DIY gramofon

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
Jra
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY gramofon

Příspěvek od Jra »

Tak po roce a něco čekání, jsem konečně našel někoho, kdo zprovoznil " zatím hodně provizorně" pohon *2thumbsup* . Teď se pracuje na finální verzi, snad do konce měsíce. Přikládám pár fotek zapojení, když mi to přinesl, tak jsem se ptal, který drát mám přestřihnou, aby to nebouchlo :D. Rozběh je nastavitelný od 5ti do 80ti vteřin. Nabíhá to pěkně pomalu a pak to pípne, že už to jede správnými otáčkami.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

jinak konečná verze by měla vypadat asi takhle

Obrázek

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

Jra píše:Moc děkuju za pochvalu. To, jestli to bude hrát, je ve hvězdách :). Vyskytl se první problém - mazání ložiska! Mám použít olej, nebo vazelínu? Předem děkuju za dopručení...
Olej na sitrovaná ložiska. Nic jiného. *sunglases*

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Seiko píše:
Jra píše:Moc děkuju za pochvalu. To, jestli to bude hrát, je ve hvězdách :). Vyskytl se první problém - mazání ložiska! Mám použít olej, nebo vazelínu? Předem děkuju za dopručení...
Olej na sitrovaná ložiska. Nic jiného. *sunglases*
To je určitě ta nejsprávnější rada. Ale dvě otázky:
1) Jaký olej je vhodný na sintrovaná ložiska ? Výrobce ? Typové označení ?
2) Kde se dá koupit (v malém množství, nikoliv celý barel) ?

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Jra píše:panda
Sintrovaná pouzdra byla do " těla ložiska " nalisována přes trn ( ne kalibrační ) a potom na hrotovce přebroušena na prům. 14 H7, prům. hřídele je 14 h6. S tím bodovým stykem dvou kuliček ze stejného materiálu máš asi pravdu a musím přiznat, že je to trochu slyšet .Počkám až po zaběhnutí ložiska a kdyžtak to předělám....
Můžu se zeptat, jak to dopadlo ? Zůstaly dvě kuličky, nebo došlo ke změně ?

Jinak znovu klobouk dolů je to opravdu úžasné dílo !
Závidím Ti dvě věci:
1) Gramofon
2) Výrobní možnosti. Nijak to nesnižuje Tvé zásluhy, ale mít možnost namalovat výkres a zadat výrobu takových dílů, jako jsou třeba pro ložisko, to by se to bastlilo... ;)

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

Zůstaly dvě kuličky, zatím stejné zirkonové. Nechávám to točit v práci skoro pořád a čekám až si to sedne. K mazání používám hodinářský olej. Přijdu do hodinářství a vždycky mi prodaj trošku.Dá se koupit i vazelína např. na www.pojezdy.eu..

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Bronzové ložisko se teoreticky může časem zaběhnout, ovšem keramické kuličky nikoliv.

Hodinářský olej patří mezi nejkvalitnější, hodináři bohužel rychle mizí a perspektiva do budoucna neveselá.
Otázka zní, jakým olejem se mažou (napouští) sintrovaná ložiska při výrobě a jaké oleje jsou s touto náplní kompatibilní.
Případně jestli je vůbec možné z nich původní náplň nějak dostat (ultrazvuk ?) a nahradit jiným olejem.

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

Ještě sem dám návrh a částečnou výrobu air tangenciálního raménka. Zatím je vyroben jen kompresor a pár součástek. Kompresor je použit Nitto AC 0207.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

zbytek jako vždy na http://jra.rajce.idnes.cz/Gramo

hezký den

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

Tak stará konstrukce už úspěšně hraje a tohle je nová tzv. "narozeninová" pro syna. Kotouč a ložisko skoro shodné, jen vyzkouším konstrukci na magnetech. Šasi a zavěšení trochu upravené pro snadněší výrobu a montáž. Materiál dubová překližka bez vysokého lesku. Raménko a přenosku bude teprve vybírat.
http://img19.rajce.idnes.cz/d1902/9/961 ... .jpg?ver=0
http://img19.rajce.idnes.cz/d1902/9/961 ... .jpg?ver=0

