JDU DO KOTOUČÁKU!

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
sekal

Re: JDU DO KOTOUČÁKU!

Příspěvek od sekal »

To má být jako argument? Kde je dnes konec kazeťákům? Bavíme se tady o ve své době nejlepším možném analog. nahrávacím zařízení, které bylo fin. dostupné i pro průměrně vydělávajícího Čecha. A to byl dle mého názoru jednoznačně VCR (se zvuk. záznamem do šikmých stop). Na tom trvám...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

tak srovnávej srovnatelné, felda není audi i když má rovněž 4 kola
PS. neznám v širokém okolí nikoho kdo by dneska brousil muziku na videu, vyrovnej se s tím

sekal

Příspěvek od sekal »

Já srovnávám srovnatelné. Průměrně inteligentní člověk pochopí, že mi jde o srovnání z hlediska objektivních vlastností a užitné hodnoty zmíněné záznamové techniky, nikoliv její konstrukce. Jaké byly (v počátku 90. let) ceny vrcholových modelů kazet. magnetofonů od renomovaných značek, jako např. Akai, Aiwa, Teac apod. a kolik stály videomagnetofony se stereofonním záznamem zvuku od firem, jako Panasonic nebo JVC? Odpovím si sám, protože jsem to, jsa zklamán formátem CC, tehdy zjišťoval. Ceny byly srovnatelné, v některých případech (VCR od Panasonicu) i nižší. Takže o čem se tady bavíme? Proč bych si měl kupovat Feldu, když za stejné peníze jsem (tehdy) mohl mít Audi?

P.S. Já zase ve svém okolí neznám nikoho, kdo by ještě dnes poslouchal hudbu na těch kazetových šunkách. Tedy kromě takových ztroskotanců, jak jsi ty Lechosi. Předmětem diskuze ale nebylo zjišťování, kdo dnes ještě používá tyto analogové páskové formáty, ale jejich komparace v daném čas. období, což každý lucidní jedinec (vyjma Lechose) snad pochopil...

Trashwatcher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trashwatcher »

Mám AKAI 630DB a v životě bych to neměnil za něco digitálního. A samozřejmě jsou i lepší stroje - hlavně v půlstopém stereu, které má díky širší stopě vyšší napětí z pásku, tudíž lepší dynamiku, větší odolnost proti drop-outům a netrpí přeslechy z protistop. Přesně, jak píše Palipol, je v tom prostě úžasná atmosféra, nehledě na to, že kromě odstupu rušivých napětí, pro mne nepřináší digitální zvuk nic převratného. Naopak.
Stačí si jen prohlédnout na osciloskopu to, co leze z dnes vydávaných CD (až na malé výjimky). Pořádný analogový záznam na kvalitním kotoučáku při rychlosti 19 cm/s je prostě muzika. A když si na to nahraju třeba něco z vinylu gramotně masterovaného - mám rád Led Zeppelin, Dire Straits a pod., tak je to pro moje uši odpočinek. Když analog, tak od začátku až do konce. Jasně - v autě poslouchám jako spousta diskutujících RANDOM reprodukované věci z flash disku. Ale to je jiná debata.
Jinak k tématu - poslouchat muziku z VCR považuju taky za ptákovinu. A pokud jde o kazeťáky: mám-li potřebu, pustím si kvalitní AIWA AD-F800. A to je velmi slušný stroj.

sekal

Příspěvek od sekal »

Trashwatcher píše:Jinak k tématu - poslouchat muziku z VCR považuju taky za ptákovinu.
To je vidět, že jsi hudbu z VCR nikdy neslyšel a ani neviděl měření. Jinak bys nevypouštěl z klávesnice takové hlouposti. Já jsem slyšel a viděl obé. Pokud jde o kotoučáky, proti těm vcelku nic nemám (snad kromě ceny). Nahrávat na jakýkoliv analog. páskový formát hudbu už je dnes ovšem nesmysl a anachronismus...

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

Sekal :
ano taky jsem si dáávno tomu pořídil
Panasonic NV-HD 101 EG primárně pro přetočení LP na kazetu a taky dodnes tvrdím, že to bylo to nej co šlo
dostal na pásek z LP
Paňas ještě někde leží v garáži EG proti EE ( východní norma ) umožňoval ruční úroveň záznamu
pár VHS mám ještě taky.
Pro mne je stejně LP tom ale asi z nostalgie :-)
.

