Vliv operačního systému na obsah datového souboru

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vliv operačního systému na obsah datového souboru

Příspěvek od PítrsPraha »

pompo píše:připodobnění obrázků nebo jiných dat s přenosem hudebního signálu v dig. formě není nešťastnější.
Na tomhle připodobnění není nic nešťastného. OS jednoduše nerozlišuje jednotlivé typy souborů v tom smyslu, že by si řekl "hele, obrázek, ten tedy nezměním, ale támhle mám hudbu, tak prohodím pár jedniček a nul". To je nesmysl. OS prostě nemění obsah datových souborů. A co se děje při případné chybě přenosu datového paketu, je popsáno výše.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

PítrsPraha píše:
pompo píše:připodobnění obrázků nebo jiných dat s přenosem hudebního signálu v dig. formě není nešťastnější.
Na tomhle připodobnění není nic nešťastného. OS jednoduše nerozlišuje jednotlivé typy souborů v tom smyslu, že by si řekl "hele, obrázek, ten tedy nezměním, ale támhle mám hudbu, tak prohodím pár jedniček a nul". To je nesmysl. OS prostě nemění obsah datových souborů. A co se děje při případné chybě přenosu datového paketu, je popsáno výše.
Nebyl bych si tak 100% jistý tím nakolik sys.Win. rozlišuje data a jakým způsobem s nimi nakládá. To co tu ale od začátku tvrdím je ,že provádí mnoho jiných (z pohledu jeho tvůrců) důležitějších procedur než je přehrávání hudby, a ty bývají někdy i v přímem konfliktu s potřebou kvalitního pslechu přes PC . Jako příklad bych uvedl pár obranných funkcí foobaru třeba wasapi a vymezení jeho priorit ,zamezení uspávání disku během prehr.hudby atd...Je prostě potřeba toto prostředí poladit. Takže podle mě - Vliv operačního systému na obsah datového souboru (doplnil bych hudebního a během přehrávání) existuje a to přinejmenším nepřímo svým nevhodným nastavením.
Pokud ale někdo trvá na tom ,že jeho neupravené herní nebo kancelářské PC to zvládne stejně dokonale je to (poněkud odvážný) názor,který si ale může klidně sám poslechem někde ověřit. Když to pak navíc dokáže nějak doložit a to nezvratně vědecky ,(nějakým takovým způsobem ja ty bys to rád) tak to osobně a na tomto fóru prohlásím za počin desetiletí zralý na nobelovku. :lol:

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No, důkaz je to jednoduchý. Pokud by buffer v DACu podtekl, hudby by přestala hrát. A pokud by OS změnil jedničky a nuly v datových paketech posílaných přes USB, hudba by opět přestala hrát, protože soubor by tím byl poškozen.

Zatím tedy i nadále platí, že odpovědi na otázky položené v prvním příspěvku tohoto vlákna není schopen nikdo dát. Tzn. i ty bezpečně víš, že OS mění data (=prohazuje jedničky a nuly) v souborech, ale neumíš říct jak a proč. To je divné, ne? Na základě čeho to tedy víš, když pro to nemáš žádný konkrétní a podložený vysvětlení?

Jinak uspávání disku je něco úplně jiného, než o čem je tohle vlákno.... Když se uspí disk, tak data přestanou téct, ne že se změní jejich obsah.... Sice nevím, jak by k uspání mohlo dojít, když jsou data z disku průběžně čtená, ale o to opravdu nejde.
pompo píše:Pokud ale někdo trvá na tom ,že jeho neupravené herní nebo kancelářské PC to zvládne stejně dokonale je to (poněkud odvážný) názor
Samozřejmě, že to není vůbec odvážný názor, ale prostý fakt. Ještě se mi nestalo (a patrně nikomu na zeměkouli), aby tatáž fotka vypadala při zkopírování přes USB jinak. To samé platí pro hudební soubory.
pompo píše:který si ale může klidně sám poslechem někde ověřit
...a ověřuje si jej pokaždé, když poslouchá hudbu ze svého neupraveného firemního notebooku (obyčejný Dell E6540), kdy tatáž skladba puštěná několikrát za sebou "překvapivě" hraje pořád stejně...
pompo píše:Když to pak navíc dokáže nějak doložit a to nezvratně vědecky
Nezvratně vědecky to doloží každičký DAC s funkcí testu "bit perfektnosti"...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Odar píše:Vyladeny system mam....
A jak jej máš vyladěn?

Odar

Příspěvek od Odar »

Aleska nemam chut sa tu dotahovat o blbostiach. Napisal som svoj nazor, ktory je zalozeny na mojich skusenostiach, faktoch a sedliackom rozume. Je mi jasne, ze su ludia (vcetne teba), ktori maju iny nazor a ze medzi jednotkami a nulami hladaju este dalsie castice, ktore do tych dat vnasaju dodatocne kvalitativne pocity (ja tomu hovorim placebo, ako hovado), ale ja to vidim tak, ako som to napisal.
Nemam nic proti tomu - ked ta to bavi, kludne tuninguj, vyladuj, podel sa so svojimi skusenostami.

