Opravdu zvukově výborné nahrávky rocku na CD

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Opravdu zvukově výborné nahrávky rocku na CD

Příspěvek od Antony »

Další současná zvukově velmi zdařilá nahrávka (bez jakéhokoli posouzení hudebního obsahu):

COSMOGRAF - Heroic Materials (2022) DR11
Čistý a klidný zvuk s pozitivním vlivem na dlouhodobý poslech a s dobře zprostředkovanou emocionalitou nahrávky.
Včera mi dorazilo LP, tam je všechno posunuté ještě dál..

Obrázek

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Antony píše:
17 úno 2023 06:03
Ramones:
V tomhle je album poněkud rafinované a klade nároky na posluchače. Zvuková dramaturgie je postavena tak, že první dva tracky obsahují utaženější mix, který tlačí zvuk dopředu, skoro jako elektro beat. Po cca 7 minutách se zvukový prostor začne uvolňovat a proměňuje se postupně až do konce nahrávky do velice otevřené a prostorné scény. Právě v tomhle spatřuji zvukovou genialitu nahrávky, jak využívá možnost studia vytvářet a rozvíjet náladu pomocí zvuku. V tomhle jsou například remastery od MoFi sterilní, nakašírované a nudné.
Poslechnout první dvě skladby znamená, že o zvuku nahrávky vlastně nevíš nic. Nadto, poslech na sluchátka nemá vypovídající hodnotu, to by mne vůbec nenapadlo takto něco posuzovat. Tato nahrávka zasluhuje bedny.
I tak díky za vyzkoušení.
V pohodě, tvůj náhled beru. Každému se líbí něco jiného, včetně citlivosti na různé frekvence.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Chick Corea: Rendezvous in New York (2 SACD, 2003)
DR 17
Obrázek

LUK

Příspěvek od LUK »

Chick Corea, to je rock jak Brno *palec*.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Ramones píše:
10 úno 2023 22:42
Ozric Tentacles
Moc díky za tip, tohle je skvělé. Mám rád elektroniku a tohle je takový průnik s rockem, někdy to začíná připomínat i goa. A hodně mě to baví. Navíc skvělý zvuk. *palec*

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

zaujimave CD/BR Anathema Optimist

CD verzia - klasicka sracka, surround na Blu Ray - dobra, dynamicka nahravka, na urovni Vinyl masteringu,
Celkovo MCH/Blu Ray masteringy mi pripadaju vyrazne lepsie ako CD.
anathema.PNG
Neurazi. Celkovo Anathema je taka zaujimava kapela, da sa zozbierat skutocne kvalitny playlist.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Pre tych ktori sa neuspokoja z ripovanim/kradnutim vynilov - Opeth Pale Comunion, velmi dynamicky mix v 5.1 verzii. DR12.
Celkov mam pocit ze surround mixy idu z rovnakeho masteringu ako vinyly [alebo naopak]
Opeth Pale.JPG

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Surround verze jsou dvojího druhu:
1. Vezme se stereo nahrávka a dozadu se přidá trochu echa apod. Toto nepovažuji za surround, jen za fake na posluchače. Je jich hodně v různých žánrech.
2. Opravdový surround je kompletně nový mix s naprosto jiným zvukem, téměř vždy o třídu lepším, čistším, dynamičtějším apod. Těch je také hodně, hlavně SACD a BR-audio.

Nemám na mysli koncertní BD a DVD, to je samostatná kategorie, v podstatě jde o stereo a v surroundu trochu ambient s potleskem. Ale i tady souhlasím s tím, že je to dynamičtějši než stereo. Moje zkušenost s mnoha alby neustále potvrzuje, že surround je mnohem poslouchatelnější. Tam žádnou loudness war nepozoruji. A těch úžasných nahrávek je spousta. Možná víc než filmů se zajímavým zvukem, ty jsou vesměs tereo s monofonními dialogy - naprostá tragédie.

Je ale smutné, že většina si pod pojmem surround představí jen koncertní album. Slyšel tady někdo v surroundu SACD Wish You Were Here, DSOTM, Tubular Bells, studiová alba Dire Straits, Eagles, Claptona, King Crimson, Neila Younga, Wilsonovy remixy Yes, Jethro Tull atd.?

Ten Opeth určitě není z vinyl masteru, to určitě ne. Separátní mix. A jsou mnohem lepší surround alba, to bych řadil spíše k podprůměru. Ale to je hodně věc vkusu. Netrvám na tom.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

RedBaron píše:
19 úno 2023 10:50
Ramones píše:
10 úno 2023 22:42
Ozric Tentacles
Moc díky za tip, tohle je skvělé. Mám rád elektroniku a tohle je takový průnik s rockem, někdy to začíná připomínat i goa. A hodně mě to baví. Navíc skvělý zvuk. *palec*
Tohle je stavnatejsi, ale take zvuk ujde
https://open.spotify.com/album/7EVKKZMW ... =copy-link

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

audafreak píše:
04 bře 2023 15:29
Surround verze jsou dvojího druhu:
1. Vezme se stereo nahrávka a dozadu se přidá trochu echa apod. Toto nepovažuji za surround, jen za fake na posluchače. Je jich hodně v různých žánrech.
2. Opravdový surround je kompletně nový mix s naprosto jiným zvukem, téměř vždy o třídu lepším, čistším, dynamičtějším apod. Těch je také hodně, hlavně SACD a BR-audio.

