Foobar200 neprebira plnou kontrolu

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bh69 »

pompo píše:Latence zvukovky neovlivní nic .To je téměř nehoráznost A k čemu by pak asi byla možnost ji nastavit?
boxer - mas pravdu, zase se tu michaji ruzny veci ... Takze jen upresnuju - psalo se tu o latenci zvukovky, na to jsem reagoval.

Uživatelský avatar
PetrD
Příspěvky: 853
Registrován: 01 pro 2013 19:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od PetrD »

boxer píše: Ale klidně pokračujte. Je to zábavné.
Někdy je zajímavé sledovat vyvíjení a myšlenkový pochod ;) Např. toto téma . . . má název "Foobar200 neprebira plnou kontrolu" a panečku...jak pěkně se to rozvinulo (a rozvětvilo). Ale dokud nelétají vzduchem přirození, tak je to v poho :)
Já osobně k samotnému tématu nic moc nemám (IT spacialistu mám v baráku a můj koníček směřuji jiným směrem), jen drobná poznámka . . . poslech z notebooku (Foobar) přes DAC mám jako poslech "doplňkový", takže zas až tak nemusím řešit to, že mi to vlastně hraje na hovno (dle Alesky, který nevynechá žádnou příležitost k dehonestaci hifistů či audiofilů). Přijde mi zarážející, že někdo o něčem prohlásí, že mu to hraje jako z partesu (budiž mu přáno), ale vůbec se pak neřeší celý řetězec ani poslechovka. Já mám "vymazlený" Foobar, pouštím to přes DAC v CD playeru CA 851C (myslím si, že vůbec není špatný) a když poslouchám skvělou nahrávku v Hi-Res, mám někdy pocit, že už to ani lepší být nemůže. Naposledy jsem např. porovnával vinyl rip 24/192 (Flac) GENESIS - "Duke" (DR13) a hrálo to lépe než z CD z roku 1984 půjčené od známého, který vlasní všechna CD této skupiny 1. vydání. Nepovažuji se ani za hifíka ani za audiofila, jen prostě občas udělám něco pro to, abych si tu muziku užíval...

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od Aleska »

PetrD píše:....dle Alesky, který nevynechá žádnou příležitost k dehonestaci hifistů či audiofilů)...
Není to přesně obráceně?
Toto vlákno má název Foobar200 neprebira plnou kontrolu a já byl jediný kdo dal 23 dubna v 10:56 odpověď, jak jeho problém řešit. Nikdo jiný odpověď nedal dodnes.
Jestliže jsi přesvědčen, že hifista či audiofil musí poslouchat hudbu z PC tak, jak mu jej prodejce/IT dodá, pak nejsem skutečně ani hifista, ani audiofil.
Přijde mi zarážející, že někdo o něčem prohlásí, že mu to hraje jako z partesu (budiž mu přáno), ale vůbec se pak neřeší celý řetězec ani poslechovka.
To je na mne?
Byl jsem první co na tomto fóru otevřel otázku akustických úprav, viz. vlákno DIY úpravy malé poslechovky.
Kolik bylo okolo tohoto vlákna řevu - přitom jsou závěry z tohoto vlákna platná dodnes.
Hele, Aleši, a vstaneš také někdy od PC a "jdeš" poslouchat muziku?
Proč se nezeptáš taky těch ostatních diskutujících z tohoto vlákna, včetně tvůrců teorie s honosným názvem Pompalac theory :?:
Ti mají na poslech hudby ještě méně času než já, protože na Slovanetu přispívají jak vzteklí, zatím co já přispívám prakticky jen zde.

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bh69 »

Aleska píše:hifista či audiofil musí poslouchat hudbu z PC tak, jak mu jej prodejce/IT dodá
Nemusi, ale v naproste vetsine pripadu v pohode muze ;)

Dneska jsem ze zvedavosti pustil test DCP latence na svem starem mini PC (Atom 330, nekolik let stara prilis neudrzovana instalace windows XP, bezi tam vsechno mozny, maly SSD disk je ucpany - proste system daleko od optimalniho stavu - znate to, kovarova kobyla ..) - nejhorsi hodnota byly velmi ridce se vyskytujici spicky (podotykam, ze jsem pri testu PC normalne pouzival) v hodnote kolem 0,4ms. To porad neni zadna hodnota, ktera by zpusobovala problemy. Pokud bych pri prehravani nic jineho nedelal, trochu PC procistil a vyhazel zbytecne programy / procesy, ani tyhle spicky by se neobjevovaly.

Nastaveni napr. ASIO bufferu na 256 vzorku odpovida pri 44.1kHz asi 6ms, pri 96kHz asi 2.6ms. A neni problem velikost bufferu podle potreby zvysit.
U USB DAC to navic neni kriticke, protoze diky asynchronnimu rezimu vyresi zpozdeni / nerovnomernosti v prenosu dat jeho vstupni buffer.
Pokud DAC nehlasi podteceni vstupniho bufferu, resp. pokud nedochazi k vypadkum (lupance, prskance), neni co resit a slozite optimalizovat.

bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bertram »

Tak ak som to zle pochopil , čo mení rôzna latencia , nastavovaná cez driver DAC v prenose dát. Alebo
aj to je možno zle položená otázka.Prečo zvýšená latencia cca do 8000 ms , dokáže odstrániť lupance a
praskanie a do tohto stavu to nedokáže.

