Hlava mi to nebere... Dokže někdo vysvětlit
Hlava mi to nebere... Dokže někdo vysvětlit
Zdravím. Brouzdám si takhle na netu a hledám nějaké slušnější reprokabely. No a narazil jsem na něco, co mi hlava nebere. Kabel, který pozná jaké bedny jsou připojeny, s jinými prý nehraje a někdy nehraje ani s těmi svými. Cena bratru 1100,-Kč/m.
Schválně neuvádím jeho název, jen jsem okopíroval popis poskytovaný prodejcem. Co si o tom myslíte ?
Obecný popis Zalistované varianty
Výroba ukončena | Doprodáno
Výroba ukončena. Posledních 6m (2x3).
Aktualizace 2011-10-29 | Situace se poněkud opakuje, tentokrát se však hrozba ukončení produkce zdá být reálná. Po vyprodání současných zásob se s tímto výjimečným reprokabelem (jako nově vyrobeným) nejspíše již nesetkáme.
Aktualizace 2009-05-26 | Po předchozích hrozbách ukončení produkce tohoto výrobku bylo na výstavě High End 2009 v Mnichově ohlášeno, že na základě odezvy z trhu bude výroba - k naší velké radosti - pokračovat.
Velmi zvláštní reproduktorový kabel, jehož konstrukce a materiálová skladba byla jeho švýcarským výrobcem zvolena na zakázku dánského výrobce reprobeden, firmy Dynaudio. Svého času dokonce značka Dynaudio osazovala své reproboxy speciálním typem koaxiálního konektoru, který umožňoval snazší připojení tohoto reprokabelu. Přestože by tento reproduktorový kabel měl být díky svým obecně dobrým parametrům v praxi použitelný rovněž pro jiné značky reprobeden, naše zkušenost, kterou s tímto kabelem činíme od roku 1994 ukazuje, že tomu tak není. Podle této zkušenosti je OCOS skutečně využitelný jen pro Dynaudio, a to jakékoliv. A aby toho nebylo málo - ani s Dynaudiem někdy "nefunguje"; tím míníme skutečnost, že v některých případech i u této značky reprobeden došlo po použití OCOSu ke zhoršení výsledku ... Mnohým dalším laborováním jsme dospěli k odvážnému tvrzení, se kterým nemusíte souhlasit: Pokud se OCOS v sestavě s Dynaudiem neosvědčí, je VŽDY problém někde jinde.
Konstrukce a vlastnosti
Kabel je na první pohled, a i na další pohledy, velmi nenápadný, až obyčejný. Obyčejný vzhled však skrývá neobyčejné vlastnosti. Díky pečlivé koaxiální konstrukci s konstantní roztečí středového měděného lanka a přesného měděného opletu a díky teflonovému dielektriku patří mezi jeho stěžejní vlastnosti především vyrovnaný impedanční průběh v širokém kmitočtovém rozsahu, přičemž až do zhruba 350 kHz je impedance téměř absolutně přesně rovna 8 Ohm a až do 1 MHz je pouze mírně zvýšena, na cca 20 Ohm. Precizní stínění rovněž přináší zvýšenou odolnost vůči externímu rušení. Avšak klíčem ke zvukovým projevům OCOSu je zmíněný impedanční průběh.
Jak se chová v praxi
V případě, že je zbytek sestavy vhodně zvolen, přinese použití OCOSu ve srovnání s jakýmkoliv jiným kabelem vždy minimálně jedno vylepšení, obvykle jich bývá více. V optimálním případě je po jeho použití dosaženo vylepšení reprodukce nízkých kmitočtů, které jsou přesněji definovány a dokonce jsou i hlubší, dále dokonalá neutralita reprodukce ve všech kmitočtových oddílech, avšak zejména ve středech a na výškách nejvíce ocenitelná. Rovněž se vylepší celková vyváženost frekvenčního průběhu, přibude vzdušnosti na středech a výškách, vylepší se mikrodynamika i makrodynamika, zvuk je přesto velmi "hladký" a kultivovaný. Prostě zázrak (nadneseně, samozřejmě). Nicméně pozitivní přínos a obrovský rozdíl ve výsledku je v takovém případě ihned rozeznatelný i velmi nezkušeným posluchačem, který o sobě tvrdí, že "neslyší". Je to opakovaně ověřeno. Co se ale nestane, když zbytek sestavy není s Dynaudiem a potažmo OCOSem komplementární, případně je v ní nějaký jiný problém - například nekvalitní napájení nebo vysoké externí rušení? Všechno bude jinak. Basy jsou mdlé a tupé, občas "hučí". Výšky jsou agresivní. Středy jsou "zamazané" a nečitelné, některé kmitočty zřetelně vyčnívají nad ostatními. Prostě hrůza.