Trashwatcher
Kontaktovat uživatele:

sekal píše:To je vidět, že jsi hudbu z VCR nikdy neslyšel a ani neviděl měření. Jinak bys nevypouštěl z klávesnice takové hlouposti. Já jsem slyšel a viděl obé. Pokud jde o kotoučáky, proti těm vcelku nic nemám (snad kromě ceny). Nahrávat na jakýkoliv analog. páskový formát hudbu už je dnes ovšem nesmysl a anachronismus...
Řekl bych, že výrazy jako "Jinak bys nevypouštěl z klávesnice takové hlouposti" nesvědčí o vysokém IQ a toleranci k názorům ostatních.

Ale zpět k obsahu. Proč jít s kulometem na vrabce ? K čemu VCR ? A ona opěvovaná kvalita ? Pokud vím, u běžných VCR není a nikdy nebylo audio hlavním parametrem. Tím bylo video. Stroje, které toto uměly byly tzv. HiFi VHS. Jenže zde byl dost velký problém v tom, že to audio je frekvenčně namodulované a výsledná kvalita je dost závislá na parametrech stroje a jeho nutné pravidelné nepříliš jednoduché údržbě. Jakmile se třeba rozhodila rychlost, tak byl problém. Tudíž je zde velký problém s přenositelností záznamu. Hlučnosti mechanismu stroje zde již byla zmíněna.

A proč by mělo být nesmyslem nahrávat na R2R ? Jiná věc je z čeho na to nahrávat. Kvalita mg. záznamu na R2R u špičkových strojů je dostatečná. A případný střih pásů je bezproblémový a přesný. A ty stroje jsou prostě krásné a "sexy".

Schválně zkus zajít za někým, kdo má opravdu slušný stroj R2R a něco dobře nahraného si pusť (přes přiměřený zbytek řetězce). Už to tady padlo. Pořádný magnetofon je pořádný magnetofon. Kdysi rozhlasové stanice hrály z tzv. trvalek (master-pásy, uložené v archivu). A to se dalo poslouchat. Měl jsem možnost slyšet takové nahrávky v rozhlase a to se s tím, co se dnes (až na malé výjimky) vysílá, nedá srovnávat. Kvalitní stroje jako Studer a jejich "domácí" odnože Revox, případně japonské AKAIe a další to kvalitou rozhodně většině jiných zdrojů nandají. A hlavně posloucháš hudbu a ne její rozsekanou a znovu (nepřesně) poskládanou verzi. Jak už zde bylo řečeno, při použití dobrých záznamových materiálů na špičkových R2R mašinách je klidový šum pásku minimální a vše ostatní je paráda do ouška.

sekal

Příspěvek od sekal »

tom píše:Sekal : ano taky jsem si dáávno tomu pořídil Panasonic NV-HD 101 EG primárně pro přetočení LP na kazetu a taky dodnes tvrdím, že to bylo to nej co šlo dostal na pásek z LP
Samozřejmě. Kdo měl tehdy možnost seznámit se blíže s nahrávacími možnostmi zvuku na VCR (se záznamem do šikmých stop), již nehledal dále. Pásky do VCR byly robustní a videokazety byla celkově lépe mechanicky provedeny (jistě i s ohledem na velikost) než kompakt. kazety. Proto je také bylo možno použít k archivním účelům, což někteří uživatelé také dělali. Stroje od fy. Panasonic byly fin. dostupné a přitom kvalitní. Kdo tehdy tyto věci a souvislosti věděl a koupil, tak neprohloupil.

Trashwatcher :
Výraz hloupost je adekvátní tvé poznámce o ptákovině. Vyžaduješ-li toleranci, tak začni nejdříve sám od sebe, inteligente...
Já jsem se vyjadřoval ke srovnání kazet. magnetofonů a videomagnetofonů (se záznamem do šikmých stop). O výhodách kotoučáků mě tady nemusíš přesvědčovat, o těch dobře vím. To ale nebylo předmětem (aktuální) diskuze.