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

Obrazky jsem tam vložil nějak divně. Všechno jako vždy na http://jra.rajce.idnes.cz/Gramo/. Hezký zbytek dne

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

Pane, smekám a tiše závidím.
Ostatní členové, jak jsem předpokládal, raději nereagují.
Super práce

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Prace je to úzasná a mnozstvi materialu temer stejné, jaké bylo kdysi pouzito pro invazi do Francie. :)

Sice uz znamá, ale osvedcena reseni, napr. “zaveseni” chassis á la SME “20/30-12A”, magnetické lozisko talíre, “pneumatické” ulození ramenka, nebo výpln chassis olovenymi broky svedci o “dokonalém pochopení“ problematiky analogu a v souctu urcite znacne prispejí k velmi kvalitní reprodukci.
Zamýslenou prenosku vidím jen jako “detskou vstupenku” do High Endu, tenhle krasavec prímo volá po podstatne vyssím levelu.
Podle mého by nepohrdnul ani skvosty jako napr. Shelter “901 III Special”, Koetsu “Rosewood Signature” nebo Lyra “Etna”.

(Jen nepatrnou) kritiku si dovolím vyslovit pouze ke vzhledu “elektrické” casti. Verím, ze pouzitá elektronika je kvalitní a plne funkcní, nebylo by ale marné, kdyby dostala profesionálnejsí layout.

Rozhodne patrim k tem, kterí by si tento „bitevník” rádi (a intenzivne) poslechli. :P

Chapeau!

P.S.: Zverejnení pomerne detajlnich výkresu povazuji za velmi neuvázené, nejen cert, ale i prumyslová spionáz totiz nikdy nespí… ;)

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

Ahoj , ještě to trochu upřesním.
Ta první varianta ( dubová základna, broky výplň a ložisko bez magnetů) už hraje. Váha celkého kompletu odhadována na 40 - 50kg. Raménko MS MA 505 s Ortofon M2 Black, Project Phono Box RS, Casea Lyra mk II, DPA 222 Mk II, Mission 783.
Teď jsem to chtěl zjednodušit. Stejný materiál na šasi pod talíř i pro "motorovou" část. Jednoduché moření bez klavírového laku, nebo úplně bez moření, jen lak. Ložisko stejné konstrukce ( rozměrově), ale na magnetech. Talíř stejný cca 10 - 12 kg. Broky používat nebudu. Odpružení talíře lehce předělané pro jenodušší montáž Jeden průměr spojovacího materiálu, myslím, že tam mám všude M3, v různých délkách a závitové M3 vložky Kerb Konus do měkkého dřeva. Motorová část je od Maxon motor DCX-22 + Escon 36/2. Trochu drahá sranda, ale dle lidí, kteří tomu rozumí, dost vychytaná a jednoduchá. Zapojíš tři kabely, píchneš Escon do počítače a během 10 min. přesně točíš, snad :) .

a tohle je ta nová "jednodušší" verze
Obrázek

ta elektrická část je již udělaná v první verzi. Broušený černý dural, jako základna. Tři páčkové vypínače, první - pro "přívod" proudu do ESconu, druhá - přepínání 45 a 33 1/3 a třetí - zapnutí a vypnutí motoru. U vypínače 1 a 3 svítí při zapnutí modré diody. U přepínání otáček je z průhledného plexi udělaná číselná vložka a pod ní, buďto modrá, nebo bílá dioda.
Obrázek

a ještě k té špionáži, kdo by chtěl výkresy, nebo sestavu v Solidworksu, tak SZ :), ale budou kompletně tak 11.9. :)

PS: ten schelter 901 bych bral, ale to je nad moje možnosti a aby se to nepletlo, tak jsem udělal nové album na rajceti http://jra.rajce.idnes.cz/gramo_narozeniny/

hezký zbytek dne

Kokoudelka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kokoudelka »

ÚŽASNÝ ! ! ! *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Klobouk dolů! Krasavec!