Technics SL-2000 - jakou přenosku?
Re: Technics SL-2000 - jakou přenosku?
Někdy stačí upravit VTA, snížením nebo zvýšením úhlu ramene.
Nejdůležitější je správně nastavit gramofon, až potom laborovat.
Nejdůležitější je správně nastavit gramofon, až potom laborovat.
https://www.ebay.de/itm/115704652775?_s ... BMvNW9qY9l
Kup so tuto šablonu. Taky ji používám u svého gramofonu k naprosté spokojenosti.
Kup so tuto šablonu. Taky ji používám u svého gramofonu k naprosté spokojenosti.
Gramofon je jako hudební nástroj. Dobře hraje až po jeho správném seřízení.
Já používám jako druhý gramofon Pioneer PLX-1000. Když jsem ho koupil, hrál nic moc. Musel jsem seřídit ložisko ramene, které bylo od výrobce volné. Dokoupil jsem nožičky Isonoe a slipmat Achromat. Dnes mi hraje skoro tak dobře, jako můj Michell Gyrodec s ramenem SME V.
Doporučuji nestavět na skleněnou polici.
Já používám jako druhý gramofon Pioneer PLX-1000. Když jsem ho koupil, hrál nic moc. Musel jsem seřídit ložisko ramene, které bylo od výrobce volné. Dokoupil jsem nožičky Isonoe a slipmat Achromat. Dnes mi hraje skoro tak dobře, jako můj Michell Gyrodec s ramenem SME V.
Doporučuji nestavět na skleněnou polici.
Mám ho na skleněné polici. Ale sklo je tl. 10mm a není kalené. Pročež věřím, že v něm výrazné rezonance nevznikají…
Mám se sklem špatnou zkušenost. Zvuk byl tenký, u některých nahrávek s pazvuky.
Slyšel jsem chválu na šablonu Schön od ELAC, ale ta cena mi přišla bláznivá…
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... -generator
Tady si vygeneruj šablonu pro svůj gramofon ,vzdálenost pivot to spindl máš 206 mm. Zvol si jaké chceš nastavení, každé má jiný průběh zkreslení ukáže se ti tam graf, vytiskni ve 100% měřítku, a nastav si gramofon
Tady si vygeneruj šablonu pro svůj gramofon ,vzdálenost pivot to spindl máš 206 mm. Zvol si jaké chceš nastavení, každé má jiný průběh zkreslení ukáže se ti tam graf, vytiskni ve 100% měřítku, a nastav si gramofon
Díky moc!
Šablonu mám z odkazu od "kamilek111" vytištěnou, ale není mi jasné, jak určit úhel natočení po nasazení na osový kolík. Můžete mi poradit, prosím?
No prvni si nastav presah za spindlem a pak spust hrot presne na jeden ze dvou bodu a nastav prenosku tak aby byla zarovnana s mrizkou.
Jde mi právě o nastavení přesné efektivní délky ramene posunem v drážkách headshellu. V návodu se píše toto:
Nejprve se nastaví přesah nastavením polohy kazety tak, aby hrot stylusu perfektně kopíroval oblouk na šabloně: Nastavte stylus na obloukovou čáru blízko okraje desky. Poté jej zvedněte a položte blízko k vřetenu. Pokud spadne přímo na oblouk, převis je nastaven správně. Pokud je krátký oblouk, je třeba zvýšit přesah posunutím kazety dopředu v hlavové skořepině. Pokud je za obloukem, snižte přesah posunutím kazety dozadu.
Pokud jsou sloty ve vaší hlavě příliš krátké pro nastavení správného přesahu, budete muset zvolit jinou strategii zarovnání s kratším nebo delším přesahem.
Pokud se ukáže, že stylus nemůže obkreslit oblouk, vaše měření vzdálenosti od čepu k vřetenu nebo stupnice tisku mohou být vypnuté.
Jakmile stylus sleduje oblouk, je nastaven přesah a úhloměr vyrovnání kazety je dokonale umístěn na vašem gramofonu. Po zbytek postupu se s ním nesmí hýbat. V tomto okamžiku je nejlepší posunout kazetu o malý kousek zpět v helmě. Je to proto, že stylus umístěný na rotující desce bude vytažen dopředu o něco více než stylus, který je umístěn na pevné desce nebo úhloměru. Posunutím zpět zajistíte, že stylus bude při otáčení desky přesně na oblouku.
.....No a z toho nejsem za mák moudrý...
Nejprve se nastaví přesah nastavením polohy kazety tak, aby hrot stylusu perfektně kopíroval oblouk na šabloně: Nastavte stylus na obloukovou čáru blízko okraje desky. Poté jej zvedněte a položte blízko k vřetenu. Pokud spadne přímo na oblouk, převis je nastaven správně. Pokud je krátký oblouk, je třeba zvýšit přesah posunutím kazety dopředu v hlavové skořepině. Pokud je za obloukem, snižte přesah posunutím kazety dozadu.
Pokud jsou sloty ve vaší hlavě příliš krátké pro nastavení správného přesahu, budete muset zvolit jinou strategii zarovnání s kratším nebo delším přesahem.
Pokud se ukáže, že stylus nemůže obkreslit oblouk, vaše měření vzdálenosti od čepu k vřetenu nebo stupnice tisku mohou být vypnuté.
Jakmile stylus sleduje oblouk, je nastaven přesah a úhloměr vyrovnání kazety je dokonale umístěn na vašem gramofonu. Po zbytek postupu se s ním nesmí hýbat. V tomto okamžiku je nejlepší posunout kazetu o malý kousek zpět v helmě. Je to proto, že stylus umístěný na rotující desce bude vytažen dopředu o něco více než stylus, který je umístěn na pevné desce nebo úhloměru. Posunutím zpět zajistíte, že stylus bude při otáčení desky přesně na oblouku.
.....No a z toho nejsem za mák moudrý...
No ja to chapu tak, ze polozis hrot na oblouk pri kraji desky, a ted aniz bys hybal s talirem, posouvas rameno smerem ke stredu a hrot musi byt stale na oblouku, pokud se hrot behem posouvani dostane za caru, posunes prenosku v headshellu dozadu, pokud pred carou tak do zadu. Proste kdyz spustit hrot na zacatku talire na tu lajnu oblouku a po te posunes raminko na konec talire ke spindlu, tak hrot musi byt stale na lajne. Nesmis pritom ale hybat s talirem jak uz jsem zminil, to je dulezite!
Tomu bych rozuměl, ale na té vygenerované šabloně je jen jeden oblouk, nebo spíše část kruhu, ale ten je soustředný s osou otáčení talíře.
no ano jeden, neni duvod aby byly dva 

Když si koupíš šablonu, kterou jsem ti doporučoval, nastaviš gramofon za pár minut. Není sice zadarmo, ale bude ti sloužit pro všechny přenosky, které budeš později na tento gramofon montovat.fox píše: ↑18 led 2025 19:06https://www.ebay.de/itm/115704652775?_s ... BMvNW9qY9l