Vliv operačního systému na obsah datového souboru

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
patrik
Kontaktovat uživatele:

Re: Vliv operačního systému na obsah datového souboru

Příspěvek od patrik »

OK, konec ot... Uz jsem prisel na to, kde se rozchazime. Upsampling neni oversampling. Ja pisu o upsamplingu - vspustim do DAC 44,1 a na druhe strane mi leze 192kHz (mrveni), vy mluvite o (oversamplingu - a ano, i muj DAC ma 64x oversampling - a ano, to je ta funkce, ktera ma vyhlazovat "kostky", ale to neni upsampling ;)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

PítrsPraha píše:... Ať má Aleska dost prostoru vysvětlit, jak samotný OS mění hudební data ;). Pokud teda má koule na to svůj výrok vysvětlit.
Ve vlákně http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... a&start=50 jsem ti v 02 říj 2014 09:19 položil otázku:
Aleska píše:
PítrsPraha píše:....Aleska jen dokola
opakuje nicim nepodlozenou domnenku, ze ruzne OS ruzne meni hudebni data
. Zatim ji ale nedovedl nicim verohodnym dolozit.
Kde jsem to napsal :?:
Nikde a nikdy jsem nenapsal, že operační sytém mění hudební data. Tento "termín technicus" jsi zavedl ty a na moji otázku (slušně) neodpověděl. Znovu a znovu tvrdím, že dosáhnout špičkového přehrávání hudby na PC není jen otázkou HW, ale též (a podle mne hlavně)SW.

Abys' to pochopil, použiji parafrázi s ovladači HW, třeba zvukové či grafické karty:

Použiji citaci z Wikipedie: Ovladač zařízení (anglicky device driver) je v informatice označení pro software (část kódu), který umožňuje operačnímu systému pracovat s hardwarem. Některé ovladače jsou součástí operačního systému, jiné jsou distribuovány s hardwarem (např. na CD-ROM).

Lze tedy s určitou nadsázkou říci, že ovladače jakéhokoliv HW jsou malé samostané operační systémy pracující pod hlavním operačním systémem a zajiš'tující bezchybný a špičkový chod jimi řízeného HW. V principu je jedno, zda hlavní OS je Windows, Linux. Apple atd. - jen je důležité, aby pracoval výhradně jen a jen ke špičkovému přehrávání hudby na PC, nic jiného.

Takže ti neodpovím na nesmyslnou otázku z uvedeného vlákna:
PítrsPraha píše: ....pak tím implicitně říkáš, že systém v souboru mění některé jedničky na nuly a obráceně. Jiný způsob "ovlivnění" v případě takového přenosu neexistuje, je to jediný ovlivnitelný parametr. Pokud by k tomu ale došlo, soubor by nešlo přehrát.

Pokud se domníváš, že je to jinak, zvu tě už asi počtvrté k tomu, abys popsal jak konkrétně. Jak podle tebe systém mění hudební soubory? A proč právě jen hudební?
Implicitně jsem nic takového co mi vkládáš do úst neřekl a je tedy na čase, aby sis ujasnil pojmy a dojmy. Až si je ujasníš, koukni se do trenek jaký máš koule. Nic moc, viď?

A jen tak mimochodem: Upravit XP do podoby cMP2 s velikostí OS 48MB mi trvalo rok. Ale kdybys' chtěl, zde je návod:
http://www.nexthardware.com/forum/cmp2-cmp-cplay/

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

S tim co pise o wyndoze Aleska souhlasim i nesouhlasim, ale co uz.
(je uplne fuk, jestli ma win 9 giga a pri poslechu jeste kreslis monu lisu v Photoshopu - ale libi se mi minialisticicky pristup, takze ciste a rychle vydle jsou jiste plus)

Jako nejvetsi zadrhel wyndouz povazuju fakt, ze jde o zcela uzavreny system, a ze nikdo nevi, co vlastne wydle "vsechno delaji" kdyz se nedivame :)
Oproti linuxu s otevrenym kodem, do ktereho muze koukat kazdy kdo chce, vime zcela presne, co linux dela.

Nemohu napsat, ze na USB vystupu je mezi OS pri prehravani audia jakykoli rozdil, protoze bych lhal - tech vrstev, ktere jsou mezi tim, co vidime na obrazovce a kabelem ven z PC je strasne moc a OS je relativne az jedna z vyssich vrstev, natoz potom prehravac audia, ktery de facto vubec k HW nema ani pristup.

