HTPC

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
TomasT
Příspěvky: 316
Registrován: 09 črc 2009 09:38
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od TomasT »

audio pres hdmi - jasne ze zvlada, to by snad si dnes uz nikdo nedovolil aby tam neslo audio.

Nekdy bych se stavil. V tom pripade je nevyhodnejsi umistit disky do nejakeho NAS servru. Jenze ten musi byt neustale zaply, v podstate i zbytecne, protoze treba tyden na nej nikdo nesahne. To je duvod ktery mne od toho odrazuje. Taky spotreba neni nezanedbatelna, mame v rodine 5pc, to uz za rok neco sezere...

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: HTPC

Příspěvek od Odar »

Otazne je, na co v HTPC trebars 8 GB pamate. Ludia tam bezne pchaju 2 GB. Ja som svojho casu daval 4 GB len kvoli cene. A presne ako pises - 512 MB si odkroji GPU na maticnej doske. Takze realne mam pre Win7 k dispozicii 3,5 GB.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od noaid »

Hellboy píše:Win 32bit dokážou alokovat jen 4GB paměti
To ano ve skutečnosti méně, max 3.5GB
Hellboy píše:Takže pokud máš třeba 1GB na grafárně, tak tvůj systém z těch 4GB RAM používá jen 3 a zbytek si nechává pro grafiku.
Tohle je ovšem nesmysl, pokud ovšem nemáš nějakou lowend integrovanou grafiku se sdílenou pamětí. Samostatná grafika má ram zcela nezávislou pro vlastní účely, s OS to nemá nic společného.

Na HTPC musí stačit 32 bitový systém + 1-2GB RAM. Vdyť je tam jen OS+přehrávač + pár driverů. Vždyť to hravě zvládají malé čínské krabičky za pár šupů (nemluvím o kvalitě audia) s pomalým 1-jádrovým procesorem.
TomasT píše:audio pres hdmi - jasne ze zvlada, to by snad si dnes uz nikdo nedovolil aby tam neslo audio.
No nevím, kdysi NVIDIA to neuměla vůbec a ani dnes se tím nechlubí, na rozdíl od ATI.

Telefon asi máš, tak někdy zavolej.

Uživatelský avatar
Hellboy
Příspěvky: 609
Registrován: 18 led 2010 23:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: HTPC

Příspěvek od Hellboy »

Hellboy píše:Takže pokud máš třeba 1GB na grafárně, tak tvůj systém z těch 4GB RAM používá jen 3 a zbytek si nechává pro grafiku.
Tohle je ovšem nesmysl, pokud ovšem nemáš nějakou lowend integrovanou grafiku se sdílenou pamětí. Samostatná grafika má ram zcela nezávislou pro vlastní účely, s OS to nemá nic společného.
[/quote]

To bych se asi hádal. Ten systém má prostě omezenou možnost jak tu paměť adresovat (nebo tak něco) a max co dokáže je 4GB. Nejde o to, že má GPU sdílenou paměť a kus jí sežere, ale o to, že i ta paměť na GPU se musí adresovat (nenapadá mě teď vhodnější výraz a možná tohle není ten správný, ale na sedlácké vysvětlení to stačí) a prostě si pro tu grafárnu zabere místo, které pak nemůže dát normální paměti. Proto těch i tebou uváděných 3,5GB paměti max. Žádná grafika dnes nemá míň. Schválně si zkus do 32bit systému strčit kartu s 512MB a pak 1GB RAM. V prvním případě budeš mít 3.5GB RAM a ve druhém jen 3.

Jinak jasně, že na HTPC stačí 2GB, ale když už má 4 a jde jen o to jaké Windows k tomu, tak 64bit ničemu dneska neuškodí. Problémy s kompatabilitou jsou minimální a bude mít 1GB, který už stejně koupil, navíc.

TomasT
Příspěvky: 316
Registrován: 09 črc 2009 09:38
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od TomasT »

Spatne, prave ze bych dokoupil dalsi 4GB a bylo by 8GB dohromady ale dvoukanalovy pristup k nim. Ovsem 32bit widle je nedokazou vyuzit, takze jedine 64bit. No a jednu vec jsem jeste trochu asi zamlcel, pojede na tom obcas nejaky vst instrument. Ale ono to zatim naprosto v pohode zvlada, zkousel jsem 32Gb knihovnu, nema s ni problem.

Takze asi zustane u jednokanaloveho pristupu a 4GB ram a finito.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od noaid »

Opravdu to tak Hellboyi není, jak píšeš. Řekl bych, že téměř vše je jinak ;)
Příklad z praxe :
Počítač, ze kterého píšu, nemá na základní desce integrovanou grafiku, má fyziky 4GB RAM, windows xp pro vypisují 3 668 396 kB (3.5 GB) fyzické paměti, zbytek si opravdu něco rezervuje. No a jakou mám grafiku? ATI s RAM 1GB. Tvé počty nesedí.

