Zahořovací a demagnetizační cd

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
PetrJ

Zahořovací a demagnetizační cd

Příspěvek od PetrJ »

Jak jsem se dočetl, existují cd, která mají pomocí speciálních signálů (vytvořených v počítači) urychlit zahoření nového komponentu, příp. provedením demagnetizace zlepšit zvuk. Na netu jsem jich našel několik. Nejdražší (150 Usd) je Purist Audio: System Enhancer Ultimate. Dále cd vzniklé ze spolupráce Cardas a Ayre s příznačným názvem "Irrational, But Efficacious!". Cena sympatických 20 Usd, získalo Absolute Sound Golden Ear Award. A někteří tady na fóru používají Densen: DeMagic (25 Usd).
Sám jsem si vybral cd od firmy Isotek: Full System Enhancer. A to jednak proto, že šlo objednat u nás (High-end Audio Studio, 590 kč), a taky proto, že obsahuje vše v jednom. Kromě demagnetizace a zahoření má provádět ještě omlazení systému, ale už jsem nikde nenašel, co to vlastně má být...

Obrázek

Konečně jsem měl už dostatečně rozehrané oba síťové kabely (kolem 40 hodin), takže jsem v již luxusním rozlišení mohl otestovat přínos disku. Poslouchal jsem symfonii B. Martinů, po první větě jsem tam hodil cd od Isoteku a pustil 3. skladbu (trvá jen 5 minut, má sloužit "k rychlému vzpružení systému", zkrácený proces demagnetizace má odstranit pouze neduhy systému nachytané v posledních dvou dnech). Ze sluchátek se ozval prve šum, potom zvuky, jako bych měl puštěné Kraftwerk... Pak jsem poslouchal dál. Zvuk jsem ohodnotil jako jednoznačně preciznější, i když rozdíl byl poměrně malý. Bylo to, jako kdyby ještě více utichl hluk z venku (nejlepší poslech je vždy kolem půlnoci) nebo sousedi pod námi konečně vypnuli vyřvávající televizi.
Vzhledem k ceně to stálo za to. Můj zesilovač stejně potřebuje zhruba tři hodinky, aby podával optimální výkon, takže pro rozehrání teď budu používat jak sacd disky, tak i disk od Isoteku. Pokud se zvuk ještě více zaostří po kompletní demagnetizaci, tím lépe. Takže bych to zhodnotil asi tak, že pokud má někdo již dotaženou sestavu, je takové cd tou správnou třešinkou na dortu.
Roy Gregory, Editor Hi-Fi+

Burn-in and conditioning CDs for Hi-Fi systems are not exactly news. But Iso-Tek have taken note of all the various offerings and evolved perhaps the most sensible and complete version available. Simple, sensible and supremely cost effective, what more could you require?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zahořovací a demagnetizační cd

Příspěvek od PMA »

Oh boy, že by IsoTek? ;)
Pavel Macura Audio

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to PetrJ:
Já používám zmiňované CD od Densenu. *thumbs up*
Výsledek podobný.
Pokud by jsi chtěl, mohu ti ho zapůjčit.
Některé předzesilovače od Densenu mají zabudovaný čip a při zapnutí proběhne demagnetizace systému autoimaticky.
Vychytané.

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

PMA

Nerozumím :oops: .

Peer

Četl jsem, že demagnetizace může mít svůj vliv na zvuk (z recenze: "menší, ale podstatný"), tak jsem to cd koupil. I proto, abych mohl poslouchat s pocitem, že jsem udělal pro zvuk vše. Za těch pár stovek není co řešit, i kdyby to mělo být jen cd na rozehrávání sestavy bez výrazného přínosu pro zvuk...
Naposledy upravil(a) PetrJ dne 07 črc 2009 10:20, celkem upraveno 1 x.

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Doba, kdy hodím hi-fi konečně za hlavu a budu se věnovat jen poslechu, se blíží...

*offtopic* Občas tu mírně zmatkuju, sem tam si smažu příspěvek nebo ho odešlu víckrát :oops: .

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to PetrJ:
no a podobně funguje i demagnetizace MC přenosek.
I když tady někteří pěkně vyskakovali, prostě je to slyšet.
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... +MC#p26250
Jsem rád, že o těchto věcech píšeš.

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Peer píše:Jsem rád, že o těchto věcech píšeš.
Však jsem také slíbil, že budu referovat, jak se projeví posledních několik vylepšení mé sestavy. Pokud na mě někdo hledí jako na hlupáka, který "uvěří" všemu, nebudu se pro to trápit ani někoho přesvědčovat, že to, co slyším, je reálné nebo že high-end není jen o pár detailech navíc a menším zkreslení, které ocení jen netopýr.

Přínos druhého síťového kabelu Krautwire Omega opět ohromný, nenašel jsem zatím žádná negativa. Vliv cd od Isoteku malý, ale spíš je div, že je vůbec nějaký: vždyť jsem pustil "skladbu" trvající 5 minut... Jenže síťové kabely mám napojené na 10 m dlouhou obyč. prodlužku, a taky to funguje: krásný prostor, vše skvěle přehledné, hlubší basy, detailnější výšky, plnější zvuk atd. (podrobnosti si nechám do recenze). Stojí za to si pustit cd, která jsem naposledy slyšel ještě před tím, než jsem ty kabely a cd od Isoteku měl: hudba je bohatší, pestřejší, krásnější.

