Vliv operačního systému na obsah datového souboru
Re: Vliv operačního systému na obsah datového souboru
patriku, to patřilo komu?
Relativně nedávné téma tak se s dovolením připojím. Alesko - čas od času tu narazím na tvůj urputně prosazovaný (vytuněný) XP ,odladěný asi i ořezaný nLite-m už před samotnou instalací, máš tam povypínané zbytečné služby,minimum běžících procesů atd.atd.atd, Ano toto je nejlepší způsob i když ne jediný (i já sám jdu tímto směrem). ALE. Asi mi to neuvěříš ale po BEZCHYBNÉ aplikaci asia,kernel str. nebo wasapi, Plní libovolný OS od redmontu. z ryze zvukového kvalit. hlediska tu samou službu jako jakýkoli libovolný system.Jediný ale také dost podstatný rozdíl a také důvod proč mnozí doporučují raději openelec,Linux-audiophille-tj.MINT nebo vlastně cokoli jiného jenom ne Winows je - (vlastně jsou to ne jeden ale hned 3. důvody a to 1. rozvětvenost s jakou takto komplexní složitě pracující sys.maká .2.vytíženost v případě běžného ON-LINE PC (čti jako zavirovaného + bržděného antivirem) atd. 3. priority na výkon a stabilitu ve kterých je zvuk u těchto systémů snad na posledním místě. Nyní by ti už mělo být jasné proč upravovat a ladit system Win.XP tak jak ho máš ty a já. No proto aby byl co nejvíce podobný holému jádru unixú a podobně.Což znamená 1.zjednodušení tj. osekat zbytečné programy a funkce. 2.zakázat kontraproduktivní či přímo škodlivé procesy a že jich tam je. 3.Vysvětlit svému systěmu,že nám jde v první řadě o zvuk,je třeba dostat soft,player kterým přehráváme hudbu mezi privilegované programy s maximální možnou prioritou. Toto vše nabývá dramaticky na významu čím slabší máme PC. Pokud se ti toto podařilo a já ti věřím že ano,tak máš předpoklad že tvá zvukovka ukáže co umí a system ji nebude házet klacky pod nohy.Toť vše.Podobně se ladí i herní PC-čka a udělá to hodně nejen po stránce hrubého výkonu který se hodí třeba na (resampling by src) ale především stabilitou která je nejdůležitější ze všeho a jejíž podcenění se i ve zvuku dokáže projevit mnohdy nečekaným způsobem. Takže vyladěný oper.sys.může hrát zvukově líp než stejný nevyladěný (zvláštˇkdyž jde o widle) sice nepřímo svým nak_rvením ale může.Asi jako když já pojedu v autě 60-tkou v huste´mlze bezpečněji než mladý blbínek co mě předjíždí dvojnásobnou rychlostí ve starém BMW kombi ,přitom obírá kapra ,pod volantem SMS-kuje a navíc se ještě hádá se starou.
Jo co se týká omílaného resampl. tak kurvítkem bych to raději nenazýval. Nemusí jít o módní externí DAC /usb DAC atd. Stačí vzpomenout na staré klasické CD playery. Nejvyšších řad Pioneer s legato link, DENON s alpha procesory a další a další... Ale třeba jsou to pro někoho zgarby s kurvítkama.
Asi nejlepší je ale vyzkoušet si to sám,podle toho co vím je výsledek celkem jasně znatelný i na průměrných strojích.
Asi nejlepší je ale vyzkoušet si to sám,podle toho co vím je výsledek celkem jasně znatelný i na průměrných strojích.
Toto by som 2-krat podciarkol. Ale kolko systemovych prostriedkov si dnes zhltne na beznom kancelarskom PC v sedmickach prehravac hudby? 2%?pompo píše:Toto vše nabývá dramaticky na významu čím slabší máme PC.

pompo: Resamling a oversampling není jedno a to samé. ž první Philipsy měly čtrnáctibitové převodníky a další dva bity se doháněly čtyřnásobným oversamplingem. Tektéž každý bitstreamový převodník už z principu bude muset používat oversampling.