Nemám na mysli koncertní BD a DVD, to je samostatná kategorie, v podstatě jde o stereo a v surroundu trochu ambient s potleskem. Ale i tady souhlasím s tím, že je to dynamičtějši než stereo. Moje zkušenost s mnoha alby neustále potvrzuje, že surround je mnohem poslouchatelnější. Tam žádnou loudness war nepozoruji. A těch úžasných nahrávek je spousta. Možná víc než filmů se zajímavým zvukem, ty jsou vesměs tereo s monofonními dialogy - naprostá tragédie.

Je ale smutné, že většina si pod pojmem surround představí jen koncertní album. Slyšel tady někdo v surroundu SACD Wish You Were Here, DSOTM, Tubular Bells, studiová alba Dire Straits, Eagles, Claptona, King Crimson, Neila Younga, Wilsonovy remixy Yes, Jethro Tull atd.?

Ten Opeth určitě není z vinyl masteru, to určitě ne. Separátní mix. A jsou mnohem lepší surround alba, to bych řadil spíše k podprůměru. Ale to je hodně věc vkusu. Netrvám na tom.
Plne suhlasim.

Ten Opeth a Anathemu som sem dal len ako priklad zanrov, ktory endemicky trpi zlym zvukom. Pink Floyd, Kimg Crimson, roger Waters, Rush, Dire Straits a tak to je kapitola sama osebe (aj keď dsotm mi moc nesedí , Momentary Lapse of Reason je vyborne)

Ja mam rad koncertne BR, pre mna je hifi len taky doplnok. Moj standardny modus operamdi je skoncit na lietadlo do,Lisabonu a tam si dat Nicka Cavea, alebo Morrisey v Budapesti, popripade Santana v Las Vegas. Casto lietam do Londyna, tak sa to snazim sklbit aj so zivou hudbou. Co sa tyka koncertnych BR tam milujem, ked LFE kanal dokaze sprostredkovat tu velkost priestoru, ale to sa bavime o obalsti 15-20Hz. Kto nepocul, nepochopi. Velmi dobre vedia robit koncertne zaznamy v Royal Albert Hall, tam to zvukovo nikdy necklace.

Ale,ako sa hovori- skusenost je neprenosna, a malo kto mal v zivote sancu pocut skutocne kvalitny multikanal. To je viem na uplne inej urovni asi ako porovnavat TV s kinom, co sa tyka obrazu. Dynamika je casto uplne mimo skalu toho co sa da vykuzlit zo sterea. Klasicka hudba - to uz v stereu ani medokazem pocuvat, ale to je na inu debatu.

Problem vela hifistov je v tom, ze ne maju ani potuchu, co to je realny zvuk, ci uz samotmych koncertov, alebo aj nejaka navsteva studia, popripade ucast na nahravani. To potom niekto prezije cely zivot v omyle, ze pocul nieco co sa priblizuje master tapu.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Díky za připomenutí Momentary Lapse of Reason, úplně jsem zapomněl, že to mám a večer jsem si zase pustil. Opravdu skvěle namixované.

Zajímavý pokus je pustit příznivci highend sterea něco kvalitního v mch a následně přepnout na stereo verzi téhož. A pozorovat ten obličej.

Co se týče TV vs. kino - já teda radši tu TV. Dříve jsem chodil do kina i vícekrát týdně, dnes vůbec. Nedávno jsem byl 2x v Cinestaru, mám volné lístky. Zvuk dobrý, to jo, i když na můj vkus trochu uřvaný, ale obraz tragédie, rozlišení jen 2K, zašedlý, málo kontrastní, ty projektory to nedávaly. Doma v TV OLED 4K D.Vision či HDR atd. Nezajímá mne jen kvalita zvuku, ale i obrazu. A ta byla v kině tragická.
Ani na nového Avatara ve 4k a Atmosu jsem tam nešel ani zadarmo. Sedět tam 3 a půl hodiny na místě v kuse bych ve svém věku ani nedal.
Ale to jsme už mimo téma.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dávat rovnítko mezi reálný zvuk a master tape může jen neznalec. Jako argument je to vědomá lež, míchání hrušek s jabkama.

Poslech živé hudby a poslech reprodukované hudby, to jsou dvě rozdílné disciplíny. Čím víc má obojí posluchač naposlouchané, tím více by měl vnímat nepřekonatelné hranice mezi nimi. Žádná reprodukovaná nahrávka nemůže nahradit živou hudbu.

Pokud se bavíme o nahrávkách, které jsou výborné zvukově, můžeme se částečně řídit zkušenostmi z poslechu živé hudby, současně však musíme znát technické možnosti a nezbytnost odlišností, právě pro správné posouzení obojího.

Odpovědět