DIY gramofon

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
panda
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY gramofon

Příspěvek od panda »

Také se musím přidat k obdivným výkřikům, opravdu je to obdivuhodné dílo !
K té špionáži, mně by jen zajímalo, jak jsi nakonec sehnal vhodný řemínek.
Na oplátku rada k těm magnetům, nenech je přiskočit k sobě. Rozbijou se.
Ověřeno v praxi, takže se nemusí další nachytat, jeden blbec stačí... :D

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Velká paráda, v tomhle provedení to vypadá, že by se tím v současném analogovém boomu šlo asi klidně i uživit ;)

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

panda píše:Také se musím přidat k obdivným výkřikům, opravdu je to obdivuhodné dílo !
K té špionáži, mně by jen zajímalo, jak jsi nakonec sehnal vhodný řemínek.
Na oplátku rada k těm magnetům, nenech je přiskočit k sobě. Rozbijou se.
Ověřeno v praxi, takže se nemusí další nachytat, jeden blbec stačí... :D
Vhodný řemínek na starou verzi mi poslal kolega ze Slovenska, teda je to spíš takový "vlasec", který jsem spojil jenom smyčkou. Na novou verzi chci sehnat silikonový pásek potřičného profilu a délky, nejlépe v transparentní barvě. K těm magnetům mám dotaz. Uvažoval jsem o neodymových ( KR-40-23-06-N ). Není to špatně?

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Jra píše: .... Uvažoval jsem o neodymových ( KR-40-23-06-N ). Není to špatně?
Špatně to nebude. Já jsem zkoušel menší, s průměrem 26/12 a výškou 4mm.
Unese 5 Kg talíř, mezera mezi magnety je asi 1mm. Otázka, kterou nemám vyřešenou je,
jestli to nechat volně plavat na magnetech, nebo to magnetama jenom nadlehčit s tím, že malou
část hmotnosti talíře ponese kulička, aby se neměnila výška talíře nad základnou.
Ale nevím, kdy to vůbec dodělám, vlezlo mi do toho stěhování a řada komplikací s tím spojených.

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

.....tak to nemám vyřešené taky :) zase to bude pokus omyl. No nevadí, aspoň je pořád co dělat :) hezký víkend

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Výhodou magnetického ložiska je, že můžeš vynechat kuličku a teoreticky o trochu zmenšit hluk produkovaný ložiskem, tak nevidím jediný důvod proč se o tuhle výhodu ochuzovat. Ty magnety budou v pořádku. Já používá rozměr 38x5 na 8kg talíř.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Trochu se zpožděním mi docvakla důležitá věc. Když se to zkouší jen tak ve vzduchu, tak se talíř na těch magnetech logicky pohupuje jak na pružině. To nepůsobí dobře a vyvolává to pocit, že by se to mělo trochu opírat o kuličku. Jenomže v konečné sestavě, pokud je prostor ložiska dobře utěsněn a vyplněn olejem, tak se to ani nehne, protože by se musel někam pumpovat ten olej, takže i když to bude plavat na magnetech, bude to velmi dobře zatlumené proti jakémukoliv houpání.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Hodne zálezí na toleranci mezi osou a "pouzdrem" loziska.

Z vlastní zkusenosti mohu ríct, ze u Clearaudia je vule tak minimální, ze talíři, po (cca. jednorocním) pravidelném mazání loziska, trvá dobrou pulminutu, nez se opet snízi az na uroven, kdy se magnety zacnou odpuzovat. *thumbs up*

Jeho “houpání” pri provozu zkouseli zmerit i redaktori “LP Magazínu” behem testu a dospeli k poznání, ze se “v horizontální” sice mírne pohybuje, toto "vychílení" je ale o rády nizsí nez to, které, vuci ramenku, zpusobuje jakákoli práve prehrávaná gramofonová deska. ;)