Fox25
Příspěvky: 131
Registrován: 15 lis 2014 12:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od Fox25 »

Vyšší latence znamená že se ukládá více dat jako buffer, tzn. není to tak náročné na čas CPU. Nižší latence je samozřejmě náročnější na čas CPU a při nevhodném nastavení může dojít k výpadkům(lupance, praskance), protože CPU nestíhá data zpracovat tak rychle a dojde k podtečení bufferu.

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bh69 »

bertram píše:Tlatencia cca do 8000 ms
je to tak jak pise Fox25, ale uvedena hodnota mne zarazi - skutecne se jedna o nastaveni v ms ? to by byla obrovska hodnota 8s !
Neni to spis v mikrosec ? Cili 8ms ?

bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bertram »

Neviem , môže byť , už ten DAC nemám , ale to číslo si pamätám , boli to doslova červené čísla. Realne
v zobrazenom okne driveru si mohol sledovať latenciu DAC.
Staro-nový majiteľ s ním nemá vôbec problém. Dokonca má ten istý dig.transport a prepojovací kábel.

bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bertram »

bh69 píše:
bertram píše:Tlatencia cca do 8000 ms
je to tak jak pise Fox25, ale uvedena hodnota mne zarazi - skutecne se jedna o nastaveni v ms ? to by byla obrovska hodnota 8s !
Neni to spis v mikrosec ? Cili 8ms ?
Našiel som driver starého DAC a zle som to označil , tak to budem radšéj písať, je to mikrosekunda , čiže spozdenie bolo 0,08 sekundy,
kedy bol DAC chopný prehrávať súbory bez lupancov a praskania , max má 0,15 sekundy. Normálne bol nastavený do 0,005 sekundy.
Kedy je to pravé orechové.

bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bertram »

Ešte jedna otázka , celí systém je zapnutý , Foobar spustený a natiahnutý súbor ktorý má prehrávať.
Zatial nič neprehráva , len je to pripravené. Okno driveru otvorené , latencia sa plazí úplne pri spodku,
potom vyletí hore. Takto sa to opakuje v rôznych intervaloch , bez toho aby som niečo prehrával. Odkial
sa môže brať ten impuls , ktorý vyženie latenciu z cca 100-200 mikrosekúnd na 8000 ?

Fox25
Příspěvky: 131
Registrován: 15 lis 2014 12:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od Fox25 »

bertram
Přehrávání hudby je pro PC v podstatě nenáročná činnost u které se fláká celý jeho výkonový potenciál. Ten impuls který vyžene latenci nahoru znamená že něco není ok, většinou ovladače, sw, operační systém, hw, apod.

Nejjistější je přeinstalovat os a pak při instalaci ovladačů a programů zjišťovat co způsobuje vysokou latenci.

Také se dá použít program latency monitor který řekne která služba využívá nejvíce prostředků CPU.

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od Aleska »

Nainstaluj LatencyMon a postupuj podle mého vlákna Grafika a zvukovka v různých slotech základní desky. Ale pozor - máš-li nainstalovány Windows 8, nemusí starší verze LatencyMon ukazovat správné hodnoty.

bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bertram »

Mám ešte jeden DAC , okrem súčasného DAC. Má ovládanie driver Thesicom Xmos USB . Ten pri tom impulse
nelúpe a nepraská , ale sa zasekne. Driver ukazuje niekolko stoviek chybných paketov. Stále sa snaží reštartovať a
poslať to ďaléj ale nejde to . Pritom Foobar stále prehráva a posiela dáta ďaléj a chybu nehlási.Treba to vypnúť,
ísť von zo súborov a pusťiť to znova. Potom to ide až do doby , ako som opísal vyššie.

bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bertram »

Slimák tvrdí , že galvanické oddelenie eliminuje EMI, RFI , čo je sice pravda , ale vôbec sa nezamyslel
nad tým , odkial to rušenie prišlo pri DAC , ktoré neboli takto ošetrené. Že DAC takéto rušenie dokázal
eliminovať prostredníctvom zvýšenéj latencie a dáta prežuval a poslal ďaléj , je len o kvalite DACu.
Bežné DAC to nedokážu, kvalitnejšie DAC sa dajú naprogramovať a galvanicky oddelené , dig. vstupi
napojené cez optiku, je úplne iná kategória. Takýto DAC ten impuls vôbec neregistruje.

slimak
Příspěvky: 150
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od slimak »

bertram - ja som len tipoval, že oddelenie pomohlo v konkrétne tvojom prípade.

Ako sa šíri EMI a RFI je jasné už z názvu tých skratiek. A samozrejme ak samotný DAC je náchylný na EMI, tak nepomôže galvanické oddelenie od PC, pretože rušenie je za týmto oddelením.
Ale že by sa eliminovalo rušenie tým, že sa zvýši latencia som sa naozaj nezamyslel, lebo na to neverím. Nie je to možné.
Ak sa zvýšením latencie upravilo prskanie, tak to nebolo spôsobené rušením. Len si zväčšil veľkosť buffera, čím sa eliminovalo jeho podtečenie a preto to neprskalo. S rušením to nemá nič.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host