Kdyz toto tema ctu, tak ziskavam pocit, ze OS ( jakykoliv ) funguje nahodnym hazenim kostky a podle toho si dela svym zpusobem co chce
Vzdy jsem vychazel z toho, ze OS je soubor presne danych instrukci co, kdy a jak se ma dana operace - pozadavek zpracovat. A jak ctu, tak ono ne.
No zkusim se rozepsat k par postrehumu, co tady padly :
1 / Napajeni logicky nemuze mit na OS zadny vliv. Je to software s presne danym obsahem. Napajeni muze mit vliv na hw a jeho funkcnost - kazdy si s lepsi deskou umoznujici nastaveni muze odskocit do biosu a pohrat si s nastavenim napajeni procesoru, pameti, sbernic, portu atd a uvidi co se stane

Ano, muzou vzniknout problemy, ktere se projevi nestabilitou systemu, ale neni to chybou systemu, ale nestabilitou hw komponent.
Je to asi jako, kdyby vam v kalkulacce dochazely baterky a zacala provadet chybne vypocty.
2 / OS sam od sebe ( nahodne ) nemuze menit obsah - indexovani souboru. Kdyby k tomu dochazelo, zadny pocitac ( v podstate jakykoliv zarizeni pouzivajici ke svemu provozu sw ) by se ani nezapl, neb by nenabehl ani bios ( tez soubor informaci a instrukci )
3 / Ladeni systemu - taky jsem XX hodin venoval hranim s N a Vlitem ( XP, VISTA, W7 ), ale hlavni duvod bylo jeho snizeni velikosti instalace, narocnosti na HW prostredky a taky zvedavost.
Zmenu stability zasadnim zpusobem jsem nezaznamenal. ( ono zjednodusene receno, kdyz je jadro programu napsano blbe, tak mu moc tohle "ladeni" nepomuze )
Ono toto ani nelze nazvat "ladenim" systemu ve svy podstate - to by "ladic" musel mit k dospozici zdrojove kody a vedet co presne dany radek kodu dela a proc. Vlitem atd umoznuje odstraneni balastu, ktery uzivatel nepotrebuje, ale neprovadi ( a ani nemuze ) provadet hlubsi zmeny do systemu.
4 / Dalsi veci je sw stav uzivatelo PC - to je kapitola sama o sobe a nekonecne - vesele tema. Za tu dobu, co se venuju IT mi rukama prosly 100vky a 100vky PC a radost pohledet. Ac Billovo dite neglorifikuju, tak musim smeknout klobouk co vsechno dokaze ustat. ( posledni pripad bylo PC, kde bezely 3 antiviry ( pry pro jistotu ), v pozadi bezely 2 "tunici" aplikace , nainstalovany kvadriliony kodecovym baliku, viru jak blech ve starym psovi atd ) Tam bych opravdu videl problem, ale toto neni chyba OS, ale uzivatelem. Za poslednich cca 8 let jsem preinstalovaval sve PC jenom pro zmene HW a nemel jsem s tim zadny problem. A kdyz si chce clovek hrat a neco zkouset, tak si muze experimentovat pres VMware.
5 / O problemu kvalitniho, nejlepe ext. zdroje jiz bylo napsano spousty vet a slov. Souhlasim, ze je to dost casto podcenovana komponenta a s vlivem na chod PC souhlasim.
No a to by asi stacilo. Za sebe muzu rict, ze k teto problematice, by se s 99,99% jistotou vyvojar - architekt onoho sw a hw.
Samozrejme taky mame jeste " ghost in the machine " , ale toto tema bych nechal v mlze tajemna, kam patri