Jak vyrobit repro kabel

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
jaro911
Příspěvky: 4
Registrován: 24 dub 2008 09:04
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od jaro911 »

vision aky priemer zmrstovacej buzirky si pouzil?

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Asket »

zdar lidi... omlouvam se ze jsem tu dlouhodobe nebyl.. nastaly u me velke zmeny... ale ne u audia...
kable jsem pletl nejak loni...
K te kabelazi... pletl jsem to z 16m dvojlinky postribreneho Silhouette, kterou jsem rozpulil a kazdou pulku jsem opet nadelil na delku 2m dvojlinky (4ks) a pote kazdou dvojlinku oddelil od sebe jednotlive prameny.. vzniklo 8 vlaken pro jednu stranu repra...to same i udelat pro druhou, ktere jsem tez spletl do sebe vzajemnym proplitanim (hore, dole, hore, dole...)... rovnomerne propletenym + a -
Vrele doporucuji pouvazovat o delce kabelaze.. me 2x cca 1.7m zcela postacuje (pri pleteni se zkracuje).

pouzita tato kabelaz Silhouette 2x 2.5mm 0.10mm OFC + AG .... ten kdo chce pouzit drazsi kabel, tak muze dle libosti... mam jen 11000 mesicne.
Obrázek Obrázek Obrázek

koncovky jsem pouzil tyto : A.E.C. Connectors BP-316
Obrázek
koncovky bananku jsou sroubovaci (konec se rozevira) a prumer pro kabelaz je 10mm se 2ks imbus sroubky navic izolovane.

ke Krautwire... jeho dratky jsou z cisteho stribra, navic silnejsich prumeru... ne z 0.10mm ale myslim okolo 1mm... Muj odhad ze vysoka cena za kabelaz je hlavne dana za kvalitu kabelaze a koncovek pak az za upleteni a vyvoj... - nevim kde stribrne dratky koupit takoveho prumeru izolovaneho...
Inu ja jsem ty postribrene kable prvne konce stahnul 3 elektrikarskymi zdrhovackama (decentne) a zacal plest na konci opet stahnul na dalsi 3ks zdrhovackama... pak jsem odizoloval v rukavicich buzirky a nasadil na bananky a zatahnul....
no pakarna to byla.
Jestli chcete cinovat doporucuji pokukat po cinech s vyssim obsahem stribra a medi

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Aleska »

Obdivuji tvoji trpělivost a práci, pakárna to skutečně musí být.
A teď klasická, ale zásadní otázka: Sluchový rozdíl :?: :?: :?:

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Asket »

rozdil... s porovnanim s 6mm postribrenym Oehlbachem rozdil je, ale ne tolik co od normalni dvojlinky - tam je to znat trochu vice.

Ale abych upresnil neni to tak rapidni skok jako by jste presli z Trabantu do Ascari... ne fakt ne.. rozdil tam je ale neni velky... jak jsem psal uz nekde.. lepsi prostor bass i vysky i sykavek.
Uprimne to je asi maximalka co bych dal za repro kable - silove...(cca 5000) neverim, ze kabelaz cca za 10.000 ci za 100.000kc by tomu trhla silenou latku... Kazdopadne budou lepsi, presnejsi atd...nez me, ale ten posun neni tak velky... aspon co jsem vypozoroval z High Endu letos..
rozhodne udela hodne mistnost, pak kvalitni repra a zesik..... kabelaz bych nepodcenoval, ale i neprehanel... spise bych jsem se vice zameril do mistnosti.. cca 10.000 za uzpusobeni mistnosti udela rapidni skok ze si az sednete... to jest 50-70% ... takze zapomente na mistnost ala ikea.. proste plovoucky aj..

Je tezke definovat nejakou stupnici.. musel bych mit ten a ten kabel a porovnavat...
Ale kdesi jsem v casaku (myslim stereo) cetl, ze nejaky magor si koupil obycejnou dvojlinku par metru - tu dal zkrizit na 4 prameny, zamontoval na chalupe, zapl benzinak v garazi a cucel jako pero jak to hraje... pozval pry pak sve zname hifisty ti take poslouchali kde co a koukali i nad cenou.... proste obycejny kabel....
Takze nevim tam pry meli kabel za nejakych 500kc a cuceli jako pera...
ja vymenil 2ks 6mm dvojlinky postribreneho Oehlbachu za 2ks 2.5mm 8pramenne postribrene Silhouette... kdyz jsem dal obycejnou medenou dvojlinku 4mm tak je to znat.
Kazdy kabel je delany jinak, kazdy kabel ma jine hodnoty, tezko rict co je super... super je mit mega na konte a zkouset ruzne kable... kdesi na netu jsem i videl test reprokabelaze... prevazne uz hotovych, ale ne z obycejnych kabelazi... nemam na to cas zkouset kdejakou dvojlinku a uz vubec prasule.

