Vliv operačního systému na obsah datového souboru

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vliv operačního systému na obsah datového souboru

Příspěvek od BVa »

2 Aleska
Skús mi fakticky (nie odkazmi na literatúru, kde to nie je..) odpovedať na toto:
Je úplne jedno, aké sú v PC rušenia, čo to PC okrem požadovanej činnosti robí, keď to čo potrebujeme robí stabilne a bez výpadkov. Ak pošleš von z počítača data, ktoré sú na konci kábla napr. 3 m od počítača identické (čo si potvrdil..), prípadne aj galvanicky oddelené (a pošleš ich do rovnakého DACu), tak výsledkom nemôže byť iný signál na výstupe DACu. Ak niekto počuje rozdiel, tak nech pošle do toho DACu rovnaký merací signál z wavu z optimalizovaného OS a z "bežného", ktorý inak bez problémov funguje. Môže tento signál napr. v režime 24/192 na výstupe DACu merať aj v analógovej oblasti. Ak budú data rovnaké nameria to isté, žiadna zmena. Ak počuje niečo iné, je to len autosugescia na základe vynaloženej námahy, investícií, času. Očakáva zmenu, tak ju počuje. Nikde v tej odkazovanej literatúre žiadny takýto faktický dôkaz "zlepšenia" zvuku nie je.
Akým spôsobom sa potom zmení zvuk?? Aké "zlepšenie kvality digitálnych dát"??
2 PítrsPraha
Skús podobný logický prístup aplikovať aj na tie zosilňovače. ;)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

BVa:
Dyť to dělám :-).

BTW, ptám se na tohle Alesky a spol. už cca 3 měsíce a zatím bez relevantní odpovědi. Snad se to už povede. Zřetelněji se ptát nelze.

boxer

Příspěvek od boxer »

Pitrs

BVa se tě ptal, zda můžeš aplikovat tento postoj vůči Aleškovic OS i na zesilovače. Tedy, pokud jsou všechny měřené veličiny dvou zesilovačů ve shodě, proč by neměl být stejný i na konci poslechu mezi ušima ze stejných bedýnek stejný výsledek.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

1. To sem nepatri.
2. Nevim proc by nemel byt stejny. Proto take nikde netvrdim, ze dva zesilovace shodne merici ve vsech meritelnych velicinach zneji jinak.
3. Nechapu jak tva otazka souvisi s timhle vlaknem a proc mi ji vlastne klades, kdyz jsem nic takoveho nenapsal. Snad budes umet oboje vysvetlit.

boxer

Příspěvek od boxer »

No tak sorry Pitrsi.

Z tvýho pingpongu s BVa ve vlákně o DF zesilovačů (obzvláště ve tvém posledním postu) to na mne tak působilo a myslím, že i na BVa, proto ta jeho otázka, kterou jsem duplikoval.

Pokud ze stejných výsledků měření dvou zesilovačů nemá jeden z nich proti druhému vzdušnější a sušší basy a druhý naopak, tak se za kladení omlouvám.

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

Kdyz toto tema ctu, tak ziskavam pocit, ze OS ( jakykoliv ) funguje nahodnym hazenim kostky a podle toho si dela svym zpusobem co chce *taktone*
Vzdy jsem vychazel z toho, ze OS je soubor presne danych instrukci co, kdy a jak se ma dana operace - pozadavek zpracovat. A jak ctu, tak ono ne.

No zkusim se rozepsat k par postrehumu, co tady padly :
1 / Napajeni logicky nemuze mit na OS zadny vliv. Je to software s presne danym obsahem. Napajeni muze mit vliv na hw a jeho funkcnost - kazdy si s lepsi deskou umoznujici nastaveni muze odskocit do biosu a pohrat si s nastavenim napajeni procesoru, pameti, sbernic, portu atd a uvidi co se stane :) Ano, muzou vzniknout problemy, ktere se projevi nestabilitou systemu, ale neni to chybou systemu, ale nestabilitou hw komponent.
Je to asi jako, kdyby vam v kalkulacce dochazely baterky a zacala provadet chybne vypocty.