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Včera jsem už pustil cd od Isoteku celé (pro jistotu dvakrát). Nemůžu pořádně zhodnotit jeho přínos, protože zvuk své sestavy se síťovými kabely jsem ještě neměl zažitý. Na druhou stranu jsem při poslechu musel konstatovat, že v těch parametrech, kde se vliv demagnetizace měl projevit (zaostření, tiché pozadí, čistota), byl zvuk prostě neuvěřitelný. S cd (Supraphon) velmi pěkné, i když po výborné sacd nahrávce (BIS) byly cítit jisté limity: s dobrou hudbou ale nebyl problém na ně zapomenout. Samozřejmě síťové kabely se na tomto výsledku podílely mnohem větší měrou.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

je milión nepotrebných hovadín, za ktoré je užitočnejšie vyhodiť prachy ako za demagnetizačné CD. Princíp nevysvetlí ani sám jeho tvorca a ak, tak sú to vymyslené bláboly. Tie peniaze vraz radšej do hudby. Zahorovacie CD je tiež chujovská investícia, pretože sa dá nahradiť samotnou zostavou. Zahorovať má zmysel jedine samotné reproduktory, tam to má akúsi logiku, pretože záves je mechanická súčiastka a dá sa uvažovať, že rozhýbaním sa niečoho dosiahne. Ak máš new bedne, otoč ich proti sebe na doraz, zakri dekou (aby si nerušil susedov), jednu bedňu zapoj naopak (+na -...) pusti do toho rádio, alebo len šum z nenaladeného tunera, hlasitosť nastav na max. akceptovateľnú a choď na víkend preč. Po návrate máš bedne zahorené. Zahorovanie el. súčiastok komponentov nechápem a som si istý, že je to nezmysel. Zahrievanie elektrónok je o inom. Prešiel som si istým hifivývojom a po pár rokoch sa na podobné "pomôcky" pozerám s nadhľadom. Ale uznám, že je fajn experimentovať a veriť. Asi to k tomuto všetkému patrí a podstatná časť nás tým jednoducho musí prejsť a vlastným rozumom dospieť k realite.

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

20 HZ se zahořovacím CD od Jean Marie Reynaud
http://www.youtube.com/watch?v=iuRo8Gp4PuY

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Acon píše:Ale uznám, že je fajn experimentovať a veriť. Asi to k tomuto všetkému patrí a podstatná časť nás tým jednoducho musí prejsť a vlastným rozumom dospieť k realite.
Nic ve zlém Acone, ale rozumné je pro mě to, co má přínos pro kvalitu zvuku na mé sestavě. A o tom se můžu přesvědčit jen sám. Ne každý má sestavu s velmi vysokým rozlišením, ne každý poslouchá soustředěně a v noci, když je venku úplné ticho, ne každý to vysoké rozlišení vyžaduje a ocení každý detail a menší zkreslení atd. atd.
Co se týče demagnetizace, (nejen) podle Isoteku dokáže odstranit magnetická pole, která mají negativní vliv na kvalitu zvuku. Nevím, nejsem inženýr, který se tomuto tématu věnuje a má praktické zkušenosti. Mohu jen posoudit zvuk a přečíst si zkušenosti ostatních audiofilů.
Za přínos cd Isoteku bych ruku do ohně nedal. Ano, zlepšení, které jsem zaregistroval, mohlo být způsobeno i ztišením hluku z okolí a skvělý zvuk následující den mohly mít na svědomí pouze nové síťové kabely, se kterými se stále teprve seznamuji. Jenže o co jde? Tohle cd a krytky na konektory, které bych chtěl, mi poslouží i kdyby neměly přínos pro zvuk, a těch pár stovek za ně mě mrzet nebude. Za hudbu, kterou už neposlouchám, jsem utratil mnohem víc (mimochodem, nechcete někdo koupit novější cd King Crimson v perfektním stavu po dvou stovkách za kus?). A pokud přinesou i zlepšení zvuku - tím lépe.

boxer

Příspěvek od boxer »

:cry: :cry: :cry:

Přiznávám se.

Isotek CD demagnetizační a zahořovací placku mám už asi 3-4 roky.
Používám již zde zmíněný 3.track,a ač newoodista ,funguje.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Byl bys ochoten mi poslat mailem nagrabbovanou zmíněnou stopu?
Pavel Macura Audio

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

boxer píše::cry: :cry: :cry:

Přiznávám se.

Isotek CD demagnetizační a zahořovací placku mám už asi 3-4 roky.
Používám již zde zmíněný 3.track,a ač newoodista ,funguje.
:shock: No toto? Hmm. To si budu muset pořídit. Kde to splaším?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Renown jistě snadno dodá bez problémů .... :P
Pavel Macura Audio

Odpovědět