Kdo ma zajem muze si kabelaz koupit uplne tu nejdrazsi a spletat si to sam... slozite to neni.
Rozdelite na plusy a minusy.. ty pak protridite ob jeden (+ - + - + - + -) a pak vedete jedny kable vzdy o jeden kabel vedle vpravo vrchem a ty druhe smerem vlevo vnitrkem, dalsi rada tak samo -s tim rozdilem ze ty co predtim sli dovnitr nyni pujdou vrchem a pak zase dovnitr - stale stejnym smerem otacenim do sroubovnice vlevo a protipolu vpravo....
Pro lepsi orientaci je mozna pro nektere dat do stredu nejakou trubku (tycku) o kterou to budete opletat...
Chce to jen trpelivost. Na konci svazat a pak rozdelit opet na 2 svazky plus a minus. To same udelat i pro druhou reprobednu.

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Asket »

Dodam pleteni obou kabelu (2x 8pramenu na 2m delky) se da zvladnout za den.... jde o to jak kdo ma zrucne prsty...

dalsi co jsem chtel dodat k predeslemu... Fox tu nastinil crimpovaci dutinku...
crimpovaci dutinka neni spatna... ale lidi zapominaji na prechody... nac mi je extra drahy kabel kdyz stejne musi nakonec prevadet signal pres stenu dutinky a bananku, tez do terminalu pak do dratu bedny.... a to same pri vstupu od zesiku... ??? Navic dana crimpovaci dutinka je stejneho slozeni jako kabel ? Pochybuji ! Pac jablko neni jako druhe jablko -jedno je stavnate sladke, druhe uplne jine, ackoliv to je z jednoho stromu...
Lidi obcas zapominaji na prechody materialu...

ps.. hlavne nezapomente, ze jsem to tez predratkoval uvnitr beden... proste ty tkanicky co tam byli sli ven.
ps2.. k tomu chalupnikovi s obycejnou dvojlinkou jsem opomnel tez dodat, ze dany kabel mel vynikajici vlastnosti pouze nejakou dobu... prvne zahorel a pak nejakou dobu slouzil nez jej obnenil... tusim, ze psali okolo 1roku, pak jej opet menil za cerstve... Co je na tom pravdy, nevim, osobne neverim uz nicemu a nikomu -obzvlaste uz prodejcum...
Vzdyt kdesi jsem cetl, ze kable OFC je jen markentingovy tah... ze vlastne pry neni ani rozdil mezi normalnim medenym dratem a OFC a pry ani nejde to zmerit ??? ...me to pripada uvalene, pac uz zmena teploty, zpusob zpracovani a slozeni materialu se vzdy nejak lisi... to jako by nekdo rekl, ze vsechna jablka jsou chutove stejna...
ps3 na High endu jsem mel problem tam pri poslechu nalezat prostor s rozmistnenim nastroju... bud jsem fakt blbe sedel... ale bohuzel, ackoliv jsem se sebevic tlacil do stredu prvni ci druhe rady... bylo tezke najit neco jako podium... mozna to bylo nahravkou...

U me sedim na nizke klekacce tak, ze mam usi v rovine vyskacu... (88cm od zeme) dale bedny mam od sebe 1.5m a klecim cca 1,25m od beden.....za mnou je cca 1.5m stena a kupa bordelu... v tomto stredu u cantonu 109 mam velkou siri a hloubku podia ...a mozna se nekteri divi, ze toto podium je staveno i na vysku... vetsina to vsak znate. Pro nektere nepochopitelne... Ale tyto vlastnosti se zmensuji pri vymene kabelaze ci zesiku... plus to, ze treba jsou slabsi na vysky,stredy ci basy apod...

Tezko definovat co je super... pac bylo to tu psano mnohokrat mnoho usi - mnoho nazoru...
ps4 nepovazuji se za extra hifistu.... pa vim, ze jini lide maji lepsi sluch
Kdo chce motat kable neni problem, jde jen o finance, ale vysledek neni zarucen...

Jeden prodejce mi rekl toto: "Nejlepsi silove kable jsou 'zadne kable', ponevadz nemaji ztraty a nepritahuje ruseni."... lehce mi naznacil aktivni bedny.