Vidim jen fakta v tom, jakym zpusobem se tyto OS lisi:

• windows - klikame na nastaveni a doufame, ze to dela to, co to delat ma - bez jistoty, ze to tak opravdu dela
• linux - idealne v textovem souboru primo zadame parametry a nastaveni, a mame v podstate jistotu, ze to tak je.

Sam doporucuju specialni linuxovou edici Openelec. Coz apriori neznamena, ze windows posilaji na USB nejaka jina data nez linux, a ze Aleskova 48MB XP nehraji referencne. Problem je skutecne jen to, ze u windows nam nezbyva nez spolehat ("verit"), ze OS a ovladace delaji skutecne to, co je deklarovano "dodavatelem" (nerikam, ze to nedelaji), kdezto v linuxu se proste kouknem do kodu a vime to jiste.

slimak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slimak »

Preto sa vo widlách používa ASIO, ktoré posiela BITPERFECT data priamo na zvukovku alebo USB. Obíde to slávny widlácky Kmixer.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Aleska:
Na položenou otázku jsem ti odpověděl hned v témže vlákně, čti pozorněji. Vysvětlil jsem ti, proč jediná ovlivnitelná věc v případě diskutovaného typu datového přenosu, je jedině obsah souboru jako takový. Ten příspěvek si přečti celý, vytrhávání jednotlivých vět z kontextu postrádá smysl.

Neustále opakuješ, ŽE operační systém NĚJAK ovlivňuje hudební data - doslova "Ovlivnitelné to začíná být daleko předtím............již volbou a nastavením operačního systému".

Má otázka je velmi jednoduchá: JAK KONKRÉTNĚ "ovlivní" operační systém stream jedniček a nul posílaných asynchronní USB přenosem, aby to mělo vliv na výsledný zvuk? Co ve tvém podání KONKRÉTNĚ znamená slovo "ovlivní" - k jaké změně jakého parametru nebo obsahu přenosu v jakém okamžiku dojde?

Neptám se, jak dosáhnout špičkového přehrávání hudby. Neptám se, co je to ovladač. Neptám se na 48MB Windows. Tyhle tvé úkroky stranou akorát tak víc a víc dokazují, že jsi plácnul nesmysl, který neumíš vysvětlit a bojíš se to přiznat.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

PítrsPraha píše:............Má otázka je velmi jednoduchá: JAK KONKRÉTNĚ "ovlivní" operační systém stream jedniček a nul posílaných asynchronní USB přenosem, aby to mělo vliv na výsledný zvuk? ......
Dobrovolně se přiznávám, že na tuto otázku nedokáži odpovědět.
Ne proto že jsem plácnul nesmysl, který neumím vysvětlit a bojím se ho přiznat, ale prostě jen a jen proto, že na tuto otázku neumí odpovědět nikdo :!:

Nejsem IT, jsem docela obyčejný uživatel woken který se musel ponořit do problematiky optimálního nastavení operačního systému, aby moje PC hrálo na špičkové úrovni nejdražších CD přehrávačů.

Jsem docela obyčejný uživatel woken, kterého nezajímá otázka synchronního či asynchroního USB přenosu (prostě proto že USB DAC nemá a nikdy mít nebude) a USB používá pouze k myši, klávesnici a přenosnému disku, čili k tomu na co bylo USB původně určeno.

Jsem jen obyčejný fanda do počítačového hifi, který se nesmířil s tím, že všichni IT na které jsem se obrátil dali ruce pryč od úprav operčního systému, protože to něco zobrazuje, něco dělá a hraje a oni ve své profesi nic jiného nepotřebují než umět sestavit PC a nahrát na něj operační systém, popřípadně jej přeinstalovat když si nevědí rady.
....Neptám se, jak dosáhnout špičkového přehrávání hudby. Neptám se, co je to ovladač. Neptám se na 48MB Windows. Tyhle tvé úkroky stranou akorát tak víc a víc dokazují, že jsi plácnul nesmysl....
Kdybych na tebou položenou otázku odpovědět uměl, tak bych seděl v dobře klimatizované místnosti za skutečně dlouhé peníze, dumal nad programováním špičkových SW a zbytečně netlachal zde s někým, koho kvalita PC audia vůbec nezajímá :!:

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

Me by vazne zajimala jedna vec - jestli bys slepym testet poznal sve upravene windows proti treba "mym" halabala nainstalovym sedmickam...

