Supraphon a jejich Hi-Res alba

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Supraphon a jejich Hi-Res alba

Příspěvek od PítrsPraha »

Kristova noho :-D .
Oldear je presne ten typ cloveka, ktery cim min toho o danem tematu vi, tim urputneji diskutuje. Dokazuje to ve vsech vlaknech, kde se objevil.

To, ze mame bit perfekt kopii CDcka ulozenou ve Flacu a prehranou ve Foobaru jeste neznamena, ze vysledny zvuk je shodny jako kdyz se zdrojove CD pusti v prehravaci. A to ani v pripade, kdy se jako DAC pouzije prevodnik v tom samem prehravaci, natoz kdyz se pouzije jiny DAC.
Zalezi na nastaveni Foobaru, na zpusobu prenosu (USB, optika, koax), na propojovaci kabelazi, na kvalite implementace vstupnich obvodu DACu atd.

LUK

Příspěvek od LUK »

PítrsPraha píše:Kristova noho :-D .
Oldear je presne ten typ cloveka, ktery cim min toho o danem tematu vi, tim urputneji diskutuje. Dokazuje to ve vsech vlaknech, kde se objevil.
A čím víc toho napíše, tím víc mi připadá, že je to jen další inkarnace Platprda. :D

Jirka33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka33 »

Zase tu resite hovna, ach jo... Datový tok flacu je promenny pri prehravani, pritom o stejne kvalice jako z cd. Ale oboje je orezano kvuli omezene velikost cd disku.

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Páni,

včera som sa zaregistroval a skúšobne kúpil Hanu Hegerovú - Lásko prokletá 24bit-192kHz WAV
https://www.supraphonline.cz/album/2841 ... eta/hi-res

Akurát tam chýba prvá skladba Lásko prokletá (Ne me quitte pas)...
Nemáte ju prosím niekto na CD???
Rád by som to doplnil aspoň v 16bit-44kHz WAV

Vopred ďakujem za prípadnú pomoc,
Tony

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

jo, tuhle pisen Supraphon stahl ze vsech prodavanych digitalnich alb, taky mne s tin nastvali

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

Mám pár desek ze Supraphonline v HiRes a hraje to velice hezky a mohu jen doporučit. Hezky jim hraje i záznam ve FLAC. Empétrojky neposlouchám.

Cca před rokem a půl jsem kontaktoval kapelu Ille s prosbou na jejich debutovou desku v HiRes. Odkázali mě na vydavatele Supraphone.
Popsali mi a potvrdili zájem mnoha posluchačů o hires formáty a přislíbili, že do budoucna dojde o rozšíření portfolia k uspokojení tohoto segmentu. Mou oblíbenou desku sice zatím nedodali, ale nový singl Ille Dva kroky za tebou už rovnou vydali rovnou i v hires. *2thumbsup*

O jednotlivých výše uvedených informacích hifistů se nehádám, ale za mě jednoznačně pořadí radosti z poslechu stejné nahrávky ze Supraphonline:
1) WAV 2117kbps 24bit 44kHz
2) FLAC 955kbps 16bit 44,1kHz
3) MP3 320kbps 44,1Khz

Propastný rozdíl je zejména mezi WAV a MP3. Nahrávka ve FLAC je velmi dobrá avšak člověk hledající najde rozdíl oproti WAV.

Poté ještě ke kompletnosti analýz z jiného soudku (i když už jsou to hrušky a jablka) jen ke srovnání WAV z HDTracks (jiný song):
WAV 9216kbps 24bit 192kHz

Vše měřeno v aplikaci VOX player for Mac.

Jirka33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka33 »

sonofstars: Flac vs Wav jsou kvalitativně úplně stejné, kdy už to konečně pochopíte. A napsat že Flac má například 955kbps je taky zavádějící blbost. Foobar si lze nastavit tak že při přehrávání hudby můžete vidět aktuálně kolik zrovna protéká dat od x kbps do y kbps. Pokud se podíváte na info třeba v Media info o nějakém flacu tak to vyhozené číslo například 955kbps je naprosto zavádějící, je to třeba jen v první vteřině skladby těch 955, není to ani průměr nahravky v kbps. :roll:

slavo75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavo75 »