2 / OS sam od sebe ( nahodne ) nemuze menit obsah - indexovani souboru. Kdyby k tomu dochazelo, zadny pocitac ( v podstate jakykoliv zarizeni pouzivajici ke svemu provozu sw ) by se ani nezapl, neb by nenabehl ani bios ( tez soubor informaci a instrukci )

3 / Ladeni systemu - taky jsem XX hodin venoval hranim s N a Vlitem ( XP, VISTA, W7 ), ale hlavni duvod bylo jeho snizeni velikosti instalace, narocnosti na HW prostredky a taky zvedavost.
Zmenu stability zasadnim zpusobem jsem nezaznamenal. ( ono zjednodusene receno, kdyz je jadro programu napsano blbe, tak mu moc tohle "ladeni" nepomuze )
Ono toto ani nelze nazvat "ladenim" systemu ve svy podstate - to by "ladic" musel mit k dospozici zdrojove kody a vedet co presne dany radek kodu dela a proc. Vlitem atd umoznuje odstraneni balastu, ktery uzivatel nepotrebuje, ale neprovadi ( a ani nemuze ) provadet hlubsi zmeny do systemu.

4 / Dalsi veci je sw stav uzivatelo PC - to je kapitola sama o sobe a nekonecne - vesele tema. Za tu dobu, co se venuju IT mi rukama prosly 100vky a 100vky PC a radost pohledet. Ac Billovo dite neglorifikuju, tak musim smeknout klobouk co vsechno dokaze ustat. ( posledni pripad bylo PC, kde bezely 3 antiviry ( pry pro jistotu ), v pozadi bezely 2 "tunici" aplikace , nainstalovany kvadriliony kodecovym baliku, viru jak blech ve starym psovi atd ) Tam bych opravdu videl problem, ale toto neni chyba OS, ale uzivatelem. Za poslednich cca 8 let jsem preinstalovaval sve PC jenom pro zmene HW a nemel jsem s tim zadny problem. A kdyz si chce clovek hrat a neco zkouset, tak si muze experimentovat pres VMware.

5 / O problemu kvalitniho, nejlepe ext. zdroje jiz bylo napsano spousty vet a slov. Souhlasim, ze je to dost casto podcenovana komponenta a s vlivem na chod PC souhlasim.

No a to by asi stacilo. Za sebe muzu rict, ze k teto problematice, by se s 99,99% jistotou vyvojar - architekt onoho sw a hw.
Samozrejme taky mame jeste " ghost in the machine " , ale toto tema bych nechal v mlze tajemna, kam patri :)

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Můj příspěvek v debatě zapadl tak se zkusím připomenout. Pokud nastavím "minimal latency" v USB driver control panelu tak je zvuk mého USB DACu zřetelně lepší než pokud byla nastavena "latency safe". Problém je, že i přesto, že je můj PC transport dostatečně výkonný tak při té "minimal latency" pro USB již na něm nelze ani spustit Chrome web prohlížeč aby již nedošlo k výpadkům v reprodukci hudby. Z toho předpokládám, že jakákoliv optimalizace nastavení OS která umožní hrát USB přes "minimal latency" ještě s nějakou rezervou je prostě žádoucí. Moje praktická zkušenost.

Co se týká rušení PC transportu tak moje praktická zkušenost je následující. Člen Pytel u mě provedl měření rušení el. sítě a zjistili jsme, že spínaný zdroj (je externí, mimo case PC transportu) mého PC transportu zapojený do společného "psa" vrací zpět značné rušení což potom ovlivňuje ostatní zapojené komponenty sestavy. Proto mám PC transport teď zapojen přes malé oddělovací trafo a do jiné zásuvky než je zapojen "pes".
Pro připojení USB DACu používám vyladěný PCI-E řadič USB3.0 s externím 5V napájením z linear PSU. Pokud USB kabel zapojím přímo do USB z motherboardu (MB) a i napájení je z MB tak potom je zvuk opět degradován. Ed Meitner nepoužívá ve svých DACech galvanické oddělení USB vstupu a vyžaduje napájení takže jsem to řešil opět 5V napájením z linear PSU místo aby byl napájen z PC transportu. Nejsem schopen podat nějaká měření atd. , prostě jen praktická zkušenost která mě dovedla ke spokojenosti s výsledným zvukem USB DACu.

