikajú mikro oderky /ale pomocou výstružníka. A následne už nie je potreba otvor prebrusovať napr. brúsnymi pastami. Skôr by som prebrúsil hriadeľ.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vystru%C5%BEovanie
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vystru%C5%BEovanie
Panda: máš z části pravdu. Bronz (prakticky jakákoli) se brousí speciálnímu kotouči určenými právě a čistě na bronz, kvůli prvnímu tebou zmíněnému.
Tak jsem konečně dodělal prototyp držáku raménka
. Vzal jsem kus staré schodnice s IPE a vyleštil . Ve finále to bude z duralu a POM. Teď se bude měřit a řezat na správnou výšku

další fotky na "rajčeti"
Mám malý dotaz. Přidělat celou konstrukci držáku napevno k vrchní desce, nebo jí tam, posadit na rektifikační šrouby?

další fotky na "rajčeti"
Mám malý dotaz. Přidělat celou konstrukci držáku napevno k vrchní desce, nebo jí tam, posadit na rektifikační šrouby?
Tak jsem konečně dodělal držák raménka a na "fest" ho přidělal k horní desce. Přenosky už přišli model 2M Black Plug and Play a 2M Red. Už jenom motor a jde se hrát
. Ještě přidávám pár fotek a zbytek je na http://jra.rajce.idnes.cz/Gramo/

Prajem ti nech to hrá tak ako to vyzerá, a ak to tak hrať bude, tak prehráš kvalitou veľa gramcov prezentovaných predajcami ako highend. Je to nádhera, s tvojím zanietením pre tento gramofón, určite bez problémov odstrániš akýkoľvek nedostatok, ktorý sa vyskytnúť môže, ale verím že sa nevyskytne.
Vyzerá tak dobre, že by si prerazil aj na trhu, ja by som možno aj našetril a kúpil
, fakt klasické tvary a materiály by len zdôrazňovali, že sa pri výrobe nešetrilo.

Vyzerá tak dobre, že by si prerazil aj na trhu, ja by som možno aj našetril a kúpil