Foobar200 neprebira plnou kontrolu

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bertram »

Nemyslím , že zvýšenie latencia by pomohlo eliminovať rušenie , len tá dlhšia doba dá čas DAC sa s tým
vyrovnať. Berme to tak , že sa pohybujeme v mikrosekundách raz za čas. To nie sme schopný postrehnúť,
ak to DAC zvládne , nelúpe a nepraská a prípadne sa nezasekne.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od pompo »

slimak píše:Ono je to v zásade jasná vec, presne ako píše bh69.

Problémom vždy budú konšpiračné teórie - napr. Pompalac theory (Pompo-Aleska latentná teória). To sa potom ťažko diskutuje.
Ale moje a Odarove názory neberte vážne, veď všeználkovia, "odborníci" a "programátori", to je póvl.

Pokiaľ by sme sa chceli baviť vážne, tak bh69 písal k veci. A pre bertrama - to, že máš galvanické oddelenie ti eliminovalo EMI, RFI. Nie zmena latencie,
tá s rušením nič mať nebude.
Slimáku ,nevím co je pro tebe na vlivu latence "konšpiračného" ! :?: Ale pokud uvádíš že je to přesně jak píše bh69 - tak ti asi nedošlo že si tento asi (takyprogramátor) v tom svém popisu plete 2 zkladní věci a to - (nežádoucí vys.latenci vznikající na pc) a (latenci pro nastavení karty) kterou se tento neduh vyrovnává. To se potom opravdu těžko diskutuje :lol:

Ohledně vlivu latence na zvuk toho bylo napsáno už tuny,stačí zavítat na jiná fóra například PC tunning :idea: Pro majitele kvalitních karet je to zcela běžná věc. Skutečnost ,že tyto základy zdejší "odborníky a programátory" zcela minuly ,je ale zarážející věc asi jen pro Pompalac *headbang* Ale klidně se bavte dál ,někdy je to i legrace.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od pompo »

Zajímavé pro mne je že ,(nestavitelé HTPC a neprogramátoři) např Fox25 už v tom nemají takový hokej. *palec*

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od pompo »

davidhighend píše:S latenci jsem si zkoušel taky hrat, akorát ztráta času. Jakékoliv nastavení jsem nepozoroval vliv na zvuk.
Pokud tím - "hrat" (myslíš nastavení u zvukvky) a nespozoroval jsi žádný vliv znamená to nejspíš že tvůj syslém má "vlastní" latenci nízkou tj.přinejmenším na bezproblémové úrovni.Takže je v pořádku a logické to- že neslyšíš žádný rozdíl. Pokud by tomu tak nebylo a tvůj systém ji měl vysokou (lat.) pak už ta ztráta času z nastavením nebude zbytečná.

Fox25
Příspěvky: 131
Registrován: 15 lis 2014 12:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od Fox25 »

bertram píše:Slimák tvrdí , že galvanické oddelenie eliminuje EMI, RFI , čo je sice pravda , ale vôbec sa nezamyslel
nad tým , odkial to rušenie prišlo pri DAC , ktoré neboli takto ošetrené. Že DAC takéto rušenie dokázal
eliminovať prostredníctvom zvýšenéj latencie a dáta prežuval a poslal ďaléj , je len o kvalite DACu.
Bežné DAC to nedokážu, kvalitnejšie DAC sa dajú naprogramovať a galvanicky oddelené , dig. vstupi
napojené cez optiku, je úplne iná kategória. Takýto DAC ten impuls vôbec neregistruje.

No, ale SPDIF přes koax má také určité mantinely, respektive příjimač(DAC) zpracovává pouze určitý signál a uvnitř DACu se zpracovává na úrovni TTL. Pokud by se do toho mlelo nějaké rušení na úrovni užitečného signálu(a ještě k tomu by to muselo být ve stejném formátu) tak by to zvuk ovlivnilo velmi výrazně a SPDIF jako takové by ani neopustilo laboratoře SONY/Philips, protože pak by toto rozhraní bylo nepoužitelné. Nehledě na to, slušnější zvukovky a DACy mají v sobě galvanické oddělení ve formě prťavého oddělovacího transformátoru, toto jde dokonce vidět i u levnějších čínských DACů.

slimak
Příspěvky: 150
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od slimak »

Skúsme to trocha inak.