Předtím jsem měl grafiku s 256 MB RAM a Windows hlásily 3.2 GB RAM, takže méně. Tvé počty opět nesedí.
Jinými slovy záměnou staré grafiky za novější rychlejší s větší pamětí mi stoupla fyzická paměť, používaná windowsama.
A fčil muv... ;)

Kolik si win 32 reálně vezmou z těch 4GB RAM záleží na tom, zda to vůbec umí (verze service packu), dále co se pamatuji na nějakém nastavení při bootování, typu a osazení základní desky, nastavení driveru grafiky, používaných přídavných kartách, a kdoví co ještě. Proto je to u každého jinak.

Grafická karta je samostatný velmi výkonný počítač s dost složitým procesorem, který počítá ve své vlastní RAM paměti, na kterou operační systém nemá přístup a tudíž ji ani neadresuje. Z principu ani nesmí, byl by v tom pěkný chaos.

1 úloha ve win32 je schopna adresovat max 2GB. Víc než 2GB umí jen samotné win díky nějakým fintám v adresování, takže win mohou zabrat svých třeba 700MB, jeden program třeba 2GB, další 500MB a win obsluhují všechno. Ale pro každou úlohu přepínají kontext adresování a ta úloha nemůže sama vzít více než 2GB celkem.

Tomáši, ten jeden paměťový modul ti bohatě stačí, dvoukanálový přístup bys využil jen při těžkém multitaskingu a 100% využitím 2jádrového procesoru a to jen v určitých velmi málo pravděpodobných okamžicích, což fakt u tebe nehrozí. A urychlení, pokud by ta situace vůbec nastala, by bylo v řádech zlomku procenta, nic, čím by se měl člověk zabývat. U mne jde o běžný jev, že jedu nějakou úlohu třeba 7 hodin na 100% vytížení CPU, do toho mluví 28Mbit net download + přehrávání HD filmu v obýváku z PC po LAN, RAM je zaplněna min na těch 3GB. A všechno to šlape.
VST pluginů si tam můžeš dát kolik chceš, v pohodě to u audia utáhne.

2 a více paměťový bloků má v reálu jedinou výhodu, když odchází HW, lze vyndáním jednoho z nich pátrat, zda není chyba právě v té paměti. Jinak nic. Naopak, když si necháš volné sloty, máš volno pro případný upgrade.

Uživatelský avatar
Hellboy
Příspěvky: 609
Registrován: 18 led 2010 23:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: HTPC

Příspěvek od Hellboy »

No, tak jsem googlil, protože si to už pořádně nepamatuju a našel jsem vysvětlení zde:
Significant chunks of address space below 4GB (the highest address accessible via 32-bit) get reserved for use by system hardware:

• BIOS – including ACPI and legacy video support

• PCI bus including bridges etc.

• PCI Express support will reserve at least 256MB, up to 768MB depending on graphics card installed memory
Takže záleží to na velikosti paměti grafiky, ale i na dalších věcech. Takže pravdu máme vlastně oba :) Principielně ale je pravda to co jsem sedlácky napsal a sice, že si Windows alokují adresy paměti pro využití grafiky (ale i dalších zařízení) a tyhle adresy pak chybí pro alokování normální RAM. Lepší příklad než jsem uvedl by asi bylo, že když budeš mít v PC jen 3GB paměti a grafiku 1GB, tak Windows využijí nejspíš celé ty 3GB, zatímco když tam dáš 4, tak využíjí zase jen ty 3 plus mínus autobus :)

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od noaid »

Hellboy píše:up to 768MB depending on graphics card installed memory
Tohle ale neznamená, že čím více paměti na kartě, tím více si vezme z RAM, jak jsi byl přesvědčen ale přesně naopak.

jacq
Příspěvky: 197
Registrován: 24 lis 2010 10:51
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od jacq »

tomast: pri dnesni cene pameti to neni az takovy narust ceny, ale presto myslim, ze 4GB staci. nevim jake naroky ma vst instrument, ale jestli i ted jede v pohode... neresil bych vice pameti. testovali jsme nejake desky s VIA procesory a 1GB pameti a bezely na tom jak xp, tak win7.
co se tyce os, tak urcite 64bit. ja jsem zatim narazil na dva problematicke softy/ovladace - cisco vpn klient, ktery neni pro xp64 (pro win7 a visty uz ano) a ovladace canon eos 300D, oboji ale resim virtualizaci. jiny problem jsem nezaznamenal, spise naopak, pocituji meritelne zlepseni vykonu.