(neni to rypani ani posmesek - ja tyto pokusy proste delam sam na sobe, vzdy, kdyz resim podobna dilemata. Hmm, mozna reaguju nekdy nekde trochu s "odfrknutim", protoze si prectu tuny ptakovin, a kdyz bych to tem lidem dal za plentu, tak to bude asi tak stejne, jako bych si hodil kostkou) Nejde mi o nic jineho, nez o realny prinos. A realny prinos je slyset - a je slyset tak, ze to pozna kazdy a hned. Ne nejaky netopyri ucho, ktere jeste navic "ma dojem"nebo "si mysli" ze neco slysi - a cely rozdil je maximalne tak psychosomaticky)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

patrik píše:Me by vazne zajimala jedna vec - jestli bys slepym testet poznal sve upravene windows proti treba "mym" halabala nainstalovym sedmickam..
Až bude příští rok výstava High End Praha 2015 (bude-li) tak si doma na tvých halabala nainstalovaných sedmičkách několikrát pusť své oblíbené CD a pak si ho vem na výstavu a nech přehrát na špičkovém CD přehrávači v některé předváděčce. Pochopitelně a reprobednách a zesilovači stejné (podobné) kategorie co máš doma, jen CD přehrávač musí být špičkový.

Ať se to mnohým nelíbí, on ten CD přehrávač není nic jiného než optimalizované PC s minimalizovaným SW a HW.
Možná že budeš i mít štěstí, že bude osazen toutéž mechanikou jako máš doma.

Od konce 70. let se nahrávací studia postupně digitalizovala a tak dnes je prakticky veškerá hudba zpracovávaná na počítačích. A zniká-li na počítačích hudba (nebo je-li upravována), pak není důvod aby z počítačů zněla jinak než z CD přehrávačů.
Ty počítače ve studiích (DAW) jsou většinou na woknech nebo Mac, ostatní OS (např. varianty Linuxu) se prakticky nepoužívají.

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

Neptam se na rozdil "spickoveho" CD, ptam se na rozdil dvou PC - jednom rok ladenym extra special 48MB WinXP, a druhym, nijak upravenym s jakymkoli jinym OS - s tim stejnym souborem na HDD. Zda pri slepem testu jednoznacne poznas, ktery je ktery.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

48 MB varianta XP vyladěná podle cPlay+cMP=cMP2 hraje jako špičkový CD přehrávač nejvyšší kategorie, ne-li lépe. S původními XP, W7 a W8 nesrovnatelné.

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

A z toho vyladeneho PC jdes ven kudy? Psal jsi, ze nepouzivas DAC, predpokladam, ze jdes tedy ven analogove, z jake zvukovky?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Jedu ven digitálně pomocí Xonar HDAV1.3 Slim. Následuje DEQ2496 a DCX2496.

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

Oki, diky za info... je otazkou, do jake miry lze porovnavat tyto prvky zarazene v retezci, kdyz filozofie hi-fi/endu byva opacna. Pokud je ale cilem maximalne priblizit vysledny zvuk co mozna nejblize predloze (tedy kdyz drnknu na kytaru v mistnosti s aparaturou, a z repro pote uslysim tu samou kytaru), asi bych nemel nic namitat, ze...

Samozrejme mohu zvukovymi procesory relativne i dost vylepsit mizernou nahravku, ale to jsou filozificky odlisne svety, ne? Pokud bych to zahnal do absurdna, mohu si shanet nehotove mastery jednotlivych nastroju a vokalu, a pak si je doma sam umixovat ... a vlastne bych mel taky pravdu, kdybychc potom tvrdil, ze "jsem blize realite" :))
Nemohu napsat, ze tva cesta je mylna, protoze to tak byt nemusi...

V kazdem pripade, pokud jdes ven digitalne, je vliv OS nebo cehokoli v PC de facto nulovy, a pokud nulovy neni, je "neco spatne" (typicky zapomenute zapnute nejake DSP procesory na zvukovce, nebo chybne nastaveni SW prehravace)

Petanek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petanek »

Proč si myslíš, že se výrobci serou s KS? Tolik smyšlenek a polopravd jsem zase už dlouho nečetl. Předtím než začneš tvrdit tak kategoricky vše, co jsi tady uváděl, tak si prosím nastuduj Kernel Streaming (Microsoft toho má na webu dost), Kmixer a již tolikrát zmiňované USB (stabilita přenosu jednotlivý framů atd.). Mezi neupraveným OS a upraveným je hodně velký rozdíl (a není to jen o nastavení registrů - typicky pro KS).

patrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik »

Sam si protirecis, precti si svy vlastni prispevky, staci 5 - 6 zpet. Nejdriv trdis, ze vse je beze zmeny, protoze je to digi, a pak tady pises neco o srani se s nastavenim OS. Ze ja se vubec do nejakych diskuzi poustim, jdu si dat facku... prdim na to, jakakoli diskuze nema smysl, vira je vira.

Odpovědět