Pompo - skús mi prosím napísať vlastnými slovami (nie odkazom na web) aký význam má babrať sa celkovou latenciou PC? (Teraz neuvažujme samotnú latenciu karty). Elementárne predpoklady: kúpim si (alebo zostavím) PC alebo HTPC nadimenzované tak, aby plnilo svoj účel, t.j. v mojom prípade čisto na prehrávanie hudby. PC na prehrávanie čisto hudby nevyžaduje veľa výpočtového výkonu. Konkrétny prípad u mňa: čistý pasív DN2800MT. Výpočtový výkon nič moc, na prehrávanie hudby v pohode stačí bez akýchkoľvek problémov. Latenciu som nemeral, načo aj, keď to chodí bez problémov. OS je normálna inštalácia W7 home bez akýchkoľvek úprav.
Aký význam bude mať znižovanie celkovej latencie v mojom prípade, keď to funguje bez problémov? Ako sa znížením celkovej latencie u mňa ovplyvní kvalita zvuku?

Fox_25: máme zdroj signálu S/PDIF, ktorý ide ďalej (cez coax alebo USB) do DACu. V Daci je galvanické oddelenie "pidi" trafom. Teraz príde nejaké rušenie na kábel, napr. EMI, typicky mobil alebo iné mikrovlny. Cez kapacitnú väzbu trafa sa rušenie prenesie ďalej. Typickými prejavmi sú "cvrlikanie" alebo dropout-y.
V tomto ohľade je lepšia optika, avšak pri použití audio optiky kvôli lacným opti prevodníkom vzniká veľký jitter. Ultimátne riešenie je použiť inú než audio optiku, ktorá používa iné prevodníky, to ale nie je v hifi bežné.

Fox25
Příspěvky: 131
Registrován: 15 lis 2014 12:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od Fox25 »

No, v tom případě mám asi dobrý zdroj v PC a DAC jede přes oddělovák i v napájení(230v/230v). Jediný rušení které teď prolézá je z ledničky, v termostatu jsou horší kontakty a tak zesilovač trošku lupne. Ani mobil mi DAC doma neruší a to cvrlikání z mobilu chytá analogová cesta, ne digitální, dropoutu jsem naštěstí taky ušetřen.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od pompo »

slimak píše:Skúsme to trocha inak.

Pompo - skús mi prosím napísať vlastnými slovami (nie odkazom na web) aký význam má babrať sa celkovou latenciou PC? (Teraz neuvažujme samotnú latenciu karty). Elementárne predpoklady: kúpim si (alebo zostavím) PC alebo HTPC nadimenzované tak, aby plnilo svoj účel, t.j. v mojom prípade čisto na prehrávanie hudby. PC na prehrávanie čisto hudby nevyžaduje veľa výpočtového výkonu. Konkrétny prípad u mňa: čistý pasív DN2800MT. Výpočtový výkon nič moc, na prehrávanie hudby v pohode stačí bez akýchkoľvek problémov. Latenciu som nemeral, načo aj, keď to chodí bez problémov. OS je normálna inštalácia W7 home bez akýchkoľvek úprav.
Aký význam bude mať znižovanie celkovej latencie v mojom prípade, keď to funguje bez problémov? Ako sa znížením celkovej latencie u mňa ovplyvní kvalita zvuku?
Já odkazy zas tak moc nedávám a odpovědět ti není problém ,dokonce jsem to tu v jiném vlákně už psal ale klidně ti to přiznám znovu. Takže pokud ti to funguje bez problémů tak to extra význam nemá a nějaké ovlivnění zvuku nečekej. Vtip je v tom ,že někomu to zase až tak bezproblémově nefunguje a to že jde o problémy s latencí zjistí většinou až po delší době (pokud mezi tím pc jako zdroj hud.zcela nezavrhne). Osobně mám ale menší pochybnost (nejsi tu první s tímto tvrzením) o tom ,že ti to funguje tak bezproblémově ,(protože ve většině případů tomu tak není). Měřil jsi to nějak? Pokud ano v pořádku no problém ,pokud ne a jen to nejsi schopný na svém zařízení z jakéhokoli důvodu rozpoznat tak je to jiná. Netvrdím že je to tvůj případ ,ale co jsem tak zatím viděl (latency checker) nezřídka ukáže docela děs.