Jak z toho ven ?
Není zřejmě jiného zbytí, než použití OCOSu vždy pečlivě rozvážit a nejlépe jej v případě vážného zájmu nejprve vyzkoušet. Pokud se v sestavě neosvědčí, kontaktovat svého prodejce a buď najít a odstranit příčinu selhání kabelu, nebo na jeho použití rezignovat. Pečlivý "audiotuning" a nalezení a odstranění příčiny nedostatků však může přinést významný nárůst kvality zvuku celé sestavy.
TIP: Pokud jste nějakou informaci nenašli, objevili jste chybu, nebo se jen chcete na něco zeptat, napište nám na produkty@hificentrum.cz
Schválně neuvádím jeho název, jen jsem okopíroval popis poskytovaný prodejcem. Co si o tom myslíte ?
Obecný popis Zalistované varianty
Výroba ukončena | Doprodáno
Výroba ukončena. Posledních 6m (2x3).
Aktualizace 2011-10-29 | Situace se poněkud opakuje, tentokrát se však hrozba ukončení produkce zdá být reálná. Po vyprodání současných zásob se s tímto výjimečným reprokabelem (jako nově vyrobeným) nejspíše již nesetkáme.
Aktualizace 2009-05-26 | Po předchozích hrozbách ukončení produkce tohoto výrobku bylo na výstavě High End 2009 v Mnichově ohlášeno, že na základě odezvy z trhu bude výroba - k naší velké radosti - pokračovat.
Velmi zvláštní reproduktorový kabel, jehož konstrukce a materiálová skladba byla jeho švýcarským výrobcem zvolena na zakázku dánského výrobce reprobeden, firmy Dynaudio. Svého času dokonce značka Dynaudio osazovala své reproboxy speciálním typem koaxiálního konektoru, který umožňoval snazší připojení tohoto reprokabelu. Přestože by tento reproduktorový kabel měl být díky svým obecně dobrým parametrům v praxi použitelný rovněž pro jiné značky reprobeden, naše zkušenost, kterou s tímto kabelem činíme od roku 1994 ukazuje, že tomu tak není. Podle této zkušenosti je OCOS skutečně využitelný jen pro Dynaudio, a to jakékoliv. A aby toho nebylo málo - ani s Dynaudiem někdy "nefunguje"; tím míníme skutečnost, že v některých případech i u této značky reprobeden došlo po použití OCOSu ke zhoršení výsledku ... Mnohým dalším laborováním jsme dospěli k odvážnému tvrzení, se kterým nemusíte souhlasit: Pokud se OCOS v sestavě s Dynaudiem neosvědčí, je VŽDY problém někde jinde.
Konstrukce a vlastnosti
Kabel je na první pohled, a i na další pohledy, velmi nenápadný, až obyčejný. Obyčejný vzhled však skrývá neobyčejné vlastnosti. Díky pečlivé koaxiální konstrukci s konstantní roztečí středového měděného lanka a přesného měděného opletu a díky teflonovému dielektriku patří mezi jeho stěžejní vlastnosti především vyrovnaný impedanční průběh v širokém kmitočtovém rozsahu, přičemž až do zhruba 350 kHz je impedance téměř absolutně přesně rovna 8 Ohm a až do 1 MHz je pouze mírně zvýšena, na cca 20 Ohm. Precizní stínění rovněž přináší zvýšenou odolnost vůči externímu rušení. Avšak klíčem ke zvukovým projevům OCOSu je zmíněný impedanční průběh.
