DSOTM
Mně tady znáte dostatečně, znáte moje názory a víte co ode mne čekat. Tak vězte. Pokud vůbec připustíme, že nějaké rozdíly v kabelech jsou, resp. zda mají vliv na zvuk, podobně jako různé filtry, tak si uvědomte, že tyto rozdíly mohou být, ale za určitých specifik, jako je stav el. sítě, na jakých aparátech se to bude testovat a také jaký to bude kabel.
DSOTM dokážeš toto nějakým způsobem zajistit a manažovat.
Pokud budete testovat na High-endových aparátech, u nové samostatného přívodu a v nezarušeném prostředí, tak ani žádný rozdíl slyšet nemůžete. Max. u stříbra ( reprobedny ), kde je zvuk mírně agresivnější a do světla.
Otázka je, zda se tím vůbec zaobírat. Ty potenciální možné změny zvuku vlivem kabelů jsou na minimální, sotva na rozeznatelné hranici, na úrovni statistické chyby, max. 1 - 2 procenta. Už to zde psal Dasta. Každé nové vydání nahrávky a na různých nosičích ( o dráťáku ani nemluvě ) je jiné a liší se zvukově o desítky procent. To ani nepíši o zvrhlosti Loudness war.
Raději poslouchejte a nechte ostatní žít v jejich světě.
Hele to je jen rozmělňování tématu. Nikdo tu nemluví o nějakých nestandardních podmínkách, vadných kabelech nebo přístrojích.
A ať si každý žije v jakém světě chce, vymyšleném nebo reálném.
Mě to téma prostě kdysi zaujalo, táhne se HiFi komunitou roky, tak jsem si říkal, je 21. století, to není možné, taková banalita, lehce ověřitelná a stále se o tom jen mluví .. Ověřit se to dá, nějaká příprava je samozřejmě nutná, no co, zafinancovat to umím ... tak pojďme do toho. Nějaký čas zpátky se to tu dá dohledat.
Má to jen jednu jedinou nutnou podmínku a ta je všem jasná - musí přijít ti, co ty změny slyší. A to je vysvětlení celé té záhady.
Nikdy nepřišli a nikdy nepřijdou.
Jarda 69
Pred reproduktorom, priamo za kondenzátorom (napr. do ohmickej záťaže) sa rozdiely namerať dajú (skreslenie pri záťaži, vplyv parazitnej indukčnosti, nejaké 0,01až 0,1%, prípadne desatiny dB..), pri porovnaní nejakých MKT/MKP kondenzátorov, nie nejaké bipoláry , tam je to horšie. Ale akustická strana (reproduktor, mikrofón a nakoniec aj uši.. ) to spoľahlivo maskuje vlastnými nedostatkami, je to rádovo nižšie ako prah schopností sluchu.
Result: There is practically no measurable acoustic difference between the simple, ancient film capacitors and the current high-end capacitor. Welcome to reality!
To je pořád dokola, už mně to nebaví, tak ještě jednou.
DSOTM
Slepý test ABX je na kabely nepoužitelný a to z důvodu vlastností krátkodobé paměti mozku. Bylo to už mnohokrát zdokumentováno v příslušných vědeckých studiích. Pokud nevěříte, tak hledejte. Pokud něco přepojujete, mozek už si nepamatuje ten předchozí vzorek. Musí se přepínat za letu, či velmi rychle s minimální prodlevou, ale to přepojování neumožňuje.
Testovat kabely však lze ( myšleno signálové analogové ). Sice max. dva současně. Musí být zdroj s dvěma stejnými výstupy a silič se dvěma stejnými vstupy. Pouští se dohodnutá, všem známá a všemi naposlouchaná hudba a přepíná se na dálkovce, kdy obsluha stojí za posluchači a přepíná. Buď je to kabel č. 1 - označený levá ruka a nebo kabel č. 2 označený pravá ruka. Aby se nedalo předvídat a typovat to pořadí, tak je vždy mezi přepínáním na jeden z těch kabelů přepnuto na další vstup, který není zapojený a je ticho. Pak může obsluha využít i to, že tam pustí stejný kabel 2x za sebou stejný a pod. Nelze tedy předvídat a spekulovat. Posluchači vždy zvedají ruku strany, kde si myslí, že hraje tento kabel. Zkoušeli jsme to takto mnohokrát a vždy většina Hifi posluchačů to trefila.
Před cca 5 lety jsem takto sám doma testoval digitální kabely HDMI, kdy zdroj BD player má dva výstupy HDMI a receiver v DK jich má několik. Zapojeny byly kabely HDMI Supra -nejvyšší model a HDMI AudioQuest Cinnamon. Vše by mělo být technicky stejné, pouze s výhradou, že ten player má jeden výstup pouze audio a druhý audio a video. Snad tato disproporce neměla na zvuk vliv.
Sice to byly digitální kabely, ale i já jako Hifi dědek, jsem na spodku zvuku určitý rozdíl pozoroval. Takto to mám u DK zapojeno trvale a vždy když mám chuť něco testovat, tak to spustím. Samozřejmě po čase zapomenu, který kabel je ve kterém vstupu na receiveru zapojený ( HDMI 1, či HDMI 2 ) a tak se pak jdu přesvědčit a vždy to vyjde stejně. Může to být náhoda? Prostě jeden zní zahuhlanější a druhý je ostřejší.
Takto si to může vyzkoušet každý z Vás. Musíte hlavně prvně testovat a až pak na foru házet rozumy. Samozřejmě, že může nastat stav, že někdo skutečně rozdíly nebude registrovat. To je dané fyziologií a skušeností v Hifi.
Hodně úspěchů a kabelo keců už tady bylo přehršle.
Hlavně poslouchejte hudbu.