Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od kychtax »

Taky chci mít PC na multimédia obecně. Ne jen na muziku. Nechci stavět druhé PC na pohádky/filmy pro děti. Zatím se tou cestou daří jít. zaplaťpánbů. Zítra se snad u mne zastaví lachim a chci mu z PC hrát. Tak budu asi vědět, na čem jsem a jestli jsem se s PC posunul. (věřím, že ano) hm. :-?

S těmi dvěma disky ... asi se mi líbí myšlenka mít oddělené 5V napájení pro ně, jako jediný (mnou pochopitelný) důvod. Ale co by se muselo udělat s PC, jak by se to muselo synchronizovat, aby naběhlo vše ve stejný čas, jak to vypínat atd. ... Máte to tak někdo doma?
tj. separátní napájení SATA disků.
Naposledy upravil(a) kychtax dne 01 čer 2020 14:14, celkem upraveno 2 x.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

ještě uvažuji, že zkusím někde sehnat základní desku na 19v + CPU, RAM a rád bych vyzkoušel proti "standardnímu" ATX zdrji Fortron, který tam mám teď. Nemá někdo na půjčení 19V desku? (lin 19V zdroj mám)

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

kychtax píše:
01 čer 2020 14:10
jak by se to muselo synchronizovat, aby naběhlo vše ve stejný čas, jak to vypínat atd. ... Máte to tak někdo doma?
tj. separátní napájení SATA disků.
:) Jen zmáčkneš knoflík na PC a vše se udělá v jeden okamžik. Zrovna tohle ani jinak nejde. Máš prostě několik lineárních zdrojů, který jedou ve stejnej okamžik zároveň s oddělenýma vývodama do různejch komponentů.
kabelguru.cz

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

kychtax píše:
01 čer 2020 14:12
ještě uvažuji, že zkusím někde sehnat základní desku na 19v + CPU, RAM a rád bych vyzkoušel proti "standardnímu" ATX zdrji Fortron, který tam mám teď. Nemá někdo na půjčení 19V desku? (lin 19V zdroj mám)
Pokud máš dostatečně silný 19V lineár, neuvažoval jsi do PC o něčem takovém ?
https://hdplex.com/hdplex-400w-hi-fi-dc ... input.html

Do svého PC jsem nenašel odvahu, potřebuju silnější napájení, ale čekám, že to víc lidí zkusí a někdo pořádně proměří :)

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Doska s jednoduchym DC napajanim:
- https://www.czc.cz/asus-prime-h310t-r2- ... 68/produkt

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

hřebík píše:
01 čer 2020 14:48
kychtax píše:

Do svého PC jsem nenašel odvahu, potřebuju silnější napájení, ale čekám, že to víc lidí zkusí a někdo pořádně proměří :)
Má smysl napájet takovou základní desku lineárním zdrojem, když to ta deska jako první prožene DC/DC konvertory ( pravděpodobně spínané prvky) pro napájení jednotlivých komponent ?

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Este stoji za zmienku Pro-ject Streambox S2 Ultra, ktory vyuziva priemyslovu verziu RPi3 (computing modul) a pridava k nemu veci, ktore by mohli nalakat hifistov:
- hodiny naladene na 24MHz masterclock
- pridava asi 8 nizkosumovych zdrojov
- USB vystup pre DAC filtrovany cez 2 USB bridge a RF filter
Viac: https://www.avforums.com/threads/why-is ... t-26431682

Taketo finticky nenajdete na NUCoch ani inych dostupnych platformach.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

jbajci píše:
01 čer 2020 19:22
hřebík píše:
01 čer 2020 14:48
kychtax píše:

Má smysl napájet takovou základní desku lineárním zdrojem, když to ta deska jako první prožene DC/DC konvertory ( pravděpodobně spínané prvky) pro napájení jednotlivých komponent ?
Ano, to je dobrá otázka. Základní deska samotná atd. umí vygenerovat taky dost nepěkných věcí, záleží na její "kvalitě". Pokud tu zmiňuju zdroje, šlo mi hlavně o to ukázat, že už tam lze zajistit, že do desky nepoteče zbytečné rušení..., a to výběrem vhodného (klidně spínaného, ale dobře provedeného) zdroje. Mezi zdroji jsou značné rozdíly a recenze těch lepších se dají často dohledat včetně měření... Co s tím udělá deska atd. dál, to je zas věc desky atd. Prostě není zdroj jako zdroj a není deska jako deska… A samozřejmě pokud chce někdo úplně čistý výstup PC, obvykle pak řeší i věci na výstupu PC, třeba nějaké (např. galvanické) oddělení, nebo optiku a další "vychytávky", aby získal fakt jen užitečný signál bez rušivých nečistot kolem, protože deklarovaná odolnost přístrojů/krabiček/daců za PC vůči rušení nebývá někdy tak úplně košer, jak by člověk předpokládal... Bohužel jsem zažil mnohokrát.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

si to s těmi krabičkami (za, před) myslím rovněž a jak už jsem napsal: Lépe dobrý zdroj a DAC a krabičky/a cesty minimalizovat. Tak to máš asi momentálně i Ty hřebíku, odhaduji *2thumbsup*.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

tusite co ty krabicky delaji ? rozhodne vic nez koncovka kabelu nebo podlozka, ale mudrujte si klidne do vzduchu.
jedinym ukolem audioPC je dodat cisty signal pro DAC, reseni je nekolik, ale jiste jste je jiz vsechny vyzkouseli (muzete zacit ECC ci nonECC RAM.. a pokracovat s galvanickym oddelenim, presnym napetim, hodinami atd atd)

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Kychtax: Minimalizovat sestavu je dobrá věc. Miluju když sestavy s pár highend krabičkama hrajou líp než ty s obrovskejma rackama plnejma krámů. To tak běžně bývá. Nic novýho. Ale nemůžeš jít do extrému. To bysme pak taky mohli napsat, že stačí jedna krabice, AV Receiver a je vymalováno. Zkrátka krabičky od iFi v cestě digi signálu jsou přínos pro většinu uživatelů a to i těch co mají vše dle jejich mínění už na vysoké úrovni.
kabelguru.cz

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Ja už počúvam niekoľko rokov skoro výhradne z PC (sieťový disk a Tidal HIFI - MQA nevyužívam), občas z TV cez AVR (tam už úbytok kvality počujem). Myslím si a verím, že ak je dostatočne potlačený prenos rušenia z PC do DAC a prenos medzi nimi je Bit perfect, na PC až tak veľmi nezáleží, takže používam PC aj na prácu, aj na hudbu. Niektoré doporučenia aplikujem ( zvýšená priorita foobar2000 a Tidal, prehrávanie z RAM (buffer mám 800 MB), ...) a vyhradené PC s minimalizovaným Linuxom by možno bolo lepšie, ale postačuje mi to. Za väčší prínos pokladám ale riešenie akustiky v miestnosti a použitie multisubu v spolupráci s DRC.
Naposledy upravil(a) mrba dne 02 čer 2020 08:38, celkem upraveno 1 x.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

p.s. pokud mate alespon ITX skrin, muzete"je" implementovat dovnitr, napr. JCAT Net Card a hlavne JCAT Femto USB card, nicmene galvanicke oddeleni to neumi, zato musite resit sata kabely a hafo delicek napeti.
p.p.s. Honzo, fanless reseni neni ze z bezneho PC urves vetrak

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jo JCAT mají spoustu super řešení i spousta nápadů na jejich fóru. Pro mě velká inspirace.
kabelguru.cz

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

No, mne jedna ifi krafička zvuk kazila. Jsme dokonce dva takoví. Ale nebudu dál uvádět o co jde. Proto u mně již opatrnost s krabičkami. Jen má vlastní zkušenost. Narážky na úpravu mého PC - no comment..
Kocmeister, řeší se jednoduchá signálová cesta. Já to chci řešit jednoduše a efektivně a hlavně pro mně - slyšitelně - výsledek mé zkušenosti je ne "košatit". A ano, další věci v sestavě jako kably, lišty atd. půjdou od určité meze slyšet mnohem víc...Ukázaná a hlavně uslyšená platí, asi se dál nedoberem.

Odpovědět