bertram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bertram »

bh69 píše:
bertram píše:Ja si myslím že sekal to pomenoval velmi presne:
Jinak PC je velmi citlivý na průnik VF rušení jak ze sítě NN, tak ze vzduchu. Nepodceňoval bych to.
Myslím si , že tu je ten hlavný problém. Stále podceňujeme to , čo je pred OS.Ak by sme vedeli vyriešiť
napájanie OS , tak aby všade OS pracoval korektne , tak nemáme problém a neriešime jednotky a
nuli. na pravoboku alebo na lavoboku. V klude si potom dolaďujeme Foobar.
a ja zase myslim, ze kdyby kazdy psal jen o tom cemu rozumi a co zna, tak by diskuze byla vecnejsi a nevznikaly by zbytecne dohady o nesmyslech ... sorry
BeHačko ja si niečo myslím , som laik , ale mám skúsenosť s tým , ako ten istý OS zapojený do rôznych el. sieti , robí problémi. Ak bude každý
písať len o tom čomu rozumie , tak diskusia k ničomu nevedie. Ja som si dal urobiť HTPC. Nerozumiem tomu a ani neviem ako to bolo poskladané.
Tam kde sa to zrodilo to hrá super U mňa už sú problémi. Snažím sa už nejaký týždeň prísť na to , prečo sa to u mňa sere. Ale ludia ako Ty , ktorý
si myslia , ze kdyby kazdy psal jen o tom cemu rozumi a co zna, tak by diskuze byla vecnejsi a nevznikaly by zbytecne dohady o nesmyslech , nevedia
poradiť a ani nijak nasmerovať

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

A ja zase myslim, ze kdyby kazdy psal jen o tom cemu rozumi a co zna, tak by diskuze byla vecnejsi a nevznikaly by zbytecne dohady o nesmyslech ... sorry[/quote]
BeHačko ja si niečo myslím , som laik , ale mám skúsenosť s tým , ako ten istý OS zapojený do rôznych el. sieti , robí problémi. Ak bude každý
písať len o tom čomu rozumie , tak diskusia k ničomu nevedie. Ja som si dal urobiť HTPC. Nerozumiem tomu a ani neviem ako to bolo poskladané.
Tam kde sa to zrodilo to hrá super U mňa už sú problémi. Snažím sa už nejaký týždeň prísť na to , prečo sa to u mňa sere. Ale ludia ako Ty , ktorý
si myslia , ze kdyby kazdy psal jen o tom cemu rozumi a co zna, tak by diskuze byla vecnejsi a nevznikaly by zbytecne dohady o nesmyslech , nevedia
poradiť a ani nijak nasmerovať[/quote]

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

bertram píše:
bh69 píše:
bertram píše:Ja si myslím že sekal to pomenoval velmi presne:
Jinak PC je velmi citlivý na průnik VF rušení jak ze sítě NN, tak ze vzduchu. Nepodceňoval bych to.
Myslím si , že tu je ten hlavný problém. Stále podceňujeme to , čo je pred OS.Ak by sme vedeli vyriešiť
napájanie OS , tak aby všade OS pracoval korektne , tak nemáme problém a neriešime jednotky a
nuli. na pravoboku alebo na lavoboku. V klude si potom dolaďujeme Foobar.
a ja zase myslim, ze kdyby kazdy psal jen o tom cemu rozumi a co zna, tak by diskuze byla vecnejsi a nevznikaly by zbytecne dohady o nesmyslech ... sorry
poradiť a ani nijak nasmerovať
To opravdu nebude zpusobovat OS. Jednou jsem se setkal u pevneho PC s jeho nestabilitou. Kdyz jsem si ho donesl k sobe do prace, tak bylo vse v poradku - otestoval jsem pro jistotu procesor, pameti, hdd a vse v poradku. Tak jsem ho donesl zpet a opravdu se zasekaval - vypadaval. Tak jsem si donesl z prace jinej zdroj a vymenil ho za jeho "noname" a bylo po starostech. Nemas treba nahodou seznam komponent, co obsahuje tve PC ? Skladal jsem mnoho PC a VZDY se snazim kupujiciho dotlacit k tomu, at si par 100vek priplati a koupi lepsi komponenty - minimalne zdroj a MB. A i ono se tezko provadi jakakoliv diagnostika, kdyz to zarizeni neznas a nemas ho u sebe. A u PC to plati rekl bych na 100%.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