Jirka33 píše:sonofstars: Flac vs Wav jsou kvalitativně úplně stejné, kdy už to konečně pochopíte..." :roll:
To je možné - ale v tomto prípade nejde iba čisto o technickú stránku veci. Podstata spočíva v tom, že Hi-Res verzie albumov Supraphon digitalizuje úplne nanovo - a to BEZ REMASTERINGU a bez akýchkoľvek ďalších zásahov v zmysle vylepšenia zvuku a jeho posunu k "modernejšiemu" soundu. Je to nahrávka ponúknutá v podobe presne tak, ako bola nahraná v štúdiu. Aj z toho dôvodu je tých albumov v ponuke aktuálne iba 68!
Hi-Res verzia skrátka nie je obsahovo to isté, čo doteraz ponúkaná verzia MP3 alebo Flac - len v ešte vyššej kvalite. JE TO NOVÝ PREPIS V KVALITE HI-Res. Zmena vo zvukovom vnímaní Hi-Res albumov nespočíva iba v tom, že je to vo vyššej kvalite, ale v tom - a to je podstatné - že to nie sú to nahrávky sprasené svojho času takým módny zaklínadlom "digitálneho remasteringu".
Drvivá väčšina albumov na Supraphonline vychádza zo zdrojov (masterov), ktoré boli použité pre reedíciu albumov na CD - a teda aj Hi-Res verzia by trpela rovnakými nedostatkami, ktoré prináša remastering. Supraphon sa však rozhodol, že označeniu Hi-Res nezostane nič dlžný a zvukovo zaujímavé albumy ponúka v Hi-Res tak, ako má - teda v najvyššej možnej zvukovej kvalite bez zvukových úprav a zásahov.

A ešte jedna poznámka - som presvedčený o tom, že aj CD-verzia - teda vypálené CD s audiostopami, kde by boli ako zdroj použité Hi-Res WAV súbory - by znamenalo obrovský kvalitatívny posun vo vnímaní zvuku - asi tak, ako to bolo ešte do polovice 90-tych rokoch bežné, keď mali aj CD dobrý zvuk. Ono CD ako také nie je zlé médium - chybou je to, čo sa naň v poslednej dobe lisuje za zvukový odpad. Vypáľte si CD z hi-res WAV a rozdiel budete počuť sami.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Jirka nepsal o Hi-Res ... je to tu cele domotane, panove

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

Jirka33 píše:sonofstars: Flac vs Wav jsou kvalitativně úplně stejné, kdy už to konečně pochopíte. A napsat že Flac má například 955kbps je taky zavádějící blbost. Foobar si lze nastavit tak že při přehrávání hudby můžete vidět aktuálně kolik zrovna protéká dat od x kbps do y kbps. Pokud se podíváte na info třeba v Media info o nějakém flacu tak to vyhozené číslo například 955kbps je naprosto zavádějící, je to třeba jen v první vteřině skladby těch 955, není to ani průměr nahravky v kbps. :roll:
To já nejsem schopen posoudit a ani tak nečiním. Jen jsem napsal, že se mi to tak jeví. Obsah dat tam je rozhodně vyšší, což může něco naznačovat. Odhaduji tedy, že HiRes bude pro mé ucho lepším zdrojem. Ale nepohrdnu ani FLAC. Je to hodně dobrý zvuk.
No a neměřím to já, ale jak uvádím Aplikace Vox.
Foobar je asi podobný, ale pro mě nevhodný. Tedy vše ok, nehádám se, neperu se. *sunglases*

Slavo 75 to napsal hezky. Něco takového jsem měl na mysli, ale nedokázal jsem to napsat. Jsem rád, že to udělal on. Mám stejný pocit a stejně hovořila i kontaktní osoba ze Supraphonu během mého dotazování.

*thumbs up* Díky Slavo75.

Jirka33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka33 »

HiRes jsem "jak bylo spravne naznaceno" neresil. I kdyz i ten HiRes posloucham prave ve Flacu. A nee pres pc ani pres foobar rozhodne neposloucham. Poslechl jsem vcera Hegerovou v HiRes (ve wav, i kdyz je to jedno) Nebylo to spatne.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Drazí mladší kolegové, určitě Vám nechci do Vašich preferencí kecat a ovlivňovat Vaši důvěru v tzv. beztratovou kompresi a super zvuk v tzv. HI-res. To také byl důvod moji úplně první reakce, protože však vidím, že někteří z Vás tady žijí v bludu a nechají se mystifikovat dne tolik módním obchodním marketingem, tak si dovoluji pár informací.