Pouhým okem není videt naprosto nic.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Tak vůle v ložisku musí být malá už jenom kvůli tomu, aby dobře fungovalo, takže to bude splněno.
Jinak dík za praktickou zkušenost, jestli dobře rozumím, tak Clearaudio to také neopírá o kuličku.
Zdá se, že jeden problém je zase vyřešen.
Teď už jenom mít trochu času... :-(

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to "houpání" nebo i excentricitu talíře lze zkontrolovat tak, že v témné místnosti dáte bezprostředně za točící se talíř gramofonu silný zdroj světla. Stín talíře se pak promítá na některou vzálenou zeď kde je silně zvětšený. Na tu zeď je možné pro lepší kontrolu ještě nalepit papírové měřítko (třeba z IKEA) a ještě lépe než to pozorovat okem, je nahrát to videokamerou a pustit si to v počítači. Je to velmi jednoduché.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

panda píše:...jestli dobře rozumím, tak Clearaudio to také neopírá o kuličku.
A nejen, ze nepouzívají kulicku (která je, prakticky vzdy, prícinou “hluku” loziska), ani hrídel není z oceli ale z jeste tvrdsiho, keramickeho materiálu, u kterého lze dosahnout jeste hladsí povrchové úpravy a tím naprosto minimalizovat trení.

http://www.yourhifi.de/clearaudio-ceram ... r-cmb.html

P.S.: Dival jsem se jeste jednou do jiz zminovaného testu. Mikrometrem, upevneném na speciálním stojanu vedle gramofonu, namerili vyskovou odchylku talíre v hodnote 11 setin. (tedy cca. desetinu milimetru.)
Na zvuk to, definitivne, vliv nemá. ;)

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

Ahoj, mám ještě jeden dotaz, protože jsem magnety ještě nepoužíval. Prstenec pro uložení magnetů na ložisku má být z magnetické nerezové oceli? Dík za radu JRA

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

To záleží na tom, čeho tím chceš dosáhnout. Použití tzv. pólového nástavce z magneticky měkké oceli dojde k zesílení a usměrnění silového svazku magnetu. Prostuduj si tohle: http://www.supermagnety.cz/cz/64/magneticke-systemy/ a http://www.supermagnety.cz/cz/64/stanov ... h-magnetu/ . Takže to lze použít v případě slabého magnetu nebo i na odstínění magnetického svazku při použití MC přenosky.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Jra píše:Ahoj, mám ještě jeden dotaz, protože jsem magnety ještě nepoužíval. Prstenec pro uložení magnetů na ložisku má být z magnetické nerezové oceli? Dík za radu JRA
Upríme receno jsem ten materiál prílis nezkoumal, ciste pocitove (a malinko technicky :) ) bych tipoval na nerezovou, nemagnetickou ocel.
Magnetická síla tech kruhových,neodymových magnetu (o tloustce cca. 5mm) je potom závislá na tloustce (a predevsím tedy váze) toho kterého akrylového talíre.
ma1ko píše:To záleží na tom, čeho tím chceš dosáhnout. Použití tzv. pólového nástavce z magneticky měkké oceli dojde k zesílení a usměrnění silového svazku magnetu. Prostuduj si tohle: http://www.supermagnety.cz/cz/64/magneticke-systemy/ a http://www.supermagnety.cz/cz/64/stanov ... h-magnetu/ . Takže to lze použít v případě slabého magnetu nebo i na odstínění magnetického svazku při použití MC přenosky.
Clearaudio nic podobného nepouzívá, jde tu opravdu pouze o co nejpresnejsí definici "bodu odpuzování". V bezném provozu se mi zatím jakýkoli vliv magnetu loziska na MC prenosky nepodarilo odhalit. Pro uspokojivé odstínení tedy zrejme stací uz i dostatecná tloustka talíre ze správného materiálu. ;)

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Pokud se podíváš na hodnoty permeability materiálů používaných na talíře (PMMA, hliník), tak zjistíš že se svou hodnotou pohybují velice blízko okolo jedničky, což znamená že na magnetické pole nemají téměř žádný vliv. Zřejmě tedy stačí pouze dostatečná vzdálenost od magnetu.

Odpovědět