bertram píše:Tam kde sa to zrodilo to hrá super U mňa už sú problémi. Snažím sa už nejaký týždeň prísť na to , prečo sa to u mňa sere. Ale ludia ako Ty , ktorý si myslia , ze kdyby kazdy psal jen o tom cemu rozumi a co zna, tak by diskuze byla vecnejsi a nevznikaly by zbytecne dohady o nesmyslech , nevedia poradiť a ani nijak nasmerovať
chapu a citim s tebou - vim, ze tyhle veci dokazou neskutecne na.... nastvat

Ale hledat problem v tom, ze pocitac jako takovy (jeho HW, OS/software) zapojeny do jine zasuvky zacne misto spravnych informaci posilat do DACu pres asychronni USB chybna data je proste mylna uvaha. Miliony (nebo dneska uz mozna miliardy) pocitacu behaji denne napajene z bezne site a zadna data se jim neztraci a programy nehavaruji (aspon ne kvuli tomu :-)) Pokud by byl problem v tak silnem ruseni nebo vadnem zdroji PC, tak by se problem projevil i jinde nez jen pri prehravani hudby.

Pokud vznika ruseni vlastniho USB prenosu, kontrolni mechanismy by to mely detekovat a prenos poskozeneho "balicku" dat se proste opakuje dokud nejsou data v poradku. Samozrejme pri silnem ruseni (nebo treba prilis dlouhem kabelu) muze dojit k tomu, ze ani opakovane pokusy neskonci v potrebnem case uspesnym prenosem, rezerva dat v bufferu DACu se vycerpa a pak uz je otazka co s tim DAC udela - jestli ohlasi chybu (podteceni bufferu) a prestane hrat nebo data vynecha a pak mohou vzniknout lupance. Takova situace ale nema nic spolecneho s OS pocitace, to uz je na urovni dratu :-)

bertram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bertram »

Po Novom roku mám dohodnuté meranie el. siete s revíznym technikom a budem mať aj protokol,
čo všetko je v el. sieti u mňa v byte. Mám aj zoznam s čoho je zložené HTPC. Tak počkám na správu
revízneho technika a potom budem vedieť dať ucelenejšiu správu. Určite to chcem vyriešiť a každá
pomoc je vitaná.

bertram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bertram »

Aby to nebolo až tak jednoduché a doteraz som to tu nepísal , ja signá s HTPC neprenášam cez USB ,
ale cez Fire Wire . Na to bol aj tento HTPC poskladaný a k tomu mám aj DAC .Dáta cez USB idú aj
u mňa bez problémov , ale Fire Wire robí problémi. Keď to donesiem tam , kde to vzniklo , problémi
nie sú. U mňa sú.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

boxer píše:Pokud ze stejných výsledků měření dvou zesilovačů nemá jeden z nich proti druhému vzdušnější a sušší basy a druhý naopak....
Nevím, že bych tohle někdy někde napsal...
boxer píše:...tak se za kladení omlouvám.
...a omluva se přijímá.

bertram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bertram »

BH69 , teraz večer to čítam , ale mám dojem , že si ma stále nepochopil.Ja netvrdím , že sa mi strácajú dáta , že sú chyby
v prehrávaní , ani žiadny prenos neni na úrovni drátu. Ja stále tvrdím jednu vec , to isté HTPC s tým istým DAC hrá tam kde
sa zložil bez problémov , u mňa sú problémi. Zvuk sa nijak nezmení , len sa k nemu pridá lúpanie a praskanie , občas sa to zasekne.
Preto si stále myslím , že na HTPC a v ňom inštalovaný OS má niečo vplyv.Nič som v systéme nezmenil. Jediné čo som zmenil je zásuvka,
kde som to napichol.

Odpovědět