noaid, hellboy: limity u OS microsoftu jsou dany (krome hardwarovych limitu) i licencni politikou - cim vic chces, tim vic platis. takze se muze stat, ze i 64bitovy system vyuzije jen 2GB...
http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... s.85).aspx
co se tyce starych 32bitovych xp profesional, tak tam je limit 32GB a 2GB pro proces. zvysovalo se to v boot.ini zavedenim magicke formulky bridge na 3GB, ale pak anstavaly nejruznejsi problemy s ovladaci a stabilitou. stavala se z toho casovana bomba a jen ten, kdo kolem pocitace pravidelne provadel ritualni woodoo obrady mel stesti na stabilni system
http://msdn.microsoft.com/en-us/windows ... e/gg487508

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od noaid »

Díky za upřesnění, nejsem systémák, tak to znám jen zběžně.
jacq píše:testovali jsme nejake desky s VIA procesory a 1GB pameti a bezely na tom jak xp, tak win7.
Winn XP jsem dlouho provozoval na 512 MB RAM a to i s Photoshopem, až přišla další verze PS, která chtěla víc, přidal jsem na celkem 1MB a to vydrželo dalších pár let. A to jsem docela intenzivní uživatel, který jede většinou více aplikací paralelně. Teď jedu samozřejmě na 4 GB, ale hlavně proto, že mám běžně v browseru otevřeno najednou okolo 40 oken + desítky sw spuštěných po startu + několik streamovacích sw + pár náročných aplikací k tomu, je to těžký multitasking a už pár let to běží bez jakékoliv reinstalace windows *sunglases* .
Je třeba si uvědomit, že na Tomášově PC pojede fakt jen holý OS a nějaký audio video přehrávač, nic víc. To je zatížení na úrovni lepšího mobilního telefonu.

Místo 32bit vs. 64bit by se měly probírat spíše vlastnosti grafické karty (co musí nutně umět), její nastavení (moc nevěřím, že nějací majitelé HTPC mají drivery nastaveny správně, jde o "looseless" nastavení ;) , aby si karta obraz nepřikrášlovala k obrazu svému), jak nastavit přehrávač na správná video a audio výstup.
Dále který sw zabezpečí ergonomicky dobrou obsluhu a zároveň kvalitní a spolehlivá výstup místo toho který má pěkný interface apod.
To jsou podle mne opravdové problémy, ne velikost paměti.

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:...Místo 32bit vs. 64bit by se měly probírat spíše vlastnosti grafické karty (co musí nutně umět), její nastavení ..... aby si karta obraz nepřikrášlovala k obrazu svému, jak nastavit přehrávač na správná video a audio výstup.
Dále který sw zabezpečí ergonomicky dobrou obsluhu a zároveň kvalitní a spolehlivá výstup místo toho který má pěkný interface apod.
To jsou podle mne opravdové problémy, ne velikost paměti.
A co ti v tom brání ?
Jsi pravděpodobně jediný, kdo to 100% umí a ví :!:

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: HTPC

Příspěvek od Odar »

To nastavenie obrazu by ma zaujimalo. Bude nejaky link?

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od noaid »

Nebude. Linky nesbírám, jen zkušenosti a sebou vyprodukované myšlenky.
Nasměrování nestačí? Co bych dal za to, kdyby mne občas takhle někdo usměrnil.
Samostudium a osobní zkušenost ale dá nejvíce.
A odborníků na HTPC je tady až až, ať taky něco napíšou oni. ;)

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:Nasměrování nestačí? Co bych dal za to, kdyby mne občas takhle někdo usměrnil.
A ono nějaké bylo ?
noaid píše:...Samostudium a osobní zkušenost ale dá nejvíce...
Tak toto již na fóru několikrát zaznělo od jednoho (ne)technika. Taky nikdy nikomu neporadil, do prsou se bušil že ví a z ostatních blbce dělal !
*offtopic* Nezlob se, ale taková pomoc lidem na fóru je na nic. Nejde o mne, já mám období DK a multikanálu již za sebou, ale lidí se zájmem o špičkové HTPC je na fóru mnoho. A do hrobu si to svoje know-how nevezmeš. *taktone*
To jsem si bohužel myslel, že jsi větší frajer :!:

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC

Příspěvek od noaid »

Aleska píše:A ono nějaké bylo ?
No vidíš, a to je přesně důvod, proč to nemá cenu psát, stejně by to patrně nikdo nepochopil, nebo by se začal hádat, že je to všechno jinak, jako už mockrát předtím. Já to fakt nemám zapotřebí. A víš sám, že jsem ti radil mockrát, a bylo to naprosto marné, tak proč v tom pokračovat dál.
Já těmahle věcma strávil hodně času a energie a nemíním se ještě kvůli tomu s někým přít. Ani něco složitě vysvětlovat. Koneckonců žádné HTPC nemám a ani mít nebudu, tak co. Jsou tady lidé, kteří se tím zabývají dlouhá léta, ti určitě poradí lépe, a ty to Alesko vůbec nepotřebuješ, tak proč ti na tom tak záleží?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host