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od bh69 »

pompo píše:\pokud ne a jen to nejsi schopný na svém zařízení z jakéhokoli důvodu rozpoznat tak je to jiná.
pokud by problem vznikal, projevoval by se jako vypadky (lupance) a toho by si tezko nevsimnul ...

slimak
Příspěvky: 150
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od slimak »

Pompo, prečo máš pochybnosť, že mi to nefunguje ak si to nepočul? ;) Som to teraz zmeral, latenciu mám medzi 130 - v špičkách max. 440 micros. Samozrejme pri prehrávaní hudby s plným resamplingom na 192k cez SOX, convolverom a ovládaním HTPC cez tablet, na htpc beží zároveň aj wifi.Bez akýchkoľvek dropoutov a iných rušení.
Ak to funguje je nezmysel sa upnúť na celkovú latenciu, jej zníženie neprinesie NIČ na kvalite zvuku.

Ak niekto musí riešiť celkovú latenciu, tak má buď špatne nadimenzované PC (nekúpim trabanta aby som s ním ťahal poľnohospodársky stroj)
a teda rieši len následok a nie príčinu problému, alebo má naspúšťané nezmyselné procesy na pozadí, ktoré "vytuhnú" CPU. Ten druhý prípad býva obvykle typický značkový notebook, kde bežia na pozadí "značkové" procesy, ktoré vyťažia CPU a RAM, "jednotkou" v tomto je IBM/Lenovo. Ale to už sa bavíme o PC, ktorý je v tomto prípade nevhodný pre zvolený účel, teda na prehrávanie hudby.

Pri vhodne zvolenom hardware jednoducho latenciu nemá zmysel riešiť, pretože nespôsobuje problémy.

No, bh69 ma predbehol...

tramvajator
Příspěvky: 7
Registrován: 29 říj 2012 22:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar200 neprebira plnou kontrolu

Příspěvek od tramvajator »

Mel sem podobny problem s Foobarem, pouzival sem ESI Juli@ s Windows XP. Když sem se snazil hrat bitperfect pres Kernel streaming, zvuk piskal... Uz ani nevim, jak sem to resil, myslim, ze mi pomohlo nainstalovat ASIO for ALL, pak uz to jelo
v pohode. Nyni na Windows 7 je podpora Wasapi, coz je taky bitperfect prehravani a tady uz zadny problem nebyl.
Z meho pohledu pokud lze, zkus rozchodit to ASIO nebo nahod novejsi Windows 7 ;)

Napadlo mne jeste, ze to zrychleni zvuku, kdyz se hrabes ve slozce s hudbou zpusobi to, ze kdyz kliknes ve Windows na nejakou slozku, prehraje se windowsacky zvuk, prehodi se ti sample rate na tu zakladni hodnotu nastavenou ve Windows a pak to ovlivni zvuk ve Foobaru. Bud si vypni v systemovych zvucich ten zvuk otevirani slozky takove to cvaknuti (mozna je to blbost co pisu, ale proste se mi neco podobne na PC stalo), nebo jak sem psal vyse, zkus rozchodit bitperfect prehravani s ASIO, coz je zvukove idealni reseni...
Hifi zdar Milan

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host