CharlieCh
Příspěvky: 126
Registrován: 24 pro 2009 14:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od CharlieCh »

Asket píše:...Jeden prodejce mi rekl toto: "Nejlepsi silove kable jsou 'zadne kable', ponevadz nemaji ztraty a nepritahuje ruseni."... lehce mi naznacil aktivni bedny.
A tak to se musím daného prodejce zeptat:
Co všeobecně přinese větší problémy/rušení/zkreslení...?
3-metrový reprokabel, nebo 3-metrový signálový kabel?

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Asket »

CharlieCh píše:
Asket píše:...
A tak to se musím daného prodejce zeptat:
Co všeobecně přinese větší problémy/rušení/zkreslení...?
3-metrový reprokabel, nebo 3-metrový signálový kabel?
No zapoj mozek a logicky k cemu dojdes ??

ze kazdy kabel je vlastne jako antena... stahne signal
jak to eliminovat... proc asi jedu na optiku ? abych snizil zhorseni signalu... tudiz kdyz porovnam signalovy analog kabel Cambridge audio a optiku na digi... tak optika da analogu asi o cca 1/3 na frak.. lepsi prostorovost, vysky, basy, rozestaveni nastroju, cistota... pritom me CA stal 1500kc a optika 170kc. u obycejneho kabliku co se prodava (u vsech baleni pristroju ta cerna tkanicka s cervenym a bilym umelym banankem pripadne i zlutym) je to sileny rozdil.

Dale u reprokabelu je to uz tezke... proto prodejce mi rikal, ze nejlepsi je zadny :))
takze opet pro bohatsi je to vyhodne... tahat to vse digitalne na monobloky do aktivnich beden...
hold my socialne slabsi se musime spokojit s tim co mame..
Ale muzes reprokabel (vetsina ma analogovy) eliminovat hlinikovou paskou (omotanim) a tu pripadne uzemnit.... (zatim jsem to nezkousel.... zkousel jsem to filtrovat feritama (mnoho) a vysledek byl ten, ze se zvyraznil bass, potlacil vysky, zvuk byl dynamictejsi...) (ale celkove zvukove se mi to nelibilo (nepouzivam EQ))
pokud to budes omotavat hlinikem.. nezapomen na izolaci (aspon lepici paskou ci omotavkou - puncoskou), at se ti to nekde nedotkne na zesiku ci nekde po ceste, to co by jsi nechtel do zkratu...

predchozi motani kabelu z 8 pramenu
Obrázek

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Asket »

Hellboy píše:NAšel sem hezký návod jak si udělat sříbrné káble http://www.laventure.net/tourist/cables.htm#materials dole je i odkaz na obchod, kde prodávají svoje výrobky za docela rozumné ceny (100 USD za metr .9999 stříbra).
Promin ale marne koukam jaky prumer a kolik metru toho dratu za 100usd je... nejak se tam nemuzu dopatrat v cislech....
podle me je to moooc drahe nevim jak ty aj. hifisti radi kupujete drahe veci a zivite jine nefachcenka...

No ja ted splasil cisty drat AG 925/1000 o prumeru s cenou za 1cm ne za metr... v prepoctu....
0.35mm za 0.50kc
0.5mm za 1.00kc
0.7mm za 1.90kc
1.0mm za 3.90kc
1.5mm za 8.60kc
2.0mm za 13.0kc
coz se mi zda normalni cena... jeste jsem si nechal overit, ze to je ciste stribro a ne postribreny drat... dle me by melo byt ciste pac to je material pro zlatniky... AG 925 je 999.9% cistota pac mam 4stribrne cihly po 25gr od Safiny a nejake stribrne mince (jako byvaly numismatik).

Zda-li Hellboy mel v cene i buzirku to nevim.. ale cca 1700kc (100usd) by odpovidalo cca 2.2mm prumeru na metr... (prurez 2mm2) ....mno ohybat takovy drat je maras... nehlede bych jsem se bal s nim manipulovat, aby se nenarusila struktura lomem.

Dale vizaz reprokabelaze za statisice si clovicek muze pohledat po netu a okoukat jak jednotlive dratky jsou propletane mezi sebou a pak jeste vzajemne ve svazcich.... kratke mrknuti na urcity snimek a vite mnoho.....
pak si spocitate metraz 2x 32dratu asi x 3m asi z 0.7mm AG dratu = 2x 6.3mm2 =
(36.500kc + buzirky+koncovky=cca 45.000kc + znacka krautwire = 84 990kc *hura* i s praci... krautwire z cisteho stribra...)

krautwire ... jenze tento za 84.990kc je postribrena med... hmm

ted mam jen jeden problem ........kde sehnat tech cca 40.000kc...
pac pochybuji, ze ty koncovky budou stat 2.500 kus... daji se koupit zlaceny ci stribrny levneji... a kdyz ne udelam si doma sam galvanizaci - nic sloziteho.