Odar píše:Toto by som 2-krat podciarkol. Ale kolko systemovych prostriedkov si dnes zhltne na beznom kancelarskom PC v sedmickach prehravac hudby? 2%?pompo píše:Toto vše nabývá dramaticky na významu čím slabší máme PC.
Věř nebo ne, při spuštěném resamplingu a vyhlazení přez src (Secret Rabbit Code) mi foobar trvale vytěžuje starší dual core (code name-conroe) na 60% obě jádra. Jiná situace je bez resamplingu,nebo při použití sox-u ale ten se mi zvukvě nějak moc nezdá. Nejde však jen o výkon ! některé syst. procesy které na nevyladěném XP trvale běží na pozadí dokážou za určitých okolností vyvolat opakovaně syst. chyby a zaciklit běžící systém až do celkového zamrznutí nebo bsod. Pokud se tak stane múžeš se při troše šikovnosti /když zjistíš příčinu, z (modré smrti) poučit.Ve většině případú však až k restartu nedojde a system porůznu blbne.Myxlí si totiž že naplánované stahování aktualizací,pravidelná automat.defragmentace nebo úklid ikon na poše je ta nejdůležitější věc ve vesmíru,nemůže za to když je tak nastaven.
Naposledy upravil(a) pompo dne 05 pro 2014 18:29, celkem upraveno 1 x.
Já netvrdím,že je to to samé,já také neuváděl nějaký phillips-y a už vůbec ne jeho levnější 1bit bitstr... jakkoli se někomu jejich zvuk líbit může.Jen jsem si namátkou vzpomenul na pár top strojů které s velkým úspěchem resampling v různých (omezených) formách používaly už dávno před vznikem nějakých externích krabiček moderní doby.S499_1023 píše:pompo: Resamling a oversampling není jedno a to samé. ž první Philipsy měly čtrnáctibitové převodníky a další dva bity se doháněly čtyřnásobným oversamplingem. Tektéž každý bitstreamový převodník už z principu bude muset používat oversampling.
to AleskaAleska píše:48 MB varianta XP vyladěná podle cPlay+cMP=cMP2 hraje jako špičkový CD přehrávač nejvyšší kategorie, ne-li lépe. S původními XP, W7 a W8 nesrovnatelné.
Asi jsi měl na mysli 64 bit variantu těch XP (ne 48 MB- takovou neznám) u nás oficiálně byla vždy jen 32 bit verze. V té době byl zřejmě předpoklad,že nebudou (ve větší míře rozšířené) aplikace schopné využívat výhod 64 bit systému. Nebo tím pak byla myšlena vekost jakou celý nainstalovaný OS zabere na pevném disku ,v tom přípdě bych ale hádal spíše 480 MB.
Aleska píše:48 MB varianta XP vyladěná podle cPlay+cMP=cMP2 hraje jako špičkový CD přehrávač nejvyšší kategorie, ne-li lépe. S původními XP, W7 a W8 nesrovnatelné.