Jak se chová v praxi
V případě, že je zbytek sestavy vhodně zvolen, přinese použití OCOSu ve srovnání s jakýmkoliv jiným kabelem vždy minimálně jedno vylepšení, obvykle jich bývá více. V optimálním případě je po jeho použití dosaženo vylepšení reprodukce nízkých kmitočtů, které jsou přesněji definovány a dokonce jsou i hlubší, dále dokonalá neutralita reprodukce ve všech kmitočtových oddílech, avšak zejména ve středech a na výškách nejvíce ocenitelná. Rovněž se vylepší celková vyváženost frekvenčního průběhu, přibude vzdušnosti na středech a výškách, vylepší se mikrodynamika i makrodynamika, zvuk je přesto velmi "hladký" a kultivovaný. Prostě zázrak (nadneseně, samozřejmě). Nicméně pozitivní přínos a obrovský rozdíl ve výsledku je v takovém případě ihned rozeznatelný i velmi nezkušeným posluchačem, který o sobě tvrdí, že "neslyší". Je to opakovaně ověřeno. Co se ale nestane, když zbytek sestavy není s Dynaudiem a potažmo OCOSem komplementární, případně je v ní nějaký jiný problém - například nekvalitní napájení nebo vysoké externí rušení? Všechno bude jinak. Basy jsou mdlé a tupé, občas "hučí". Výšky jsou agresivní. Středy jsou "zamazané" a nečitelné, některé kmitočty zřetelně vyčnívají nad ostatními. Prostě hrůza.
Jak z toho ven ?
Není zřejmě jiného zbytí, než použití OCOSu vždy pečlivě rozvážit a nejlépe jej v případě vážného zájmu nejprve vyzkoušet. Pokud se v sestavě neosvědčí, kontaktovat svého prodejce a buď najít a odstranit příčinu selhání kabelu, nebo na jeho použití rezignovat. Pečlivý "audiotuning" a nalezení a odstranění příčiny nedostatků však může přinést významný nárůst kvality zvuku celé sestavy.
TIP: Pokud jste nějakou informaci nenašli, objevili jste chybu, nebo se jen chcete na něco zeptat, napište nám na produkty@hificentrum.cz
Re: Hlava mi to nebere... Dokže někdo vysvětlit
Neni lepsi napsat vyrobci ? Ten by Ti mohl poskytnout info
Jinak Ocos se napric hifi fory pred lety probiral - staci pohledat
Jinak Ocos se napric hifi fory pred lety probiral - staci pohledat
Akože umelá inteligencia v kábli??? Blbosť, kábel nič nepozná. Jednoducho to "hrá" alebo "nehrá" tak ako s inými káblami, nie že by OCOS po pripojení na Xavian nepustil signál do bedni.... Jeden kábel je vhodný pre zostavu jedného netopiera a iný zase pre zostavu druhého netopiera a navzájom si vymieňajú pocity z počutého.vasik54 píše:... Kabel, který pozná jaké bedny jsou připojeny, s jinými prý nehraje a někdy nehraje ani s těmi svými....
vasik54
nečti "prospektoidní" texty!

add. OCOS.
hodně jsme jej testovali s kolegou pytlem. no... je to otázka jeho pořizovací ceny.
např. proti HGAx32 to byl doslova dusič zvuku.
u pytla (dle mého) fungoval právě jako dusítko.
ale třeba to bylo skutečně proto, že je koncipován pro repro DYNAUDIO.
a ani já, ani pytel jsme v té době na dynaudio OCOS nezkoušeli.
nečti "prospektoidní" texty!
add. OCOS.
hodně jsme jej testovali s kolegou pytlem. no... je to otázka jeho pořizovací ceny.
např. proti HGAx32 to byl doslova dusič zvuku.
u pytla (dle mého) fungoval právě jako dusítko.
ale třeba to bylo skutečně proto, že je koncipován pro repro DYNAUDIO.
a ani já, ani pytel jsme v té době na dynaudio OCOS nezkoušeli.
Re: Hlava mi to nebere... Dokaže někdo vysvětlit ?
Nedalo by se ze známých informací spíše vydedukovat, že Dynaudio jsou natolik kvalitní bedny, že hrají i stímto kabelem
?
Neberu doporučení psát výrobci kabelu, ten by mi tu záhadu stejně nevysvětlil. Stejně tak bádání na netu je k ničemu, všude se opakuje jako přes kopírák : kabel je k Dynaudiu.. Jenže to je právě to, co nechápu - co je v konstrukci Dynaudií tak jedinělého ?
Neberu doporučení psát výrobci kabelu, ten by mi tu záhadu stejně nevysvětlil. Stejně tak bádání na netu je k ničemu, všude se opakuje jako přes kopírák : kabel je k Dynaudiu.. Jenže to je právě to, co nechápu - co je v konstrukci Dynaudií tak jedinělého ?
- Dalo by se vydedukovat i lecos jinéhovasik54 píše:Nedalo by se ze známých informací spíše vydedukovat, že Dynaudio jsou natolik kvalitní bedny, že hrají i stímto kabelem?