ron

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od ron »

moje DIY Kimber Kable 8PR v biwiringu:

Obrázek

JJR
Příspěvky: 91
Registrován: 08 úno 2010 16:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od JJR »

To Asket:
Stále tady chválíš optiku, ale jsi krapet mimo *taktone* .
Můžeš hodnotit proti sobě digitální kabely (běžné = Optika, nebo RCA).
Oba typy myjí své pro a proti, ale ne digitální kabel a analogový kabel, protože tím pádem mají na zvuk vliv i převodníky.
Tvůj AV zesilovač má určitě lepší převodník, než CD, které používáš.
Proto, když hraješ z CD přes digitální kabel (optiku) a tím pádem používáš převodník v zesilovači, tak se ti zvuk líbí víc.
Asi tak. Ahoj

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Asket »

yop.. protoze cd je starsiho data a zesik relativne ma novejsi a lepsi prevodniky...
Jako vim, ze je velky rozdil mezi tim a onim... jenze optika stoji smesnych cca 170kc a dana analogova kabelaz aby se mu vyrovnala min. takovych 5000kc a vice... a jsme u toho.
Nevim jak kdo... ale vetsina jde od vyplaty k vyplate a snazi se vyzdimat nejvice a nejkvalitneji...
Ale mozna jsi povsiml, ze jsem vlastne udelal analogovy kablik srovnatelny s optikou... jen je treba na nem vylepsit vzhled a ohebnost.. jinak bych jej mohl srovnavat...
Jenze u optiky je nevyhoda vetsiny hifistu, pac pouzivaji vinyl a to je pak problem... tudiz proto jde o prenos dat...

Dale optika nezkresluje preda to co se ji da... a vse zalezi na tech prevodnikach v zesiku a jak to preste optika. U analogu je ovlivneno uz jen prechodama z cinchu pres cin na vlastnosti kabelu pak opet pres cin a cinch... (beru ze cd a zesik uvnitr je supr zpracovane) takze kabel vlastnosti zvuku ovlivni a ted o kolik ??
Navic muj zesik je pri analogu degradovan... a proc bych mel plytvat energii, aby jel na 1/2, kdyz muze byt vyuzit plne ?
Tudiz u zesiku na analog bych jel jen 16bitove relativne 20bitove pac cd ma 20bit alpha procesor a pri optice to zesik dokaze zmasakrovat do 24bit.
a jde preci o vysledny zvuk..
Proto je na vsech zda si poridi kabelaz za tisice nebo za smesnych par kacek... vse se odviji od zdroje poslouchani po zesik... nebo repra (zalezi jaka kabelaz) tudiz u optiky a analogu jde predevsim o prenos z cd/dvd/hdcd/sacd/br... z gramce bohuzel jen na analog... (pokud se nemylim, ale nevidel jsem gramec s optikou)

ron

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od ron »

tak druhý pokus o vloženie obrázka:

Obrázek

vision
Příspěvky: 228
Registrován: 11 čer 2010 19:09
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od vision »

rOn píše:tak druhý pokus o vloženie obrázka:

Obrázek
To je pěkná práce. Nechápu, jak jsi z toho kabelu udělal bi-wire. Můžeš mi to popsat?
Obrázek
Kde jsi koupil ty oplety?

ron

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od ron »

biwire z toho spravíš úplne jednoducho - na oboch stranách odseparuješ hnedé a čierne vodiče v dĺžke ~15 cm (ako na tvojom obrázku) a na jednej strane každú farbu rozdelíš na dva zväzky (8 vodičov na 4+4). Takto dostaneš jeden pár (+)(-) na strane zosilovača a dva páry (+)(+)(-)(-) na strane repro. Dobré je nechať jeden pár o ~1cm dlhší pre jednoduchšie zapojenie, kde pri jednom páre zapojenom napriamo bude mať druhý pár menšiu rezervu k vzdialenejším terminálom a nemá tak tendenciu sa samovoľne uvoľňovať, viz napr. tu:
Obrázek

Oplety sú Flexo, odporúčam verziu "Clean cut". Kúpiť sa dajú na rieger.cz alebo často v auto-moto tuning shopoch. Len si daj pozor na dĺžku, v závislosti na hrúbke kabelu je na 100cm kabelu potrebné počítať tak s 120 cm flexa.

vision
Příspěvky: 228
Registrován: 11 čer 2010 19:09
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od vision »

Díky za odpovědi.
Ještě prosím Tě... jaká je tloušťka jednoho pramenu a celkový průřez kabelu? Na tom obrázku to vypadá dost silně.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host