To Aleska -
Ještě se k tomu vrátím ,aby to bylo fér trošku jsem si o tom cMP2 přečet a podle všeho máš minimálně v několika záležitostech pravdu. Kombinace cPlay+cMP=cMP2 je podle všeho opravdu asi vrchol toho co se dá na PC s WIn XP jako přehravačem hudby dosáhnout. Nejde přitom o vyladění které jsem měl na mysli já ale o změnu v jádřě systému kdy po restartu najede shell tohoto prřehrávače a nahradí tak explorer Windows (což je mimochodem nejkritizovanější element způsobující nekonečné hordy problémů všude kde se dá) . Malinko jsem s tím koketoval ,(protože mám i starší dvoujádro s XP syst. (což vidím jako ideálního adepta na toto řešení) a zjistil jsem že nastavení této fičurky není až tak triviální záležitostí jak se to z popisu na různých fórech zdá. Předpokládám že ti z celou tou záležitostí někdo pomáhal ,pokud ne tak smekám před tvou vytrvalostí. Abych do toho šel a sám sebe s tímto trápil ,musel bych si být jistý výsledkem % -elního zvuk.zlepšení. Což prozatím nejsem ,zajímá mě a rád bych se teďkom zeptal jestli jsi takový vizonář a rozhodl ses pro toto nanejvýš ortodoxní řešení na základě nějakého článku ,nebo jsi měl možnost si takto upravený PC player nejprve poslechnout. To byla vlastně otázka.Další věc v které jsi měl podle všeho docela pravdu byla podle mě otázka tolik diskutovaných USB dac. Měl jsem možnost si to prakticky vyzkoušet a musím prohlásit ,že po funkční stránce jsem nezaznamenal jediný problém se stabilitou ,jitter ,nebo rušení ale kvalita zvuku ,ta není excelentní asi ani u mnohonásobně dražších DAC. A pokud se s problémy rušeni jitter atd. někdo jiný potýká tak potěš klobás (to už musí být pěkný krám). Celkově z toho mám takový dojem že ty ext. DAC jsou vymyšlené tak ,aby zvukově excelovaly skutečně jen ty nejdražší ,výsledkem čehož se teď kdejaká garážová firma předhání v tom kdo vyrobí co nejdražší a zvukuvě nebo funkčně naopak co nejhorší produkt .No a tímto balastem protože to teď tak letí je zaplavený trh. Buď tak a nebo nechci vidět ty PC -čka které to těm drahým ,tolik vychytaným a externě napájeným krabičkám kazí. To poslední co by za to podle mě mohlo je samotný (tolik napadaný) USB systém . Ale tohle asi mnoho lidí těžko přijme nebo uvěří stejně jako kombinaci cPlay+cMP=cMP2 to tu stěží někomu vysvětlíš ,ten samotný cPlay jak tu někdo po spuštění uvidí tak se ti bude smát v každém vlákně kam něco napíšeš aniž by byl vůbec schopný pochopit o co jde. Ne tak to tunění nějakých starých XP-ček to budou těžce chápat i lidi tecnicky relativně erudovaní ,no co už.
Nepomáhal mně nikdo - a to mám v rodině IT pracujícího ve vyšší státní správě. Historie se totiž opakovala: Něco to zobrazuje, něco to hraje, tak co vlastně chceš?
Celé generace IT vychované po sametovce neumějí nic jiného, než složit počítač, nahrát programy a jít od toho. Když se něco po_ere neznají nic jiného než přeinstalaci woken (je to rychlé a jednoduché). Ani neřeší to, že smažou všechna uživatelova data (měl zálohovat). A přitom stačí málo: Na HDD udělat dva oddíly, jeden na OS, druhý na data a nastavit součinnost obou oddílů. Jednoduché, rychlé, efektní. Nemůžeš od dnešních IT očekávat, že půjdou do hlubin operačního systému - jejich odpověď je jednoduchá: Nejsem programátor
K ořezaným XP a nastaveným PC na všech možných úrovních jsem se dostal postupně. Začínal jsem již dávno, viz. zde a zde. Tehdy se psal rok 2009, dnes skoro 2015 a softwarový přehrávač cplay nebyl v čistém stereu doposud překonán. Při použití CMP hrál ještě o 100% lépe a již tehdy jsem si říkal jak to vše asi hraje, když se jde až do konce, do jádra systému, do minimalizace a optimalizace...
Problém cMP2 je jednoduchý (a je to také důvod proč se nerozšířil mezi vyznavači PC audia) - nesmíš se bát a musíš se mnoho učit. Učit se na základě neúspěchů, chyb a problémů. Musíš hledat co vše vypnout, odinstalovat, nastavit. Musíš se naučit zálohovat, opravovat, znovu začínat. Nikdo ti nepomůže - pro běžné IT a PC nadšence je to španělská vesnice.