Jako člověk, který toho již hodně pamatuje, tak také pamatuji začátky CD - tedy rok 1983 a můj první CD player. V začátcích CD nebylo do toho playeru příliš co strčit a jak se začaly objevovat CD s hudbou tak to bylo označeno v následujících parametrech:

AAD - znamenalo analogový záznam, analogový střih a digitalizace na CD
ADD - znamenalo analogový záznam, digitalizace a digitální střih a digitální záznam na CD
DDD - to už konečně znamenalo digitální recording, digitální střih a digitální záznam na CD

To DDD se začalo objevovat u náhrávek až tak kolem roku 1985 a hlavně u klasiky. Jak si vysvětlíte, že někdo nabízí tzv. HI-res 24bit/192kHz u nahrávek ze 70. let. Např. CD skupiny Olympic - Želva poprvé vydané na CD v roce 1991 a označováno jako AAD, je nyní prodáváno jako HI-res 24/192. To CD mám před sebou. Může to být z originálních master pásů? Na webu si ten obal s nápisem AAD můžete dohledat a porovnat s tímto : https://www.supraphonline.cz/album/283935-zelva/hi-res

Tak to bude u většiny starších nahrávek a vydání, kde by vzali digitální pásy těchto starých nahrávek? Je to upscalované a to si může doma udělat každý sám z CD, kdo má na to techniku a klidně to nastavit na 32 bitů a 352,8 samplovací frekvenci.

Tak šťastný výběr a hlavně poslouchejte muziku.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

?

slavo75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavo75 »

Oldear píše:Drazí mladší kolegové, určitě Vám nechci do Vašich preferencí kecat a ovlivňovat Vaši důvěru v tzv. beztratovou kompresi a super zvuk v tzv. HI-res. To také byl důvod moji úplně první reakce, protože však vidím, že někteří z Vás tady žijí v bludu a nechají se mystifikovat dne tolik módním obchodním marketingem, tak si dovoluji pár informací.

Jako člověk, který toho již hodně pamatuje, tak také pamatuji začátky CD - tedy rok 1983 a můj první CD player. V začátcích CD nebylo do toho playeru příliš co strčit a jak se začaly objevovat CD s hudbou tak to bylo označeno v následujících parametrech:

AAD - znamenalo analogový záznam, analogový střih a digitalizace na CD
ADD - znamenalo analogový záznam, digitalizace a digitální střih a digitální záznam na CD
DDD - to už konečně znamenalo digitální recording, digitální střih a digitální záznam na CD

To DDD se začalo objevovat u náhrávek až tak kolem roku 1985 a hlavně u klasiky. Jak si vysvětlíte, že někdo nabízí tzv. HI-res 24bit/192kHz u nahrávek ze 70. let. Např. CD skupiny Olympic - Želva poprvé vydané na CD v roce 1991 a označováno jako AAD, je nyní prodáváno jako HI-res 24/192. To CD mám před sebou. Může to být z originálních master pásů? Na webu si ten obal s nápisem AAD můžete dohledat a porovnat s tímto : https://www.supraphonline.cz/album/283935-zelva/hi-res

Tak to bude u většiny starších nahrávek a vydání, kde by vzali digitální pásy těchto starých nahrávek? Je to upscalované a to si může doma udělat každý sám z CD, kdo má na to techniku a klidně to nastavit na 32 bitů a 352,8 samplovací frekvenci.

Tak šťastný výběr a hlavně poslouchejte muziku.
Oldear: Nepotrebujú ditigálne pásy týchto nahrávok - ak majú k dispozícii pôvodný štúdiový magnetický pás! V prípade Hi-Res ide o NOVÝ DIGITÁLNY PREPIS. Nič viac a nič menej!

K značkám, ktoré uvádzate: To, že bol v minulosti album nahrávaný analógovo, mixovaný digitálne a výstupom bol digitálny master (v prípade CD) neznamená, že výsledkom je identická zvuková podoba tak, ako bol nahraný. Skôr naopak.
V súčasnosti je zárukou špičkového zvuku jedine hi-res formát (pretože už z jeho podstaty vyplýva, že ide iba o čistú digitalizáciu, prepis do digitálnej podoby), prípadne flac - ale iba v prípade, že záznam neprešiel procesom remasteringu a nejaký chytrák ho dodatočne "nevylepšil".

Ad ŽELVA: album pochádza z roku 1967, takže je to album, ktorý je nahrávaný i mixovaný analógovo. To znamenajú tie prvé dve "AA" v značke, ktorá je na CD verzii z roku 1991. To tretie "D" je tam preto, lebo je to digitálna verzia albumu, teda akože CD album, pretože na jeho vylisovanie sa pôvodne analógová nahrávka musela previesť do digitálnej podoby ako master. Vinylové albumy takto označované nie sú, ale ak by boli - tak by bola použitá značka (v tom roku 1967) "AAA". Z logických dôvodov takto označené CD existovať ani nemôže. :-)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jo v poho tomu rozumím netřeba se v tom patlat. Bohužel zatím není k dispozici v HI-res to album Bigbít - zakoupil bych pro porovnání s těmi CD.

Odpovědět