Kazeta versus digitál

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kazeta versus digitál

Příspěvek od PítrsPraha »

šeďour:

Jestli si na ty dávný dobrý časy správně vzpomínám, tak tohle, co popisuješ, se dělo s Dolby B. I když bylo vše korektně nahráno, tak tam byl úbytek výšek a celej zvuk tak zgumovatěl. S Dolby C to ale bylo ok, evidentně byl ten algoritmus Céčka jiný než Béčka. Teda aspoň z toho mám historicky takovej dojem...

Ale když jsem do svýho walkmana zapojil hehdy nový Kossy Porta PRO, tak to hrálo jako z praku a úplně nejlíp :-)!

Obrázek

Leny635
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leny635 »

Mám Tapedeck SONY KC-K 909ES, nechal jsem ho seřídit a když nahraju na metalku z CD, nepo LP nahrávku, (Dolby S)tak to prostě nepoznám co hraje, možná jsem nahluchlej, ale fakt to nepoznám.
Hraju přes zes. Luxman L 505u, D/A Casea Orion a repro Usher BE 718.
Obrázek

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

JV píše:Ešte skúsim pozrieť nejakú originálku čo je nahratá s dolby a vyskúšam to aj s ňou. Ale predpokladám že výsledok bude podobný. Dám vedieť.
Takže včera som sa k tomu dostal - originálka - skvelý sundtrack k filmu The million dollar hotel. Má to logo Dolby. Bolo tam aj nejaké "C", ale neviem či tá značka súvisela s Dolby.
Najprv "bez" - včetky činely, chrastítka a neviem čo všetko, krásne kovové, jasné. V tichých pasážach niektorých skladieb počuť šum, niekedy som si dokonca myslel že bubeník má v ruke metličky :) .
Zapnuté "B" - citelne ubudlo cinkania, činelky sú ešte rozoznatelné, chrastítka už iba s námahou. Šum v tichých pasážach som prestal vnímať.
Zapnuté "C" - pohroma - niekto mi dal na uši vankúše. Činely počuť už iba tie najvýraznejšie, ale iba pritlmene, chrastítka celkom zmizli, celá nahrávka je bez života.
Zaujímavé že trúbka ostala pomerne výrazná vo všetkých troch režimoch.
Takže zopakujem už povedané - pre mňa je najpočúvatelnejšia hudba s vypnutým Dolby. Možno je niečo v neporiadku s mojím kazeťákom, ale podobne to počujem aj na druhom čo je na chalupe a aj na walkmane.
Ešte pre upresnenie - počúval som to cez rapráky. Ak budem mať ešte niekedy chuť a čas, tak toto isté vyskúšam cez slúchadlá - som celkom zvedavý ako sa to v nich prejaví.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Pravděpodobně to bude neseřízením kolmosti a rovnoběžností snímací hlavy. Pokud je kazeta v pořádku a snímání pásku dle ní seřízeno, zvuk musí být o.k.(předpokládám, že nejsou sjeté hlavy).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Na druhou stranu, i přes všechno nastavování nehrály originálky nikdy výborně. Pečlivě udělaná vlastní nahrávka byla zvlášť s Dolby C mnohem kvalitnější.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ale dolby C NELZE použít na nahrávku provedenou bez dolby nebo v dolby B!!
Ve srovnání s dolby B zasahuje dolby C mnohem širší kmitočtové pásmo a kompander je MNOHEM účinnější = s větším efektem. Takže zapínat dolby C na nahrávku která nebyla provedena přes dolby C je nesmysl a úplná degradace hudby.
Pavel Macura Audio

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Samozřejmě. Originálek s dolby C jsem tehdy mnoho neviděl, ale jak už se tady psalo, vlastní nahrávka na dobré CC (ideálně 60), na seřízeném stroji...v pohodě *thumbs up* , nemluvě o dbx *palec*

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

PMA píše:Takže zapínat dolby C na nahrávku která nebyla provedena přes dolby C je nesmysl a úplná degradace hudby.
To si opísal trefne. S toho dedukujem že to pravdepodobne bolo nahraté v "Béčku".
PítrsPraha píše:Na druhou stranu, i přes všechno nastavování nehrály originálky nikdy výborně.
To zase ja si naozaj nesťažujem. Ono je samozrejme stanovenie hranice kde začína "výborne" velmi indivuduálne, takže si vlastne takto na dialku môže pod tým pojmom predstavovať každý niečo iné. Za mňa by som nehovoril že originálky hrajú výborne (ale to by som si vlastne nedovolil povedať ani o celom reťazci), ale že hrajú uspokojivo, nijak ma neurážajú (aspoň tie čo si občas púšťam).
Ramones píše:Pravděpodobně to bude neseřízením kolmosti a rovnoběžností snímací hlavy.
To samozrejme nemôžem vylúčiť. Môže sa to prejavovať iba pri zapnutom Dolby? Lebo inak som s prehrávaním (v rámci kategórie) vcelku spokojný.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

PMA:
Jasně, že originálky jsem nepřehrával s Dolby C :-D (žádnou nahranou s Dolby C jsem neměl), ale buďto bez Dolby nebo s Dolby B, podle toho, co bylo na kazetě uvedeno.