Ty hlavní stránky úspěchu jsou zde: CISC, Nexthardware forum a Sergey Michajlov
Když jsem se to naučil v důchodovém věku, naučí se to každý
Je to jako droga - začal jsem u Windows XP, předělal jsem Windows 7 a chystám se na Windows 8.1
Celé generace IT vychované po sametovce neumějí nic jiného, než složit počítač, nahrát programy a jít od toho. Když se něco po_ere neznají nic jiného než přeinstalaci woken (je to rychlé a jednoduché). Ani neřeší to, že smažou všechna uživatelova data (měl zálohovat). A přitom stačí málo: Na HDD udělat dva oddíly, jeden na OS, druhý na data a nastavit součinnost obou oddílů. Jednoduché, rychlé, efektní. Nemůžeš od dnešních IT očekávat, že půjdou do hlubin operačního systému - jejich odpověď je jednoduchá: Nejsem programátor

K ořezaným XP a nastaveným PC na všech možných úrovních jsem se dostal postupně. Začínal jsem již dávno, viz. zde a zde. Tehdy se psal rok 2009, dnes skoro 2015 a softwarový přehrávač cplay nebyl v čistém stereu doposud překonán. Při použití CMP hrál ještě o 100% lépe a již tehdy jsem si říkal jak to vše asi hraje, když se jde až do konce, do jádra systému, do minimalizace a optimalizace...
Problém cMP2 je jednoduchý (a je to také důvod proč se nerozšířil mezi vyznavači PC audia) - nesmíš se bát a musíš se mnoho učit. Učit se na základě neúspěchů, chyb a problémů. Musíš hledat co vše vypnout, odinstalovat, nastavit. Musíš se naučit zálohovat, opravovat, znovu začínat. Nikdo ti nepomůže - pro běžné IT a PC nadšence je to španělská vesnice.
Když jsem se to naučil v důchodovém věku, naučí se to každý

Je to jako droga - začal jsem u Windows XP, předělal jsem Windows 7 a chystám se na Windows 8.1
Tak to sis vyhrál pokud byl tvou zbraní jen google překladač a info v cizojazičných stránkách tak potěš koště. Dneska jsem se samotným cPlay malinko experimentoval a vyzkoušel ho na dvou systémech. První co musím potvrdit je že hraje opravdu slušně ,má velmi jednoduché nastavení a nejúžasnější je ta resamplovací část která je oproti jiným play. prakticky automat.Vybereš si hodnoty zvolíš způsob a už to jede samo ,prakticky se mi to nepodařilo zablokovat nějakým příliš tvrdým nastavením - což je skvělé. Jediný zádrhel který jsem měl a dekódoval ho asi až po 15 minutách marného zkoušení byla zastaralá (nekompatib.verze) asia4all ,po její přeinstalaci to naskočilo nadrc.a na mém výkonějším systému to jelo stabilně naplno na první nastavní. Teď ke zvuku na mém starším sys. s XP a obyč zvuk. asus to zvukově jednoznačně překonalo všechny playery vč.foobaru a to zřejmě právě diky výbornému a hladce běžícímu resamplu. To SRC-čko co tam zdarma zabudovali má nějakou měkčí ,,rutinu´´ kterou zvládnou i slabší stroje. Na mé 2 PC s 8-čkama kde mám ale ve foobar asi ještě lepší .dll knhovny však už podle všeho zvukově nestačil. Př shodném max.kvalitativ. nastavení mi připadal cPlay ve vyššch registrech malinko ukřičeneší celkově méně uvolněný s jemnou ztrátou kontroly na basech. Nešlo o jednoznačné rozdíly a začali se projevovat až při vyšší hlasitosti. Věřím však tomu ,že pokud bude na stejném stroji s foobarem vybaveným nějakým sox-em nebo v defaultním nastavení tak bude stále vítězit. Jednoznačně bude výhrou pro každého komu foobar dělá nejakou neplechu nebo ho nedokáže vyladit k dokonalosti. Dále co se jeho vzhledu týká nemusí být problém stačí si nastavit spouštění v liště a nebude prakticky vidět a údaje o provozu lze získat najetím myši na ikonu asia vedle. Co víc ,snad ještě že popisovaný rozdíl v hlasitosti by mohl odpovídat nastavení tipu a záběru resamleru kdy skrytý králičí kód (pokud to správně chápu) možná krapet zvedá dynamiku ,je tam nějaký údaj o 145db (by možná mohlo bý) .Největší slabinou krom vzhledu ,je zdá se přehrávání pouze cue souborů, nebo pak po jednotlivých skladbách ,to mi přišlo malinko divné ale možné to napraví nějaký doplněk podobně jako u Fooo.Aleska píše:Nepomáhal mně nikdo - a to mám v rodině IT pracujícího ve vyšší státní správě. Historie se totiž opakovala: Něco to zobrazuje, něco to hraje, tak co vlastně chceš?