Nikomu svoj nazor nevnucujem. Nauc sa ale prosim respektovat aj nazor ineho. *sunglases* "Pocitova kvalita hudby" pre mna nie je u digitalu argument, ktory by u mna zavazil.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Odare,
napsal jsi, že jej máš vyladěn a já jsem se slušně otázal jak.
Odpověděl jsi podle pravdy - nijak.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

[quote="PítrsPraha"]

.... Tzn. i ty bezpečně víš, že OS mění data (=prohazuje jedničky a nuly) v souborech, ale neumíš říct jak a proč. To je divné, ne? Na základě čeho to tedy víš, když pro to nemáš žádný konkrétní a podložený vysvětlení?....

Nepotřebuji vysvětlovat něco co jsem nenapsal. Zřejmě jsi jasnovidec když píšeš toto : i ty bezpečně víš, že OS mění data...

Ne ,ne ,ne ,já tedˇbezpečně vím především to ,že jsem o žádném měnění dat ,nebo dokonce prohazování jedniček a nul nepsal . *taktone* To jsi vyťukal do klávesnice ty. *thumbs down*

Psal jsem tu o systémových chybách ve Win.XP ,případné nestabilitě systému a možném vlivu na kvalitu přehrávání hudby.
At´už si to vyložíš jakkoli svojským způsobem ,neměl by jsi tu suveréně psát o tom co já vím nebo ne , je to manpulativní a není to moc fér. Staví mě to do role ,že bych měl takové tvrzení obhajovat a to rozhodně nemám v úmyslu zvlášť když jsem nic takového nepsal ani si to nemyslím. Pokud ti rušení či zpoždění při datovém toku (o kterém jsem psal) přijde totožné s prohazováním jedniček a nul či měněním dat - no tak to pak jo *bravo*

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Bejci ,jakmíle se do hifi debaty začínají vkrádat -tiskárny ,fotografie ,demagogie atd. :roll: tak dobrovolně opouštím vlákno. Tak se tu mějte rádi. Upraveným operačákům a stolním PC především zdar. *thumbs up*

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No, já vycházím jen z toho, co jsi psal. Netřeba se slečinkovsky urážet :-).

Na mou poznámku o prohazování jedniček a nul u hudebních souborů jsi napsal:
pompo píše:Takže podle mě - Vliv operačního systému na obsah datového souboru (doplnil bych hudebního a během přehrávání) existuje
A co že je to obsahem datového souboru? No jedničky a nuly. A existují jen 2 možnosti, jak takový soubor "ovlivnit": změnit jejich časování nebo, světe div se, změnit jejich obsah, tedy jedničky a nuly. A protože s prvním "ovlivněním" se hravě vypořádá buffer DACu, zbývá jen to druhé.

A účel příkladu s obrázky a textovými soubory je myslím zřetelný.

Abys zas nechápal špatně - jde mi čistě o to, co jsem popsal v prvním příspěvku. Příznivci ladění PC za účelem bezchybného kopírování dat přes USB (což přehrávání hudby v podstatě je) dokola tvrdí, že OS to "nějak" ovlivňuje, ale neví jak konkrétně a neví jak to věrohodně prokázat. Zazněly tu v podstatě dva argumenty, které jsou zřetelně vyvráceny jak způsobem fungování USB přenosu a DACu, tak poslechovými zkušenostmi. Za prvé jitter, tedy nedokonalé časování odesílaných dat (paketů). S tím si poradí vstupní buffer DACu. A za druhé chybovost nejspíš při čtení dat z disku nebo jejich výpadek někde po cestě (nikdo ale zatím konkrétněji nevysvětlil kde a proč ke "ztrátám" dochází), která je řešena buďto opakovaným zasláním paketu (hudební stream využívá jen zlomek kapacity USB přenosu, takže času na případné opravy je habakuk) nebo by došlo k výpadku signálu díky porušenému souboru.

Jinak chápu nadšení a radost z hraní si s laděním OS a z toho, že někdo vyladí Win tak, že samospádem negenerují hromady různých Errorů. Ale že by to mělo vliv na obsah souborů "kopírovaných" přes USB, potažmo na pořadí jedniček a nul seřazených interními hodinami DACu do pravidelného šiku na vstupu do DACu, tedy za vstupním bufferem....? To nemá.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A vůbec - jak si vlastně ladiči testují a ověřují úspěšnost svého ladění?

Pokud ladí s účelem minimalizovat "chybovost" přenosu dat přes USB, pak by asi měli mít opakovatelný vzorek přenesených dat před laděním, který by obsahoval ty jimi deklarované chyby. Tzn. soubory by nebyly úplné či byly jinak poškozené - shodnost resp. rozdílnost souborů se zjistí snadno.
A po ladění by ty samé vzorky měly vykazovat menší nebo žádnou chybovost.