Neberu doporučení psát výrobci kabelu, ten by mi tu záhadu stejně nevysvětlil. Stejně tak bádání na netu je k ničemu, všude se opakuje jako přes kopírák : kabel je k Dynaudiu.. co je v konstrukci Dynaudií tak jedinělého ?
...Jenže to je právě to, co nechápu - co je v konstrukci Dynaudií tak jedinělého ? ...
Nejsi sám kdo nechápe ,nutno zakoupit ty repra i kabely a vyzkoušet
Před několika lety jsem z této metráže zkompletoval asi 3 desítky setů. Je to velice kvalitní kabel ( koaxiál ). Vyhoda je , že klient může mít jeden např. 1m a k druhý bedně 5m, neovlivní to kvalitu -- když jsem si dopisoval tenkrát z výrobcem, tak mi psal o vyrovnané impedanci -- hlavně jeho doporučení konce neletovat, pouze krimplovat. Kompletoval jsem singl, dvojitý i trojitý -- u některých klientů to byla a je konečná, bohužel k některým bednám se nehodil. Je to velice přesný koaxiál, nic nepřidává -- několik let jsem i na něj hrál ( Xavian, ATC ). Výrobcem mi byl také doporučen RC člen , který se zapojoval paralérně ke kabelu na reprobedně.
V korespodenci z výrobcem -- tento kabel byl vyráběn hlavně pro potřeby f. Dynaadio, poté f. OCOS i vyráběla sety, ale např. i ozvučení , tuším letiště v Mnichově je provedeno tímto kabelem.
Mám někde ve skříni singl set banánky cca. 2.10m, kdyby někdo chtěl vyzkoušet.
V korespodenci z výrobcem -- tento kabel byl vyráběn hlavně pro potřeby f. Dynaadio, poté f. OCOS i vyráběla sety, ale např. i ozvučení , tuším letiště v Mnichově je provedeno tímto kabelem.
Mám někde ve skříni singl set banánky cca. 2.10m, kdyby někdo chtěl vyzkoušet.
Nesmíš věřit všemu co se blábolí na netu...cenzura, verifikace žádná, prostý byznys, marketing, všechny hmaty, chvaty dovolené, účel světí prostředky...
Re: Hlava mi to nebere... Dokaže někdo vysvětlit
Já jsem samozřejmě velmi kritický ke všemu co na netu je. Jsem starší kus a s hifi ( schválně neříkám high-endem) koketuji nějakých 40 let, ale jen uživatelsky - systém hraje-nehraje, prostě nejsem odborník. Ale když člověk v něčem plave takový dlouhý čas, tak zjistí, s jakou neskutečnou vytrvalostí se prezentují názory vyčtené, nijak nepodložené, takže když někdo vyhodil nějaký blud v tzv. renomovaném ( rozuměj komerčně zaměřeném) časopise někdy před 30 lety, tak tehdy v tyto argumenty nebyla tak slepá víra, jako dnes. Je to tím, že internet umožňuje šíření takových informací rychlostí blesku a fenomén typu - četl jsem na netu, musí to být pravda - funguje. Stejně jako za bolšana - bylo to v televizi, tak to prostě musí být pravda.
Na tyhle kabely mně zajímaly informace od lidí, kteří s nimi přišli do kontaktu, protože kabely určené pro jednu značku.. to už je i na mě trošku dost silné kafe. Je fakt, že takových "silných kafíček" je na netu miliony, takže raději nic...
Už se tím nezabývejte, myslím, že informaci jak je možné produkovat kabel který ( nezaručeně) hraje jen s jednou značkou beden stejně nezískám. V každém případě děkuji všem, kteří se mým poněkud hloupým příspěvkem zabývali.
Na tyhle kabely mně zajímaly informace od lidí, kteří s nimi přišli do kontaktu, protože kabely určené pro jednu značku.. to už je i na mě trošku dost silné kafe. Je fakt, že takových "silných kafíček" je na netu miliony, takže raději nic...
Už se tím nezabývejte, myslím, že informaci jak je možné produkovat kabel který ( nezaručeně) hraje jen s jednou značkou beden stejně nezískám. V každém případě děkuji všem, kteří se mým poněkud hloupým příspěvkem zabývali.