JV:
Myslel jsem to tak, že vlastní nahrávka hrála vždy lépe než originálka i při správně nastaveném úhlu hlavy.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Kazety sice uz leta neposloucham, stale si ale dobre vzpominam, ze originalni nahravky nikdy urovne tech mnou porizenych nedosahly. Bylo uplne jedno CO u nich clovek nastavil, vzdycky to s mymi„domackými“ projely! Ty lepsi totiz byvaly porizovány jen za pouziti Dolby B a „pouze“ 2 az 4 násobné rychlosti, ty standardni ale uplne bez Dolby a nahravany byly nekdy jeste rychleji! *thumbs down*
Doma jsem oproti tomu pouzival Dolby C (pri nahravkach z tuneru jeste „HX Pro“), vyuzil moznosti kalibrace te ktere znacky kazet za pomoci „biasu“ a „levelu“ a take funkce „monitor“, tedy moznosti primeho „odposlechu“ behem nahravky. Display Pioneeru „CT 737 Mk II“ bylo dokonce mozne prepnout na „vyssi rozliseni“ (vice segmentu v kriticke oblasti mezi 0 a +3dB) a tim z kazet „vymacknout“ maximum. *thumbs up* (Preferoval jsem kazety Maxell XL II a Sony UX-S, vyjimecne ale take drahé „Metal Master“.)
Jak uz jsem psal ve svem vlakne, prave tyto nahravky, poslouchane potom primo do sluchatek AKG „K280 Parabolic“, u mne „odstartovaly“ spiralu vymen equipmentu.
Hralo to totiz lepe, nez cely zbytek me tehdejsi sestavy, vcetne CD playeru Pioneer PD 5300! (i kdyz ten za to primo nemohl.) Kdyz si zkratka clovek s nahravkou trochu pohral, nemely sanci ani nektere CD a tehdejsi zvuk vetsiny LP byl take zalostnejsi. Jak rikam, kopie na kazete hrala tehdy nejlip! :roll:

No, zaplat panbuh je to za mnou…i kdyz - o "reaktivaci" Pioneera, alespon pro mou „uspavaci“ kombinaci v loznici, stale jeste uvazuji. :lol:

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ta ekvalizace při nahrávání může být pro někoho zvukomalebnější, než přehrávání originálního zdroje. Spousta posluchačů si rádo přidá okrajová pásma skrze tónové korekce hlavně u méně "věrných" komponentů nebo jenom proto, že se jim takový zvuk líbí.

Poznámka k Hx pro: tento systém, tuším, nefungoval jako potlačovatel šumu, ale dobarvoval určité parametry nahrávky až při přehrávání. Pokud jsem to přesně nevystihl, tak mě někdo z techniků opravte. Už je to dávno, co s CC nepracuji (15 let).

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

HXPRO je dynamická předmagnetizace. Při nahrávání z tuneru se používá MPX filtr.

Jinak ano, věřím, že nahrávky z kvalitního zdroje signálu a za použití C a HXPRO byly lepší než běžné originálky. Co se mi ale nezdá je to porovnávání kazety nahrané s dolby a přehrávané bez dolby - pán má buď rozhašený deck, nebo originálku co už má to nejlepší za sebou, a nebo je zvyklý poslouchat s korekcemi ohulenými na doraz - ne na nule, jak by to mělo být...

A ještě drobná poznámka - pokud kopie na kazetě "hrála líp" než originál ze kterého se nahrávalo, znamená to jediné - rozhašený kazeťák. On totiž magnetofon má hrát stejně jako originál (resp. vždy hraje trošku hůř než originál). Pokud máte pocit, že to "hraje líp" pak kazeťák zanáší do nahrávky zkreslení, nějaké vlny v charakteristice atd. a to je špatně. Správný magnetofon do nahrávky nekecá *palec*
Naposledy upravil(a) liboraudiotechnika dne 21 led 2014 14:03, celkem upraveno 1 x.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

HX PRO byl aktivní jen při nahrávání. Stručný popis třeba zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_nois ... X.2FHX-Pro

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Jo, dík:

HX-Pro se použije pouze při záznamu, zlepší poměr signálu k šumu, je k dispozici bez ohledu na to, který kazetový magnetofon kazetu přehrává, a proto HX-Pro, není systém snížení hluku, a to stejným způsobem, jako Dolby A, B, & C.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

liboraudiotechnika píše:HXPRO je dynamická předmagnetizace. Při nahrávání z tuneru se používá MPX filtr.
Dik za opravu. Popletl jsem si pojmy s dojmy.... :lol:
liboraudiotechnika píše:A ještě drobná poznámka - pokud kopie na kazetě "hrála líp" než originál ze kterého se nahrávalo, znamená to jediné - rozhašený kazeťák.
Prave ze ne....rozhaseny byl pouze "zbytek" sestavy.... :D Po vymene zesilovace a repro se jak sluchatka, tak i kazetak "zaradili" tam, kam patrili.
(Proto jsem take psal, ze CD player vinu nenesl.. ;) )

Odpovědět