Jedině to by dokázalo smysluplnost takového počínání. Jenže poškozený hudební soubor by DAC nezpracoval a vyhodnotil jako chybový, nic by nehrálo. Ale ono hraje...

Odar

Příspěvek od Odar »

Aleska píše:Odpověděl jsi podle pravdy - nijak.
Nepodsuvaj laskavo ludom nieco, co nikde nenapisali. V minulosti som raz s tebou zacal na tuto temu diskutovat a neviedlo to k nicomu. Ty si melies svoje, "lebo to pocujes". Ja tvrdim, ze si nikdy nedal do eteru kvantifikovatelny dokaz, ze by to mesacne sranie sa s tym cosi zlepsilo. To je vsetko. Nech si to kazdy odskusa a rozhodne sa sam. Porovnat sa tie data daju jednoducho. Ja skutocne nemam chut, ani cas, mlatit tu s tebou dookola slamu. Mam dolezitejsiu robotu. Ked sem das nejake meratelne vysledky, tak sa mozeme o niecom zacat bavit.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Aleska: Když už jsi začal nesmyslně srovnávat hudební nástroje s jedničkama a nulama, dovolil bych si zeptat se Tě, co je u těch jedniček a nul ekvivalentem harmonických, které jsi skromně nezmínil (protože právě ony určují barvu zvuku a proto to komorní a z každého nástroje zní jinak)?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Vlastně mohu být spokojen s tím, že mne jenom kamenujete - na jednom španělském fóru se za podobné kacířské bludy (tj. o hraní hudby z PC) vyhrožovalo upálením na hranici :lol:

Já mám svoji pravdu (kterou si vyvrátit nenechám), vy máte též svou pravdu (kterou si vyvrátit také nenecháte).
Máte na ni nárok a já ctím výrok Voltaira: „Nesouhlasím s tím co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“ - rozhodne budoucnost.

Ale abych si nenechal vše pro sebe, zde jsou www stránky, jejichž myšlenkovou hloubku nejste (bohužel) schopni pochopit:

Základní stránky projektu cMP2
Stránky Nexthardwarwe fóra: cMP² = CMP + cplay
Stránky fóra SoundEx cMP2
Německé stránky cicsMemoryPlayer
Stránky fóra Audiogarret cMP2
Vynikající stránky Alexeje Michajlova PROJEKT CMP2 a nelze zapomenout i na forum AudioAsylum cPlay a CMP

Nastavení Windows 7 pro audiofily je zde: Windows 7 Starter for Audiophile

Minimálně by člověk vydávající se za hifistu nastavit své PC jako DAW:

Steinberg: Optimalizace systému Windows pro DAW, Top spec DAW Workstation PC postavit pro hudebníky, skladatele, audio techniky, pro a domácí studia, Presonus: Optimizing Windows® Vista and Windows 7 for Music Production, PrismSound: Optimalizace Windows PC audio.

Pro ty z Vás co máte rádi obrázky (a čtení dělá problém) pak je zde několik videí:

Optimize your Windows 7 DAW
Windows 7 DAW Optimization
How To Quickly Optimize Your Windows 7 PC For Audio Production
a mnoho dalších na YouTube.

Můžete, ale nemusíte - i bez vašeho selského rozumu a poštěkávání karavana těch co to s poslechem hudby z PC myslí dobře, potáhne dál...

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Nějak mi uniká, proč se mučit s odlazováním Windows, když si můžu na flashku hodit http://www.daphile.com/ nebo http://openelec.tv/, posunout signál do DAC a frčím. Byl byl bez toho trápení málo HIFI?

bertram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bertram »

Už ste mali možnosť zažiť , aký vplyv mé el. sieť v našich rozvodoch , na činnosť OS a tým pádom na obsah dátového súboru a
tým aj kvalintného prehrávania zvukových súborov? OS sa dá doladiť , tak isto aj s DAC. Nie je ešte pred OS veľa ďalších faktorov,
ktoré ovplyvňujú činnosť operačného systému? Vyladíte si u známeho HTPC spolu s DAC , niekolko krát to počujete , skúšate a ste
s prácou spokojný. Prídete do svojho pelíška a nestačíte sa čudovať. Praská a lúpe to. Súbory sa zasekávajú. Je to presne tak ,ako
to bolo , kde sa táto myšlienka zrodila , postavila a doladila. Je tu otázka vplyvu operačného súboru na obsah dátových súborov, to
je podla mňa len jedna veličina , ktorá má vplyv na obsah dátových súborov.Mám kvalitný zroj v HTPC , ktorý má zabezpečiť bezpro-
blemové fungovanie OS Win. 7. Spravilo sa všetko pre to , aby to bolo kvalitné a bezproblémové. Ako je možné , že zapojenie do inéj
el. siete ovpyvňuje prenos dát a vznikajú problémi.

Odpovědět