S kabelem OCOS mám zkušenost stejně jako Pytel. Dynaudio tenhle kabel doporučovalo ke svým soustavám, nebo je i prodávalo pod vlastní značkou. Používali i speciální atypickou koncovku pro lepší propojení. Na reprosoustavách tedy byla mimo klasický terminál i speciální přípojka pro koaxiál (měla ho např. řada Contour). Neznamená to ovšem, že by tento kabel nebyl použitelný s reproduktory jiných značek. Dokonce s velmi dobrými výsledky. Ale je to zase jen komponent. Takže samozřejmě se najdou určitě sestavy, do kterých prostě nesedí, stejně jako jakékoli další kabely. Dnes se už nevyrábí a špatně se shání. Takže vyzkoušet si to už bude trochu problém...
Tento kabel však je velmi dobře použitelný i pro jiné značky než Dynaudio! Ale není to všelék. To by bylo moc jednoduché...
Tento kabel však je velmi dobře použitelný i pro jiné značky než Dynaudio! Ale není to všelék. To by bylo moc jednoduché...
Ja OCOS pouzivam dodnes, vyzkousel jsem jej a zdal se mi s kabelu, co jsem mel doma nejlepsi, jsem s nim spokojeny...
Napadá mi taková myšlenka... Nechci rozporovat vliv reprokabelů na výsledný zvuk. Já sám jsem zápasil s nadbytkem basů - musel jsem hrát s korekcemi max minus a nakonec jsem se dopracoval k dobrému ( samozřejmě pro sebe) zvuku, když jsem nasadil kabely Kimber. A vzhledem ke konstrukci těch kabelů jsem dospěl k názoru, který tady asi nebude populární, ale zkuste mně umravnit. Kabel - a v tom se snad shodneme - je člen pasivní. Tedy podle mého názoru nemůže do zvuku nic přidat. Ale ubrat - viz má zkušenost s přebytkem basů - to může. Jasně, ubude-li basů, můžeme pozorovat třeba zlepšení výšek, ale to teď nechci řešit. A teď ta myšlenka : Není lepší řešení než laborovat s nákladným řešením pomocí zázračných kabelů použít kvalitní ekvalizér ? Mě totiž připadá, že kabel není nic než ekvalizér, ale v případě kabelu pevně nastavený - něco jako u levných hifi kombajnů. Že by se předešlo třeba tomu, kdy se deklaruje, že kabel hraje dobře jen u Dynaudio...? Ekvalizér momentálně nemám, ale pokud by vaše reakce byly nadějné, asi bych o něm uvažoval..
Vasiku doporučuji ACCUPHASE DG-58 http://www.audiodrom.cz/recenze/cd-prehravace/525.html Kup to a máš vystaráno. Snad ti to hlava už pobere a nemusíš to sáhodlouze řešit....vasik54 píše:Napadá mi taková myšlenka... Nechci rozporovat vliv reprokabelů na výsledný zvuk. Já sám jsem zápasil s nadbytkem basů - musel jsem hrát s korekcemi max minus a nakonec jsem se dopracoval k dobrému ( samozřejmě pro sebe) zvuku, když jsem nasadil kabely Kimber. A vzhledem ke konstrukci těch kabelů jsem dospěl k názoru, který tady asi nebude populární, ale zkuste mně umravnit. Kabel - a v tom se snad shodneme - je člen pasivní. Tedy podle mého názoru nemůže do zvuku nic přidat. Ale ubrat - viz má zkušenost s přebytkem basů - to může. Jasně, ubude-li basů, můžeme pozorovat třeba zlepšení výšek, ale to teď nechci řešit. A teď ta myšlenka : Není lepší řešení než laborovat s nákladným řešením pomocí zázračných kabelů použít kvalitní ekvalizér ? Mě totiž připadá, že kabel není nic než ekvalizér, ale v případě kabelu pevně nastavený - něco jako u levných hifi kombajnů. Že by se předešlo třeba tomu, kdy se deklaruje, že kabel hraje dobře jen u Dynaudio...? Ekvalizér momentálně nemám, ale pokud by vaše reakce byly nadějné, asi bych o něm uvažoval..
Kabel je komponent. Takže mění zvuk - přidáva, ubírá výšek, basů či středů, maskuje, zpřesňuje, zdůrazňuje, nafukuje zvuk. Proto je tolik výrobců kabelů. Pokud by tomu tak nebylo, stačil by všem kabel od žehličky.
Tak podobne mení zvuk aj poistka.Borek píše:Kabel je komponent. Takže mění zvuk - přidáva, ubírá výšek, basů či středů, maskuje, zpřesňuje, zdůrazňuje, nafukuje zvuk. Proto je tolik výrobců kabelů. Pokud by tomu tak nebylo, stačil by všem kabel od žehličky.