Možná by stálo za to, rozlišovat dvě věci :
1) Tlumení odrazů od holé zdi (středy, výšky). Toto lze zvládnout i svépomocí a dle mých osobních zkušeností to pomůže. Po pravdě řečeno, v našich často holých moderních obytných prostorech je plusem a vyrazně se projeví téměř všechno. Osobně jsem zkoušel matrace za bednami, matrace křížem přes prázdné protější rohy a originál zabalené balíky minerální vaty (Isover) do rohů. U mně to bylo hodně znát, hlavně při umístění za repro (a to mám repro s předním basreflexem). Samozřejmě otázkou je zda utlumení odrazů na středech a výškách ještě nezdůrazní případný problem na basech.
2) Druhou věcí je kompletní řešení akustiky, vč. problémů s basy. Zde už si Ferda Mravenec sám nepomůže a je třeba profesionála s měřením a reálnými zkušenostmi. Třeba věhlasný druid z Prahy. Zde je otázkou, zda navržené řešení unese Vaše kapsa a manželka/přítelkyně

.
Hodně k tomuto tématu je na Slovanetu (kapitola Akustika), jsou tam i odborníci, kteří mají co říct. Udělat pěkný dřevěný rošt, vyplnit ho (např. plástvemi vatelínu) a čistě potáhnout pružnou pěknou tkaninou není problém, tecnicky ani finančně. Ale v obýváku je to estetické provizorium. Osobně plánuji za novou komodu souvislou desku (cca 2,5x1,5 m) z pevného materiálu, natřenou stejně jako je ostatní zeď. Otázka je z čeho (Obifon, více vrstev hobry, ???).