Celé generace IT vychované po sametovce neumějí nic jiného, než složit počítač, nahrát programy a jít od toho. Když se něco po_ere neznají nic jiného než přeinstalaci woken (je to rychlé a jednoduché). Ani neřeší to, že smažou všechna uživatelova data (měl zálohovat). A přitom stačí málo: Na HDD udělat dva oddíly, jeden na OS, druhý na data a nastavit součinnost obou oddílů. Jednoduché, rychlé, efektní. Nemůžeš od dnešních IT očekávat, že půjdou do hlubin operačního systému - jejich odpověď je jednoduchá: Nejsem programátor![]()
Když jsem se to naučil v důchodovém věku, naučí se to každý![]()
Tyto problémy jsem nikdy neměl - vždy jsem použil zvukovku s obyčejným asio (dříve Lynx ONE, dnes Asus Xonar HDAV 1.3 Slim), které asio4all nepoužívají. To ale neznamená, že jsem se jej nepokusil použít, ale nastalo víc problémů než kladů.
Přiznám se, že Foobar používám také a to na editaci a výhradně jen ve Windows 8.1.
Ve stereu mi hraje cMP2 na XP.
Multiformát pouštím na J. River Media Center v operačním systému Windows 7 Home Premium 64 bit.
Video/home na Windows 8.1 Professional, opět 64 bit.
Toto řešení má výhodu právě v uvítací obrazovce W8, kdy se zobrazí co chcete spustit: Stereo/Multi/Home. I pro manželku je to pochopitelné
Přiznám se, že Foobar používám také a to na editaci a výhradně jen ve Windows 8.1.
Ve stereu mi hraje cMP2 na XP.
Multiformát pouštím na J. River Media Center v operačním systému Windows 7 Home Premium 64 bit.
Video/home na Windows 8.1 Professional, opět 64 bit.
Toto řešení má výhodu právě v uvítací obrazovce W8, kdy se zobrazí co chcete spustit: Stereo/Multi/Home. I pro manželku je to pochopitelné

Tak jsem hledal nějaké řešení pro přehrávání vícero tipů souborů v tom cPlay ale nepochodil jsem ,ta potvora prostě bere jen cue a nejspíš to tak i zústane (bohužel).Všichni to řeší používáním nějakého prográmku který je schopen tyhle soubory dodatečně nouzově dotvořit ,vlastně existují dva ,nepodařilo se mi stáhnout ani jeden
.Tak nevím nechám si to ještě rozležet v palici ,s foobarem to taky byl pěknej oser ale to už mám za sebou ,teda ten základ tedy aby to znělo.

Použij Xrecode II (free), nebo Total Audio Converter (na 30 dní free), popřípadně i Foobar na převod audioformátů do FLACu.
CUE je naprosto jednoduché s Foobarem, ještě jednodušší je Recursive Cue Creator, nebo CPlay List Editor
Na stránkách Alana Jordana je ještě vynikající Digital Room Correction Designer, použitelný nejen pro cPlay, ale též pro Foobar a JRiver Media Center.
Na stránkách fóra Audioasylum byl návod na přehrávání i APE a MP3, ale nikdy jsem do něj nešel a nyní se na toto fórum nemohu dostat, stránky mám (snad) blokovány poskytovatelem připojení.
CUE je naprosto jednoduché s Foobarem, ještě jednodušší je Recursive Cue Creator, nebo CPlay List Editor
Na stránkách Alana Jordana je ještě vynikající Digital Room Correction Designer, použitelný nejen pro cPlay, ale též pro Foobar a JRiver Media Center.
Na stránkách fóra Audioasylum byl návod na přehrávání i APE a MP3, ale nikdy jsem do něj nešel a nyní se na toto fórum nemohu dostat, stránky mám (snad) blokovány poskytovatelem připojení.