Trashwatcher
Kontaktovat uživatele:

sekal píše:Výraz hloupost je adekvátní tvé poznámce o ptákovině. Vyžaduješ-li toleranci, tak začni nejdříve sám od sebe, inteligente...
Myslím, že žertovný výraz ptákovina není nic urážlivého. Zkus si ale přečíst Tvou poslední citovanou větu. Myslím, že jsem měl pravdu.
Pokud jde o zbytek mého textu, byl to jen klidný komentář. Tak nevím, o co Ti jde.

A pokud se dobře dívám na úvodní příspěvek, předmětem aktuální diskuse jsou právě KOTOUČÁKY, všiml sis? To, že ses vnutil s HiFi VHS, je něco jiného :lol:
A vzhledem k frekvenci, s jakou se kotoučáky stále na eBay a Aukru prodávají, je jasné, co lidi chtějí.

sekal

Příspěvek od sekal »

Trashwatcher :
V daném kontextu to žertovné vůbec není, což pochopí i zcela průměrně vnímavá osoba. Já tady sděluji své konkrétní, léty praxe ověřené poznatky, a ty mi vzápětí vmeteš, že je to ptákovina. To se ti zdá humorné? Mně tedy ne. Připomínám, že ty zkušenosti jsou nejen subjektivní, ale mám to potvrzeno i objektivně (měřením).

Aktuální diskuze začala včerejším příspěvkem Seika (analogove-zdroje/jdu-do-kotoucaku-t1516 ... ml#p152662), který znovu téma VCR otevřel a já na to jen reagoval. Před touto diskuzí bylo vlákno více než 3/4 roku mrtvé. Tolik k té aktuálnosti...:lol:

Pokud jde o ostatní, svůj názor už jsem napsal a k argumentům, že ty stroje jsou prostě krásné a "sexy" se raději nebudu vyjadřovat, protože bych patrně dostal BAN...:lol:

Trashwatcher
Kontaktovat uživatele:

sekal píše:Trashwatcher :
V daném kontextu to žertovné vůbec není, což pochopí i zcela průměrně vnímavá osoba. Já tady sděluji své konkrétní, léty praxe ověřené poznatky, a ty mi vzápětí vmeteš, že je to ptákovina. To se ti zdá humorné? Mně tedy ne. Připomínám, že ty zkušenosti jsou nejen subjektivní, ale mám to potvrzeno i objektivně (měřením).
Pokud jde o ostatní, svůj názor už jsem napsal a k argumentům, že ty stroje jsou prostě krásné a "sexy" se raději nebudu vyjadřovat...
Trochu se mýlíš. Máš prostě tendenci používat silná slova a chybí Ti smysl pro humor. Místo "napíšeš" použiješ raději "vmeteš" atd. Však ty stroje krásné a "sexy" jsou ... :lol: Kup si a uvidíš ...

sekal

Příspěvek od sekal »

Nemyslím, že by mi chyběl smysl pro humor, ale ten humor nesmí být dehonestující. Obávám se však, že diskutérovi tvého typu jsou tyto jemné odstíny komunikace zcela vzdáleny.:lol:

Trashwatcher
Kontaktovat uživatele:

sekal píše:Nemyslím, že by mi chyběl smysl pro humor, ale ten humor nesmí být dehonestující. Obávám se však, že diskutérovi tvého typu jsou tyto jemné odstíny komunikace zcela vzdáleny.:lol:
Snažil jsem se být slušný, ale zbytečně. Jestli Tě to slovo "ptákoviny" tak dehonestuje ...

Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou - ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se. :lol: :lol: :lol:
(Jan Werich)

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

Jéé, vlastní mix skladeb na pásku cívkáče! To mně připomnělo rok 1981 - dělal jsem správce kulturního domu, kde byl mimo jiné B113 /tehdy československá novinka/a doma jsem měl B116 /za 5100 Kčs !/. Ze slušné sbírky západních elpíček jsem si tedy udělal vlastní výběr na pásek 18cm a ten jsem si pouštěl v práci z jeviště /bedny Forte 60 Vocal/ např. při přestavbě sálu na koncert, nebo schůzi. To se to krásně tahaly židle a stoly za rachotu Deep Purple, Black Sabbath, Jirky Schelingera atd. Soudružka ředitelka "kultůráku" vůbec neprotestovala...

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Tak konečně bude v prodeji tento krásný kotouč :
Press_Hifi_Analog_02_18.jpg
Jen ta cena , za 2 rychlostní v základu 8.000,- euro a v plné náloži 24.000,- euro.

Odpovědět